RÓKALAND

Zamatos pálinka, tündérmesébe illő vár és az Anyukám Mondta – a Gönci Barack Vigasság nyomában

A gönci barack olyan különleges gyümölcs, hogy egy komplett fesztivált szerveznek köré. Elmeséljük, miért érdemes neked is a nyomába eredni!

Link másolása

Idén  július 6-7. között tartják a Gönci Barack Vigasságot Boldogkőváralján, ahova véleményem szerint egyszer mindenkinek el kéne jutnia. Észak-Magyarország ezen szeglete szó szerint tündérmesét idéző látványt nyújt, és a vendégszeretet, meg a finom ételek és italok sem hiányoznak.

Az elmúlt héten többször is jártam a Zemplénben, és beleszerettem a környékbe. Ezek a hegyek egy másik világba repítenek. Talán gyerekesen hangzik, de engem első perctől megérintett az atmoszféra, ami körülvett. Általában csak arra koncentrálok hogy mit lehet enni vagy inni, de itt a látványban is hosszasan tudtam gyönyörködni.

Kirándulásaim során többször kapott el az eső, és mondhatnánk, hogy mekkora pech, milyen kár, hogy nem fogtam ki napsütéses időjárást, de Boldogkőváralja esőben talán még szebb. A leszálló köd még varázslatosabbá teszi, és ilyenkor a fű és a fák olyan harsány zölden virítanak, amilyen szín nincs is.

Fő vendéglátóm mindegyik alkalommal a Bestillo Pálinkaház volt, és most már biztos vagyok benne, hogy ők a környék nem hivatalos védelmezői.

Mert persze a pálinkakészítés is üzlet, de lehet ezt úgy csinálni, hogy az ember a környezetét gyarapítsa vele, és ne pedig rombolja. Lehet munkát adni a segítségével, miközben védik és óvják a természetes közegét.

A gönci barack eredetvédett gyümölcs, és a Bestillo-nál valóban kincsként tekintenek rá. Nem hordózzák, nem pakolják tele aromával, nem ízesítik mézzel, hanem egy egyszerű, tiszta, erős italt készítenek belőle,

ami bármilyen arománál elevenebben robbantja fel az orrodban és a szádban a barackos életérzést. Tökéletes pálinka! És persze sok más gyümölccsel is hasonlóan bánnak.

(Zárójelben megjegyzem, hogy második alkalommal férfi kísérőim durván rámentek egy üvegre, és bár hajnalra szépen ki is dőltek tőle, reggelre kutya bajuk sem volt. Értitek. A tiszta ital hatalma!)

A Bestillo pedig a pálinkán túl is látja a gyümölcs arcait, és ezt szeretnék bemutatni a vendégségbe érkezőknek és a helyieknek is 2012 óta.

“Héjastul, húsostul, magostul minden része értékes.” szokta mondanio Czakó Mónika a fesztivál főszervezője, a Bestillo Pálinkaház egyik tulajdonosa. És valóban megtalálhatjuk a barackot kozmetikumokban és a gasztronómiában is sokféle formában. Sőt, a maggal még fűteni is lehet, de gyógyszerként is ismert.

És a gyümölcs izgalmas annyira hogy idecsalja a látogatókat, és így megismerhessék ezt a csodás környéket.

Mert ha például a várba egyszer ellátogatsz, ódákat zengsz majd róla magad is!

Mutatom!

A Gönci Barack Vigasságról bővebben:

A két napos fesztivál fő helyszíne Boldogkő vára, a maga középkori hangulatával, illetve a Bestillo Pálinkák háza, valamint a Terra-Boldogkő látványpince is szélesre tárja kapuit a kóstolni vágyók és a pálinkafőzés iránt érdeklődők számára. Itt az éttermek barackos kínálatából is megjelenik néhány egyedi finomság.  

Délutánonként, esténként koncertek kísérik a kóstolást. A megfelelő ízkombinációk felfedezéséhez a várbeli nagyszínpadon segítséget nyújt az indie-popot játszó Blahalousiana, a Magashegyi Underground, illetve Gájer Bálint. Szombaton pedig többek közt a Tárkány művek, a Folow the Flow és Hobo szórakoztatja a fesztiválozókat.  

http://www.goncibarack.hu

https://www.facebook.com/events

Ha már itt van az ember, és ha már a fesztiválon is részt vesznek, és ha már van ikonikus barackos desszertjük is... akkor csak be kell térni az Anyukám Mondta Étterembe, nem? De!

Most pedig "marha unalmas" is leszek, készüljetek fel:

Az Anyukám Mondta pazar! Igen, igaz amit mások mondanak. Nem véletlenül beszélnek róluk annyit, nem véletlenül dicsérik a konyhájukat. Kihagyhatatlan! Különleges, izgalmas és fenséges ételeket kóstoltunk náluk.

Persze vannak fontos összetevői annak, hogy mitől ilyen sikeresek és klasszak, de ez nem is titok.

Fontosak a minőségi alapanyagok. Ha van zempléni bárány, hát zempléni bárányból lesz a raguleves, de ha nincs megfelelő liszt vagy mozzarella, akkor Olaszországba kell menni érte. Kompromisszumot e téren nem kötnek.

Aztán fontos az, hogy folyamatosan fejlődésben vannak. 23 évvel ezelőtt, a kezdetekkor gyakorlatilag a suli helyett jártak ide koccintani és cigizni a fiatalok, most meg a legmagasabb minőségű menüsorokat szolgálják fel, és megfejelik ez egyedülálló kávékkal.

Meg persze ott az otthon és család érzésének közvetítése. Az utánozhatatlan hangulat, amit a Dudás testvérek teremtenek meg.

És most írhatnék arról, hogy életem legjobb bárányát ettem náluk ebédre, meg hogy életem legjobb palóclevesét vacsorára, vagy beszélhetnénk erről a tökéletes rákóczi túrósról is... de inkább azt remélem, hogy elmentek, és magatok győződtök meg róla egyszer, hogy mire gondolhattam, mit érezhettem.

Az étel méltatása helyett még pár szóban inkább az emberi összetevőre hívnám fel a figyelmet, mert szerintem ez az egyik legfontosabb elem.

Ha az Anyukám Mondtába mész, nyugodtan kérdezz, nyugodtan bízd rá magad a helyiekre, és nyugodtan kérd Dudás Szilárdot. (Jó, persze nem biztos, hogy ráér, mert az Anyukám Mondta mellett most már egy Pizza, Kávé, Világbéke igazgatása is hárul a családra.)

Szilárd az étterem lelke. Az az olaszos sármmal megáldott, mindig pörgésben lévő tulajdonos, aki egyszer a pizzatésztáról beszél úgy, hogy folyik a nyálad, máskor meg kávéval kínál este tízkor, és gyönyörűen elmagyarázza, hogy hogyan fogsz mégis édes álmot aludni a fekete után.

Felkészült, tapasztalt és szórakoztató. Van mit mondania, és te nem is állítanád meg a mesélésben soha.

És a testvére a konyhán főz, a felesége pedig a cukrász szerepet is a vállán viszi. Ez az otthon, család, szeretet érzés tényleg nem kirakat!

Ha lehet szerelmesnek lenni gasztromunkásságba, hát én az övékébe szerelmes vagyok!

http://www.anyukammondta.hu

 

Köszönöm az élményt, és köszönöm Zemplént. Meleg szívvel ajánlom minden szegletét!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: