rcm (11)
Valóra vált Csaba álma: a Rehab Critical Mass
Kiss Csaba olyan világot szeretne, ahol az erősebb figyel a gyengébbre. Vasárnap ezren fogtak össze a célért.
Képek: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2014. október 20.


A Rehab Critical Mass ötletgazdája Kiss Csaba, olvassátok el, miért vágott bele nem mindennapi tervébe:

"A biciklis társadalom évekig rendezett felvonulást CRITICAL MASS, azaz magyarul kritikus tömeg név alatt. Nem csináltak mást, csak egyszerűen megmutatták azt, hogy vannak annyian, hogy kell velük számolni, és a jogos és reális igényeikkel szóba kell állnia az aktuális hatalomnak. El is érték a céljaikat.

Én is hasonló célból szeretném életre hívni a REHAB CRTICAL MASS mozgalmat. Fontos, hogy nem valami ellen van, hanem valamiért van!"

rcm (1)

rcm (2)

"Talán a legfontosabb cél, a szemlélet formálása. Az elmúlt két évtizedben sok változás történt e téren. Születtek fontos törvények, vannak jó irányelvek, de ez még kevés.

Segíteni szeretnék a társadalomnak, a hétköznapi embereknek megérteni, átérezni, hogy mi is, akik fogyatékkal élünk, szerves részei vagyunk a társadalomnak és bizonyos mértékig belső igény legyen, hogy olyan rendszerben éljünk, ahol az „erősebb” figyel a „gyengébbre”. Ahol elsősorban az ember az érték, és nem az ember hasznossága.

Úgy érzem, hogy olyan időket élünk, amikor erre szükséges felhívni a figyelmet.

A szociális biztonsághoz való jog fontosságára is rá szeretném irányítani a figyelmet. Ez egy nagyon összetett, és sokrétű terület, amit úgy érzem, hogy újra kellene rajzolni. Ehhez mindenképpen párbeszédre van szükség.

Első lépés, hogy mutassuk be, hogy vagyunk annyian, hogy számolni kell velünk.

A másik nagyon fontos feladatunk az, hogy világosan fogalmazzuk meg, hogy mire van szükségünk ahhoz, hogy emberhez méltó életet éljünk."

rcm (7)

rcm (8)

rcm (9)

"Szeretném, ha csatlakozna minél több szakember is, akiknek az a hivatásuk, hogy segítsék a mi mindennapi életünket. Azt is fontos leszögezni, hogy az ő érdekeik, a mi érdekeink is. A két félt együtt kell szemlélni, és képviselni.

Van még egy réteg akinek a csatlakozását nagyon várom. Azokat a laikusokat, akik ilyen-olyan ok miatt magukhoz közelállónak érzik a testileg vagy szellemileg (mi jobban szeretjük az értelmileg szót használni) fogyatékkal élők világát. Elképzeléseim szerint ez a mozgalom a találkozásnak is helyet adna.

Fontos, hogy a társadalom különböző rétegei találkozzanak egymással, és így önmaguktól omoljanak le a még meglévő falak.

Végezetül, szeretnék két dolgot hangsúlyozni. Függetlenül, hogy éppen milyen szél fúj, az államnak kötelessége, minden állampolgárát teljes értékű polgárnak tekinteni, és e szerint cselekedni.

Azt is tény, hogy nem minden az állam feladata. A társadalom egésze önmaga is felelős az életkörülményeiért. A társadalmat pedig mi egyszerű emberek alkotjuk. A mi feladatunk, hogy kulturált módon, és egyértelműen képviseljük az érdekeinket."

rcm (10)

rcm (12)

rcm (13)

rcm (14)

rcm (15)

rcm (16)

rcm (17)

rcm (18)

rcm (19)

rcm (22)

rcm (23)

Ha egyetértesz a Rehab Critical Mass céljaival, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x