hirdetés
digitalis_vilag-1000x597.jpg

Van olyan, hogy a munkakör része a napi facebookozás

Bemutatunk három olyan munkát, ami az utóbbi években jelent meg, és a digitalizáció terjedésével egyre inkább szükség lehet rá.
SZMO - szmo.hu
2018. november 30.


hirdetés

A digitalizáció elhozta életünkbe az okostelefont és azt az alapszükségletet, hogy ha egy új helyre tesszük be a lábunkat, első kérdések egyike, hogy van-e vajon wifi. Ha belegondolunk, hogy akár csak 10 évvel ezelőtt mennyire más volt még a helyzet - például kevesebbet nyomkodtuk a telefonunkat – hamar rájövünk, hogy óriási változásnak és fejlődésnek lehetünk tanúi.

A változás a munkahelyeket is érinti: szinte nincs is olyan szektor vagy munkakör, ahol ne lenne fontos, hogy a digitális eszközökre támaszkodjanak. Az új helyzet új munkaköröket is teremtett, talán ismerőseink között is akad egynéhány, aki korábban sosem hallott pozícióban dolgozik.

Most bemutatunk nektek három olyan szakmát, amit a digitális világban megjelent új igényeknek köszönhetünk. Ki tudja, talán köztük van az is, ami a te új szakmádat jelentheti.

Vajon mit csinál az agilis coach?

Mert coach-okról már jó ideje hallhatunk, ők azok, akik egy segítő beszélgetés-sorozattal elmozdíthatnak a holtpontról, könnyebbé tehetik egy döntés meghozatalát. Na de aki agilis coach, annak a feladata még összetettebb: egy cégnél támogatja azt, hogy az úgy nevezett agilis elveket átültessék a mindennapokba, segíti mindezt coaching eszközökkel, figyelve a csapatok munkáját, és ha kell, mentorálja a kulcsszereplőket.

Az agilis működés pedig azért lehet fontos a cégeknek, mert hatékonyabbá teszi a munkafolyamatokat. Egy fejlesztés esetén az érintett részlegekből kiválasztott kollégák hónapokon át együtt dogoznak, és csak kizárólag erre a feladatra koncentrálhatnak. Lényegesen gyorsabb és hatékonyabb így a kommunikáció, már a munkafolyamatok alatt lehetőség van a visszatesztelésre.

Elméletben könnyű, gyakorlatban már nehezebb

Árvai Márton az OTP Banknál dolgozik ilyen pozícióban, és mint meséli, ő sem úgy kezdte pályáját, hogy máris tudta volna, agilis coach válik belőle. „A szoftverfejlesztés területén dolgoztam először, ahol a pályafutásom elején megtapasztalhattam csapattagként egy agilis átállást és akkor eldöntöttem, hogy

"
én csapatoknak szeretnék segíteni a hatékony agilis működésben.

Az elmúlt öt évben agilis csapatvezetőként volt szerencsém különböző típusú fejlesztő csapatokhoz, jelenleg viszont az OTP Banknál üzleti túlsúlyú, illetve tisztán üzleti csapatokkal is foglalkozom, ami nagy kihívást jelent számomra.”

Bár még csak pár éve jelent meg a módszer IT fejlesztési területen, egyre kezd terjedni, már akár HR részlegen is találkozni vele. Ha egyre több vállalatnál fantáziát látnak benne, sok-sok agilis coach-ra lesz majd hirtelen szükség. És ebben a szakmában az az egyik pozitívum, hogy nem feltétlen igényel előképzettséget. „Van aki mérnöki, van aki gazdasági oldalról jött. Magát az agilitást, az alapelveket viszonylag gyorsan el lehet sajátítani, viszont gyakorlatban jól csinálni mindezt nagyon nehéz, és ezt csak a rutin hozza meg. Az agilis elmélet mellett fontos, hogy az adott illető rendelkezzen coaching ismeretekkel, illetve legalább legyen affinitása emberekkel való foglalkozáshoz” – mondja Márton.

