hirdetés
iljusin-62-repulo-1000x667.jpg

Venezuelában látták leszállni az orosz légierő egyik repülőgépét

Annak ellenére jelent meg a repülő a Caracas melletti Maiquetía nemzetközi repülőtéren, hogy Donald Trump amerikai elnök a legutóbbi ilyen alkalommal felszólította Oroszországot, hogy vonja ki összes katonáját Venezuelából.
MTI, címkép: illusztráció (Sergey Lysenko – Wikimedia Commons) - szmo.hu
2019. június 24.


hirdetés

A venezuelai főváros, Caracas melletti Maiquetía nemzetközi repülőtéren hétfőn szállt le az orosz légierő egyik repülőgépe – jelentette a Reuters hírügynökség egy szemtanúra és a repülőgépek mozgását figyelő egyik honlapra hivatkozva.

A hírügynökségnek nyilatkozó szemtanú szerint a Maiquetía repülőtéren az RA-86496 lajstromjelű Iljusin 62-es gép szállt le. A járatok mozgását figyelő Flightradar24 nevű portál szerint a lajstromszám az orosz légierő egyik gépéé, és megegyezik annak az orosz repülőnek a lajstromszámával, amely márciusban már leszállt Venezuelában egy másik, ugyancsak orosz géppel együtt.

Márciusban az orosz légierő két gépe érkezett Venezuelába, fedélzetükön orosz biztonsági tisztségviselőkkel és száz katonával. Washington emiatt azt vetette Moszkva szemére, hogy felelőtlenül kiélezi a helyzetet a válsággal küszködő dél-amerikai országban.

Donald Trump amerikai elnök akkor felszólította Oroszországot, hogy vonja ki összes katonáját Venezuelából.

Az orosz külügyminisztérium azt felelte, hogy a repülőgépek mindössze olyan szakértőket szállítottak, akik fegyvereladásról szóló szerződések ügyében érkeztek Venezuelába.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-9.jpeg

Riasztást adtak ki, jégesővel, nagy széllel jön a vihar

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint elsősorban a Dunántúl nyugati felét veszélyezteti zivatar csütörtökig.
MTI, fotók: Pexels - szmo.hu
2019. július 17.Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki, mivel a szerda esti óráktól nyugaton, majd csütörtök reggelig a Dunántúlon, elsősorban a nyugati felében helyenként kialakulhat zivatar. A figyelmeztetés szerint csütörtök éjfélig a Dunántúlon több alkalommal lehet valószínű zivatar. Kelet, északkelet felé haladva a zivatarok várható száma és erőssége csökken, északkeleten, a villámlás valószínűsége keleten a legalacsonyabb. Vas és Zala megyében első fokú figyelmeztetést adtak ki a villámlás, a széllökések és a jégeső miatt.

Szerdán is gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel az ország döntő részén csapadék nélkül. Ugyanakkor az északkeleti megyékben elvétve futó zápor esetleg előfordulhat, sőt szerda késő este a nyugati határvidékre is besodródhat Ausztria felől egy-egy zápor, netán zivatar. Az északnyugati szelet napközben élénk, az ország középső harmadában szerdán olykor erős széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26 és 30 fok között valószínű.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:hirdetés
hadhazy-logisztikai-kozpont-szerencs.jpg

447 millió forint EU-támogatást fizetett ki a kormány egy nem létező katonai beruházásra

A szerencsi logisztikai központ megvalósult projektként szerepel a nyilvántartásban, de csak papíron épült meg. Hadházy Ákos feljelentést tesz az ügyben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 17.A 24.hu írta meg, hogy 447 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást fizetett ki a kormány egy speciális haditechnikai logisztikai és felújító központ létesítésére Szerencsen. Ebből azonban végül semmi sem lett, a kormányzati nyilvántartásban mégis megvalósult beruházásként szerepel.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő bejelentette, hogy feljelentést tesz, mivel vagy a központ tűnt el, vagy a majdnem félmilliárd forint európai uniós pályázati forrás.

A politikus el is ment a szóban forgó helyszínre, de ott elmondása szerint csak hatalmas gaz és néhány méhkaptár található.

A 24.hu cikke szerint a pénzt még 2014-ben nyerte el a Licet ’95 Ipari és Gazdasági Kft. nevű cég, akiknek eredetileg 960 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg a 2,4 milliárd forintba kerülő logisztikai központhoz, de végül 2015 végéig 447 millió forintot fizettek ki az összegből.

