hirdetés
budapesti-temetok-koronavirus-jarvany-mindenszentek-halottak-napja.jpg

Vajon mi várható a budapesti temetőkben idén mindenszentekkor?

És mennyire tartják veszélyesnek a temetői gyertyagyújtást az olvasóink? Erre szerettünk volna választ kapni.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. október 17.


hirdetés

Több ismerősöm is úgy döntött, hogy idén nem megy ki a temetőbe mindenszentek napján, elhunyt szerettei sírjához mécsest gyújtani. Mindegyikük 70 év körüli. Félnek. Akad, aki a lépcsőházban is maszkot visel. Amennyire csak lehet, kerülik a találkozást más emberekkel, fél éve hallgatják azt, hogy ők a legveszélyeztetettebb korosztály tagjai.

Nem szeretnék vállalni a kockázatot, hogy megfertőződnek a koronavírussal.

Egyiküknek sincsen saját autója, a budapesti tömegközlekedést pedig nem szeretnék igénybe venni, mert tapasztalataik szerint mindenszentek és halottak napja környékén zsúfoltak a járatok. De van, aki akkor sem menne ki, ha rokon vagy ismerős autóval elvinné, mert most „zavarná a tolongás a temető bejáratánál”.

Bennem is felmerült a kérdés, hogy mi lesz idén a temetői gyertyagyújtással.

Részben azért, mert a szomszédos Szlovákiában, az emelkedő esetszámok miatt – mint arról az Új Szó beszámolt – október első heteiben felmerült az a lehetőség is, hogy mindenszentek idején ismét kijárási tilalmat rendelhetnek el. Igor Matovič szlovák miniszterelnök akkor azt mondta: „A hozzátartozóink emlékére gyertyát gyújtani természetesen fontos dolog, de kicsit gondolkodjunk el. Az elhunytak lennének az utolsók, akik ebben a helyzetben a szemünkre hánynák, hogy egy vagy két hónappal később mentünk ki a sírhoz, vagy esetleg otthon gyújtottunk gyertyát.”

hirdetés

A bejelentés hatalmas felzúdulást keltett a lap Facebook oldalának követői között, nagyon sokan írták azt, hogy őket semmilyen intézkedés nem érdekli, ők akkor is kimennek a szeretteik sírjához. Szlovákiában október 15-én a járványstáb, a válságstáb és a kormány szigorúbb intézkedéseket vezetett be, ám a jelek szerint sokaknak már elegük van ezekből. Ezzel kapcsolatban Martin Vančo publicista azt írta: „A lezárás és az országosan egyformán érvényes korlátozások érthetőek voltak a járvány első hulláma alatt, tavasszal semmit sem tudtunk a koronavírusról és nem is lehettünk felkészülve semmire. De a második hullám alatt már kicsit másképp működhetnének a dolgok. Az intézkedések sok ember egzisztenciáját veszélyeztetik, ezért az országos tiszti főorvostól többet várnánk annál, hogy a sajtótájékoztatóján felsorolja a tiltásokat. Ahhoz, hogy elfogadja ezt a lakosság, alaposan, érhetően el kell magyarázni, számokkal alátámasztani, miért van minderre szükség, miért elkerülhetetlen mindez, miért nem létezik más megoldás.”

Mivel nálunk is emelkedett a fertőzöttek száma, sőt, a halálozások negatív rekordokat értek el az utóbbi hetekben, különösen az utóbbi napokban, szerettük volna megtudni, hogy a mi olvasóinknak mi a véleménye az esetleges újabb korlátozásokról. Arról, ha szükség esetén például azt kérik az emberektől, hogy idén mindenszentekkor inkább maradjanak otthon és úgy emlékezzenek meg az elhunytakról? A Szeretlek Magyarország és a I love Budapest oldalunkon egy-egy posztban kértük az olvasókat, mondják meg, mit gondolnak erről.

