hirdetés
draga-orokosok.jpg

Utolsó részéhez közeledik a Drága örökösök – vége az első évadnak

Egyelőre nem tudni, jön-e második széria.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 17.


hirdetés

Évadzáráshoz közeledik az RTL Klubon futó sorozat, a Drága örökösök, írja a Noizz. A Mi kis falunkhoz hasonlóan népszerű, a vidéki szépségeiről és konfliktusairól szóló széria

utolsó részét április 26-án adják le, közel 4 hónap és 81 rész után kerül le a csatorna repertoárjáról.

Helyette a Konyhafőnök új epizódjai jönnek.

Egyelőre nincs hír arról, lesz-e a Drága örökösöknek második etapja, de a közkedveltségből kiindulva jó esély van rá, hogy igen (a Mi kis falunk is egyébként már a harmadik évadot gyűri).

Korábban készítettünk interjút a sorozat egyik szereplőjét, Stefit alakító Kiss Anna Laurával, amit itt olvashattok, és amiben nem csak a karakteréről mesélt, de néhány kulisszatitkot is megosztott.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
1-12.jpg

„Néha csak leborulok a földre és sírok” – bántalmazott múltja van, ma Oscar-díjas színész és producer Reese Witherspoon

Jön a Doktor Szöszi 3, mi pedig a jó hírt megfejeljük egy portréval az egyik legbátrabb és legnagyobb szájú hollywoodi színésznőről.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO - szmo.hu
2020. május 22.


hirdetés

Oscar-díjas, ma már saját cége van, gyártja a sikeres filmeket és sorozatokat egymás után. Elsősorban a női történetekre koncentrál Reese Witherspoon, akit legtöbbször vigyorogva látunk magyarázni az interjúkban, s így is ismertük meg: szuperül alakította Doktor Szöszit, a jogi egyetemre beiratkozó, rózsaszín világú naivát.

A legszorgalmasabb

Witherspoon maga ambiciózus, Matthew McConaughey egy interjúban azt nyilatkozta róla, hogy nem látott nála keményebben dolgozó nőt. Cégével sorra vásárolják meg kiadás előtt a  várható bestsellereket és rendszerint betalálnak: így készült el a Vadon című film, az óriási kritikai és közönségsikert aratott Hatalmas kis hazugságok és nemrégiben a Little Fires Everywhere. Mi rejlik a szőke tincsek és a kék szemek mögött? Sok magánéleti kudarc és szakmai állhatatosság. Itt van róla pár érdekesség:

Imád olvasni

Van egy online könyvklubja, amelyben rendszeresen osztja meg havi olvasmányait. Ebben a videóban, amely 2014-ben készült, például arról beszél, hogy az a könyv, amit azért olvasott el, mert mindenki más olvasta, A szürke ötven árnyalata volt, viszont legfrissebb olvasmányélménye akkor épp a Hatalmas kis hazugságok volt.

hirdetés

Üzletasszony

"Mindent tudok a filmekről, 14 éves korom óta játszom bennük" - meséli ebben a videóban. 2010 körül azonban az akkorra A nyughatatlanért Oscar-díjjal jutalmazott Witherspoon épp nem kapott olyan szerepajánlatokat, amelyek különösebben felvillanyozták volna, de a férjének, a színészügynök Jom Tothtnak támadt egy ötlete: "Többet olvasol, mint bárki, akit ismerek - mesélte Witherspoon, mit mondott a férje - Miért nem próbálod meg megfilmesíteni valamelyik kedvenc olvasmányodat?'

Én meg azt gondoltam, hogy hú, ez jó ötlet, de ezt hogy fogom megcsinálni?" Az első könyv a Vadon volt, amit így készített, s ő maga volt a főszereplője is. Ezután beindult az üzlet, s rögtön koproducere lett a bestseller Holtodiglan megfilmesített változatának.

