hirdetés
halo3.jpg

Varázslatos, kétlépcsős galéria hozta meg a külföldi hírnevet a magyar dizájnereknek

Fiatalos lendület a hazai építészetben – külföldön is népszerű lett a Batlab építészstúdió.
Melis Dóra - szmo.hu
2017. november 29.


hirdetés

Egyikük mozdonyvezető szeretett volna lenni, míg a másikuk már az oviban legókat pakolászott, és tudta, hogy egyszer építész lesz. A négy évvel idősebb Gergő hatására végül Péter is irányt váltott, és vonatok helyett ő is a tervezőasztalnál kötött ki. A Batizi testvérek pár éve alapították közös építész stúdiójukat, a Batlabot, és projektjeikkel nem csak a megrendelőket, de a hazai és külföldi dizájnoldalakat is meghódították.

A stúdió életében az első „nagy bummot" egy kétlépcsős hálógaléria jelentette: a piros-narancs konstrukciót falta az internet népe, de szakmai körökben is sikert aratott. A megvalósításkor – csakúgy, mint későbbi munkáik során – a funkció és a design harmóniájára törekedtek, a cikkcakkos geometriával pedig a fiatalos lendület hangsúlyozása volt a cél.

halo

Kétlépcsős hálógaléria - fotó: Juhász Norbert

Az elkészült projektet maguk töltötték fel az egyik elismert külföldi dizájnoldalra, ahol annyira felkapták, hogy felkerült a legolvasottabb cikkek listájára. A testvérek addig inkább egy átmeneti kollaborációként tekintettek a közös munkára, de a sikeres fogadtatásnak köszönhetően úgy döntöttek, a jövőben is szeretnének együtt dolgozni, és megalapították a Batlabot.

„A dizájnoldalas publikáció még a saját nevünkkel ment ki, nem volt semmilyen elérhetőségünk vagy weblapunk. Sokan a képeket készítő fotósnál, Juhász Norbertnél érdeklődtek irántunk, így végül úgy döntöttünk, hogy valamit kéne ezzel kezdeni, kellene egy név és egy felület” - mesél az alapítás körülményeiről Gergő.

hirdetés
batlab

A két testvérnek kacskaringós és némiképp eltérő út vezetett a stúdió megalapításáig

Gergő egy évre belekóstolt az építőmérnöki karba, végül váltott, és a Debreceni Egyetem építészmérnöki karán végezte el tanulmányait. A vidéki intézményben elég családias hangulat alakult ki, összesen tizennégyen diplomáztak, és a tervezés mellett bőven akadtak elméleti órák is.

Bátyjával ellentétben Péter a Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott, melynek számos oktatója Debrecenben is tanított, így karakteresen eltérő impulzusok nem érték a testvéreket.

„Rengeteg közös tanárunk volt, nálunk is abszolút műegyetemi színvonalon zajlott az oktatás, de a különböző kapcsolati rendszer a mai napig jól jön” - feleli Gergő, mikor az oktatásból fakadó feltételezett különbségekről kérdezem.

Gergő 2012-ben diplomázott, éppen akkor, mikor mély válságban volt az építőipar: „körülbelül nulla munka volt akkoriban, ami jött, azt szinte mindig elvállaltam.” Az idősebb testvér több építészirodában is megfordult, de nem igazán találta a helyét. 2013-ban az akkor még egyetemista Péterrel belevágtak az első közös munkába, ami egy zuglói házbővítés volt.

„Ez egy nagyon hosszú projekt volt, amit a papírügyek is meghosszabbítottak, így végül tavaly lett készen, már Batlab név alatt.”

zuglo

Zugló, házbővítés - fotó: Juhász Norbert

A saját projektekkel két évig úgy foglalkoztak, hogy mellette mindketten egy építészirodában dolgoztak. „Nem haltunk bele, de szerencsénk volt a munkahelyünkkel is” - mondja Péter a kezdeti időszakról. Végül tavaly hozták meg a döntést, hogy kilépnek, és azóta száz százalékban csak a Batlabra fókuszálnak.

A szekér azóta is szalad, a megrendelők száma szépen gyarapodik, munkáiknak pedig szinte bérelt helye van a hazai és a nemzetközi szaksajtóban is. „Jelenleg is sok beinduló projekt van, és végre léptékváltás is történt: egy gyöngyösi ipari épületnek fogjuk a belső átalakítását és a funkcióváltását tervezni. Lesz egy közös munkánk az A4 Stúdióval is, ahol egy irodaházon dolgozunk majd együtt.”

A testvérek éppen most vannak túl egy arculatváltáson, és a közösségi média felületeit is igyekeznek minél tudatosabban használni. Munkáik jelentős részét az internetes megjelenéseknek köszönhetik, ezek magyar és külföldi felkéréseket is hoztak. Mint mondják, megrendelőikben az a közös, hogy egytől egyig nyitottan állnak hozzá a Batlab ötleteihez, és szabad kezet adnak a tervezésben.

„Minden évben plusz egy fővel gazdagodjunk!” - vágják rá akkor, mikor a tízéves célokról faggatom őket.

„Az látszik, hogy most még ketten elegen vagyunk, de a későbbiekben ez már kevés lesz.”

A Batlab nem csupán a tagok számát tekintve szeretne növekedni, hanem léptékben is: terveik között szerepel nagyobb épületek tervezése is.

lakas

Lakásátalakítás - fotó: Juhász Norbert

Legyen szó lakásokról vagy épületekről, a Batlab munkáiban egyvalami állandó, ez pedig a minőség.

„Igyekszünk színvonalas, nemzetközi szintet elérő terveket létrehozni, nemcsak az építészeti értékeket tekintve, hanem a megvalósulás és a kivitelezés tekintetében is.”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
glamour1.jpg

Ők lettek a 2020-as Women of the Year nyertesei

Az olvasók 6 kategória jelöltjeire szavazhattak és most derült ki, hogy kik lettek az Év női.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 24.


hirdetés

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as Women of the Year gálát márciusban elhalasztották, így most került sort az eseményre a Várkert Bazárban. Az olvasók 6 kategória jelöltjeire szavazhattak és most derült ki, hogy kik lettek az Év női.

A gálát Kiss Ramóna nyitotta meg, majd kiosztották a díjakat.

Az Év hősnőjét, Dr. Gyurkó Szilvia - a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója és kuratóriumának elnöke.

Az év divattervezője díjat Cakó Kinga, a CAKO márka tervezője kapta.

Az év énekesnője díjat Péterfy Bori nyerte el.

hirdetés

Az év női vállalkozója Kulcsár Edina lett, a BRAIDME&MORE nevű vállalkozásával.

Az év sportolónője Illés Fanni, parasportoló lett.

Az év lakberendezője Pataki Lili.

Az év színésznője Trokán Nóra lett.

VIDEÓ: A Gála szereplői és a díjátadó

Forrás: Glamour

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
DSC09903-1000x668.jpg

Államilag elismert iskola lett a Budapest School – A következő lépés a nemzetközi terjeszkedés

Halácsy Péterrel, az iskola egyik alapítójával beszélgettünk.
K.U.D., címlapkép forrása: Budapest School - szmo.hu
2020. szeptember 20.


hirdetés

Halácsy Péter, a Prezi egyik alapítója, 2015-ben néhány társával hozta létre a Budapest School mikroiskola-hálózatot, amelyről már többször írtunk.

Idén szeptembertől már 14 helyszínen közel 400 gyerek tanulhat a BPS egyedi szakmai programja alapján óvodás kortól a középiskola végéig.

Ráadásul vége a diákok magántanulói státuszának, mostantól ugyanis államilag elismert iskolaként működnek, programjuk akkreditált, egyedi programként alkalmazható általános iskolában, gimnáziumban és szoftverfejlesztő technikumban is.

Az akkreditációhoz vezető út hosszú volt és rögös, de szükség volt rá. A Budapest School tanulóinak különböző iskolákban kellett vizsgázniuk, ez pedig Halácsy Péter szerint sok szorongást okozott a szülőknek és bonyodalmakat a tanároknak.

"Több magyar és nemzetközi oktatási és tanügyigazgatási szakértővel konzultáltunk folyamatosan, rengeteg iskola működését tanulmányoztuk, több mint 107 jogszabályt vettünk figyelembe. Mindenki azt kérdezi, hogy tudunk a mi oktatási módszereinkkel megfelelni a Nemzeti Alaptanterv követelményeinek, de messze nem ez volt a legnagyobb probléma”

hirdetés

– számolt be tapasztalatairól Halácsy a Szeretlek Magyarországnak. A BPS-modell ugyanis tökéletesen illeszkedik a Nemzeti Alaptantervhez.