Többen is azt írták, hogy a temetők a szabadban vannak, megfelelő távolságot lehet tartani egymástól, a családtagok utazhatnak együtt, egy autóban. Volt, aki hozzátette, hogy ott is maradhat a maszkhasználat, sőt, egy hozzászóló felvetette, hogy a temetők készülhetnének hosszabb nyitvatartási idővel az ünnepet megelőző és követő héten.

„Akik eddig kimentek, most is kimennek. Aki eddig otthon gyújtott egy mécsest, most is otthon fog. Aki nagyon tart a vírustól, majd maszkban lesz. Nem gondolom, hogy erről lemondanak az emberek.”

„Én mindenképpen kimegyek a temetőbe. Ha már boltba mehetek, akkor a temetőbe is.”

„Mindenkinek joga van kimenni a temetőbe megemlékezni, függetlenül attól, hogy idős-e vagy sem. Aki idős és fél, az ne menjen. Szerintem mindenki el tudja dönteni, hogy kimegy-e vagy sem, az idősebb korosztály is.”

„Nyugodtan ki lehet menni csak ne várjuk meg a tömeget, bármelyik nap ki lehet menni.”

Mások viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy hiába van lehetőség a távolságtartásra a temetőben, ha tömegközlekedéssel utazik oda, és sorban áll virágért.

„Mivel nagyon messzire kellene utaznom, ezért én itthon fogok gyertyát gyújtani.”

„Ėn gondoltam rá, mivel idősek vagyunk. Otthon is lehet rájuk gondolni minden nap, és gyertyát gyújtani.”

„Évente többször szoktam vinni virágot, mécsest, így nekem nem csak egy nap a megemlékezés az elhunyt szeretteimről, és kifejezetten nem is szoktam menni ilyenkor.”

„A szívben gyászolsz, nem a temetőben.”

„Szerintem ha rendszeresen megemlékezünk róluk, gondolunk rájuk, teljesen mindegy, hogy ezt helyileg hol tesszük. Azt se értem, hogy miért kell mindenkinek az év ugyanazon napján megrohamoznia a temetőket. Miért nem a megholt születése/névnapján megy? És akkor nem lenne egyszerre több száz ember egy helyen.”

Szerettük volna megtudni, hogy a budapesti temetők hogyan készülnek idén a kialakult helyzetre való tekintettel a november elsejei eseményre.

A temetkezések rendjéről, a ravatalozó használatáról találtunk rendelkezést a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. honlapján egy felugró ablakban, de cikkünk elkészültéig külön a mindenszentekről és halottak napjáról nem. Ezért a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. számára az alábbi kérdéseket küldtük el:

- Miként készülnek fel most, a koronavírus-járvány idején a budapesti temetők a várható növekvő látogatószámra?

- Milyen óvintézkedéseket készülnek bevezetni az október 31-november 1-november 2-i hétvégére?

- Sem a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. honlapján, sem az Intézet Facebook-oldalán nem találtam kifejezetten a mindenszentekre-halottak napjára vonatkozó, óvintézkedésekről szóló lakossági tájékoztatást. Milyen tájékoztatást tesznek közzé?

- Mivel Mindenszentekkor, halottak napján rengeteg idős ember indul el a temetőbe a szeretteik sírjához, és magam is úgy tapasztaltam, hogy ilyenkor zsúfolásig megtelnek például a Farkasréti temetőt érintő villamosok, nem tartanak-e attól, hogy éppen a legveszélyeztetettebb korosztály körében berobban a járvány a halottak napja után?

- Tervezik-e esetleg a tavaszi hullám alatt a kereskedelmi egységekben már használt életkori idősávok bevezetését erre az időszakra a budapesti temetőkben?

- Hogyan lehet elkerülni a zsúfoltságot halottak napja környékén a budapesti temetőkben?

- Szükség esetén Önök gondoskodnak-e kézfertőtlenítők, eldobható maszkok, eldobható kesztyűk biztosításáról a budapesti temetők bejáratánál?

- Tekintettel a járvány erősödésére, terveik közt szerepel-e adott esetben a budapesti temetők lezárása a halottak napi időszakra?