Az agilis coach munkája igazán változatos és látványos: szinte nap mint nap megtapasztalhatja, hogy hatást ér el a kollégáknál, segít előremozdítani a folyamatokat, és a jó közösség megteremtésében is nagy szerepe van. „Azért izgalmas ez a munka, mert minden csapat más, nincs mágikus recept, ami minden csapatnál minden problémát megoldana. Sokat kell kísérletezni, figyelni, hogyan reagálnak a változásra és folyamatosan javítani kell a folyamatokon” – összegzi Márton a munkája előnyeit.

Facebookon otthonosan mozgóknak ideális állás

A tartalommenedzseri munkakör már csak azért is érdekesen hangzik, mert gyakran egész napos facebookozással jár. „A családnak és a barátoknak úgy szoktam ezt elmagyarázni, mi is a munkám, hogy egész nap Facebook posztokat gyártok, valamint a hozzájuk érkező kommenteket és üzeneteket válaszolom meg az ügyfeleink nevében” – mondja feladatairól Kovács Ádám, a Be Social közösségi média ügynökség senior content managere.

2018-ra már 5,7 millió magyar felhasználót regisztrálhatott a Facebook, akiknek 82%-a havonta legalább egyszer aktív is a közösségi oldalon. Mivel itt jól elérhető az adott célcsoport, ma már minden valamire való márka rendelkezik saját Facebook oldallal, amely viszont csak akkor működik igazán jól, ha rendszeresen jelennek meg rajta új tartalmak. „Jól eltalált posztok, valamint folyamatos interakció, közvetlen kommunikáció szükséges az ilyen oldalakon, amit valakinek biztosítania kell – így jött létre a munkaköröm” – magyarázza Ádám, hogy miért lett kereslet a content managerek iránt.

Belőled is lehet content manager

Ezt a szakmát se keressük az OKJ-s képzések között, vagy a felsőoktatási tájékoztatót böngészve, egyelőre még nincs szakirányú képzés hozzá. Ráadásul a trendek olyan gyorsan változnak, hogy hamar elavulttá válhat egy könyvből megszerzett tudás, itt naprakésznek kell lenni a változásokból.

Mi kell ahhoz, hogy valakiből tartalommenedzser váljon? Ádám szerint nem haszontalan, ha van az embernek affinitása a marketinghez, a kereskedelemhez, illetve az ügyfélkezeléshez.

Mivel a hagyományos reklámfelületek piaca folyamatosan zsugorodik és a helyébe egyre inkább a social media kerül, ahol nem elég csak néha posztolgatni, folyamatosan fenn kell tartani az érdeklődést, foglalkozni kell az érkező reakciókkal is, egyre inkább megnőhet a kereslet a közösség média tartalmi oldalát ismerő szakemberek iránt. Aki esetleg máris elkezdett gondolkodni azon, hogy egy ilyen könnyűnek tűnő melóra átnyergelne, annak Ádám további érvekkel szolgál:

"
Én nagyon szeretem ezt a pörgést, nem kell keresni, hogy mit csináljak,

hiszen gyakorlatilag mindig szembe jön velem a munka. Kiváló pozíció azoknak, akik szeretnek embereknek segíteni, a moderáció során erre rengeteg lehetőség van, illetve azoknak, akik szeretnék, hogy a munkájukat akár több százezer felhasználó láthassa nap mint nap. Extra inspirációt jelenthet, hogy ez a munkakör egy notebookhoz és internet kapcsolathoz kötött, nem muszáj naponta egy irodába bejárni.”

Egy tréner az üzletnek és az irodának

Vegyünk egy átlagos hétköznapot: chat-alkalmazásokban üzenünk a családtagoknak és barátoknak, fitneszalkalmazást indítunk el, ha sportolni kezdünk, és valamilyen GPS-alapú appot használunk, ha ismeretlen terepen kell tájékozódnunk. A munka világában sincs ez másként, ott is egyre inkább utat törtek maguknak a digitális eszközök, a használatuk azonban korántsem olyan magától értetődő, mint egy chatprogramé.

A hazai cégeknél a kultúrának ez a része sajnos nem fejlődött olyan ütemben, mint pl. a mobileszközök használata. Sokan ragaszkodnak már bevált dolgokhoz, mint amilyen az e-mailek használata, pedig már rengeteg alkalmazás létezik, amelyekkel csökkenthető a mailforgalom.

