hirdetés
IMG_7228.jpg

Varró Dániel: Az én anyámnak nem tyúkja van, hanem laptopja, ezért arról írok

Többen szeretnék az irodalomórákat, ha Petőfit és Aranyt kortárs költőkre cserélnénk? Nehezebb verset írni szoftverfejlesztésről, mint a szerelemről? Interjú.
Láng Dávid; fotók: Boltresz Attila - szmo.hu
2019. május 18.


hirdetés

Ő az egyik legnépszerűbb kortárs költő: gyerek- és felnőttműsorával egyaránt rengeteg helyre hívják, művei rendszeresen szerepelnek iskolai olvasókönyvekben, illetve érettségi tételek között is.

Csupa olyan témához nyúl, ami szakít azzal a régi beidegződéssel, hogy egy vers csak fennkölt és magasztos dolgokról szólhat – ebből aztán néha minibotrányok alakulnak ki a neten, de ilyenkor mellette is rengetegen kiállnak a bírálókkal szemben.

A nyárindító Örvényeshegy Pikniken két műsorát is láthatja a közönség, ennek apropóján beszélgettünk.

– Szerinted a mai tizenévesek hogy tekintenek az irodalomra és a versekre? Inkább kötelező nyűg számukra, amit le kell tudni az iskolában, vagy képesek őszintén szeretni?

– Mindkettőre lehetne példákat mondani. A saját iskoláskori emlékeim között is vannak kevésbé pozitívak ezen a téren, de azért egyre több helyen látszik a jó irány. A kortárs szerzők egyértelműen közelebb állnak hozzájuk: a személyes találkozásokon is azt látom, hogy kellemesen csalódnak, ha felolvasok nekik valamit, mondván „jé, az irodalom ilyen is lehet?” Az érthető nyelvezet, a humor és a témaválasztás talán a kulcs. Nem véletlenül annyira menő a slam poetry mostanában, illetve a Facebookon is főleg azok a versek futnak be nagy karriert, amelyekre igazak a fentiek.

hirdetés

– Vonzóbb lenne az irodalom, mint tantárgy, ha Petőfi, Vörösmarty, Arany és a többiek művei helyett csupa mai szerzőt tennének kötelezővé?

– Az biztos, hogy semmiképp nem helyettük kellene bárkit kötelezővé tenni. Nem lecserélni kell őket, inkább tágítani a horizontot. Különösen, hogy a maguk korában a klasszikusok is kifejezetten modernnek számítottak: hajlamosak vagyunk elfelejteni, de akkori viszonyok szerint ugyanannyira korszerű dolgokról és nyelvezettel írtak, mint a mai kortársak.

Az Anyám tyúkja témaválasztása Petőfitől például minden volt, csak nem szokványos. Ki is verte a biztosítékot azoknál, akik szerint a költészet csak fennkölt és magasztos dolgokról szólhat emelkedett költői stílben.

Az én anyámnak nem tyúkja van, hanem laptopja, amin facebookozik meg emailezik, szóval én meg ezekről írok – de hasonló költői felfogásban.

– Az oktatási rendszerben mennyire van nyitottság afelé, hogy ilyen műveket is beemeljenek a tananyagba?

– Szerencsére egyre jobban, ráadásul a korosztály is szélesedik A legnagyobb fiam már iskolás, az ő elsős olvasókönyvében is szerepelt versem. És érettségi tétel is gyakran szoktam lenni a szabadon választható kortárs szerző kategóriájában, ez a másik véglet.

– Lackfi János és te is kaptok időnként bírálatokat, amiért az említett „unortodox” módon álltok a költészethez. Ezeket a szívedre veszed, vagy már csak lepattannak rólad?

– Megszoktam már, de persze azért van, hogy érzékenyen érint. Főleg a közösségi médiában szoktak háborogni, amikor egy-egy versem önálló életre kel és elkezd terjedni. Szerencsére ilyenkor a negatív reakciók mellett mindig jön nagyon sok pozitív is, akik kiállnak mellettem.

Pont Lackfival beszélgettünk egyébként ezekről a minibotrányokról, és ő velem szemben sokkal inkább lelkesen áll hozzá: szerinte ez a legjobb dolog, ami egy verssel történhet, hiszen így legalább beszélnek róla, vitát gerjeszt, benne van a köztudatban.

