hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Horvátországban élő-dolgozó magyarok mesélnek arról, hogyan készülnek a nyárra az Adria partján

Egyre nagyobb az érdeklődés a szálláshelyek iránt, a turizmusban dolgozókat beoltják, külön honlappal segítik a szigetekre utazókat - Omisból, Trogirból és a Krk-szigetről is kaptunk friss híreket.

Link másolása

hirdetés

Magyarországon és a környező országokban is csökkenőben van a koronavírus-fertőzöttek száma. Egyre többen mernek már a nyaraláson gondolkodni. Sokan szeretnének a határon túl, tengerparton pihenni majd. A jelenlegi szabályok értelmében erre annak lesz lehetősége, aki igazolni tudja, hogy védett a covid-vírussal szemben.

Horvátország és az Adria az egyik legkedveltebb nyári úticélja a magyaroknak. Hogy mi a helyzet jelenleg az országban és hogyan készülnek a turisták fogadására, erről kérdeztünk három kint élő, dolgozó magyart.

Oláh Sándor Krk-ről, Radnics Zsuzsi Omisból és Mészáros Tímea pedig Trogirból küldött helyzetjelentést.

Elmesélésük szerint a járvány ott is leszálló ágban van. A korlátozások idején náluk is több szigorú intézkedést vezettek be. Maszkot kell viselni zárt térben (boltban, bankban stb.), de például az utcán nem. A teraszok nyitva voltak-vannak, ahol a helyzettől függő létszámkorlátozással lehet fogyasztani, vagy például családi eseményt megtartani. Az utazási tilalmak miatt szinte csak a helyiek mozdultak ki, így jóval csendesebb volt az élet a tengerparton. De már nagyon készülnek a vendégek fogadására. A karantént ott is elsősorban a felújításokra, építkezésekre, rendezésre, felkészülésre fordították.

Mindhárman úgy vélik, hogy a járványhelyzet változásai miatt a jelenlegi szabályok folyamatosan változni fognak, ezért érdemes figyelni a közleményeket. A beutazás már most is lehetséges, de bizonyos korlátokkal. Jelenleg oltási igazolvánnyal, PCR és antigén teszttel is be lehet utazni Horvátországba, tehát az ország már kinyitott a turizmus számára.

hirdetés

„A nyárra - reméljük - lesznek még további engedmények, lehetőségek. Az egyik legfontosabb, hogy néhány város már most bevezette, hogy a hazaútnál szükséges PCR teszt árához hozzájárulnak. Úgy tudjuk ez országosan így lesz nyárra. A pontos részleteket még nem tudjuk” – mesélte Sándor, aki szerint el fogják fogadni az összes oltást és a betegségen – igazoltan - átesettek is szabadon mehetnek majd nyaralni.

Az éttermek, kávézók várják a vendégeket, és a teraszokon már lehet kávézni, ebédelni. A helyiek is „visszafoglalták” a kedvenc helyeiket. Úgy tűnhet, hogy a tengerparton az élet visszatért a járvány előtti állapotba.

„Az emberek kávéznak a teraszokon, mosolyogva köszöntik egymást. Talán nem borulnak egymás nyakába, de egészen szabad az élet”

- mondta Sándor dalmáciai tapasztalatairól.

Előfordulnak már turisták is – ezt megerősített mindhárom általunk megkérdezett. Szlovének, németek, franciák és már magyarok is felbukkantak. Az érdeklődés egyre nagyobb, de a foglalások üteme még lassúbb, mint ahogy azt a szállásadók megszokták. Tavaszra – a korábbi átlaghoz képest – harmadára esett vissza a lefoglalt szállások száma. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy megint „beindul az üzlet”, és arra számítanak, hogy sok vendég érkezik az idei nyáron is. Van olyan hely, ahol már alig akad szabad kapacitás.

Arról, hogy milyen árakat tapasztalnak, azt mondták, hogy

a szállásadók legtöbbje nem emelt, évek óta azonos árat kérnek. A vendégek számára a valutaárfolyamok változása okozza az esetleges drágulást.

Van olyan szállásadó, aki nem ad meg turnust, így bármilyen időszakra foglalható szállás. Egyes helyeken tartják a szombati váltónapot, de több helyen lehet kérni más érkezési napot. Látni a korábbi 7 nap helyett 5 napos ajánlatot is, tehát változatos lehetőségek közül lehet választani.

Az ellátás – élelmiszer, üzemanyag stb. – a szokott módon biztosított. A boltokban némi áremelkedés látható, a zöldség-gyümölcs pl. Krk-en 15-20 százalékkal kerül többe, mint egy magyarországi hipermarketben kapható termék. Viszont amit a szigeten kínálnak, az friss és szebb – derült ki a beszámolóból.