A terkepter.nfu.hu oldalon az szerepel, a beruházást 2015. november 30-án befejezték. Hadházy megkereste a Pénzügyminisztériumot, hogy kiderítse, hová lett a logisztikai központ és az uniós pénz. Erre válaszul kiderült, hogy a tárca jelenleg is – tehát a projekt lezárása után négy évvel – ellenőrzést folytat a beruházás körül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
karcag-korhaz.jpg

Arra kérte beosztottait a karcagi rendőrkapitány, ne büntessék meg a kórház tilosban parkoló igazgatóját

Az Index birtokába jutott hangfelvétel szerint Teleki Zoltán azt mondta: jobban fontolják meg, miként bánnak azokkal, akik „fontos szívességeket” tehetnek nekik.
Illusztráció: Google Street View - szmo.hu
2019. július 17.Az Indexhez eljuttatott hangfelvételen Teleki Zoltán rendőr alezredes „differenciált intézkedésről” beszélt kollégáinak. Eszerint például nem jó ötlet megbüntetni a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját, Nagyné László Erzsébetet, amiért a mozgássérültek számára fenntartott helyen parkolt, mivel ő szokta elintézni, hogy az állomány tagjainak ne kelljen kivárniuk a hosszú várólistát.

A portál nem tette közzé magát a felvételt, de azt írják, hallható rajta többek között, amit kifejti: nincsen már feljelentési kvóta, ezért őt nem érdekli, ha a rendőröknek kevesebb jön össze belőle. Az viszont fontos szerinte, hogy mielőtt a rendőrök bírságolnak, előbb kiderítsék, kié az autó, bírságolni vagy feljelentést tenni csak ezt követően szabad.

Mindez Teleki szerint azért fontos, mert hiába járnak el a rendőrök jogszerűen, „ez nem szül jót, mert utána, ha valamit kérni akarunk, hogy könnyebb legyen nektek, az állománynak, majd egy jó nagy fityiszt mutatnak be nekem. Aztán nem fogom tudni elintézni, hogy orvoshoz menjetek, hogy a vérvétel meglegyen”

– hangzik el a lap szerint a felvételen.

Az Index az ügyben Nagyné László Erzsébetet és a Kátai Gábor Kórházat is megkereste, azonban sem a főigazgató, sem az intézmény nem nyilatkozott.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője viszont azt írta a lapnak, „a hivatali visszaélés gyanúját keltő állítását a Karcagi Rendőrkapitányság vezetője és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság is határozottan visszautasítja. A Karcagi Rendőrkapitányság vezetése és állománya a hatályos jogszabályok, normák, illetve törvényi rendelkezések szerint végzi munkáját, ahogy tette ezt ebben az esetben is. Ahol a törvény lehetőséget ad rá, a rendőr mérlegelési jogkörénél fogva egyébként is differenciáltan intézkedik”.

Az Index úgy értesült, Teleki Zoltánt feljelentették az említett ügy miatt, a hozzájuk eljuttatott felvételt pedig a Nemzeti Védelmi Szolgálat is megkapta.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kullancs1.jpg

Az amerikai hadsereg egyik elhibázott kísérlete okozhatta a Lyme-kór elterjedését?

Az USA képviselőháza kivizsgálná, vajon szándékosan fertőztek-e meg kullancsokat és más rovarokat az '50-es évektől, hogy ezzel biofegyverré változtassák őket.
Illusztráció: Wikipédia - szmo.hu
2019. július 17.A Guardian azt írja, nyomozást rendeltek el egy republikánus képviselő, Chris Smith javaslatára, hogy kiderüljön, az Egyesült Államok „kísérletezett-e 1950 és 1975 között kullancsokkal és más rovarokkal, hogy azokat biológiai fegyverként használhassa”.

Arra is kíváncsiak, mekkora volt a kísérlet hatóköre, és a felhasznált kullancsok vagy más rovarok kijuthattak-e a laboratóriumból, akár véletlenül akár szándékosan.

A politikus azután állt bele az ügybe, hogy számos könyvet és cikket elolvasott a témában, amelyek arra utaltak: több helyen is sor került ilyen kísérletekre.

Az egyik ilyen könyvet a Stanford egyetem tudósa, Kris Newby – aki maga is átesett a Lyme-kóron – írta, és ugyanezt a kérdést feszegeti, hozzátéve: a betegség jelenleg évi 400 ezer amerikait érint.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x