Próbálom én is ilyen szemmel nézni, de nyilván jobban örülnék, ha mindenkinek átmenne a szándékom szerinti üzenet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
campus-fesztival16.jpeg

Debrecenben is lesznek 500 főnél nagyobb koncertek, Majka is fellép

A Nagyerdei Stadionba szervezik a bulikat, kizárólag ülőhelyekkel.
Fotó: Rockstar Photographers - szmo.hu
2020. augusztus 03.


hirdetés

Bár a kormány döntése értelmében továbbra sem lehet 500 fősnél nagyobb koncerteket és fesztiválokat tartani, egyre több rendezvény próbál alternatív megoldást találni a helyzetre.

A Campus Fesztivál szervezői bejelentették, hogy lesznek 500 fős koncertek a Nagyerdei Víztoronyban, augusztus 19-22. között pedig négy ültetett, 500 fősnél nagyobb koncertet is tartanak a Nagyerdei Stadionban.

Az eddigi tervek szerint augusztus 19-én Majka és Curtis és a Follow The Flow, augusztus 20-án Rúzsa Magdolna és Horváth Tamás, augusztus 21-én a Kowalsky meg a Vega és a Szabó Balázs Bandája, augusztus 22-én pedig a Bagossy Brothers Company és a Punnany Massif lép majd fel a Nagyerdei Stadionban.

Mint arról beszámoltunk, a kormány úgy határozott, hogy augusztus 15. után sem engedélyezik az 500 fő feletti koncertek és fesztiválok megtartását a koronavírus-járvány miatt.

Ennek ellenére voltak, akik már találtak kiskapukat, hiszen például az Apostol 50 koncertet is megtartják majd a Papp László Budapest Sportarénában. A jegyértékesítést végző Broadway Jegyiroda azzal indokolta azt, hogy létszámkorlátozás nélkül, zárt térben megtarthatják az eseményt, hogy ez olyan rendezvénynek minősül, amely ültetett nézőtérrel rendelkezik.

hirdetés

Úgy tűnik, több zenész is ültetett koncerttel próbálja majd menteni a menthetőt, például Majka is elárulta, hogy neki is lesz ilyen koncertje.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
sziget-fesztival-obudai-sziget-dronvideo.jpg

Videó: ilyen most a Sziget Fesztivál helyszíne a bulizók nélkül

Ma kezdődött volna a hétnapos fesztivál, amely idén a koronavírus-járvány miatt meghiúsult. A szervezők a magasból rögzített felvételeken mutatják meg a most csendes Óbudai-szigetet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

27 év után idén először marad el a Sziget Fesztivál, amit a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megrendezni, ahogy a többi hazai zenei fesztivált sem.

Már áprilisban eldőlt, hogy a Szigetnek lőttek idén, miután a kormány a veszélyhelyzet idején arról döntött, hogy augusztus 15-ig nem lehet tömegrendezvényeket tartani (ezt július végén augusztus 15. utánra is kiterjesztették, így a nyár végére elhalasztott, illetve akkorra tervezett fesztiválokat sem fogják megrendezni). Kádár Tamás, a Sziget főszervezője akkor azt mondta, "a mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat", a koronavírus "nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe".

Ha nem lenne a járvány, ma, augusztus 5-én kezdődött volna idén a Sziget, amelyen többek között olyan világsztárok léptek volna fel, mint Dua Lipa, a Kings of Leon, Major Lazer, Khalid, Lewis Capaldi, Mark Ronson vagy A$AP Rocky.

Ma azonban nem lepik el a K-hidat a fesztiválozók, az Óbudai-sziget most csendes marad. A Sziget szervezői látványos felvételeken mutatták meg, milyen most a fesztivál helyszíne a színpadok, a sátrak és természetesen a bulizók tömege nélkül.

A videó végén azt üzenik, a Sziget visszavárja a fesztiválozókat, "találkozunk 2021-ben".

hirdetés

A glance at the island right now ?

Check out The Island of Freedom right now in all her natural beauty! We can't wait to see you back here in 2021. ? ❤️ #szigettogether


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
apostol.jpg

Mégsem lesz idén Apostol-koncert az Arénában

„Fájó szívvel” mondták le augusztus végére tervezett koncertjüket, de tartottak tőle, hogy sokan nem mennének el.
Fotó: Apostol együttes/Facebook - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy sokak megrökönyödésére augusztus 28-ra, vagyis bőven az 500 fő feletti koncertek tilalmának idejére hirdették meg az Apostol együttes 50. születésnapját megünneplő koncertet a Budapest Arénában.