Omisban is egyre több az érdeklődő. Családok, baráti társaságok mennének, számukra a hajós kirándulásokat is meg tudják oldani. Ami még kérdéses, az a „charter” jellegű hajózás, vagy a klasszikus turistahajózás, ahol a távolságtartást nehéz megoldani – mondta el Zsuzsi. A kedvelt üdülőhelyen szintén készülnek a vendégekre, arrafelé is egyre nagyobb a foglalási kedv. Arra számítanak, hogy elsősorban európai vendégeik lesznek, a tengeren túlról vélhetően kevesebben érkeznek az idei szezonban.

Szintén még tisztázandó kérdés a gyerekek ki- és beengedése, mivel ők még nem kaphatnak oltást. Itt is abban bíznak, hogy a szezonra tisztázódik ez is.

Trogirban is érezhető volt tavasszal a turisták hiánya. A korábban pezsgőbb belvárosban ugyan kinyitottak a boltok, és a teraszok is fogadtak vendégeket, de turisták csak igen kis számban fordultak elő.

A pár napos, pár hetes nyaralók mellett viszont egyre többen érdeklődnek a megvásárolható ingatlanok után. A járvány miatt sokan kényszerültek home office-ba, és aki tehette, akár hosszabb távra bérelt, vagy vett ingatlant olyan helyen, ahonnan tudott dolgozni, de az általa kedvelt környezetben lehetett.

Tímea elmondása szerint a tengerparti ingatlanok között is nagy a választék, és érezhetően megugrott az érdeklődés irántuk. A befektetés (kiadás) mellett egyre többen választanák második otthonuknak az Adria-partot.

A statisztikai mutatók szerint a magyar turisták évről évre egyre nagyobb számban választják a hajós turizmust,

nekik fontos a Horvát Idegenforgalmi Közösség tájékoztatása, amely szerint a hajós turisták az idegenforgalmi illetéket idén kizárólag online, a nautika.evisitor.hr oldalon fizethetik be. A turisztikai főszezon közeledtével a horvát Turisztikai és Sportminisztérium új akciót hirdetett: a „Horvát szigetek - COVID free zone“ kezdeményezés célja, hogy objektív tájékoztatást adjanak egy-egy sziget fertőzöttségi adatairól, melyek jellemzően jóval kedvezőbbek, mint a szárazföldi mutatók. A minisztérium a már működő www.safestayincroatia.hr portálon fogja közzétenni az aktuális „szigeti” járványügyi adatokat. A 78 nagyobb és 524 kisebb szigetet, valamint 642 szirtet számláló tengeri „birodalom“ nagy vonzerő a turisták számára.

Szintén jó tudni, hogy Horvátországban – a kormány ígérete szerint – beoltják a szezon kezdetéig a mintegy 70.000 turisztikai dolgozót is. Az állandó munkavállalók mellett az idénymunkások is bekerülnek az elsőbbséggel oltandók körébe. Vasárnapig Horvátországban már minden negyedik ember megkapta az első védőoltást a koronavírus ellen – ezt az ország közegészségügyi intézete közölte. Szintén jó hír, hogy az ország részt vesz az uniós zöld igazolvány előzetes tesztelésében, így már júniusban működőképes lesz a digitális igazolás rendszere.

VIDEÓ: Krk-szigetrőlhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

Megnyílt a szerelempalota – a Nádasdy-kastély a háború óta először teljes pompájában várja a látogatókat

Egy nagy szerelem történetét, egy lélegzetelállító, fából faragott könyvtárat, az Ősök Csarnokát, főúri szalonokat és egy hangulatos angolparkot tár fel többek között a felújított Nádasdy-kastély, amely az ország egyik gyöngyszeme lesz. Fotók.

Link másolása

hirdetés

"A Nádasdyak mindig a szívükre hallgattak" – nyilatkozta nemrég a utolsó, Magyarországon élő Nádasdy-leszármazott, a 81 éves Borbála, aki hatéves koráig gyakran játszott unokatestvéreivel a Budapesttől alig egy órányira lévő, nádasdladányi kastélyban. A háború előtt igazi békebeli, főúri, vendégszerető lak volt ez a Tudor-stílusban (angol és skót kastélyok mintájára), "katalógusból" rendelt ékszerdoboz. A "katalógus" Joseph Nash angol festő és litográfus „The Mansions of England in The Olden Times” (Anglia régi kastélyai) című műve volt, ez alapján dolgozott a tervező. A falakat ma is körüllengi a romantika, talán azért, mert ez valóban egy szerelemkastély. Nádasdy Ferenc gróf és Zichy Ilona akkoriban kuriózumnak számító, őszinte szerelmi házassága ihlette az ífjú párt egy minden kényelemmel ellátott, romantikus fészek megépíttetésére.