Világsikert csinált - és még többet tervez

Igazán csak a Hatalmas kis hazugságokkal helyezte fel magát producerként a térképre. Ez volt a sorozat, ami után mindenkinek a fejébe vésődött, hogy Witherspoon kikerülhetetlen tényező lett a filmes és televíziós piacon. Produkciós cége, a Hello Sunshine hatalmas sikereket arat, célkitűzésük pedig az, hogy a nőkről mondanak el fontos történeteket, őket helyezik a sztorik középpontjába.

Influencer, jó célokkal

Ma már olyannyira influencernek számít mind Hollywoodban, mind a nagyközönség körében, hogy Book Clubjából rendszeresen a bestseller-listák élén landolnak az általa ajánlott könyvek."Mindig is rocksztárnak láttam az írókat, és az, amikor azt mondják, megváltoztattam az életüket, amikor elolvassák a könyveiket és megnézik az adaptációt - nekem mindent megér" - mondja elérzékenyülve.

Nem szuperwoman- vagy mégis?

Az említett interjúban megkérdezték tőle, hogy háromgyerekes anyaként és ennyi munkával hogy bírja, amire nemes egyszerűséggel ennyit válaszolt: "Néha csak leborulok a földre és sírok. Vagy az autómban bőgök. Néha nagyon túlterhelt vagyok." Ő magát is olyannak tartja, mint ikonikus vígjátékkarakterét: egy okos szőkét, akit sokszor alulértékelnek."A saját lottósorsjegyem vagyok. Ha senki nem lép, én tudom, hogy akkor is lépni fogok. És tudom, hogy el fogom végezni a munkát."

Bántalmazták

Egy Oprah Winfrey-vel készült beszélgetésben Witherspoon elárulta, hogy élete legkeményebb döntése az volt, amikor egész fiatalon megszakított egy bántalmazó kapcsolatot - lelki és verbális abúzusnak volt kitéve, meséli. "Nem tudnék ugyanaz az ember lenni, mint ma. Más ember is voltam valójában. Sejtszinten megváltoztatott - maga a tény, hogy kiálltam magamért. Ez nagyon nehéz, különösen akkor, ha az ember önbecsülését teszi tönkre a másik. És elképesztő volt leülni a Hatalmas kis hazugságok készítésekor a többi nővel, ugyanis kiderült, hogy nem ült ott egyetlen olyan nő sem, akit ne érintett volna abúzus."

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
Képernyőfotó-2020-05-23-18.26.40.png

Cinego: a nappalinkig szállítja nehezen elcsíphető filmekkel az art mozik kínálatát az új magyar streamigoldal

Éreztük, hogy hiányzik itthon egy speciálisan művészfilmes online platform - mondta Gyenis Ajándok. Az első hazai artfilmes online videótéka vezetőjével interjúztunk.
Steszkó Zsanett írása - szmo.hu
2020. május 24.


hirdetés

Hiánypótló weboldal nyitotta meg kaput az otthoni legális mozizás terén: elstartolt a Cinego.hu, ami az ország első olyan virtuális videótékája, mely az art mozik kínálatát egészen a nappalinkig szállítja. Már az induláskor közel 180 film közül szemezgethettek azok, akik a karanténidőszak alatt ráuntak a tipikusabb streaming oldalak felhozatalára, vagy csak simán nagy rajongói a gyakran nehezen elcsíphető művészfilmeknek.

A legnagyobb filmfesztiválok nemzetközi kedvencei (pl. A négyzet, Magam ura, Gyújtogatók) és az elmúlt évek emlékezetes hazai alkotásai (pl. Testről és lélekről, FOMO – Megosztod, és uralkodsz) mind-mind megtalálhatóak a dokumentumfilmektől ( pl. A Föld Sója, 20.000 nap a Földön) kezdve az animációs filmeken (pl. Ruben Brandt, a gyűjtő, A vörös teknős) át egészen az olyan Oscar-díjas aktualitásokig, mint az Élősködők. A kínálat pedig folyamatosan bővül és színesedik.