Halácsy Péter, a Budapest School egyik alapítója

"Egyetlen jogszabály sem definiálja a tantárgy fogalmát, csak azt, hogy legyen matematika vagy etika. Nálunk a tantárgyak ugyanúgy kapnak szerepet, mint a NAT által definiált kulcskompetenciák, fejlesztési területek. Azaz ott vannak a programunkban, foglalkozunk velük, csak épp nálunk nem ezek adják a mindennapok struktúráját, hanem a tanárok szabadon válogathatnak össze egy-egy foglalkozásba tantárgyi követelményekből, a korszellem kihívásaiból, a gyerekek érdeklődéséből. Nagyobb gondunk volt azzal a szemlélettel, hogy az állam szeretné, ha mi mindent eldöntenénk 12 évre előre az iskolában. Például a programunkban rögzíteni kellett az érettségire való felkészítést. Ez valahogy annyira magától értetődő volt számunkra, hogy az iskoláinkban felkészítjük a gyerekeket az érettségire, hogy korábban nem került be a programba, de akkreditált iskolaként elengedhetetlen, hogy ezt is leírjuk” – említ egy olyan követelményt, amelynek meg kellett felelniük.

Az akkreditáció során sokszor szembesültek azzal, hogy XXI. századi iskolaként olyan kérdések merülnek fel bennük, amelyekre korábban nem igazán volt példa, és a jelenleg hatályos jogszabályi környezet nem igazán halad a korral.

"Mai friss frusztrációm, hogy kiderült, egy iskola például nem indíthat telephelyet év közben. Hiába lehetne beköltözni például egy decemberben elkészülő épületbe, amely sok szempontból kényelmesebb és ideálisabb lenne a gyerekek és a tanárok számára is, erre nincs lehetőség. Szeptember 1-jéig bezárólag lehet bármit módosítani. Persze, ennek is megvan az oka, és nem a minisztérium rosszindulatáról van szó: amikor a jelenleg is hatályos törvény készült, az év közbeni költözés, mint opció, fel sem merült”

– jegyezte meg.

Az akkreditáció folyamata során folyamatosan egyeztettek az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a szakhatósággal, menet közben pedig újabb és újabb kérdések merültek fel. Nem triviális például a szellőztetés kérdése az iskolákban.

Laikusként azt gondolnánk, nincsenek szigorú követelmények ezzel kapcsolatban, azonban ez nem így van. A Pozsonyi úti telephelyen például a szellőztetéssel volt gond. Vagyis tulajdonképpen nem volt, hiszen voltak ablakok, sőt, egy modern levegőztető rendszert is beépítettek, hogy biztosan jó levegőben tanulhassanak a diákok, azonban az ÁNTSZ előírásainak így nem feleltek meg, mert a hivatal csak az ablakokat nyithatóságát nézi. Végül sikerült megoldást találni, de azt, hogy milyen részletekkel kellett megküzdeniük, jól mutatja ez a példa is.

"A jogszabály alkotásakor nem léteztek ilyen profi berendezések, ezért nyilván nem ejtenek erről szót. Sok hasonlóba futottunk bele. Februárban például - még a COVID-19-től teljesen függetlenül - felmerült bennünk a távoktatás kérdése és konzultáltunk a minisztériummal, amely teljesen elzárkózott ettől a lehetőségtől. Aggályosnak tartották a gyermekek biztonságának való biztosítását, ha távoktatásra kerülne sor. Kicsit életszerűtlen példa, de felvetettem, mi van, ha a tanár például épp a Nemzetközi Űrállomáson van és tartana egy lebilincselő órát a csillagászatról" – mesélte nevetve Halácsy. Végül az élet ezt a kérdést felülírta, és a tavaszi félévben gyakorlatilag minden iskola a digitális oktatásra állt rá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koncz-bisztricz-tamas-termeszetfotos-gyoztes-kepe.jpg

16 éves magyar fiú lett a legjobb ifjú makrófotós egy nemzetközi fotópályázaton

Koncz-Bisztricz Tamás mellett még három másik magyar fotós is szép eredményt ért el a pályázaton.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 27.


hirdetés

Szenzációs eredményt ért el egy magyar fiú egy nemzetközi fotópályázaton: az övé lett a legjobb makrofotó a fiatalok között - számolt be róla a Turista Magazin.

