hirdetés
foris6.jpg

Vakként járta meg az El Caminót a 23 éves Norbi

Kísérőjével 720 kilométert gyalogolt 26 nap alatt. Elmesélte, hogyan élte meg az utat és milyen élményeket szerzett.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. március 01.


hirdetés

Fóris Norbert születése óta vak, de ez a legkevésbé sem akadályozza abban, hogy teljes életet éljen.

Jelenleg a Testnevelési Egyetemen tanul, több sportágat is űz (dzsúdó, futás, túrázás), és már szerepelt a Rádiókabaréban is.

Az El Camino zarándokút teljesítése viszont nem a saját ötlete volt. Későbbi kísérője, Géza kereste meg a Suhanj Alapítványt nagyjából másfél éve, azzal a kéréssel, hogy szeretne egy látássérülttel végigmenni az úton. Méghozzá azért, mert nagyon zárkózott személyiség volt, és szeretett volna nyitottabbá válni. Erre pedig ideális módszer, ha valakit majdnem egy hónapon át segítenie kell, állandóan kommunikálva vele.

hirdetés

Az alapítvány Norbit ajánlotta, mivel az ő közreműködésükkel szokott versenyeken indulni, így tisztában voltak sportos érdeklődésével. A fiú addig csak hallomásból ismerte az utat, néhány cikket olvasott róla az interneten, de nem tulajdonított különösebb jelentőséget neki. A felkérés után viszont szinte azonnal igent mondott.

Az indulást hosszas szervezés és felkészülés előzte meg. Miután megismerkedtek Gézával, és kiderült számukra, hogy megvan köztük az összhang, többször is túráztak közösen a Budai-hegységben. Sokat beszélgettek és összecsiszolódtak, Norbi megmutatta, hogyan kell neki helyesen segíteni.

"
Vagy úgy mentünk, hogy megfogtam a könyökét és mentünk egymás mellett, vagy ha tisztább volt a terep, egy kötél két végét fogtuk

– meséli. Szűk helyeken pedig mindkettőjük kezében ott volt a túrabot, Géza a sajátját hátra nyújtotta, Norbi pedig abba kapaszkodva haladt mögötte. A lépcsőkről és a kikerülendő tereptárgyakról szintén előre szólt neki kísérője.

foris5

Norbi külön az útra vásárolt egy túrahátizsákot, cipőt és hálózsákot, illetve többfajta gyógyszert. Szeptember végén indultak el, mivel azt olvasták, hogy nyáron hatalmas a tömeg, így aligha tudtak volna a saját tempójukban haladni.

A Caminónak több szakasza van, ők a legtöbbek által teljesített „francia utat” választották, amely a spanyol-francia határhoz közeli Saint Jean Pied de Portból tart Santiago felé. Azonban csak a nagyjából 80 kilométerrel arrébb fekvő Pamplonában csatlakoztak rá, mivel oda egyszerűbb volt az eljutás számukra.

Az első néhány napon 20-21 kilométert haladtak, aztán ez egyre emelkedett: előbb 25-30-ra, majd a legvégén ennél is nagyobb távokra. A leghosszabb napjukon 35 kilométert tettek meg. Végig tartották az előzetesen kidolgozott ütemtervet, pedig Norbi nem volt biztos benne, hogy menni fog.

"
Úgy voltam vele, hogy nagyon jó lenne teljesíteni, megteszek mindent érte, de majd eldől, képes vagyok-e rá"

– emlékszik vissza. Félt attól, hogy izomláza és különféle fájdalmai lesznek, de ebből végül semmi nem valósult meg. Egyedül a rengeteg vízhólyag okozott számára kellemetlen perceket, de ez sem gátolta meg abban, hogy minden egyes nap a terv szerint tovább induljanak.

foris2

Szállást csak az első és az utolsó éjszakára foglaltak, a kettő között az út mentén található speciális zarándokszállásokat vették igénybe, ahová nem kell előre bejelentkezni. Elég változatosak voltak: akadt köztük kétágyas szoba, de olyan is előfordult, hogy 30-40 emberrel kellett egy légtérben aludniuk. Ilyenkor versenyt horkoltak a többiekkel.

Különösen nagy élmény volt számára, amikor a 16. nap környékén teljesen véletlenül magyar szállásadókhoz vetődtek. Mondani se kell, kölcsönösen megörültek egymásnak és hosszasan elbeszélgettek. Egyébként itt némi bonyodalom is akadt, a mosdó ugyanis külön helyiségben volt, Norbi pedig éjjel csak azért is egyedül ment ki, hiába mondta neki Géza, hogy ébressze fel nyugodtan.

hirdetés
"
Tulajdonképpen kimentem eltévedni. Először benyitottam egy idegen szobába, ahol horkolást hallottam – na mondom, ez nem lesz jó..."

Aztán, mint utólag kiderült, a női vécébe is benyitott, de valamiért onnan is meghátrált. Végül meghallotta, hogy egy spanyol srác kint dohányzik, tőle kért segítséget. De angolul nem értett az illető, ezért jobb híján egy „pssss” szerű hangutánzó szóval próbálkozott nála. És sikerrel járt, így találta meg végül kalandos úton a mosdót.

foris8

Reggelente általában 6-7 óra körül keltek fel, Norbi inkább korábban, mivel amúgy sem volt szüksége villanyra, így nyugodtan tudott készülődni, amíg a többiek még aludtak. Mire Géza felébredt, ő rendszerint már össze is pakolt.

Reggeli után folytatták az utat, 2-3 órát haladtak egyhuzamban, mielőtt pihenőt tartottak. Az út mentén sok bár található, legtöbbször ilyen helyekre ültek be. Vagy azt ették, ami náluk volt, vagy vettek valami elfogadható árú ennivalót.

Legkorábban délután 1-2 körül, legkésőbb pedig 6-kor érkeztek meg az aznapi szálláshelyre. Itt Norbi minden alkalommal mosott, vagy olvasgatott és zenét hallgatott a telefonján, Géza ezalatt többnyire városnézéssel töltötte az időt. 9-10 táján feküdtek le aludni, már ha éppen tudtak a többiektől.

Nagyon sok, különféle nemzetiségű emberrel találkoztak, köztük ázsiaiakkal is. Ez egyszer egy vicces szituációt is okozott, mivel Géza mindegyikről azt mondta Norbinak, hogy „japók”. Ő aztán a dzsúdóedzéseken szerzett szókincsét felhasználva rá is köszönt egyikükre japánul, mire kiderült, hogy az illető valójában koreai.

Megismerkedtek egy olyan zarándokkal is, aki Hollandiából indulva tette meg az utat, összesen 3500 kilométert gyalogolva.

"
Ez nagyon motivált, úgy voltam vele, hogy ha ő képes volt ennyire, ezt a 720 kilométert nekem is muszáj teljesítenem.foris7

Egy lány pedig kutyával ment végig a Caminón, többször is közös szálláshelyen aludtak, így Norbi enyhíthette kutyás elvonási tüneteit. Luna névre hallgató saját vakvezető kutyáját ugyanis inkább otthon hagyta, mivel nem volt benne biztos, hogy végig bírná az utat.

Ami a költségeket illeti: fejenként 600 eurót (kb. 190 ezer forintot) vittek magukkal az útra. Szállással, étkezéssel és a végén vásárolt szuvenírekkel együtt napi 15-20 euróból próbáltak kijönni. A legdrágább szállás 15 euróba került, a legolcsóbbért pedig csak tetszőleges adományt kellett fizetni, ami az esetükben 5 euró volt.

Indulás előtt több helyen olvastak róla, hogy Manjarín nevezetességei közé tartoznak azok az útjelző táblák, amelyeken a település különféle városoktól mért távolsága szerepel.

Budapest viszont addig kimaradt a szórásból, ezért ők vittek magukkal egy kis táblát, amire a távolság mellett kettejük nevét is felírták: Norbiét Braille, Gézáét pedig hagyományos írással.

foris3foris1

Október 22-én értek Santiago de Compostelába, természetesen nem maradhatott el a fényképezkedés sem a híres katedrális előtt. Norbit elmondása szerint igazi eufória fogta el itt, hogy tényleg teljesítette a nagy kalandot. Ismerőseitől utána százával kapta a gratulációkat, édesanyja pedig annyit mondott neki: „Fiam, nagy dolgot vittél véghez.”

Géza is elérte a célját: nagyon sokat adott neki az út és sokkal nyitottabb emberré vált tőle.

A 26 nap során nagyon sokszor mondta a vak srácnak, hogy nélküle nem is lenne értelme ennek az egésznek.

És hogy ő személy szerint nekivágna-e újra? Egy szóval, gondolkodás nélkül válaszol: „Természetesen!”

Ennél jobb bizonyíték nem is kell rá, hogy a legmerészebb álmokat is meg lehet valósítani az életben, csak kitartás és elszántság kell hozzá.

(A cikk a Nem Adom Fel Kávézóban tartott képes élménybeszámoló alapján készült.)

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
76702452_110537573748208_681797793060225024_o-874x760.jpg

Sehol nem alkalmazták az autista fiút, nyitott hát egy saját kávézót

Célja, hogy munkát adjon a hozzá hasonló sorsúaknak, akik máshol csak visszautasítást kaptak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 07.


hirdetés

Hiába szeretett volna Michael Coyne 21 évesen beállni a dolgozó emberek közé, sokkal nehezebben ment, mint hitte. Mivel autista – hiperaktivitásban és figyelemzavarban szenved, valamint bipoláris személyiségzavara van –, ezt meghallva sehol sem akarták alkalmazni.