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. válaszlevelében ez állt:

„Társaságunk az idei évben még Halottak napját megelőzően (várhatóan a jövő héten) MTI közleményt szándékozik kiadni, így kérdéseire választ fog kapni. Azzal a megjegyzéssel, hogy olyan rendelkezések bevezetésére válik lehetőség, mely szinkronban van a mindenkori operatív törzs, illetve a kormány által kiadottakkal.

Kérjük, kísérje figyelemmel a híradásokat!”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
karacsonygergely.jpg

Karácsony Gergely a kormányról: „Alkalmazzanak inkább papagájokat, azok sokkal cukibbak, és nem kerülnek olyan sokba”

'Most éppen a kormányszóvivő irodájának szóvivője, vagyis – ha jól értem – a kormányszóvivő szóvivője érezte feladatának, hogy megszakértse Budapest iparűzési adóból származó bevételeit. Hát, nem sikerült' – írja a főpolgármester.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 23.


hirdetés

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán magyarázta el, hogy miért tévedett a kormányszóvivő szóvivője, mikor Budapest iparűzési adóból származó bevételeit kezdte el elemezni. A főpolgármester a végén arra jutott, hogy ő is javasol valamit a kormánynak.

"Van ennek a kormánynak 300 darab államtitkára, helyettes államtitkára, kormánybiztosa, miniszteri biztosa, ki tudja mi még, soha ennyi pénzébe nem kerültek az adófizetőknek az állami vezetők, mint a mostani kormány idején. Ebből a 300-ból, aki szembejön, annak mind van egy jó ötlete, hogy a fővárosnak mit kellene csinálnia,

aki szembejön az azonnal elkezd érteni a fővárosi költségvetéshez.

Most éppen a kormányszóvivő irodájának szóvivője, vagyis – ha jól értem – a kormányszóvivő szóvivője érezte feladatának, hogy megszakértse Budapest iparűzési adóból származó bevételeit. Hát, nem sikerült.

Összehasonlította ugyanis a város szeptember 30-ig beérkező tavalyi és idei bevételeit, és láss csodát, megállapította, hogy az idei alig valamivel kisebb. Azt azonban elfelejtette hozzátenni, hogy a cégek egy részének tavaly év végén még egy körben kellett még adót fizetni, amit idénre már eltörölt a kormány. Ha így nézzük, máris 40 milliárddal kevesebb bevétele van a városnak. A szóvivők szóvivőjének az is elkerülte a figyelmét, hogy a közösségi közlekedés jegybevétele a felére csökkent, de az is, hogy a drámain csökkenő bevétele ellenére a kormány idénre több mint a kétszeresére, jövőre, pedig több mint a háromszorosára emelte a Fővárosi Önkormányzat által befizetett adót.

hirdetés

Itt az ideje, hogy ne csak a kormánynak legyenek javaslatai a fővárosnak, hanem mi is tegyünk javaslatot a kormánynak. Minek ennyi szóvivő, ha úgysem mondanak igazat? Alkalmazzanak inkább papagájokat, azok sokkal cukibbak, és nem kerülnek olyan sokba.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
london.jpg

Jövő héten nyithatnak a boltok és a szabadidős létesítmények, de megerősítik a készenléti rendszert Angliában

Tömeges tesztelés is indul, miközben az egy hónapos szigorú korlátozásoknak köszönhetően máris meredeken csökken a koronavírus-járvány nagy-britanniai terjedési üteme.
MTI - szmo.hu
2020. november 23.


hirdetés

A jövő héten a brit kormány eredeti terveinek megfelelően kinyithatnak a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a szabadidős létesítmények azokban az angliai országrészekben, amelyek nem a legmagasabb szintű koronavírus-készenléti fokozat hatálya alatt lesznek - jelentette be hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Hozzátette ugyanakkor, hogy a járvány megfékezését célzó készenléti rendszert a kormány megerősíti.

A november 5-én elrendelt, négy hétre szóló intézkedéscsomag értelmében az Angliában élők jelenleg csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Ezenkívül mindenki csak egy, vele nem azonos háztartásban lakó emberrel találkozhat szabadtéren is, a nem egy fedél alatt élők pedig nem látogathatják egymást lakásaikban, még a családtagok sem.

