hirdetés
budapesti-temetok-koronavirus-jarvany-mindenszentek-halottak-napja.jpg

Vajon mi várható a budapesti temetőkben idén mindenszentekkor?

És mennyire tartják veszélyesnek a temetői gyertyagyújtást az olvasóink? Erre szerettünk volna választ kapni.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. október 17.


hirdetés

Több ismerősöm is úgy döntött, hogy idén nem megy ki a temetőbe mindenszentek napján, elhunyt szerettei sírjához mécsest gyújtani. Mindegyikük 70 év körüli. Félnek. Akad, aki a lépcsőházban is maszkot visel. Amennyire csak lehet, kerülik a találkozást más emberekkel, fél éve hallgatják azt, hogy ők a legveszélyeztetettebb korosztály tagjai.

Nem szeretnék vállalni a kockázatot, hogy megfertőződnek a koronavírussal.

Egyiküknek sincsen saját autója, a budapesti tömegközlekedést pedig nem szeretnék igénybe venni, mert tapasztalataik szerint mindenszentek és halottak napja környékén zsúfoltak a járatok. De van, aki akkor sem menne ki, ha rokon vagy ismerős autóval elvinné, mert most „zavarná a tolongás a temető bejáratánál”.

Bennem is felmerült a kérdés, hogy mi lesz idén a temetői gyertyagyújtással.

Részben azért, mert a szomszédos Szlovákiában, az emelkedő esetszámok miatt – mint arról az Új Szó beszámolt – október első heteiben felmerült az a lehetőség is, hogy mindenszentek idején ismét kijárási tilalmat rendelhetnek el. Igor Matovič szlovák miniszterelnök akkor azt mondta: „A hozzátartozóink emlékére gyertyát gyújtani természetesen fontos dolog, de kicsit gondolkodjunk el. Az elhunytak lennének az utolsók, akik ebben a helyzetben a szemünkre hánynák, hogy egy vagy két hónappal később mentünk ki a sírhoz, vagy esetleg otthon gyújtottunk gyertyát.”

hirdetés

A bejelentés hatalmas felzúdulást keltett a lap Facebook oldalának követői között, nagyon sokan írták azt, hogy őket semmilyen intézkedés nem érdekli, ők akkor is kimennek a szeretteik sírjához. Szlovákiában október 15-én a járványstáb, a válságstáb és a kormány szigorúbb intézkedéseket vezetett be, ám a jelek szerint sokaknak már elegük van ezekből. Ezzel kapcsolatban Martin Vančo publicista azt írta: „A lezárás és az országosan egyformán érvényes korlátozások érthetőek voltak a járvány első hulláma alatt, tavasszal semmit sem tudtunk a koronavírusról és nem is lehettünk felkészülve semmire. De a második hullám alatt már kicsit másképp működhetnének a dolgok. Az intézkedések sok ember egzisztenciáját veszélyeztetik, ezért az országos tiszti főorvostól többet várnánk annál, hogy a sajtótájékoztatóján felsorolja a tiltásokat. Ahhoz, hogy elfogadja ezt a lakosság, alaposan, érhetően el kell magyarázni, számokkal alátámasztani, miért van minderre szükség, miért elkerülhetetlen mindez, miért nem létezik más megoldás.”

Mivel nálunk is emelkedett a fertőzöttek száma, sőt, a halálozások negatív rekordokat értek el az utóbbi hetekben, különösen az utóbbi napokban, szerettük volna megtudni, hogy a mi olvasóinknak mi a véleménye az esetleges újabb korlátozásokról. Arról, ha szükség esetén például azt kérik az emberektől, hogy idén mindenszentekkor inkább maradjanak otthon és úgy emlékezzenek meg az elhunytakról? A Szeretlek Magyarország és a I love Budapest oldalunkon egy-egy posztban kértük az olvasókat, mondják meg, mit gondolnak erről.

Többen is azt írták, hogy a temetők a szabadban vannak, megfelelő távolságot lehet tartani egymástól, a családtagok utazhatnak együtt, egy autóban. Volt, aki hozzátette, hogy ott is maradhat a maszkhasználat, sőt, egy hozzászóló felvetette, hogy a temetők készülhetnének hosszabb nyitvatartási idővel az ünnepet megelőző és követő héten.

„Akik eddig kimentek, most is kimennek. Aki eddig otthon gyújtott egy mécsest, most is otthon fog. Aki nagyon tart a vírustól, majd maszkban lesz. Nem gondolom, hogy erről lemondanak az emberek.”

„Én mindenképpen kimegyek a temetőbe. Ha már boltba mehetek, akkor a temetőbe is.”

„Mindenkinek joga van kimenni a temetőbe megemlékezni, függetlenül attól, hogy idős-e vagy sem. Aki idős és fél, az ne menjen. Szerintem mindenki el tudja dönteni, hogy kimegy-e vagy sem, az idősebb korosztály is.”

„Nyugodtan ki lehet menni csak ne várjuk meg a tömeget, bármelyik nap ki lehet menni.”

Mások viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy hiába van lehetőség a távolságtartásra a temetőben, ha tömegközlekedéssel utazik oda, és sorban áll virágért.

„Mivel nagyon messzire kellene utaznom, ezért én itthon fogok gyertyát gyújtani.”

„Ėn gondoltam rá, mivel idősek vagyunk. Otthon is lehet rájuk gondolni minden nap, és gyertyát gyújtani.”

„Évente többször szoktam vinni virágot, mécsest, így nekem nem csak egy nap a megemlékezés az elhunyt szeretteimről, és kifejezetten nem is szoktam menni ilyenkor.”

„A szívben gyászolsz, nem a temetőben.”

„Szerintem ha rendszeresen megemlékezünk róluk, gondolunk rájuk, teljesen mindegy, hogy ezt helyileg hol tesszük. Azt se értem, hogy miért kell mindenkinek az év ugyanazon napján megrohamoznia a temetőket. Miért nem a megholt születése/névnapján megy? És akkor nem lenne egyszerre több száz ember egy helyen.”

Szerettük volna megtudni, hogy a budapesti temetők hogyan készülnek idén a kialakult helyzetre való tekintettel a november elsejei eseményre.

A temetkezések rendjéről, a ravatalozó használatáról találtunk rendelkezést a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. honlapján egy felugró ablakban, de cikkünk elkészültéig külön a mindenszentekről és halottak napjáról nem. Ezért a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. számára az alábbi kérdéseket küldtük el:

- Miként készülnek fel most, a koronavírus-járvány idején a budapesti temetők a várható növekvő látogatószámra?

- Milyen óvintézkedéseket készülnek bevezetni az október 31-november 1-november 2-i hétvégére?

- Sem a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. honlapján, sem az Intézet Facebook-oldalán nem találtam kifejezetten a mindenszentekre-halottak napjára vonatkozó, óvintézkedésekről szóló lakossági tájékoztatást. Milyen tájékoztatást tesznek közzé?

- Mivel Mindenszentekkor, halottak napján rengeteg idős ember indul el a temetőbe a szeretteik sírjához, és magam is úgy tapasztaltam, hogy ilyenkor zsúfolásig megtelnek például a Farkasréti temetőt érintő villamosok, nem tartanak-e attól, hogy éppen a legveszélyeztetettebb korosztály körében berobban a járvány a halottak napja után?

- Tervezik-e esetleg a tavaszi hullám alatt a kereskedelmi egységekben már használt életkori idősávok bevezetését erre az időszakra a budapesti temetőkben?

- Hogyan lehet elkerülni a zsúfoltságot halottak napja környékén a budapesti temetőkben?

- Szükség esetén Önök gondoskodnak-e kézfertőtlenítők, eldobható maszkok, eldobható kesztyűk biztosításáról a budapesti temetők bejáratánál?

- Tekintettel a járvány erősödésére, terveik közt szerepel-e adott esetben a budapesti temetők lezárása a halottak napi időszakra?

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. válaszlevelében ez állt:

„Társaságunk az idei évben még Halottak napját megelőzően (várhatóan a jövő héten) MTI közleményt szándékozik kiadni, így kérdéseire választ fog kapni. Azzal a megjegyzéssel, hogy olyan rendelkezések bevezetésére válik lehetőség, mely szinkronban van a mindenkori operatív törzs, illetve a kormány által kiadottakkal.

Kérjük, kísérje figyelemmel a híradásokat!”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
jakabpeter-krumpli.jpg

Rekord: 4,4 millió forintra büntette a krumplis akciója miatt Jakab Pétert Kövér László

Nem volt még példa ilyen nagy összegű pénzbírságra a Parlamentben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 26.


hirdetés

Rekordmagas összegre, 4,4 millió forintra büntette Kövér László, az Országgyűlés elnöke a jobbikos Jakab Pétert a múlt heti krumpliszsákos akciója miatt - írja az Alfahír.

Mint megírtuk, a Jobbik elnök-frakcióvezetője "krumplikirálynak" nevezte Orbán Viktort a Parlamentben, majd oda akart neki adni egy zsák krumplit, de több kormánypárti politikus megakadályozta őt ebben.

Kövér László most rekordot jelentő, 4 millió 416 ezer 600 forint pénzbírsággal sújtotta az ellenzéki politikust, aki az Alfahírnek számolt be erről.

