hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Vagy bátor áldozatok, vagy minden idők leglenyűgözőbb dokumentumfilmes alakítását nyújtják – megnéztük a Neverland elhagyását
Pár napja vetíti az HBO GO a 4 órás dokumentumfilmet Michael Jackson gyermekbántalmazási ügyéről. Hatásos, elgondolkodtató és fontos film.
Szajki-Vörös Adél, fotók YouTube - szmo.hu
2019. március 10.


hirdetés

Ezt a kétrészes filmet lehetetlen úgy végignézni, hogy ne váltana ki intenzív érzelmeket a nézőből, több okból is. Egyrészt azért, mert mindenki volt gyerek, és az együttérzés/beleérzés ennél a témánál kikerülhetetlen. Másrészt azért, mert Michael Jackson kivételes szerepet töltött be a huszadik, sőt, a huszonegyedik század popkulturális életében: mindenki ismeri és mindenki gondol vagy érez valamit vele kapcsolatban. Ahogy a Neverland elhagyása egyik szereplője is mondja: mai fejjel szinte elképzelhetetlen, mekkora szupersztár is volt fénykorában.

A dokumentumfilm főszereplője két fiatal férfi: Wade Robson és Jimmy Safechuck, akik azt állítják, Jackson gyerekkorukban éveken át szexuálisan bántalmazta őket,

s módszeresen átprogramozta az agyukat, nehogy eszükbe jusson feldobni őt.

Robson és Safechuck nem kevesebbet állítanak, mint hogy a pop királya a szeretet nevében, isteni elrendelésről beszélve vette rá őket szexuális cselekedetekre, miközben ügyesen manipulálva eltávolította őket családjaiktól. Egyikük még földrészt is váltott: Robson családjának fele Ausztráliából költözött Jackson közelébe egy új élet reményében. Az otthon maradt apa később öngyilkos lett.

Az angol "starstruck" szó fantasztikusan kifejezi, amit ezek az emberek átélhettek, amikor a sztár hatása alá kerültek. Akár igazat mond Robson, akár nem, az tény, hogy csakis egyfajta megszállottság vezethetett rá egy anyát arra, hogy kapja háromból két gyerekét - Wade, a kisfiú hét éves volt - és Amerikába költözzön, maga mögött hagyva másik összezavart fiát és egy összetört apát. És ez csak egy szegmense annak a számtalan életeseménynek, melyeknek köze volt Jacksonhoz. Lehet, hogy nincs tárgyi bizonyítéka a gyermekmolesztálásoknak, az viszont látható, tényszerű, hogy az énekes megjelenése lavinaszerűen indította el két család szétesését.

Az utóbbi években egyre több olyan, kriminalisztikai témájú dokumentumfilm készült, melyek masszív kutatómunkájuk eredményével akár még előrébb is jutnak, mint az adott ügyben folyó rendőrségi nyomozás.

Mintha a filmesek a rendőrök munkáját végeznék - s a művészet így belenyúl a valóságba.

Ilyen volt a multimilliomos Robert Durst feltételezett gyilkosságáról szóló, pár éve készített HBO-s dokumentumfilm, Az elátkozott, illetve a Netflix óriási botrányt kiváltó sorozata, a Making a Murderer is, mely azt mutatta be, hogyan került börtönbe gyilkosságért egy, az alkotók szerint ártatlan ember, szintén Amerikában. Mindkét film konkrét jogi ügyek katalizátora lett.

Akár igazat beszél Robson és Safechuck, akár nem - nagyon nehéz nem hinni nekik. Őszinte, megrendült pillanatok, remegő kéz, remegő hang, lassan, félve kiejtett, őket is elborzasztó mondatok: vagy bátor, korábbi hamis tanúskodásaikat is felvállaló áldozatok ők - vagy minden idők leglenyűgözőbb dokumentumfilmes alakítását nyújtják. Ezt döntse el a néző.

Az általuk elmesélt történet zavarba ejtő és fájdalmas. Testnedvek, vércseppek és tragédiák szegélyezik.