Mindemellett a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a fodrászatok, a szépségszalonok, a pubok, a bárok és az éttermek jelenleg zárva tartanak.

Johnson hétfői ismertetése szerint ez a korlátozás ér véget december 2-án, az eredetileg tervezett időpontban, a kormány nem hosszabbítja meg az intézkedés időtartamát. Ugyanakkor

az ismét életbe lépő, korábban már alkalmazott, háromfokozatú készenléti rendszert több elemében megerősítik.

hirdetés

Ennek értelmében a legenyhébb, egyes fokozatú járványkészültség hatálya alá sorolt térségekben élőktől is azt kéri a kormány, hogy ha lehetséges, otthonról dolgozzanak.

A második készenléti szint érvénye alá tartozó országrészekben a vendéglátóhelyek csak kiadós mennyiségű étellel együtt szolgálhatnak fel szeszes italt.

Azokon a területeken, amelyeken a kormány a legmagasabb, harmadik készenléti szintet lépteti érvénybe, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek be kell zárniuk, csakúgy, mint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhoz szállításra felvehetnek ételrendelést.

Johnson közölte ugyanakkor, hogy

az egyes és a kettes készenléti szintű térségekben ismét lehet majd közönség előtt sportrendezvényeket és előadásokat, valamint üzleti rendezvényeket tartani zárt és szabadtéren egyaránt, de a nézők, illetve a résztvevők létszámát korlátozni kell.

Az egyes készültségi fok hatálya alatti országrészekben a stadionok férőhelyeinek legfeljebb az 50 százalékára, illetve négyezer fő számára lehet belépőjegyeket értékesíteni, attól függően, hogy melyik jelenti a kisebb nézőszámot.

A kettes készenléti szintű térségekben szintén 50 százalék a kihasználható kapacitás, de ez legfeljebb kétezer nézőt jelenthet.

Ahol a hármas készültségi szint lesz érvényben, ott továbbra sem lehet közönség előtt sportrendezvényeket tartani.

A brit miniszterelnök kijelentette azt is, hogy

az oltások és a gyorstesztek kifejlesztésében elért legutóbbi áttöréseknek köszönhetően tavaszra várhatóan már nem lesz szükség olyan mértékű korlátozásokra, amilyeneket az ország az idén kénytelen volt elviselni.

Johnson közölte: az otthoni beteggondozást végzőket már hétfőtől heti rendszerességgel koronavírus-szűrésnek vetik alá 30 percen belül eredményt mutató gyorstesztekkel, az év vége előtt pedig az idősotthonok minden egyes lakója két-két látogatót fogadhat, és e látogatók hetente két szűrésen eshetnek majd át.

Mindemellett a legmagasabb, hármas készültségi szint alá tartozó térségekben tömeges tesztelési program kezdődik, és azokra, akiknek lelete negatív, az általánosan érvényesnél enyhébb korlátozások vonatkoznak majd - mondta a brit kormányfő.

A friss adatok szerint máris meredeken csökken a koronavírus-járvány nagy-britanniai terjedési üteme.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint az elmúlt egy hétben 136.814 új fertőzöttet szűrtek ki országszerte, 40.504-gyel, csaknem 23 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kunetz.jpg

Kunetz a vásárlási idősávokról: „Ennek önmagában így semmi értelme sincs”

Szerinte át lehetne venni a német példát, ahol az ajtóban számolják, hány vásárló mehet be egyszerre. És kötelező a maszk és a távolságtartás is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 23.


hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, a kormány újra bevezeti az idősek vásárlási sávját a koronavírus-járvány újabb védekezési eszközeként.

A hírt sokan felháborodással fogadták, mert szerintük ez nem megoldás, főleg úgy, hogy az idősek a nap többi részében is bemehetnek az élelmiszerboltokba, patikákba, drogériákba.