Csúcs Károly az Infosectornál Business & Office APP trainer pozícióban abban segíti a cégeket, hogy bátrabban válasszák a digitális megoldásokat. „Olyan tréninget tartok, ahol kifejezetten a vállalati-irodai alkalmazások használatát gyakoroljuk. A munkámhoz tartozik még a tréninget megelőző tanácsadás is, ahol felmérjük a cég tevekénységét, és a folyamatokat vizsgálva javaslok ideális alkalmazást” – mondja munkájáról.

A felhők világa mindig tartogat újdonságot

A Cloud, azaz a felhő alapú szolgáltatások terjedésével egyre könnyebb hozzáférni olyan alkalmazásokhoz, amelyekhez egy vállalatnak korábban valamilyen okból nem volt lehetősége, vagy esetleg nem is tudott róla. Ráadásul egyre több alkalmazás jön ki a piacra, ami mindig valami újdonságot mutat be. „Egy felkészült Business Trainer megbízása nagyban megkönnyítheti a cégek dolgát, mert testreszabott megoldást kínálhat és segíthet a megfelelő alkalmazás betanításában” – véli Károly. – „Én azért is szeretem ezt a munkát, mert

"
hatással lehetek az adott vállalkozás és a benne dolgozó kollégák digitális fejlődésére.

Segíthetek elérni a vállalkozás céljait, mert én is ahhoz mérten állok a feladathoz.”

Károly mindig is érdeklődött a számítógépek, majd később a digitális megoldások iránt. Azt mondja, a munkához nem árt, ha erős IT-felhasználói tapasztalattal rendelkezik az ember, de ez könnyen tanulható. „Ami szerintem a legfontosabb, az a üzletfejlesztési szemlélet, újdonságokra való nyitottság, és a trendek követése. Szinte naponta jelennek meg új technológiák és alkalmazások, ezért ezeket mindig érdemes kipróbálni, tesztelni.”


KÖVESS MINKET:
hirdetés
0_ASOS.jpg

„Mintha részegen kaptad volna magadra” – kiakasztja a vásárlókat a legújabb bizarr bikinitrend

Csak bevállalósaknak ajánlott az ASOS új fürdőruhája – olyan, mintha fordítva préselnénk bele magunkat egy, a kelleténél kisebb bikinibe.
Címkép: ASOS - szmo.hu
2019. június 15.Ha azt hittük, hogy a tavalyi, középen lyukas bikinifelső után már nem érhet minket meglepetés, tévedtünk.

Úgy látszik, a body-szerű, egyrészes fürdőruhák mellett, amik kvázi "sokat takarnak", a tendencia fordítottja is hódító útjára indult - vagyis idén az egy számmal kisebbnek tűnő felsők is virágkorukat élik.

Erre tett rá még egy lapáttal az ASOS márkája, mivel ők az apró méret mellett egy olyan bikinit dobtak piacra, ami egészen egyszerűen úgy fest, mintha fordítva vették volna fel.

"Amikor még részeg vagy az öltözködésnél"

- foglalta össze a márkát előszeretettel parodizáló asbos_sos Instagram-oldal.

A friss trendet igencsak szájára vette az internet népe - azonban nem éppen azért, hogy dicsérjék.

Az új típusba amúgy azt is belemagyarázhatjuk, hogy a szintén reneszánszát élő hasitasi, avagy övtáska mániából is merít, mivel egy olyan típusú csat díszíti az elejét.

Azok pedig, akik amiatt aggódnának, hogy a bikini előnytelenül mozdul egy vízbe csobbanás alkalmával, megnyugtató lehet, hogy a ruhadarabnak van még egy apró hibája: a hivatalos leírás szerint nem lehet vízbe meríteni.

Talán ezért van rajta elől a hatalmas csat, hogy az ember lánya miután megmutatta a nagyvilágnak a vízparton, egyszerűen ledobja.

Az emberek fantáziája természetesen útnak is indult.

Egy kommentelő például "szoptatás-barátnak" nevezte a holmit.