"Egy jogállamban ezzel nyilván lehetne jogi útra terelni az ügyet, de mi nem élünk jogállamban. Annyit tehetünk, hogy a mentelmi bizottsághoz fellebbezünk, de azért nagy csodavárás nincs ebben a kérdésben"

hirdetés

- mondta a döntésre reagálva Jakab Péter.

A pártelnök szerint a bírság összegének nagysága is azt jelzi, hogy a jelenlegi kormány a fehérorosz elnök, Lukasenka útját követi.

"A rezsim ma elveszi a pénzünket, holnap a házunkat, a földünket. Egy fehérorosz utat jár be Orbán Viktor most éppen Kövér László házmesterségével. Mi azonban kitartunk az igaz ügyünk mellett, és nem hagyjuk hogy fehérorosz sorsra jusson az ország, amit 2022-ben felszabadítunk a rezsim alól" - mondta Jakab, hozzátéve, hogy nincs az a büntetés, ami eltántoríthatja őket ettől a céltól.

Azt is elmondta, hogy szerinte Kövér László is testi kontaktust alkalmazott vele szemben, sőt a házelnök "büdös bunkózni" is szokott a Parlamentben.

Arra is kitért, hogy tavaly júniusban hasonló okok miatt egy zacskó száraztésztát tett le a miniszterelnök asztalára, de akkor senki nem állta útját.

"Nem tehettem mást, mint hogy azzal a krumplival, amit a Fidesz osztogatott Borsodban és az egész országban immár 10 éve, megajándékozzam a "kedves vezetőt", hogy lássa, milyen az amikor csak ennyire értékelik az embert"

- indokolta a mostani akcióját.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
semjen-zsolt-mti-filep-istvan.jpg

Semjén Zsolt pszichopatának nevezte Jakab Pétert, Hadházy Ákost és Tordai Bencét

A miniszterelnök-helyettes azt is elmondta, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc őrült, Dobrev Klára pedig érzéketlen a magyar nemzet iránt.
Fotó: MTI/Filep István - szmo.hu
2020. október 26.


hirdetés

"Az Országgyűlésben ma három pszichopata van: Jakab Péter (Jobbik), Hadházy Ákos (független) és Tordai Bence (Párbeszéd), ők hárman orvosi értelemben véve is pszichopaták, következésképpen így is kell hozzájuk viszonyulni"

– jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Budavári Fórumon.

A fideszes politikus szerint a fent említett országgyűlési képviselők mindig provokálnak, a provokációval pedig az a céljuk, hogy legyen egy olyan kép, amikor velük szemben erőszakot lehet dokumentálni. Ezért velük szemben a türelem a kulcselem - írja a Pesti Srácok.

Semjén Gyurcsány Ferencről is elmondta a véleményét: szerinte a DK pártelnöke őrült, veszélyes ember, de tehetséges.

hirdetés

"Veszélyes, mert Gyurcsány amorális, nála a jó és a rossz nem létezik, csak az, mi a hasznos és mi nem"

- mondta a miniszterelnök-helyettes.

Gyurcsány felesége, Dobrev Klára is szóba került, akit szintén nem kímélt. Semjén szerint a DK képviselője érzéketlen a magyar nemzet iránt, neki és a férjének a nemzeti szuverenitás nem jelent semmit.

"Dobrevék mindig valamilyen unióban akarták feloldani a magyarságot: Szovjetunó, vagy most az Európai Unió. Mindegy milyen unió, csak ne magyar. Zsigeri érzet azért, hogy ne legyen magyar nemzet, zsigerileg utálják a magyar szuverenitást"

– jelentette ki a fideszes politikus.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-belgium.jpg

Koronavírus: hamarosan elfogyhatnak a még szabad intenzív osztályos kórházi ágyak Belgiumban

Az ország keleti felében található Liege-ben az intenzív osztályok 60 százaléka foglalt, Brüsszelben ez az arány 50 százalék és az északi országrészben található Antwerpenben szintén növekszik.
MTI, fotó: MTI/AP/Francisco Seco - szmo.hu
2020. október 26.


hirdetés

Hamarosan, mintegy két héten belül elérhetik befogadóképeségük felső határát a belgiumi kórházak intenzív osztályai, amennyiben a koronavírus-fertőzés miatt kórházi ápolásra szoruló betegek száma a jelenlegi ütemben növekszik - közölte a belga egészségügyi minisztérium szóvivője hétfőn.

Yves Van Laethem tájékoztatása szerint Belgiumban kétezer ágy áll rendelkezésre az ország intenzív osztályain, ahol a betegek száma mintegy nyolcnaponta megkettőződik a járvány miatt.

Jelenleg 757-en részesülnek intenzív ellátásban a kórházakban ápolt 4827 ember közül Belgiumban. Van Laethem tájékoztatása szerint négy napon belül meghaladja az ezret az intenzív osztályokon lévők száma.