A Neverland elhagyása négyórás, de egy pillanatig sem unalmas. Felépítése egyszerű: kronológiában haladunk előre az időben és párhuzamosan látjuk-halljuk a két férfi történeteit, és ismerjük meg a szexuális bántalmazás lelki vetületeit. Mert a dokumentumfilm legnagyobb erénye pszichológiai alapossága. Akár igazat mondanak a szereplők, akár nem - elképesztő precizitással ábrázolja a két ember lelki útját az öntudatlan áldozattá válástól a felnőttkori felismerésig: hogy valóban áldozatok voltak.

A legfontosabb állítás ugyanis az, hogy a bántalmazottság, ha egy elvileg szerető féltől szenvedjük el, az adott pillanatban egy gyermek szemszögéből nem felfogható és nem feldolgozható. És ha a bántalmazó fél okosan manipulál - mint tette Robsonék szerint Jackson is -,

akkor évtizedekre képes cipzárt húzni a bántalmazottak szájára.

Érdekes megfigyelni, mégis mennyire hasonló gyógyulási folyamaton ment keresztül a két főszereplő egymástól függetlenül: beszámolójuk szerint csak saját gyermekeik születése tartott kikerülhetetlenül tükröt nekik. "A bántalmazás okozta tünetek fokozódnak, ha szülő leszel - mondja Safechuck. - Minden felerősödik, mert látod, milyen ártatlanok is a gyerekek. Ha saját gyereked lesz, az a képedbe tolja az egészet."

Ne várjuk, hogy a Michael Jacksont, elveszett gyermekkorát és feltételezhetően súlyosan sérült személyiségét ez a film megfejti. Az áldozati oldalra koncentrál, ezért nem is kérhetjük számon rajta egy Jackson-biográfia jegyeit. Az már egy következő dokumentumfilm feladata lesz, s vélhetően nagyobb akadályok gördülnek majd a készítője elé, mint amilyenekkel a Neverland elhagyása alkotóinak meg kellett birkózniuk. Azért azt érdemes megjegyezni, hogy több családtag szerint maga Jackson is testi-lelki terror áldozata volt gyermekkorában.

Az mindenesetre szintén fontos aspektusa a filmnek és tiszteletre méltó rendezői döntés, hogy nem borzalmas szörnyetegként mutatja meg az énekest, hanem hagyja, hogy a szereplők szavai magukért beszéljenek. Akik azt is elmondják, hogy Michael Jackson hatalmas művész volt, sok jó tulajdonsággal - és volt egy sötét oldala. Mint mindannyiunknak, bár a többségünknek remélhetőleg nem ennyire sötét. Mégis, a film finoman érzékelteti: nem fekete-fehér ez a sztori. És akkor még a szülői felelősségről nem is beszéltünk. Ezzel is szembesít a film.

Egy biztos: Michael Jackson megítélése már sosem lesz ugyanaz, túl sok a kérdőjel, a bálvány ledőlt.

A Neverland elhagyása kitekerten és fájdalmasan a gyermeki szeretetről is szól. Wade Robson elmondása szerint a sírba akarta vinni a történetét, annyira védte Jacksont, csak pár évvel ezelőtti összeomlása vezette rá, hogy csak coming outolva és az eseményekkel szembenézve tud életben maradni. "Hihetetlen, mire képes a szeretet" - mondja egyikük. És ha valami értelme volt, hogy elkészült ez a dokumentumfilm, az legyen ez: ne fogadj el édességet idegentől. Na jó, nemcsak ez. A gyermeki és az emberi lélek törékeny, de a gyógyulásra való képességet még a legkomolyabb lélektani hadviselés sem veheti el tőlünk.

A film 8-án debütált az HBO GO-n, a két rész televíziós premiere pedig április 10-11-én lesz.