Ráadásul, ha tovább tágítanánk filmnézős komfortzónánkat, ami az anyagiakat illeti, több lehetőség közül is választhatunk. 1500 forintba kerül az egy havi előfizetés, nagyjából 650 forintba a 30 napos kölcsönzés és kb. 1300 forinttól örökre is magunkénak tudhatjuk a kiválasztott alkotást a letöltés opciónak hála.

Gyenis Ajándok, a Cinego vezetője (és a Magyar Art-Mozi Egyesület alelnöke) mesélt nekünk az oldal indulásáról, működéséről, missziójáról és ajánlott pár megnézendő filmet is.

hirdetés

Hogyan indult a Cinego? Egy karantén-ötlet gyümölcse és az elmúlt hetek megnövekedett online film fogyasztási szokásaira/a mozik átmeneti hiányára reagál vagy már régebb óta terveztétek?

A Cinegót már jóval a járvány előtt elkezdtük fejleszteni, ötlet szintjén már pár éve tervben volt. A helyzet érdekessége, hogy korábban is a májusi indulás volt tervben, ugyanis a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválra időzítettük volna a startot. Cannes elmaradt idén, mi viszont elindultunk. Azt éreztük, hogy nagyon hiányzik itthon egy speciálisan művészfilmes online platform, és az első visszajelzések alapján úgy tűnik, nemcsak nekünk hiányzott, hanem a közönségnek is.

Mi alapján válogatjátok be a filmeket?

Jelenleg négy artfilm forgalmazó, a Cinenuovo, a Cirko, a magyarhangya és a Mozinet filmjei érhetők el az oldalon, de más partnerekkel is dolgozunk azon, hogy új filmekkel bővüljön a kínálat.

Játékfilmeknél fontos kritérium, hogy szerepeljenek nagy nemzetközi filmfesztiválon, ez a magyar filmekre is vonatkozik. Animációs filmeknél - ha nem is szerepeltek korábban fesztiválon – a kritérium, hogy egyedi animációs technikával készüljenek, például gyurmaanimációval vagy rajzanimációval. Dokumentumfilmeknél nincs ilyen éles kritérium, de fontos, hogy korábban be legyenek mutatva moziban.

Egy-egy film várhatóan mennyi ideig lesz elérhető a kínálatban?

Filmenként változó, de ha egy film felkerül a Cinegóra, szeretnénk, ha legalább egy évig elérhető lenne nálunk. Jelenleg a kínálat nagy része ennél hosszabb licensszel rendelkezik. Mindenképp célunk, hogy a Cinegón folyamatosan friss legyen a kínálat, de időt is kell adni a nézőknek, hogy átrágják magukat a katalógusunkon.

Szimpatikus ötlet, hogy különböző fizetési konstrukciók (előfizetés, kölcsönzés, letöltés) közül válogathatunk, így például lehetőségünk van arra is, hogy csupán egy megnézni kívánt filmért fizessünk és ne egy egész hónapért, mint a legtöbb filmes streaming szolgáltatónál. Honnan jött ez az ötlet?

Szerettünk volna minél több nézői szokást kielégíteni az oldallal. Van, aki nem szeretne egy sokadik szolgáltatónál is előfizetni, de egy-egy filmet mindenképp szeretne megnézni a kínálatunkból – nekik remek lehetőség a kölcsönzés vagy a letöltés. És persze vannak a filmőrültek, akik minden mennyiségben fogyasztják a tartalmat, nekik az előfizetés a legalkalmasabb megoldás.

Volt olyan külföldi példa, ami inspirált benneteket?

Magyarországról nem érhető el a Criterion Channel, de az ő válogatott, szerzőközpontú szemléletüket mindenképp szeretnénk meghonosítani.