Coyne tapasztalatai szerint a cégek akkor sem szívesen alkalmaznak autistákat, ha azok tökéletesen alkalmasak a munkára, mivel még mindig idegenkednek a speciális igényű munkavállalóktól.

Ekkor döntött úgy, hogy saját kezébe veszi az irányítást, és édesanyja segítségével elindítja saját kávézóját a Rhode Island-i North Smithfieldben, ahol bebizonyítja, hogy az autisták is teljes értékű dolgozók lehetnek.

hirdetés

Előbb üzleti órákat vett, majd hosszas tervezés után megnyitotta a Red, White & Brew Coffeehouse nevű kávézóját, ahová tárt karokkal várja azokat a dolgozni vágyókat, akiket hozzá hasonlóan nem alkalmaznak betegségük miatt.

A kis üzlet hamar sikeres lett, főleg olyan családok törzshelyévé vált, amelyekben fogyatékkal élő gyermekek élnek. Coyne szerint a szülők gyakran könnyeikkel küszködve köszönik meg az esélyt, amelyet a kávézó nyújt arra, hogy gyermekeik egy közösségben jól érezhessék magukat.

"A közösségi jelleg tetszett a leginkább a kávézó ötletével kapcsolatban. Mindkét oldal sokat tanulhat: az egészségeseknek azt tanítjuk, hogy nézd, fogyatékkal él, mégis mi mindenre képes. A fogyatékkal rendelkezők pedig bekerülnek egy közösségbe, ahol fejleszthetik szociális készségeiket"

– nyilatkozta Coyne édesanyja.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
pite-00.jpg

A hiperkarma 42 évesen meghalt menedzserét gyászolja az egész magyar zenei élet

Medgyesi Ferenc „Pite” épp a zenekar 20. születésnapi nagykoncertjére készült, ami alig két hónap múlva lesz az Arénában. Szívroham vitte el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 10.


hirdetés

Hétfő este kezdett végigsöpörni a hír a Facebookon, hogy 42 éves korában meghalt a hiperkarma menedzsere, Medgyesi Ferenc, akit mindenki csak Piteként ismert.

Az együttes frontemberével, Bérczesi Róberttel kamaszkoruk óta ismerték egymást, a hiperkarma elődjének számító Blabla zenekar első felállásában még basszusgitározott is, de viszonylag hamar abbahagyta az aktív zenélést.

Utána a reklámszakmában dolgozott, valamint menedzserként intézte a 2000-ben alakult hiperkarma ügyeit.

Bérczesi idén tavasszal megjelent életrajzi könyvében nagyon sok szó esik róla: Robi kendőzetlen őszinteséggel mesél közösen átélt drogos élményeikről, és hullámvölgyekben bővelkedő kapcsolatukról.

hirdetés

Előfordult, hogy évekig egyáltalán nem beszéltek, de előbb-utóbb mindig újra egymás mellett kötöttek ki.

Pite az utóbbi hónapokban főleg a hiperkarma 20. születésnapi koncertjével volt elfoglalva, amelyet a zenekar eddigi legnagyobb bulijaként a Papp László Sportarénába kötött le 2020. február 7-re. Kollégái és barátai sorra osztják meg a rá emlékező posztokat.

hiperkarma official

köszönünk mindent! már most hiányzol. Medgyesi Ferenc „Pite" 1977-2019 könnyű szél visz tovább... utadon

Fishing on Orfű

Isten veled Pite! Az egyik legszuperebb menedzser és az egyik legszó... rakoztatóbb, legnagyobb szívű ember voltál, akivel együtt dolgozhattunk... Nagy-nagy szeretettel gondolunk rád, akárhányszor eszünkbe jutsz. Jó utat! Medgyesi Ferenc (Hiperkarma) 1977-2019

Majdnem Híres Rocksuli

Idén a VOLT Fesztiválon az MHRS beszélgetések előtt söröztünk délelő... tt Pitével a Szieszta Hotelben, aki a Hiperkarma 20 soproni nagykoncertjére készült a zenekarral. A szenvedélyek és betegségek témáját boncolgattuk a zeneiparban, és azt, hogy hányan égetik két végén a gyertyát körülöttünk. Még szóltunk is róla, hogy milyen jó lett volna ezt a fesztiválon, közönség előtt megbeszélni.

Security Check Required

null

Szabó Benedek és a Galaxisok

Éééééés, ebben a pillanatban elindult a jegyárusítás (és megérzik a ... fényt a gyökerek. És szél támad. És fölzeng a világ.) Mivel valami technikai izé miatt voltak, akik korábban is tudtak early bird belépőket venni, gondoskodtunk róla, hogy azoknak is legyen, akik a delet várták.