KÖVESS MINKET:
Magyarul szavalta el a Nemzeti dalt a brit nagykövet
Iain Lindsaynek nagyon tetszik Petőfi verse, ezzel emlékezik március 15-re.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 15.


hirdetés

Kedves gesztust tett Iain Lindsay budapesti brit nagykövet a március 15-i ünnep alkalmából: elszavalta a Nemzeti dalt, ráadásul magyarul! Az erről készült videót a közösségi oldalain is megosztotta.

"Nagyon szeretem a verseket, a Nemzeti dalban pedig különösen tetszik, hogy igazán hazafias! Nekünk skótoknak is van egy Petőfink, Robert Burns, de most szóljon ez a vers Petőfi Sándor tiszteletére. Én így emlékezem Veletek március 15-ére"

- fűzte hozzá a brit nagykövet.

Nagyon szeretem a verseket, a Nemzeti dalban pedig különösen tetszik, hogy igazán hazafias! Nekünk skótoknak is van egy Petőfink, Robert Burns, de most szóljon ez a vers Petőfi Sándor tiszteletére. Én így emlékezem Veletek március 15-ére. ????. I love poetry and I am fascinated at how patriotic Nemzeti Dal is. We Scots have our Petőfi, Robert Burns, so let me recite this poem in honour of Sándor Petőfi and 15 March. #mik #hungary #ikozosseg #magyarinsta #ikozosseghungary #instahun #igershungary #magyarig #ig_hungary #budapest #videoftheday #mindekozben #marcius15 #március15 #marcius15?? #nemzetiunnep #nemzetiünnep #nemzetidal #talpramagyar #magyar #petofi #pilvaker

706 Likes, 48 Comments - Lindsay Nagykövet (@ambassadorlindsay) on Instagram: "Nagyon szeretem a verseket, a Nemzeti dalban pedig különösen tetszik, hogy igazán hazafias! Nekünk..."


KÖVESS MINKET:
A Pilvaker visszatért, és megmutatta, mitől az egyik legtrendibb dolog ma Magyarországon
Több mint 12 ezer ember ünnepelte költészettel és zenével március 15-ét az Arénában. Mi is ott voltunk.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. március 16.


hirdetés

Amikor 2012-ben először rendezték meg a Red Bull Pilvakert – még élő zene nélkül, szavalóversenyként hirdetve –, maguk az ötletgazdák is aligha számíthattak rá, hogy ez lesz a következő évek egyik legnagyobb kulturális sikersztorija. A produkció évről évre vált egyre kiforrottabbá, ezzel párhuzamosan pedig rajongóinak számai is meredeken nőtt.

A dolog mondjuk abból a szempontból logikus, hogy csupa olyan zenész és rapper adta a nevét hozzá, akik saját zenekarukkal is hatalmas tömegeket mozgatnak meg.

Elég csak a Wellhellót, a Halott Pénzt és a Punnany Massifot említeni, ők simán megtöltik önálló koncertjeiken is az Arénánál alig kisebb befogadóképességű Budapest Parkot. És még legalább fél tucat szereplőt fel lehetne sorolni, akiknek szintén több ezer fős bázisuk van.

Így talán annyira nem is meglepő, hogy októberben kétórás rekordidő alatt kelt el minden jegy, annak ellenére, hogy ide több mint hatszor annyi ember fért be, mint a korábbi helyszín Erkel Színházba.

A várakozások nem csak emiatt voltak felfokozottak: azzal, hogy a tavalyi évben elmaradt a Pilvaker, a szervezők még magasabbra tették a lécet, hiszen akkori indoklásukban minden addiginál nagyobb show-t és elképesztő látványelemeket ígértek az egy év kihagyásért cserébe.

Fotó: Somay Márk

Fotó: Bertalan Ádám

"Kérjük kedves nézőinket, hogy halkítsák le mobiltelefonjaikat. De semmiképp ne kapcsolják ki, hiszen instázni is kell valamivel!"

– mondták be nem sokkal kezdés előtt, de valószínűleg ennek híján is pontosan ugyanannyi kamerás mobil lendült volna a magasba már az első másodpercekben.