Most a zenekar két tagja videóüzenetben közölte:

„hosszú huzavona után, keserves kínok között” megszülve úgy döntöttek, a koncertet egy későbbi időpontra halasztják.

Ahogy fogalmaznak, kaptak olyan információkat, hogy az augusztusi időpontban sokan nem mernének elmenni az eseményre, így azt 2021. március 7-én tartják meg a Papp László Budapest Sportarénában. A megváltott jegyek természetesen az új időpontban is érvényesek.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
jako.jpg

Szörnyeket és horrorfigurákat tervez az első magyar, aki hivatalosan Batmant rajzolt a DC-nek

A korábban gyermekszínészként ismert Jakó Máté 15 éve él külföldön, londoni grafikai stúdiója egyre komolyabb megbízásokat kap. Az elsőre riasztó figurákkal benépesített világa elismert a rajongók körében, és ma már a legnagyobbakkal dolgozhat.
Jásper Ferenc interjúja - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

Jakó Máté útja látszólag kanyargós volt, amíg eljutott oda, hogy saját stúdiója legyen Londonban, és csak azzal foglalkozhasson, amivel szeretett volna már kisgyerekkora óta. Már gyerekszínészként is rajongott a szörnyek és a fantasyfigurák iránt, és folyamatosan rajzolt. Meg filmezett, verset írt és horrormaszkokat gyűjtött. Az út valójában nyílegyenes volt, és mindig visszatért rá. Ma pedig már a DC is elfogadta az egyik Batman-rajzát, amin ő lepődött meg a legjobban.

– Gyermekkorod óra gyűjtesz horror-relikviákat. Honnan a vonzódás?

– A "horror-relikviák" talán nem a legpontosabb kifejezés. Kisgyermek korom óta gyűjtöttem akciófigurákat. A filmek, könyvek és a képregények bűvöletében éltem, és a sötétebb történetekhez mindig jobban vonzódtam. Egyszer, nagyon fiatalon, véletlenül egy másik film előtt, amelyet az unokatestvéremék házában néztünk, láttam egy horrorfilm-előzetest. Azon az éjszakán tapasztaltam életem első rémálmát. Soha nem fogom elfelejteni, mennyire féltem, és mégis mennyire elvarázsolt a sötétségnek és furcsa teremtményeknek ez a dimenziója. Tudtam, ennél több kell. Röviddel ezután kezdtem a saját történeteimet elmesélni.

Szörnyfigurákat és "horror-relikviákat" később kezdtem csak gyűjteni, mivel ezek Magyarországon nem voltak elérhetők akkoriban. Természetesen voltak dinoszauruszaim, és mar a kilencvenes évek legelején néhány cég őrületesen szép figurákat kezdett el gyártani, de ezek inkább képregény-karakterek voltak, néhány szörnnyel, vagy groteszk karakterrel. Faltam az ehhez kapcsolódó médiát, irodalmat, filmeket. Ennek a szenvedélynek a története kitenne egy másik cikket. Röviden: tudtam, hogy ki vagyok, mit szeretnék csinálni, mivel szeretnék foglalkozni az életem hátralevő részében.

– Elég sok minden predesztinált arra, hogy színész legyél. Kölyökidő, drámaosztály, színházi munkák. Miért nem lettél az?

hirdetés

– Ez egy olyan kérdés, amelyet rendszeresen megkapok. Imádtam a színházat, a filmeket, és gyermekkoromban azért is vonzott a pálya, mert nem voltam vele tisztában, hogy a színészek nem rendezők. Vagy csak ritkán. Számomra a történetmesélés volt a lényeg. A színészethez a különböző, gyakran fantasztikus karakterek létrehozása vonzott. Illusztrátorként ugyanezt teszem: belehelyezem magam a karaktereim, szereplőim bőrébe, mikor elmondok egy történetet a képeimmel. Arra, hogy miért nem színész lettem végül, talán úgy tudnék legegyszerűbben válaszolni, hogy túlságosan naiv és idealista voltam fiatalabbként. És annak, aki gyermekkora óta művészetekről, a történetmesélésről álmodott, nehéz volt ezt és a valóság hideg felszínességet összebarátkoztatni. Ez persze az én hibám, senki másé. Azt hiszem, hogy ma már könnyebben tudnám venni azokat a dolgokat, amelyekkel abban az időben nehezebb volt számomra megbirkózni. Soha nem voltam jó politikus.

Viszont talán ami ennél még fontosabb, hogy teljesebb kreatív kontrollra vágytam. Megvalósítani egy víziót. Amelyet illusztrátorként könnyebben elérhetőnek látok.

Természetesen (hiszen ma is dolgozom filmeken, videójátékokon vagy szobrokon) a kliens elvárásai számomra a legfontosabbak, és a professzionális munka esetében mindig van egy művészeti vezető, de eddigi karrierem során kimondhatatlanul szerencsés voltam - le is kopogom - mert a klienseim magamért bíznak meg, nem azért, hogy valami olyasmit kérjenek tőlem, amivel én nem foglalkozom. Az igazság az, hogy nem is nagyon vállalok el olyan munkát, ami nem áll közel hozzám. Ostobaság lenne. A saját és a kliensem idejét vesztegetném vele. Arról nem is beszélve, hogy ha olyan felkérést kapok, amellyel nem érzek rokonságot, abban a pillanatban tudom, hogy az illető nem is ismeri a munkáimat (talán egyet látott), és azért keresett fel, mert mondjuk kell neki egy grafikus.

De azt hiszem, nem fordítottam hátat végleg a színészetnek vagy a rendezésnek. Talán egyszer eljön az idő. Számos olyan projekt van, amit szívesen megvalósítanék, legfőképp az a forgatókönyv, amit azelőtt írtam, mielőtt eljöttem otthonról. De ez már egy másik történet.

– Mikor kezdtél el rajzolni komolyabban?

Komolyabban? Soha. :) Nem tudom. Ez bonyolult. Egy fejlődés része volt ez, mint minden az életben. Mindig is vonzott a vizuális kifejezés - lásd filmek, képregények - és mindig rajzoltam valamit. De talán 11 éves lehettem, amikor láttam egy néhányoldalas összefoglalót az akkori Cinema Magazinban Stan Winstonról (aki olyan filmek speciális effektjeiért volt felelős, mint a Terminátor, Predator, Jurassic Park, Aliens, Ollókezű Edward, stb), ami megváltoztatta az életemet. Ugyan nem ekkor kezdődött a megszállottságom a speciális effektusok és szörnyek iránt, de ez a cikk óriási hatással volt rám. A kétoldalas fotó ebben a magazinban, ahogy Mr. Winston a kiállítótermében összefont karokkal a teremtményei között áll, ma bekeretezve lóg a stúdióm falán! Abban a pillanatban elkezdtem karaktereket és szörnyeket megszállottan kifundálni és tervezni. Egyik füzet telt meg a másik után.

Érdekes sztori: mikor megmutattam a teremtményeimet az általános iskolai rajztanáromnak, az így nyilatkozott "Én nem pazarolnám a tehetségemet ilyen ostobaságokra." Belegondolni is borzasztó, hogy mi lett volna, ha akkor abbahagyom. Sírva mentem haza.

De ez természetesen nem állított meg. Kamaszkoromban pedig rájöttem arra, hogy a rajzolás egy fantasztikus kifejezőeszköz. Úgyhogy elkezdtem a saját történeteimet, ötleteimet illusztrálni.

Végig, a kölyökidős pályafutásom alatt is (ahol amúgy 14 évesen meg is rendeztem első horrorfilmemet, amit be is mutattak a Magyar Televízióban) rajzoltam. A rendező, Takács Vera számos interjút készített velem ezekről a művekről, és a kollégáim is

mindig feltették a kérdést: "Honnan a vonzódás, miért szörnyek?". Furcsa, mert ma egy olyan világban, ahol van egy Guillermo del Torónk is, ez már majdnem mindennapos.

Aztán, mikor elhagytam Magyarországot 15 évvel ezelőtt, a rajzolás egy kicsit abbamaradt. Külföldön nyilván a megélhetésemet kellett biztosítani, és mindenféle munkát bevállaltam. De a húszas éveim közepén folytattam, és úgy döntöttem, hogy ezt az utat követem.

– Hogy jutottál ki Angliába? Mi volt a cél először?

– Először Írországba költöztem. Előtte a Madách Színházban dolgoztam három gyönyörű évet, és bizony sok minden történt, de többre vágytam. Azt a forgatókönyvet, amit az imént említettem, szerettem volna megvalósítani. Mindent függetlenül, a saját zsebemből. Keményen dolgoztam, és két éven belül vásároltam egy professzionális videóstúdiót, és tulajdonképp készen álltam. De egy kicsit elcsúsztam, elvesztettem a fókuszt, és egy sötét korszak következett. Megnyugodtam. Az pedig egy művész halála. Kicsit túl sok alkohol, ez, az...

