hirdetés
1-35.jpg

Vagy bátor áldozatok, vagy minden idők leglenyűgözőbb dokumentumfilmes alakítását nyújtják – megnéztük a Neverland elhagyását

Pár napja vetíti az HBO GO a 4 órás dokumentumfilmet Michael Jackson gyermekbántalmazási ügyéről. Hatásos, elgondolkodtató és fontos film.
Szajki-Vörös Adél, fotók YouTube - szmo.hu
2019. március 10.


hirdetés

Ezt a kétrészes filmet lehetetlen úgy végignézni, hogy ne váltana ki intenzív érzelmeket a nézőből, több okból is. Egyrészt azért, mert mindenki volt gyerek, és az együttérzés/beleérzés ennél a témánál kikerülhetetlen. Másrészt azért, mert Michael Jackson kivételes szerepet töltött be a huszadik, sőt, a huszonegyedik század popkulturális életében: mindenki ismeri és mindenki gondol vagy érez valamit vele kapcsolatban. Ahogy a Neverland elhagyása egyik szereplője is mondja: mai fejjel szinte elképzelhetetlen, mekkora szupersztár is volt fénykorában.

A dokumentumfilm főszereplője két fiatal férfi: Wade Robson és Jimmy Safechuck, akik azt állítják, Jackson gyerekkorukban éveken át szexuálisan bántalmazta őket,

s módszeresen átprogramozta az agyukat, nehogy eszükbe jusson feldobni őt.

Robson és Safechuck nem kevesebbet állítanak, mint hogy a pop királya a szeretet nevében, isteni elrendelésről beszélve vette rá őket szexuális cselekedetekre, miközben ügyesen manipulálva eltávolította őket családjaiktól. Egyikük még földrészt is váltott: Robson családjának fele Ausztráliából költözött Jackson közelébe egy új élet reményében. Az otthon maradt apa később öngyilkos lett.

Az angol "starstruck" szó fantasztikusan kifejezi, amit ezek az emberek átélhettek, amikor a sztár hatása alá kerültek. Akár igazat mond Robson, akár nem, az tény, hogy csakis egyfajta megszállottság vezethetett rá egy anyát arra, hogy kapja háromból két gyerekét - Wade, a kisfiú hét éves volt - és Amerikába költözzön, maga mögött hagyva másik összezavart fiát és egy összetört apát. És ez csak egy szegmense annak a számtalan életeseménynek, melyeknek köze volt Jacksonhoz. Lehet, hogy nincs tárgyi bizonyítéka a gyermekmolesztálásoknak, az viszont látható, tényszerű, hogy az énekes megjelenése lavinaszerűen indította el két család szétesését.

hirdetés

Az utóbbi években egyre több olyan, kriminalisztikai témájú dokumentumfilm készült, melyek masszív kutatómunkájuk eredményével akár még előrébb is jutnak, mint az adott ügyben folyó rendőrségi nyomozás.

Mintha a filmesek a rendőrök munkáját végeznék - s a művészet így belenyúl a valóságba.

Ilyen volt a multimilliomos Robert Durst feltételezett gyilkosságáról szóló, pár éve készített HBO-s dokumentumfilm, Az elátkozott, illetve a Netflix óriási botrányt kiváltó sorozata, a Making a Murderer is, mely azt mutatta be, hogyan került börtönbe gyilkosságért egy, az alkotók szerint ártatlan ember, szintén Amerikában. Mindkét film konkrét jogi ügyek katalizátora lett.

Akár igazat beszél Robson és Safechuck, akár nem - nagyon nehéz nem hinni nekik. Őszinte, megrendült pillanatok, remegő kéz, remegő hang, lassan, félve kiejtett, őket is elborzasztó mondatok: vagy bátor, korábbi hamis tanúskodásaikat is felvállaló áldozatok ők - vagy minden idők leglenyűgözőbb dokumentumfilmes alakítását nyújtják. Ezt döntse el a néző.

Az általuk elmesélt történet zavarba ejtő és fájdalmas. Testnedvek, vércseppek és tragédiák szegélyezik.

A Neverland elhagyása négyórás, de egy pillanatig sem unalmas. Felépítése egyszerű: kronológiában haladunk előre az időben és párhuzamosan látjuk-halljuk a két férfi történeteit, és ismerjük meg a szexuális bántalmazás lelki vetületeit. Mert a dokumentumfilm legnagyobb erénye pszichológiai alapossága. Akár igazat mondanak a szereplők, akár nem - elképesztő precizitással ábrázolja a két ember lelki útját az öntudatlan áldozattá válástól a felnőttkori felismerésig: hogy valóban áldozatok voltak.