Tulajdonképpen ez a pillanat mutatta meg legjobban, kik a Pilvaker legfőbb célközönsége: azok a tizen-huszonévesek, akik ma már szinte teljes életüket online élik, más csatornákon jóformán lehetetlen elérni őket és utat találni hozzájuk.

És ebből az is látszik, hogy a Pilvaker mögött állók teljesen tudatában vannak annak, hogyan kell megszólítani az említett csoportot, és milyen módszerekkel kell kommunikálni velük ahhoz, hogy teljesen magukénak érezzék a projektet. Pedig az, hogy ez a generáció Petőfi, Ady, Csokonai és Vörösmarty verseiért rajongjon, finoman szólva sem magától értetődő.

Más kontextusban aligha tudnánk elképzelni, hogy olyan fiatalok ezrei énekeljék például a "húzza a zsivány a nótádat, barna legény" sort teljes átéléssel, akik száját egy hétköznapi beszélgetés során szinte biztosan soha nem hagyta még el se a zsivány, se a nóta, se a legény szó. És ez csak egy példa.

Ódivatú nyelvezet ide vagy oda, úgy tűnik, modern zenei köntösbe ágyazva, Fluor, Sub Bass Monster, Fura Csé és a többiek rapbetéteivel kiegészítve ezek a szövegek tökéletesen alkalmasak arra, hogy több százezres – sőt, akár milliós – nézettséget generáljanak.

Fotó: Bertalan Ádám

Fotó: Bertalan Ádám

A fellépők mindegyikén látszott, hogy igazi jutalomjáték számukra ez a két óra: egyszerre tűntek felszabadultnak, ugyanakkor sokan szemlátomást izgultak is. Főleg a verseket szavaló színészekre (pl. Kautzky Armand) volt igaz ez, de ránézésre még a rendszeresen hasonló méretű közönség előtt fellépő zenészek is meg voltak illetődve kicsit.

Ami a showelemeket illeti, arra tényleg nem lehetett panasz, tökéletesen kiaknázták a helyszínben rejlő lehetőségeket.

A hatalmas LED-falakra vetített animációk mellett a Márciusi ifjak alatt pirotechnikát is bevetettek, amitől még átütőbb volt az eleve stadionrock-stílusú dal.

Buli szempontjából ez volt az este csúcspontja, de a lírai részek is emlékezetesre sikerültek: akár a Járai Márk által prezentált és világító telefonok ezreivel feldobott akusztikus blokk, akár a versmondások, illetve a ráadás előtt utolsóként elhangzó Nemzeti dal, amit hozzáírt új sorok nélkül, eredeti formájában adtak elő.

Külön szép pillanat volt, hogy nemcsak az idén 100 éve elhunyt Ady Endrét idézték meg, de megemlékeztek az egyik legnépszerűbb kortárs költőről, Kányádi Sándorról is, akit 89 éves korában tavaly veszítettünk el. Tőle a Valaki jár a fák hegyén című vers hangzott el Sub Bass Monster, Wolfie, Dipa és Meszi feldolgozásában.

Annyi biztos, hogy bőven megérte plusz egy évet várni erre a produkcióra, de jó kérdés, innen merre tudnak majd továbbfejlődni.

Az érdeklődés ugyanis adott – sőt, minden bizonnyal csak egyre tovább nő majd –, ennél nagyobb befogadóképességű zárt koncerthelyszín viszont nem nagyon van Magyarországon.

Jövőre a minimumnak a két előadás tűnik, de igény valószínűleg ennél még többre is lenne – akár egy országos turné formájában. Ami persze logisztikailag is jókora kihívás elé állítaná a szervezőket, de valószínűleg ők maguk is úgy vannak vele, hogy ez legyen a legnagyobb gondjuk az életben.


KÖVESS MINKET:
Máté Bence lenyűgöző természetfotóiból nyílt kiállítás a Bazilikánál
A világhírű természetfotós vezetett körbe minket a tárlaton, sőt kulisszatitkokat is elárult a munkájáról.
Fotók: Mervai Márk - szmo.hu
2019. március 15.


hirdetés

Megjelent Máté Bence magyar természetfotós mintegy szabadtéri kiállítása Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren. A vándortárlat - amely mintegy 600 természetfotót mutat be az elmúlt húsz év képanyagából - célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem és a még védhető értékek fontosságára. Az alkonyat után belülről megvilágított 15 tablópáron színviláguk és tematikájuk alapján csoportosítva láthatóak a képek.