Nagyon hosszú ideig semmiféle (vagy nagyon kicsi) eredményt nem sikerült felmutatnom. Később, miután Londonba költöztem, és három és fél évig itt éltem, volt egy kisebb idegösszeroppanásom. Amim volt, egy raktárházba költöztettem, és hét hónapig utazgattam, jártam Európát. Voltak nálam füzetek, amikbe folyamatosan rajzolgattam.

Miután visszatértem Londonba, döntöttem el, hogy mostantól csak magamnak fogok bármit is készíteni. Semmi trendet nem követve, nem azért, mert valamit meg akarok valósítani, hanem csak az expresszió tiszta élvezetéért. S akkor történt a változás.

2014-ben pedig elkezdtem a partnerem segítségével Comic Conokon (képregényfesztivál) megjelenni, és a munkáimat kiállítani. A válaszreakció elképesztő volt. Félreértés ne essek, eredeti munkát nagyon nehéz eladni, de azok, akik ezt értékelik, akik ebben a közegben mozognak, ők fantasztikusan szenvedélyes gyűjtők. Aztán már minden ment a maga útján.

[next

- Hogy alakult a stúdiód?

– Az “Entenn” szót még kamaszkoromban találtam ki, egy (borzasztó) versben, amit akkortájt írtam. Azt a fajta vágyódást szerettem volna kifejezni vele, ami számomra égő szenvedély, elvágyódás, az a fajta szerelem, amit én a gyönyörű groteszkben találtam meg. Így alakult a stúdió röviden. Tudtam, hogy mi az, amit akarok, és szakadatlanul, megállás nélkül, fáradhatatlan, és kimeríthetetlen szenvedéllyel üldöztem, és üldözöm meg most is.

– Kiknek dolgoztál eddig, mik azok a munkák, amelyekre büszke vagy?

– Ahogy mondottam volt, elmondhatatlanul szerencsésnek tartom magam ebből a szempontból. Olyan cégeknek és klienseknek dolgoztam, amelyeket talán a legmerészebb álmaimban tudtam volna elképzelni, ha egyáltalán belegondoltam volna.

A legnagyobbak talán Alexander McQueen, az Oscar-díjas Chris Nelson (maszkmester) és a Sideshow Collectibles voltak idáig.

Ami szintén nagy örömöt okoz, hogy olyan publikációkban is jelentek meg műveim, és olyan galériákban is állítottam ki, amelyeket soha nem gondoltam volna. Ezek között van a Spectrum, 3D Total: Sketching from the imagination - creature design, Copro Nason Gallery, és WowXwoW Art.

– Hogy sorolnád be, amit csinálsz? Alkalmazott művészet?

– A kliensmunka gyakran igen. De a személyes munkák talán az illusztratív, vagy narratív művészet kategóriájába sorolhatók legkönnyebben.

– Most milyen munkáid vannak?

– Sajnos ilyen dolgokról nem nagyon beszélhetek, de amit elmondhatok, hogy most fejeztem be az első fázisát az eddigi talán legambiciózusabb munkámnak, amelyet ismét a Sideshow Collectibles-nek készítek. Erről röviden csak annyit mondanék, hogy velük először mint gyűjtő kerültem kapcsolatba, mivelhogy filmes relikviákat, szobrokat is forgalmaznak. Soha életemben nem gondoltam volna, hogy egyszer velük dolgozom. És nemcsak erről van szó, hanem

én vagyok az első művész, akit felkértek arra, hogy az original art (tehát nem licenc, hanem eredeti munkák) művészeti print programjukat elindítsa. Az első, “Admissionem” című munkám, ami 160 számozott darabban jelent meg, 4 hét alatt elfogyott. Ez őrülten megtisztelő, és bizonyos szempontból alázatossá tesz.

Ezenkívül pedig három másik olyan projekten dolgozom, ami szinten a gyűjtőket fogja érdekelni: egy Crypt Stúdió nevű cégnek maszkokat tervezek, a másikról nem beszélhetek sajnos még, a harmadik pedig, hogy az egyik saját tervem háromdimenziós megvalósításán faradozunk egy őrülten tehetséges szobrászművész barátommal, Franco Carlesimóval.

– Amerika? Tervben van még?