Másnak azt juttatja eszébe, amikor félálomban fordítva veszi fel a melltartóját.

És vannak, akik egyszerűen csak értetlenkednek a bikini láttán...

Ha kíváncsi vagy a ruhadarabra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
ark.jpg

Megvan, hány tábla csoki ölhet meg, és egy rakás másik étel halálos adagját is kiszámolták

„Ebből bármennyit meg tudnék enni, olyan finom” – ismerős? Nos, talán még sincs így...
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 16."Haszontalan, ámde nagyon érdekes dolgok a világról" mottóval ezúttal egy Popular Science cikket szemlézünk, amiben kiszámolták, hogy a hétköznapi ételekből mekkora az az adag, ami megölhet egy embert. A legtöbbet nem tudnánk teljesíteni, de a dinnyével jó lesz vigyázni.

1. Marhamáj

Míg a tengerentúlon viszolyognak tőle, több konyha, köztük a magyar is szereti a belsőségeket. A marhamáj annyi A-vitamint tartalmaz, hogy azt akár túl is adagolhatjuk. Azért nem kell nagyon aggódni,

legalább 162 kilót kéne megennünk belőle, ennyit még Fekete László sem reggelizik versenynapon.

Így készítsd el a májat, ha éhes lettél egy adagra:

2. Avokádó

Ez a jótékony zsírokkal teli gyümölcs csaknem kétszer annyi káliumot tartalmaz, mint egy banán. Ha ebből túl sok kerül a véráramba, az szívproblémákhoz vezet, amelyekhez a mérgezés általános tünetei csatlakoznak, úgymint émelygés, hányás, hasi fájdalom, gyengeség, rossz közérzet. Legalább 200 darab kell ahhoz, hogy betegek legyünk tőle.

3. Étcsokoládé

A koffeinhez hasonlóan a kakaóban lévő teobromin hatására emelkedik a szívfrekvencia, a vérnyomás, ami esetenként hirtelen szívmegálláshoz vezet. Itt sem esélyes, hogy belehalunk, mert legalább 332 szeletet kellene megennünk legalább ahhoz, hogy baj legyen.

Egy csokoládéevő verseny résztvevői láthatók, reméljük nem lett semmi bajuk:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
girl.jpg

4 tipp, ami segít, hogy túllépj a plátói szerelmeden

Bizony, erre is van szakértői válasz és gyógyír.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Egy plátói szerelem dédelgetése egy bizonyos fokig élvezetes tud lenni, hiszen a közösségi média virágkora minden eddiginél gazdagabb táptalaj egy ilyen rügy nevelgetéséhez, ráadásul a pillangók egy-egy impulzusnál őrült táncba kezdhetnek az ember gyomrában.

Azonban egy idő után be kell látni, hogy az ilyen gondolatkörök teljesen feleslegesek és sokszor fájdalmasak is. Legyen szó egy befuccsolt románc továbbgondolásáról vagy egy egyoldalú szerelem-kezdeményről.

Az EliteDaily szerencsére összegyűjtött pár praktikát, amik segíthetnek a továbblendülésben.

#1 Barátkozz meg azzal a gondolattal, hogy sokkal jobb, ha "csak barátok" vagytok

Ez valószínűleg egy kényelmetlen folyamat lesz, ám annál gyümölcsözőbb. Ha elképzelsz egy jövőt, ahol a plátói szerelmed immár csupán mint barát lesz jelen - vagy akár egy olyat, ahol egyáltalán nincs ott - az meglepően sokat segíthet abban, hogy tovább lépj a dolgon.

Dr. Marta Tara Lee, klinikai szexológus és az Eros Coaching alapítója azon a véleményen van, hogy a "17 másodperces szabály" kulcsfontosságú lehet. Eszerint csupán 17 másodperc pozitív vizualizáció szükséges ahhoz, hogy megváltozzon a gondolkodásmódod.

Hogyan festene a jövőd a srác/lány nélkül? Milyen új szerelmeknek és barátoknak szeretnél még helyet biztosítani a szívedben? Ha ezeket leírod, rá is lépsz a jó ösvényre.