Security Check Required

null

hirdetés

Security Check Required

null


KÖVESS MINKET:


hirdetés
kez-a-kezben-wiki-1000x669.jpg

„Tudtam, hogy meg fog halni” – férje kapcsolta le a gépekről a nőt, aki négy hónappal az esküvőjük után halt meg

A feleség azt hitte, influenzás, majd kiderült, hogy agyvelőgyulladása van, amiből már nem tudott felépülni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 10.


hirdetés

Alig négy hónappal az esküvője után meghalt egy addig teljesen egészséges 30 éves nő Angliában. A tragédia még tavaly decemberben történt, a megözvegyült férj azonban most mesélte el szomorú történetüket a Daily Mailnek.

Mike Herz csak 12 éves volt, amikor a családjával tragikus autóbalesetet szenvedtek egy dél-afrikai nyaraláson. Az akkor 37 éves édesanyja és 9 éves öccse meghaltak, apja és ő viszont megsérültek, de túlélték. A férfi fizikailag teljesen felépült, de lelkileg hosszú évekig nem jött rendbe. Senkit nem engedett közel magához, egészen addig, amíg meg nem ismerte Saimát.

"Amikor először találkoztam ezzel a vicces és gyönyörű nővel, tudtam, hogy ő meggyógyíthat. Már az első randink elején tudtam, hogy vele akarom leélni az életemet"

- emlékezett vissza.

hirdetés

2018 augusztusának végén házasodtak össze, majd elutaztak egy csodálatos nászútra, ezután pedig már házasokként élték mindennapi életüket. Sajnos azonban alig pár hét múlva véget ért közös boldogságuk.

Saima Herz

Saima Herz added a new photo.

Saima Herz egy péntek reggelen rosszul érezte magát, fájt a feje és lázas volt, de azt hitte, csak influenzás. Munka után elment a háziorvosához, aki megerősítette, hogy elkapott egy vírust, ezért lázcsillapítót írt fel neki.

A nő egész hétvégén betegen feküdt otthon, teázott és levest evett, amit a férje főzött neki. Hétfőn már elment dolgozni, de előtte hagyott egy üzenetet a még alvó férjének, amin az állt, hogy szereti őt. Aznap délelőtt a férfit felhívták a nő munkahelyéről azzal, hogy Saima szédül és zavart. Mike először azt hitte, hogy a felesége sztrókot kapott vagy egy allergiás roham váltotta ki ezeket a furcsa tüneteket. Már alig tudott menni, és nem fogott fel semmit abból, amit a párja mondott neki.

A kórházba érve a nő összeesett, intenzív osztályra kellett vinni. Az orvosok számos vizsgálatot elvégeztek rajta, és végül kiderült, hogy nem influenzával küzdött, hanem agyvelőgyulladással, amit általában vírusfertőzés okoz, és influenzaszerű tünetei vannak, mint pl. fejfájás, láz és zavartság. Saima agyában egy jókora duzzanat fejlődött ki.

"Emlékszem, hogy egy orvos azt mondta, ez szerinte agyvelőgyulladás, de nem kell aggódnom, mert Saima fiatal és egészséges, fel fog épülni. Kétségbeesetten kapaszkodtam ebbe a reménybe"

- mondta Mike.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
sma-levi-korhaz-1000x564.jpg

Rohamtempóban fejlődik az SMA-s Levi, már tudja emelgetni a fejét és a lábát is

Édesanyja szerint nemcsak a közérzete, a kedve is jobb a kisfiúnak, aki olyan dolgokra képes már, amire eddig még nem volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Látványosan fejlődik az SMA-beteg Levente, aki Zente után az ország hatalmas összefogásának köszönhetően megkaphatta a 700 millió forintba kerülő Zolgensma nevű génterápiás gyógyszert. A kezelés óta a kisfiú egyre jobban van, már egyedül tudja emelgetni a fejét, a lábát és forgatni a csípőjét, amire eddig nem volt képes.

Édesanyja szerint azonban korai lenne azt mondani, hogy ez a Zolgensma hatása, ugyanis Levi októberben kapta meg az ötödik Spinraza nevű kezelést, amit az állam is támogat.

De mint azt az RTL Híradónak elmondta,

nemcsak a közérzete, a kedve is sokkal jobb a kisfiúnak. Nagyon sokat erősödött és egyre többet mozog. A terápiától azt remélik, hogy megerősödnek az izmai, így később teljes életet élhet.

hirdetés

Levi egyelőre még karanténban van egy budapesti lakásban az édesanyjával, akinek folyamatosan fertőtlenítenie kell mindent, nehogy bármilyen betegséget elkapjanak. Remélik, hogy a karácsonyt már együtt töltheti a család enyingi házukban.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!