Végre! – Walter White visszatérhet, jön a Breaking Bad-film
Sorozatrajongók, készüljetek!
Szajki-Vörös Adél, fotó: Instagram - szmo.hu
2019. január 12.Magyarul Totál szívás címmel adta le a televízió minden idők egyik legfantasztikusabb sorozatát, a Breaking Badet, ami 2008-tól 2013-ig futott. Vince Gilligan volt a kreátora, s már az is elárul valamit a népszerűségéből, hogy az IMDb-n 9.5-ös pontszámmal szerepel (csak egy kis összevetés: a héten húsz éves születésnapját ünneplő Maffiózók, a sorozatok egyik nagy klasszikusa például 9.2-es pontszámot gyűjtött össze, míg a Drót, minden szériák alfája és ómegája 9.3-at). Azt már nagyjából két hónapja rebesgették, hogy nagyjátékfilm is készülhet belőle, de csütörtökön biztossá is vált, ugyanis a széria főszereplője, Bryan Cranston elment Jimmy Fallon show-jába, ahol elárulta, hogy a pletyka igaz. Na jó, nem pontosan ezt mondta, de erről még később.

Miért nagy szám ez nekünk, sorozatrajongóknak, vagy bárkinek, aki azt sem tudja, a Breaking Badet eszik-e vagy isszák? Mert a sorozat mindent megcsinált, amire ebben a műfajban lehetőség van, és mivel a film forgatókönyvírója szintén Vince Gilligan lesz, számíthatunk rá, hogy a moziban is a székhez szegezve tölthetjük el majd azt a bizonyos másfél-két órát. Addig pedig legyünk türelmesek.

A Breaking Badnek egyrészt igazán eredeti, high concept alapsztrorija volt: Walter White (Bryan Cranston), a kémiatanár megtudja, hogy tüdőrákja van s elég sajátos módon kezd el készülni a halálra. Rájön, hogy a családját nem hagyhatja pénz nélkül, ezért összeáll egy kisstílű drogdealerrel, Jesse Pinkmannel (Aaron Paul) – aki egyébként a volt tanítványa –, és elkezdenek metamfetamint főzni. Az azonban gyorsan kiderül, hogy White szakmai múltja miatt nem akármilyen cuccot főznek, s előbb-utóbb tényezővé válnak a környék kábítószer-üzletágában. A sorozat Walter White furcsa fejlődéstörténete is, ahogy a cím is erre utal: érdekes módon a korábban rendes családapaként, de igazi szürke senkiként tengődő főhős egy immorális helyzetben találja meg önmagát, az önbizalmát és az életörömét.

Meggyógyul a rákból, úgy, hogy közben erkölcsileg egyre mélyebbre süllyed.

Mégsem gyűlöljük meg érte, Cranston ugyanis olyan mélyre megy az alakításában, hogy mindent előhoz a figurából, ami emberi, esendő, szánandó és egyben lenyűgöző.

Ez egyébként annyira sikerült is neki, hogy 2014-ben, a sorozat záró évadja után Golden Globe-bal jutalmazták az alakításáért. Ráadásul rajongói levelet kapott a színészóriás Anthony Hopkinstól, aki azt írta neki, hogy villámgyorsan ledarálta a szériát, és még életében nem látott olyan erős alakítást, mint Cranstoné Walter White-ként. Én nem hiszem, hogy ennél egy színész számára létezik nagyobb dicséret.

Egy szó, mint száz, Cranston elment Jimmy Fallon show-jába, ahol ugyanolyan jó fej volt, mint bármikor korábban, amikor nyilatkozott és elmesélte, hogy miként készül fel egy szerepre – azt mondta, rengeteget kutat és megfigyel előtte, mindenféle figurák bőrébe bújik nyilvános helyeken -, de megosztott egy sokkal izgalmasabb infót is: kijelentette Fallon közönségének, hogy egy exkluzív bejelentéssel érkezett: valóban létezik ilyen pletyka. A zseniális trollkodás azonban ne keserítsen el senkit: Cranston már novemberben megerősítette, hogy jön a film, méghozzá ebben a telefonos interjúban:

„Úgy tűnik, valóban lesz mozifilm-változata a Breaking Badnek – mondja a videóban - , bár őszintén szólva még nem olvastam a forgatókönyvét. Kérdés, hogy egyáltalán feltűnik-e benne Walther White.”

Azt is elmondta, nagyon érdekelné a szerep, mivel White szerinte egy zseni és hogy sokakat érdekelt volna még valamely storyline kibontása, amit az alkotók nyitva hagytak. A kérdésre, hogy mit érezne, ha ismét a kultikus figura bőrébe kellene bújnia, ezt válaszolta: „Ez olyan, mint amikor az ember felpróbál egy régi öltönyt és visszamegy vele az időbe. Ha felvenném újra a ruháit, leborotválnám a fejem, felvenném a szemüvegét s talán a Heisenberg-kalapot, úgy érzem, ezek a talizmánok gyorsan visszarepítenének az időben oda.”


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x