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az intézkedésről a Facebook-oldalán azt írja:

"Most bevezeti a vásárlási idősávot, a nyugdíjasoknak, akik egyébként ettől függetlenül bármikor vásárolhatnak.

hirdetés

"Ennek önmagában így semmi értelme sincs, azonkívül, hogy még többen fogják a kormányt a megfelelő helyre kívánni.

Ugyanis nem az idősáv fogja megvédeni az időseket, hanem a maszkhasználat (ami már legalább az üzletekben kötelező) és persze a távolságtartás. Ez utóbbit pedig nem idősávokkal lehet eredményesen elérni, hanem annak korlátozásával, hogy egységnyi légtérben hány fő tartózkodhat egy adott időpillanatban".

Úgy véli, van erre jó példa:

"Bizony, ahogyan akár Németországban is, kint áll egy ember és számol. Míg akik be akarnak jutni, azok egymástól megfelelő távolságra, maszkban várnak, akkor ha teltház van. Ez sokkal célravezetőbb, mint a vásárlási idősáv.

Na meg persze az is az lenne, ha végre kötelezően bevezetnék a maszkhasználatát legalább a felsősök körében, valamint a munkahelyeken is. A home office-ról már nem is beszélve, amit ahol lehet haladéktalanul be kellene vezetni.

Leginkább is érintve az állami, közigazgatási munkahelyeket, mint fő gócpontokat".


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
istockphoto-641599702-612x612-1.jpg

Az Iszlám Állam arra kényszerítette a kisfiút, hogy fenyegesse meg Trumpot, most hazatért Amerikába

„Édes megkönnyebbülés a hazatérés” – így fogalmazott a most 13 éves Matthew, akit 8 évesen vittek Szíriába, ahol nevelőapja csatlakozott az ISIS-hez.
fotó: iStockphoto - szmo.hu
2020. november 23.


hirdetés

Matthew 8 éves volt, amikor édesanyja és nevelőapja 2015-ben Szíriába vitte. A látszólag hétköznapi amerikai család a török határ menti Sanliurfa tartományon keresztül lépte át az Iszlám Állam határát.

"Nagyon sötét területen futottunk át. Éjszaka volt, sok véletlenszerűen elszórt szögesdrót volt mindenhol... csak arra gondoltam, hogy futnom kell" - mondta Matthew a BBC-nek.

Az ISIS fővárosának számító Rakkában telepedtek le, ahol a fiú nevelőapja katonai kiképzést kapott. Mesterlövész lett. Az akkor 8 éves Matthew is mindent megtett, hogy beilleszkedjen.

"Amikor először voltunk Rakkában, a belvárosban voltunk. Elég zajos volt, többször hallottunk lövéseket és robbanásokat, de azokat messziről."

Aztán két év múlva, 2017 elején a fiú édesanyja kétségbeesett levélben kért pénzt Matthew Amerikában élő nővérétől, hogy segítsen neki és a fiúnak elmenekülni Szíriából, a levélhez mellékelt néhány felkavaró videót is Matthew-ról.

hirdetés

Az egyikben Elhassani - a nevelőapa - arra kényszerítette a fiút, hogy szereljen össze egy öngyilkos övet, és el kellett játszania azt is, hogyan fogadná az amerikai mentőket, majd hogyan robbantaná fel őket és magát is.

Egy másik videóban a rokonok azt látták, hogy Matthew 1 perc alatt szétszed egy megtöltött AK-47-est, szintén mostohaapja utasítására.

"Olyan fiatal voltam, hogy szinte semmit sem értettem az egészből" - mondta a fiú.

2017 augusztusára Rakka már romokban hevert, de az Iszlám Állam még mindig küzdött, Matthew-t arra kényszerítették, hogy egy videóban hadat üzenjen Amerikának és az elnökének, Donald Trumpnak.

"Ez a csata nem fog véget érni Raqqában vagy Moszulban. A te országodban fog véget érni ... Tehát készülj fel, mert a harc még csak most kezdődik."

Ezt a szöveget kellett megtanulnia az akkor 10 éves fiúnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!