– Mindig. Remélem, nem érzéketlenség ilyet mondani, a mostani világjárvány-helyzetre való tekintettel, de borzasztóan össze voltunk törve, hogy ez év májusában nem jutottunk újra el Los Angelesbe. Nekem két bemutatóm is lett volna, az egyik a Monsterpalooza nevű rendezvényen, ahol immáron harmadjára jelentünk volna meg, a másik pedig egy Santa Monica-i galériában lett volna az eddigi legnagyobb show-n.

Élni nem hiszem azonban, hogy tudnék ott. A karrierem szempontjából persze óriási volna, de nagyon sok dolog nem szimpatikus az amerikai társadalomban. Visszajárunk, szeretjük, imádom LA-t, ennyi pedig elég. Egyelőre.

– Hivatalosan rajzoltál a DC-nek is Batman-figurát. Ez hogy történt?

– A történet röviden annyi, hogy amikor tavaly áprilisban a Sideshow irodáiban voltunk, hogy személyesen alá tudjam írni a printjeimet (Admissionem), a művészeti vezetővel ment a társalgás, hogy tavaly nem pusztán a Detective Comics 1000. száma jelent meg, hanem a kedvenc hősöm, Batman is a 80. születésnapját ünnepelte.

Én akkor csak saját magamnak készítettem egy Batman-illusztrációt az iPadomon a szabadidőmben. A stáb a Sideshow-nál imádta, és arra kértek, hogy ha ezt odaadnám nekik, ők ezt elküldenék a Warner Bros/DC-hez, és ha jóváhagyják, akkor jelentessük meg. Én percekig nem tértem magamhoz.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I guess the cat is out of the bag and I can finally share this with you guys. ? @sideshowartprints Lifelong fan Máté Jakó captures the steadfast resolve of Gotham’s defender in his Batman: World’s Greatest Detective Fine Art Print. Lovingly created by the artist as a tribute to celebrate 80+ years of Batman, this stunning piece will be sold in a limited edition of 400. Available for pre-order on Friday, August 7th!⠀ .⠀ Swing on over to the link in our bio for a chance to win this print!⠀ .⠀ .⠀ .⠀ @entennstudio #SideshowArtPrints #MateJako #Entennstudio #Popcultureart #geekart #artprints #framedprint #artcollector #sideshowartprints #nerdart #nerdartist #giveaway #fineart #artprint #batman #batmancollection #batmancollector #batmanfan #DC #DCComics #DCUniverse #dcfamily #dcu #dccollection #dccollector #Sideshowcollectibles #sideshow #Sideshowcollectors #batmanartwork #batmanart

Mate Jako (@entennstudio) által megosztott bejegyzés,

Hét vagy nyolc éves lehettem, mikor láttam Tim Burton Batmanjét, ami szinten fundamentális hatással volt rám, és körülbelül ugyanebben az időszakban lett meg életem első Batman-képregénye, amelyet a nagymamámtól kaptam. Pár héttel ezelőtt pedig megkaptam az emailt, hogy jön a print. Minden hivatalos.

Ha tudta volna az a hiperaktív, álmodozó szemű hódmezővásárhelyi kisfiú, hogy egy nap ő lesz az első magyar, aki a DC-nek hivatalosan Batman-t fog rajzolni, biztosan könnyebb lett volna neki elviselni az iskola megannyi kellemetlenségét. Szavakban elmondhatatlan büszkeséggel tölt el ez a csoda, ami történt.

– Elégedett vagy?

– Ennyi év után úgy érzem, hogy szépen lassan megértem, hogy ezt a pályát választottam, olyan, mintha az ember jegyet vásárolna egy igen hosszú utazásra. Egy olyan útra, ahol a végcél - ha van egyáltalán - borzasztó távoli, és talán nem is az a lényeg. A fontos az maga az utazás. Persze, hogy lehetne jobb, jobban jövedelmezőbb, biztonságosabb. De úgy érzem - mindig is így éreztem -, hogy az embernek mérlegre kell tennie azt, hogy mi az, ami igazan fontos. Számomra enélkül a szerelem, szenvedély, érdeklődés nélkül nincs élet. Nemcsak sikerült találkoznom a hőseimmel, akiket gyerekkorom óta szeretek, tisztelek, hanem néhány esetben kollégáknak/barátoknak nevezhetem őket. Ennyire szerencsés vagyok.

Akárki, aki ezeket a sorokat olvassa, és úgy érzi, hogy van valami az életében, egy olyan érzés, ami mellett minden más érzés eltörpül, egy álom, amelyet szeretne megvalósítani, csak azt tudom mondani, hogy irány a jegyiroda, és kezdődjön az utazás! Mi másért lennénk itt a Földön?


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!