146fd5f86d7c100587ae00146efa6b30
Vajon magyar volt Beethoven halhatatlan kedvese?
Utánajártunk, kinek írhatta valójában a nagy zeneszerző titokzatos szerelmesleveleit.
Szeretlek Magyarország
2016. február 09.

Amikor Beethoven meghalt, hagyatékában titokzatos szerelmes leveleket találtak, amelyeken nem szerepelt címzett. Sokáig úgy tartották, hogy a zeneszerző "Halhatatlan kedvesnek" szóló leveleit Brunszvik Teréznek, a magyar óvodaügy úttörőjének írta.

A legújabb kutatások szerint azonban téves ez a feltételezés, és Teréz naplója is másról árulkodik. Utánajártunk, ki lehetett valójában Beethoven “Halhatatlan kedvese”.

Beethoven_3

Ludwig von Beethoven

A rejtélyes levél

A "Halhatatlan kedvesnek" szóló levél három részből áll, ezért sokáig három külön levélnek tartották. Beethoven egy július 6-ai, hétfő reggelen kezdte írni, este folytatta, és csak másnap reggel fejezte be. A levélen nincs sem évszám, sem helymegjelölés, és a címzett neve sem szerepel rajta.

A legérdekesebb azonban az, hogy Beethoven hagyatékában maradt fenn. Talán a zeneszerző el sem küldte a levelet, vagy elküldte, csak később visszakapta. Nem tudjuk pontosan, de annyi biztos, hogy kedves emlék volt számára, hiszen haláláig nem vált meg tőle. A zenetörténészek azóta sem biztosak benne, hogy ki lehetett a rejtélyes címzett. Azonban több nyom is a Brunszvik család martonvásári birtokára vezet.

A martonvásári Brunszvik-kastély kertje az egyik legromantikusabb és legbujább park Magyarországon. Nem csoda, hogy a legenda szerint ez volt Beethoven kedvenc tartózkodási helye is. A nagy zeneszerzőt azonban nem csak a környezet szépsége, hanem a Brunszvik-család hölgytagjaihoz fűződő barátsága is vonzotta erre a helyre.

img_1352

Színpad a Brunszvik-kastély parkjában Beethoven szobrával.

A Brunszvik grófkisasszonyok, Teréz és Jozefin 1799-ben ismerkedtek meg Beethovennel, amikor édesanyjuk Bécsbe vitte őket. Az asszony szándéka az volt, hogy bevezeti lányait az úri szalonok nagyvilági életébe, és ha lehet, férjet is szerez nekik. Meglátogatták az akkor már híres zeneszerzőt is, hogy felkérjék a lányok tanítására. Az előkelő vendégek láttán a Mester zavarba jött, mivel puritán szobájában még megfelelő szék sem volt, ahová le tudta volna ültetni a hölgyeket.

Beethoven, bár nem szeretett tanítani - az volt a véleménye, hogy tanítson az, aki nem tud komponálni -, kivételt tett. Meggyőzte őt Teréz zenei tehetsége és nem utolsó sorban Jozefin szépsége. Tizenhat napig tanította zongorázni őket, búcsúzóul pedig egy kis dal is került a lányok emlékkönyvébe.

162374_1024_a_halhatatlan_kedves_03

Jelenet "A halhatatlan kedves" című filmből

A nagy zeneszerző a Brunszvik család meghívására kétszer is járt Martonvásáron, 1800 májusában és 1806 nyarán. Nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a közös zenélésen, és a parkban tett meghitt sétákon kívül mi történt a Brunszvik nővérek és Beethoven között. Teréz fennmaradt naplójában azonban többször is félreérthetetlenül utalt férjnél lévő húga, Jozefin és a zeneszerző kölcsönös szerelmére. A legújabb kutatások szerint tehát

Beethoven nem az első óvodát alapító Brunszvik Terézbe, hanem a húgába volt szerelmes.

Josephine_Brunsvik

Brunszvik Jozefin

Állítólag Jozefinnek írta a „Halhatatlan kedveshez” intézett leveleit is. A zenetörténészek szerint erre a címre azonban még legalább két hölgy is nagy eséllyel pályázhat. A "Halhatatlan kedves” lehet akár a lányok huncut és kacér unokatestvére, Giulietta Guicciardi, aki anyai ágon szintén Brunszvik-lány. Illetve Antonie Brentano is, egy frankfurti kereskedő felesége. Beethoven tudniillik irántuk is szenvedélyes szerelmet táplált, érzései pedig egyik esetben sem maradtak viszonzatlanok.

Részlet a Halhatatlan kedvesnek szóló levélből

"Már az ágyban Hozzád szállnak gondolataim, én Halhatatlan Kedvesem, itt-ott vidáman, azután ismét szomorúan, várva a sorstól, meghallgat-e bennünket? - Élni csak egészen Veled tudok, vagy sehogy. Igen, elhatároztam, addig bolyongok a távolban, míg csak karjaidba nem repülhetek, nem érezhetem egészen otthon magamat nálad és nem küldhetem lelkemet általad átölelve a szellemek birodalmába."

Beethoven Teréz és Jozefin révén ismerkedett meg Brunszvik Ferenccel, a szintén zenerajongó báttyal. Ferenc később nem csupán a zeneszerző mecénása, de sírig hű barátja is lett. Állítólag Beethoven őszinte barátsága jeléül neki ajánlotta az "Apassionata" című művét is.

A Brunszvik család és a zeneszerző barátságának okán a kastélyban üzemel ma a Beethoven Emlékmúzeum. Itt a család Beethovennel folytatott levelezését és többek közt a zeneszerző hajtincsét is megnézhetitek, valamint a magyar vonatkozású műveit is megismerhetitek. A kastély parkjában álló színpadon nyaranta felcsendülnek a zeneszerző melódiái. Martonvásár főterén pedig Beethoven és a Halhatatlan Kedves szobra állít emléket a legendás szerelemnek.

af80e3ce6e3c8fd0e1518d055933bb2c_1

Nagy János: Beethoven és a Halhatatlan Kedves szobra - Köztérkép, Göröntsér Vera fotója

Ha kíváncsiak vagytok rá, hogyan lett Brunszvik Teréz "minden gyermek anyja", olvassátok el korábbi cikkünket is.

Források: múlt-kor.hu, vjm.hu, szepmagyarorszag.hu, librarius.hu

Képek forrása: Wikipédia, Köztérkép

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg barátaiddal is!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!