Mi is megnéztük a kiállítást, ahol a világhírű természetfotós vezetett körbe minket.

Szeretlek Magyarország

ÉLŐ: A világhírű természetfotós, Máté Bence vezet körbe minket kiállításán a Bazilika előtt, a Szent István téren.

Máté Bence több kulisszatitkot is elárult a munkájáról kollégáinknak, miközben bemutatta a képeit. Elmondta, hogy vannak olyan fotók, amikhez nem kellett különösebb előkészület, csak elővette a fényképezőgépet és kattintott, de olyanok is, amikhez többször, akár 42-szer is ki kellett mennie a helyszínre, hogy lekaphassa az állatokat.

Azt is elárulta, például, hogy

saját rekordjának számít az, hogy egyszer 54 napig tartózkodott egy lesen, hogy a megfelelő időpontokban megörökíthesse az állatokat.

Máté Bence azt is mondta, hogy ahogy kedvenc fotója, úgy kedvenc fotóalanya sincs, tehát neki mindegy, éppen milyen állatot kap lencsevégre, mert ő elsősorban "érdekes akciójeleneteket" keres a munkája során.

A természetfotós elmondta, hogy bár sokat utazik (a kiállításon nagyrészt Kenyában készült képei vannak, de akadnak Tanzániában rögzítettek is), de megesik, hogy a saját kertjében is le tud kapni egy madarat, amiből remek természetfotó születik.

És bár rengeteg helyen járt már a világon, a kedvenc helyszíne mégis a Kiskunsági Nemzeti Park, hiszen ott nőtt fel, ott került közel a természethez.

Fotósunk képei a kiállításról:

Máté Bence számtalan nemzetközi természetfotós díj mellett elsőként nyerte el az Év Ifjú Természetfotósa, majd felnőtt kategóriában a szakma Oscar-díjaként is számon tartott Az év természetfotósa (Wildlife Photographer of the Year) címet. Számos könyve jelent meg, munkásságáról háromrészes filmsorozat is készült.

A tárlat a budapesti kiállítás után országos turnéra indul: Debrecenben április 4. és 28. között, Gödöllőn május 3-tól 10-ig, Egerben június 13-tól július 7-ig, Keszthelyen július 11. és augusztus 4. között, Szegeden augusztus 8. és szeptember 8. között, Győrben szeptember 12-től október 6-ig, Miskolcon pedig október 10. és november 3. között lesz látható.


KÖVESS MINKET:

Több lesz a vér, mint bármely horrorfilmben valaha - kicsit elspoilerezték az 'Az' folytatását
Jessica Chastain kottyantotta el a véres valóságot.
Indiewire, fotó: YouTube - szmo.hu
2019. március 14.


hirdetés

Jessica Chastaint nem zavarta, hogy talán spoilerezik, amikor elment Jimmy Fallon műsorába és egy elég izgalmas részletet árult el az "Az" című horrorfilm sequeljéről, ami idén kerül a mozikba. "Volt egy jelenet a forgatáson, amiről valaki az ott dolgozók közül azt mondta nekem, hogy még soha horrorfilmben nem volt annyi vér egy jelenetben, mint abban" - mesélte a színésznő, majd hozzátette, hogy ez tényleg így lehet, mert még másnap is művért távolított el a szeméből.

Ez azért is érdekes információ, mert már az első, 2017-es "Az" is tartalmazott egy olyan jelenetet, amiben iszonyú sok vér volt: a főszereplő lány kádas hallucinálása volt ez. Talán nem nehéz kitalálni, hogy a vörös hajú Beverley felnőtt verzióját játssza majd Chaistain. Amerikában szeptemberben mutatják majd be a filmet.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x