A válogatott filmek menüjében eddig négy topikkal találkozhatunk, gondolom, ez bővülni fog. Milyen témákra lehet számítani?

Heti szinten fogjuk új válogatásokkal segíteni a nézőket, hogy kevésbé vesszenek el a filmkínálatban. Később filmes szakemberek ajánlóival is tervezünk, valamint műfajok, tematikák és alkotók alapján szeretnénk gyűjteményeket, rövid ajánlókkal kiegészítve.

Ha beindulnak majd az art mozik, várhatóan mennyi idő lesz, amíg egy-egy új film nálatok is elérhetővé válik?

Ez a forgalmazók stratégiáján is múlik, de tiszteletben tartjuk a mozi elsőbbségét. A kölcsönzésnél ez általában pár hónap különbséget jelent, az előfizetőknél esetleg egy évet is, de ez más szolgáltatóknál is így szokott lenni.

Nem olyan régen izzítottátok az oldalt, egyelőre mit tapasztaltok? Az art mozik kínálata nyilván a nézők egy bizonyos rétegét szólítja meg, mennyire mennek a művészfilmek itthon?

Egy hét alatt annyi felhasználónk lett, amennyivel csak hónapokkal későbbre számoltunk. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk, érezzük, hogy valami hiánypótlót hoztunk létre, és ez nemcsak a remélhetőleg hamarosan lecsengő #maradjotthon miatt van.

A mozikban egy-egy művészfilmet pár ezer, esetleg pár tízezer néző lát, mivel kevés a terem és rengeteg a megjelenés. Sok film hamar lekerül a műsorról, így aki esetleg nehezebben veszi rá magát, hogy elmenjen megnézni egy filmet, vagy csak lassabban jut el hozzá az ismerősi ajánlás, könnyen lemarad, vagy már csak lehetetlen időpontban tudja megnézni az adott filmet.

Az előző kérdés már csak azért is érdekes lehet, mert a főváros kivételével vidéki városokban nem is igazán találkozhatunk művészmozikkal. Legtöbbször csupán filmklubok keretében vetítik ezeket a sokszor díjnyertes, „undergroundabb” alkotásokat. Elképzelhető, hogy ez változni fog, ha általatok szélesebb rétegek is megismerhetik ezeket a filmeket?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
clapham-1000x518.png

J.K. Rowling elárulta, melyik londoni épületben született meg a Harry Potter

Fotót is mellékelt, Potter-rajongók új zarándokhelye lehet születőben.
Kép: Google Streetview - szmo.hu
2020. május 22.


hirdetés

Azt minden valamirevaló Potter-rajongó tudja, hogy a könyvsorozatot megálmodó J.K.Rowling egy vonaton - egészen pontosan a Manchesterből Londonba tartó vonaton találta ki Harry Potter történetét, és azt is, hogy londoni kávéházakban ülve írt. Az viszont eddig nem volt köztudott, hogy hol kezdte írni az egész történetet. Eddig több olyan hamis legenda is keringett, hogy a portugáliai Porto egyik könyvesboltjában írta, ám ezt maga az írónő cáfolta meg. Megint mások azt hitték, hogy az edingburgh-i Nicholson Caféban írta meg a regényt - erre az írónő azt mondta, hogy valóban rengeteget írt ott, a Harry Pottert viszont pont nem.

Most Twitteren öntött tiszta vizet a pohárba - írja a Metro: posztolt egy képet a dél-londoni Clapham Junction nevű városrész egyik épületéről, és az alábbi szöveget írta hozzá:

"Ez Harry Potter igazi szülőhelye, amennyiben a szülőhelyet úgy definiáljuk, hol kezdtem el írni a regényt. Akkoriban egy szobát béreltem itt egy sportbolt fölött. Roxfort alapköveinek letétele egy claphami lakásban történt."