A legfontosabb állítás ugyanis az, hogy a bántalmazottság, ha egy elvileg szerető féltől szenvedjük el, az adott pillanatban egy gyermek szemszögéből nem felfogható és nem feldolgozható. És ha a bántalmazó fél okosan manipulál - mint tette Robsonék szerint Jackson is -,

akkor évtizedekre képes cipzárt húzni a bántalmazottak szájára.

Érdekes megfigyelni, mégis mennyire hasonló gyógyulási folyamaton ment keresztül a két főszereplő egymástól függetlenül: beszámolójuk szerint csak saját gyermekeik születése tartott kikerülhetetlenül tükröt nekik. "A bántalmazás okozta tünetek fokozódnak, ha szülő leszel - mondja Safechuck. - Minden felerősödik, mert látod, milyen ártatlanok is a gyerekek. Ha saját gyereked lesz, az a képedbe tolja az egészet."

Ne várjuk, hogy a Michael Jacksont, elveszett gyermekkorát és feltételezhetően súlyosan sérült személyiségét ez a film megfejti. Az áldozati oldalra koncentrál, ezért nem is kérhetjük számon rajta egy Jackson-biográfia jegyeit. Az már egy következő dokumentumfilm feladata lesz, s vélhetően nagyobb akadályok gördülnek majd a készítője elé, mint amilyenekkel a Neverland elhagyása alkotóinak meg kellett birkózniuk. Azért azt érdemes megjegyezni, hogy több családtag szerint maga Jackson is testi-lelki terror áldozata volt gyermekkorában.

Az mindenesetre szintén fontos aspektusa a filmnek és tiszteletre méltó rendezői döntés, hogy nem borzalmas szörnyetegként mutatja meg az énekest, hanem hagyja, hogy a szereplők szavai magukért beszéljenek. Akik azt is elmondják, hogy Michael Jackson hatalmas művész volt, sok jó tulajdonsággal - és volt egy sötét oldala. Mint mindannyiunknak, bár a többségünknek remélhetőleg nem ennyire sötét. Mégis, a film finoman érzékelteti: nem fekete-fehér ez a sztori. És akkor még a szülői felelősségről nem is beszéltünk. Ezzel is szembesít a film.

Egy biztos: Michael Jackson megítélése már sosem lesz ugyanaz, túl sok a kérdőjel, a bálvány ledőlt.

A Neverland elhagyása kitekerten és fájdalmasan a gyermeki szeretetről is szól. Wade Robson elmondása szerint a sírba akarta vinni a történetét, annyira védte Jacksont, csak pár évvel ezelőtti összeomlása vezette rá, hogy csak coming outolva és az eseményekkel szembenézve tud életben maradni. "Hihetetlen, mire képes a szeretet" - mondja egyikük. És ha valami értelme volt, hogy elkészült ez a dokumentumfilm, az legyen ez: ne fogadj el édességet idegentől. Na jó, nemcsak ez. A gyermeki és az emberi lélek törékeny, de a gyógyulásra való képességet még a legkomolyabb lélektani hadviselés sem veheti el tőlünk.

A film 8-án debütált az HBO GO-n, a két rész televíziós premiere pedig április 10-11-én lesz.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
campus-fesztival16.jpeg

Debrecenben is lesznek 500 főnél nagyobb koncertek, Majka is fellép

A Nagyerdei Stadionba szervezik a bulikat, kizárólag ülőhelyekkel.
Fotó: Rockstar Photographers - szmo.hu
2020. augusztus 03.


hirdetés

Bár a kormány döntése értelmében továbbra sem lehet 500 fősnél nagyobb koncerteket és fesztiválokat tartani, egyre több rendezvény próbál alternatív megoldást találni a helyzetre.

A Campus Fesztivál szervezői bejelentették, hogy lesznek 500 fős koncertek a Nagyerdei Víztoronyban, augusztus 19-22. között pedig négy ültetett, 500 fősnél nagyobb koncertet is tartanak a Nagyerdei Stadionban.

Az eddigi tervek szerint augusztus 19-én Majka és Curtis és a Follow The Flow, augusztus 20-án Rúzsa Magdolna és Horváth Tamás, augusztus 21-én a Kowalsky meg a Vega és a Szabó Balázs Bandája, augusztus 22-én pedig a Bagossy Brothers Company és a Punnany Massif lép majd fel a Nagyerdei Stadionban.

Mint arról beszámoltunk, a kormány úgy határozott, hogy augusztus 15. után sem engedélyezik az 500 fő feletti koncertek és fesztiválok megtartását a koronavírus-járvány miatt.