Próbáld szem előtt tartani a lehetséges barátság előnyeit. Nem kell rögtön utálatba vagy negatívságba fordulni, hanem fel lehet térképezni a másik ember azon tulajdonságait, amik a lehető legjobb partnerré teszik számodra.

"Azt is érdemes átgondolni, hogy ha össze is jön, lehet, hogy hamar szakítottatok volna"

- mutat rá egy érdekes nézőpontra a szakértő.

Az tény, hogy sokkal könnyebb túllendülni egy olyan emberen, akivel már randiztál, mivel tisztában vagy azzal, hogy miként működött a dolog és akár azzal is, hogy mi nem működött benne. Hiszen az ember lánya sok olyan tulajdonsággal is felruházhatja kiválasztottját, amikről ha egy kis időt együtt tölt vele, rájön, hogy valójában nincs is úgy.

#2 Szembesítsd magad az érzéseiddel

Az új jövőkép elképzelése mellett az is lényeges, hogy szembe merj nézni az érzéseiddel - még a kevésbé kényelmesekkel is, mint a fájdalom és a csalódás.

"Bármennyire fájdalmas, sokkal jobb engedni magunknak ezeket az érzelmeket a gyógyulás folyamatának részeként, mintha elnyomnánk vagy elkerülnénk őket"

- magyarázza a Dr. Lee.

Dr. Gary Brown, párkapcsolati terapeuta pedig azt hangsúlyozza, hogy elég időt adni magadnak egy ilyen folyamat során arra, hogy érzelmezd az érzéseidet, a tovább lépés kritikus része.

"Engedd meg magadnak, hogy szomorú legyél, hogy sírj vagy egyszerűen elgyászold azt, ami 'lehetett volna'. De ne ragadj le a 'mi lett volna ha'-knál."

Könnyebb mondani, mint megcsinálni, igaz? Na, itt segít a következő lépés.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
retro-1321078_1280.jpg

Egy „hagyományos feleség” életcélja, hogy kiszolgálja a férjét – nagy felháborodást keltett egy nő kijelentése

A férfiak is beszóltak neki, gondolataiból azóta valóságos mém lett.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. június 17.Dacára annak, hogy 2019-et írunk, még mindig akadnak olyan emberek, akik azt vallják, hogy egy "hagyományos" házastársi viszony alapja az, hogy a nő kiszolgálja a férfit.

Szerencsére azonban a döntő többség nem ezen a véleményen van, ezért aztán Brylea Kay szókimondó Twitter-felhasználó meg is kapta a magáét.

De előtte lássuk, ő pontosan hogyan fogalmazta meg megosztó gondolatait a témában.

"Nevezzetek régimódinak, de engem arra neveltek, hogy gondoskodjam a férjemről.

Minden este vacsorával várjam, kimossam a ruháit, gondoskodjam arról, hogy rendben elinduljon a munkába, mindig tiszta házba várjam haza, stb.

És ez pontosan az a feleség, aki leszek is."

A június 10-én közzétett bejegyzés váratlanul nagy forgalmat generált.

Mostanra összességében több mint 70 ezer reakció érkezett rá. És a többségük nem éppen pozitív.

Sokan a nőgyűlölet és a szexizmus táptalajának érzik a posztot.

Brylea, aki egy texas-i diáklány, később reagált az indulatokra, ám szerinte a kommentelők átestek a ló túloldalára, hisz valóban volt olyan is, aki a halálát kívánta...

De azért akadtak elgondolkodtató válaszok is.

"30 éve vagyok házas. A házasság egy szövetség, ami kölcsönös adok-kapokon és tiszteleten alapul egymás iránt, nem pedig azon, hogy az egyik személy kiszolgálja a másikat. Gondolkodj el azon, hogy milyen példát állítasz a lányaid elé"

- fogalmazta meg egy LiberalLinda nevezetű felhasználó és meglátását máris 21 és fél ezren kedvelték.

Szinte mindenki hasonló véleményen volt.

"Nevezzetek csak progresszívnek, de inkább választanám azt, hogy bármeddig szingli legyek, minthogy fel kelljen nevelnem a férjemet."

"Szóval téged azért neveltek fel, hogy felneveld a férjed."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x