A portói kávézó rajongóit sem akarta elkeseríteni ezzel a bejelentéssel, így nekik azt üzente, hogy ugyan ott nem írta regényeit, mégis az volt az egyik legszebb kávézó, ahol valaha járt.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
The-Biebers-Csak-egy-pillanat.png

Klippremier: Lábas Viki, Trokán Nóra, Puskás Peti és Buzás Bence a nemzeti parkok védelmére hívja fel a figyelmet

A Csak egy pillanat című új dal és klip a természetfotósok ezreit megmozgató Varázslatos Magyarország 10. évfordulójára készült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 25.


hirdetés

Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője, Trokán Nóra, színésznő, Puskás Peti, a The Biebers frontembere, és Buzás Bence, a Stolen Beat frontembere a videóban a magyarországi nemzeti parkok fontosságára és védelmére hívják fel a figyelmet.

Egy évtizedes fennállását ünnepli a Varázslatos Magyarország. A 2009-ben Máté Bence természetfotós által létrehozott kezdeményezés célja, hogy a fotózáson keresztül arra biztassa az embereket: mozduljanak ki, és örökítsék meg hazánk természeti világát!

A klipről és a Varázslatos Magyarország kezdeményezésről így meséltek az alkotók:

„Csodálatos kezdeményezésnek tartom a Varázslatos Magyarországot. Nemzeti parkjainkat védeni kell, felelősek vagyunk környezeti értékeinkért. Őrizzük meg országunk természeti kincseit! Szükségszerű pillanatokat élünk, meg kell változtatnunk az életformánkat. Az utolsó percekben vagyunk, amikor még dönthetünk arról, hogy milyen jövőt képzelünk el magunknak és a gyerekeinknek: egy egészséges, fenntartható világot, gazdag állat- és növényvilággal, vagy elpusztítjuk azt, ami millió évbe került az evolúciónak.” – Puskás Peti, The Biebers.

„Szeretem olyan projektekhez adni a nevem, amelyek felhívják a figyelmet az odafigyelésre és a tudatosságra. Ha tehetjük, szabaduljunk meg kicsit a technikai eszközeinktől, lépjünk ki a minket körülvevő elektroszmogból, és mozduljunk ki a természetbe! Próbáljuk meg meglátni a minket körülvevő apróságokban a szépet, és azt, hogy mekkora kincs is, hogy ezen a bolygón élhetünk” – Lábas Viki, Margaret Island

hirdetés

Nézd meg a klipet itt:

„A természet gyerekkorom óra része a mindennapjaimnak. Minden olyan projekt, ami a természet szeretetéért, védelméért jön létre, kedves nekem.

A dal nekem azt a kikapcsolódást jelenti, amit csak a természetben kaphat az ember. A csendet, a friss levegőt, a napot semmi más nem pótolhatja.” - Trokán Nóra, színésznő.

„Számomra a természet a teljes függetlenséget és kikapcsolódást jelenti. Ez a dal szerintem tökéletesen leírja az érzéseket, amik kavarognak az emberben miközben elszakad a külvilágtól és csak bóklászik a természetben.” - Buzás Bence, Stolen Beat.

A klipet még a karantén előtt, márciusban forgatták a Kisoroszi- szigetcsúcson, ahol a négy közismert előadóművész nagyon jól érezte magát, ez a projekt csak közelebb hozta őket egymáshoz.

Puskás Peti erről így nyilatkozott: „A Margaret Island zenekar munkásságát nagyon szeretem és tisztelem, Viki egy üde színfolt a zenei életben. Trokán Nórival régre nyúlik vissza a barátságunk, játszottunk együtt színházban is, de szuper izgalmas, hogy ebben a produkcióban énekesnőként tűnik fel. Buzás Bencével a 2018-as X-Faktorban ismerkedtünk meg, bár nem a mentoráltam volt, de azóta is figyelemmel követem őt, nagyon tehetséges és ambiciózus srác, ráadásul a környezet- és állatvédelem számára is egy kiemelkedően fontos ügy.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!