Ennek ellenére voltak, akik már találtak kiskapukat, hiszen például az Apostol 50 koncertet is megtartják majd a Papp László Budapest Sportarénában. A jegyértékesítést végző Broadway Jegyiroda azzal indokolta azt, hogy létszámkorlátozás nélkül, zárt térben megtarthatják az eseményt, hogy ez olyan rendezvénynek minősül, amely ültetett nézőtérrel rendelkezik.

hirdetés

Úgy tűnik, több zenész is ültetett koncerttel próbálja majd menteni a menthetőt, például Majka is elárulta, hogy neki is lesz ilyen koncertje.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
sziget-fesztival-obudai-sziget-dronvideo.jpg

Videó: ilyen most a Sziget Fesztivál helyszíne a bulizók nélkül

Ma kezdődött volna a hétnapos fesztivál, amely idén a koronavírus-járvány miatt meghiúsult. A szervezők a magasból rögzített felvételeken mutatják meg a most csendes Óbudai-szigetet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

27 év után idén először marad el a Sziget Fesztivál, amit a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megrendezni, ahogy a többi hazai zenei fesztivált sem.

Már áprilisban eldőlt, hogy a Szigetnek lőttek idén, miután a kormány a veszélyhelyzet idején arról döntött, hogy augusztus 15-ig nem lehet tömegrendezvényeket tartani (ezt július végén augusztus 15. utánra is kiterjesztették, így a nyár végére elhalasztott, illetve akkorra tervezett fesztiválokat sem fogják megrendezni). Kádár Tamás, a Sziget főszervezője akkor azt mondta, "a mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat", a koronavírus "nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe".

Ha nem lenne a járvány, ma, augusztus 5-én kezdődött volna idén a Sziget, amelyen többek között olyan világsztárok léptek volna fel, mint Dua Lipa, a Kings of Leon, Major Lazer, Khalid, Lewis Capaldi, Mark Ronson vagy A$AP Rocky.

Ma azonban nem lepik el a K-hidat a fesztiválozók, az Óbudai-sziget most csendes marad. A Sziget szervezői látványos felvételeken mutatták meg, milyen most a fesztivál helyszíne a színpadok, a sátrak és természetesen a bulizók tömege nélkül.

A videó végén azt üzenik, a Sziget visszavárja a fesztiválozókat, "találkozunk 2021-ben".

hirdetés

A glance at the island right now ?

Check out The Island of Freedom right now in all her natural beauty! We can't wait to see you back here in 2021. ? ❤️ #szigettogether


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
apostol.jpg

Mégsem lesz idén Apostol-koncert az Arénában

„Fájó szívvel” mondták le augusztus végére tervezett koncertjüket, de tartottak tőle, hogy sokan nem mennének el.
Fotó: Apostol együttes/Facebook - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy sokak megrökönyödésére augusztus 28-ra, vagyis bőven az 500 fő feletti koncertek tilalmának idejére hirdették meg az Apostol együttes 50. születésnapját megünneplő koncertet a Budapest Arénában.

Most a zenekar két tagja videóüzenetben közölte:

„hosszú huzavona után, keserves kínok között” megszülve úgy döntöttek, a koncertet egy későbbi időpontra halasztják.

Ahogy fogalmaznak, kaptak olyan információkat, hogy az augusztusi időpontban sokan nem mernének elmenni az eseményre, így azt 2021. március 7-én tartják meg a Papp László Budapest Sportarénában. A megváltott jegyek természetesen az új időpontban is érvényesek.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
zeneszek-raktarkoncert.jpg

Demjén Ferencre, Balázs Fecóra és a Tankcsapdára is számít a raktárkoncerteken a kormány

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő több részletet is elárult arról, hogyan támogatja a kormány a zeneipart.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 05.


hirdetés

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-posztjában arról beszél, hogy tudják, milyen nehéz helyzetbe kerültek az előadóművészek és a velük dolgozó háttérmunkások.

Ezért

a kormány „több mint 5 milliárd forinttal támogatja legalább 150 raktárkoncert létrejöttét (ezt hívták egy hete "garázskoncerteknek" - a szerk.), ahol a hazai könnyűzenei élet szereplői profi technika és saját stábjuk segítségével játszhatják el dalaikat.”

A kormányszóvivő hozzáteszi, hogy a produkciók technikai hátteréről a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálásával az Antenna Hungária Zrt. gondoskodik. A koncerteket várhatóan szeptemberben teszik elérhetővé.

Szentkirályi beszélt a várható fellépőkről is:

hirdetés

Tóth Gabit és Tóth Verát, Demjén Ferencet, a Tankcsapda együttest és Balázs Fecót külön nevesítette, hozzátéve, hogy a többi, nagy fesztiválokon fellépő nevekről a legnagyobb fellépések szervezőivel egyeztetnek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!