Hozzátette, az ország keleti felében található Liege-ben az intenzív osztályok 60 százaléka foglalt, Brüsszelben ez az arány 50 százalék és az északi országrészben található Antwerpenben szintén növekszik.

A belga kórházakban az intenzív osztályok kétezer ágya mellett további nyolcezer ágy áll a betegek rendelkezésére - közölte.

hirdetés

A belga közegészségügyi intézet hétfői tájékoztatása szerint a kórházi felvételek száma az elmúlt 24 órában 517 volt, a múlt hét folyamán napi átlagban a 470-hez közelített. Ez 85 százalékkal több az egy héttel korábban feljegyzetteknél. Szombaton 590 embert vittek kórházba a koronavírus súlyos tüneteivel - közölték.

A járvány üteme gyorsul

A 11 millió lakosú országban az egy főre jutó fertőzések aránya Csehország után a második legmagasabb Európában. Az új esetek száma tizenhárom naponta megduplázódik. A múlt héten feljegyzett átlagos napi koronavírus-fertőzésszám meghaladta a 11 ezret, ez az adat alig két héttel ezelőtt nem érte el az ötezret. Az elmúlt egy nap alatt csaknem 12 500 új esetet jegyeztek fel az országban. A szakértők arra számítanak, hogy a hét folyamán a pozitív vírustesztek napi csúcsértéke meg fogja haladni a 20 ezret. A járvány belgiumi megjelenése óta több mint 321 ezer ember fertőződött meg az országban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
corvinus-egyetem-wiki.jpg

Az SZFE melletti kiállásról akartak szavazni a Corvinuson, de a rektor nem engedte

Szerinte ez nem fér bele a működési szabályzatukba.
Fotó: Derzsi Elekes Andor/Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. október 26.


hirdetés

Szolidaritást akart vállalni a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és dolgozóival a Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa, erről egy határozati javaslatot is megfogalmaztak, és egy rendhagyó ülésen szavaztak volna erről. Ám az intézmény rektora ezt megakadályozta - értesült a 24.hu.

A portálhoz eljutott az egyetem dolgozói közötti levelezés, amely szerint Toronyai Gábor szenátusi tag október 6-án küldött egy e-mailt Lánczi András rektornak, amelyben azt írta, hogy a kérdés megtárgyalását támogatja a szenátus tagjainak a harmada, ami az ügyrend alapján szükséges, ezért a rektornak mint a szenátus elnökének össze kell hívnia az ülést.

Lánczi azonban még aznap elutasította a felvetést azzal az indokkal, hogy "a javasolt napirendi téma nem tartozik Egyetemünk Szenátusának hatáskörébe, így a kérést nem áll módomban teljesíteni".

Toronyai és egy másik szenátusi tag, Rosta Miklós azonban felhívta a rektor figyelmét, hogy a szenátus ügyrendje szerint, ha a tagok egyharmada a napirend megjelölésével írásban kezdeményezi a testület összehívását, akkor a szenátus elnöke köteles 15 napon belül összehívni azt.

Rosta azt írta Lánczinak, hogy a döntése súlyosan sérti az egyetemi normákat és alapértékeket, ezért ezt antidemokratikusnak és bizalomrombolónak tartja.

hirdetés

A rektor azonban kitartott korábbi álláspontja mellett, és arra hivatkozott, hogy az egyetem működési szabályzata nem ad felhatalmazást „a hatáskörtől való eltérésre, sőt megerősíti a politikai, ideológiai kérdésektől való távolmaradást”. Toronyai szerint azonban a szenátus ülésén nemcsak a szabályzatban nevesített témákkal lehet foglalkozni, és a testületnek mint az egyetemi demokrácia és önrendelkezés letéteményesének minden olyan kérdésről joga kell legyen véleményt alkotni, amit a tagok indokoltnak tartanak napirendre venni.

A levelezésbe beszállt Kováts Gergely szenátor is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy "ami az SZFE-n történik, az kihat minden egyetemi közösségre, beleértve a Corvinus közösségét is, mert precedenst teremt arra, hogy mit lehet és mit nem lehet megcsinálni".

A rektor válasza erre többek közt az volt, hogy a Corvinuson eddig is lehetett vitaköröket alakítani, ebben az ügyben is lehet, és ezekre bárki elmehet, akár az összes szenátor is. Azt is hozzáfűzte:

"Szerencsére négy évnyi rektorságom a bizonyíték, hogy az Egyetemet igyekeztem távol tartani a politikai csatározásoktól. Miért? Mert az egyetemek – különösen a Corvinus – ki van téve a politikai behatolási szándékoknak. Pl. Gyurcsány miniszterelnök rendszeresen tartott előadást a média bevonásával. A jelenlegi miniszterelnök hányszor is tette ezt?! Sok egyéb példám volna még…"

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!