Koncz-Bisztricz Tamás a Close-up Photographer of the Year makrófotós pályázaton győzedelmeskedett az ifjúsági kategóriában.

A 16 éves fiú egy apró gömbugrókát örökített meg nyertes fotóján, aminek a Kis gömböc címet adta.

Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Az, hogy ez a kép jobb lett minden más pályázóénál azért is nagy szám, mert Tamás csak tavaly decemberben kezdett el makrófotózni. Az viszont már korábban is bebizonyosodott, hogy van tehetsége a természetfotók készítéséhez, hiszen például a tavalyi Milvus természetfotó-pályázaton is megnyerte a Természet kategóriát alig 15 évesen.

hirdetés

Tamás mellett még három magyar természetfotósnak sikerült remekelnie.

Daróczi Csaba (aki a pályázat egyik alapítójának felkérésére indult a versenyen) az Állatok kategóriájában második lett Pók a mocsárban című fotójával, emellett pedig még három másik képe is bekerült a finalisták közé.

Fotó: Daróczi Csaba/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Fotó: Daróczi Csaba/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Fotó: Daróczi Csaba/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Fotó: Daróczi Csaba/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Az Állatok kategóriában az ismert magyar természetfotós, Máté Bence is a finalisták közé jutott pelikánokról készült képével. Egy magyar lány, Papp Bori pedig az ifjúsági kategóriában került be a legjobbak közé egy virágon megörökített légy fotójával. Bence és Bori fotóit ide kattintva nézhetitek meg.

A fotópályázat abszolút győztese (amely az Állatok kategóriában is a legjobbnak bizonyult) egy francia fotós, Galice Hoarau képe lett, amely egy angolnalárváról készült:

Fotó: Galice Hoarau/CLOSE-UP PHOTOGRAPHER OF THE YEAR


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zwbqi-swimmer-guide-dog-olympics-2.jpg

Elvesztette látását az amerikai tini, most a vakvezető kutyájával készül a paralimpiára

Az úszás hozta vissza őt a teljes reménytelenségből.
Fotó: Guide Dog Foundation - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Szinte az egyik pillanatról a másikra veszítette el a látását 14 éves korában egy amerikai tinédzser, akit az úszás és vakvezető kutyája hozott vissza az életbe, most pedig már az első paralimpiára készül - írja a a Today.

A New York-i Anastasia Pagonis minden előzmény nélkül mindössze 2 hónap alatt veszítette el látását. Nyolc hónapnyi szorongás és depresszió után jutott arra, hogy kezdenie kell magával valamit.

"Oké, megvakultam. Mit kezdjek most az életemmel?"

- tette fel magának a kérdést.

A választ pedig a sportban találta meg. Az úszást látása elvesztése előtt fél évvel kezdte el, de már akkor is beleszeretett ebbe a mozgásformába. Elmondása szerint ez volt az, ami a rendkívül sötét időszakban visszaadta számára az életbe vetett hitét.

hirdetés

Alig két év alatt annyit fejlődött, hogy

idén a World Para Swimming World Series versenyén két aranyat is nyert Ausztráliában.

Ezt követően történt meg vele azonban az, amit mennyben köttetett szövetségnek nevez:

a vakvezető kutyákat kiképző The Guide Dog Foundation felhívta a lányt, hogy a rendelkezésére bocsátanának egy Radar nevű labradort.

Az eb kölyökkora óta egy hokicsapattal nevelkedett, így nem volt idegen tőle a sportolók világa. Pagonis elmondása szerint párosuk tökéletes.

"Radar nagyfokú önállósággal ajándékozott meg, teljesen belehabarodtam. Ő a legjobb dolog az életemben"

- nyilatkozta a lány a lapnak.

A kutya természetesen az edzéseinek is szerves részét képzi, és már el is utazott a lánnyal Colorádóba, ahol az ország legjobb parasportolói készülnek a 2021-es tokiói paralimpiára, ahol Pagonis is versenyezni fog. A lány Instagram-oldalán osztja meg életét - immáron a kutyájával együtt.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!