Ám a szenvedélynek tragédia lett a vége. Alig öt év boldog házasság után az akkor 24 éves Ilona kolerában meghalt. A kastély 1873-mas alapkőletételénél még ott volt, de lakni már nem tudott benne. Férje soha nem házasodott újra, a kastélyt örök szentélyként őrizte, közös hálószobájukat lezáratta, a falakat felesége képeivel ékesítette.

Az Linzbauer István építész tervezte épület teljesen csak az 1880-as évek elején készült el. Linzbauer korai halála után a tervezést Hauszmann Alajos vette át, az ő nevéhez fűződnek a kastély legszebb termeinek belső munkái is. A romantikus külső egy akkoriban "csúcstechnológiával" felszerelt belsőt takart: a legmodernebb technikákat alkalmazták. Ilyen volt például a légfűtéses rendszer, amivel a földszinti helyiségeket fűtötték az alagsori kazánokból. Az óratoronyban egy hatalmas víztározó biztosította a vezetékes vizet, ezért a kastélyban mindenhol volt vízöblítéses angolvécé. 1910-ben már bevezették a villanyvilágítást. A kommunikációt a család tagjai, a vendégek és a személyzet között beszélőcső-rendszerrel oldották meg.

A háború előtt a kastélyt Nádasdy Ferenc gróf és családja lakta. Nagy élet volt itt: vendégségek, főúri ebédek, bálok, kerti ünnepségek, vadászatok, esküvők és sportesemények követték egymást. A háború mindennek véget vetett. Ferenc a fronton elesett, a családot pedig '45 után kilakoltatták. Többségük végül külföldre ment, még ma is élnek Nádasdyak világszerte. A kastélyban volt óvoda, mozi, háziorvosi rendelő, textilgyár, egy ideig a rendőrség és a honvédség is használta, de évtizedekig hagyták lepusztulni. A 90-es évektől bizonyos részeit már látogathatták, de a teljes felújítás 2018-ban, a Nemzeti Kastélyprogram keretében indult el.

Most pedig valóban teljes pompájában, korhűen, mégis modernizálva (a kastély egyúttal interaktív múzeum is, 21. századi vizuális eszközökkel, kávézóval, játszószobával) nyílik meg a látogatók előtt. Az eredeti festmények nagy része visszakerült, de a bútorok, kandallók, csillárok közül kevés maradt fenn, így ezeknek a pontos mását, vagy hasonló korú párját láthatjuk. A látványosságok közül kiemelkedik az Ősök Csarnoka (a Nádasdyak a 13. századig vezetik vissza a családfájukat), ahová visszakerültek a restaurált festmények (pl. Benczúr Gyula képe az építtető házaspárról, Nádasdy Ferencről és Zichy Ilonáról), valamint a káprázatos, faburkolatú, emeletes könyvtár.

hirdetés

Érdekesség, hogy a kastély a felújítás előtt népszerű filmforgatási helyszín volt. Itt forgatták a Hanussen, A gyertyák csonkig égnek, sőt az Underworld című hollywoodi produkció egyes jeleneteit is.

A nádasdladányi Nádasdy-kastély keddtől vasárnapig látogatható, 10 és 18 óra között. Cím: 8145 Nádasdladány, Kastélypark 1.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

A Bory-vár minden szeglete a szerelemről és a művészetről mesél

Bory Jenő szinte a két kezével alkotta meg az épületet, de a benne látható alkotások is számos érdekes, megható, megrázó történetet mesélnek el.

Link másolása

hirdetés

Vannak helyek, amelyek első pillanattól elvarázsolnak, magával ragadnak és a falai között sétálva is tudja, érzi az ember, hogy ide vissza fog térni. Ilyen hely Székesfehérváron a Bory-vár, a szerelem egyik legcsodálatosabb építménye.

Nem véletlenül lett Guinness-rekorder is, mint a világ legnagyobb építménye, amit egy ember egymaga, saját két kezével felépített.

Jó pár évvel ezelőtt már bejártuk a betonból, kőből épített, szeretettel díszített, számtalan apró részletet rejtő épületet. A történetét korábbi cikkünkből megismerheted:

És most, a járvány utáni nyitást kihasználva újra ellátogattunk a romantikus helyre. Jó volt az ismerős falak között sétálni, jó volt rácsodálkozni a már ismerősként visszatekintő tornyokra, a szép virágokra. És jó volt nyugisan felfedezni azokat a részeket, amelyekre korábban nem jutott idő. Mert felfedezni való maradt bőven.

Tudtad, hogy Bory Jenő verseket is írt feleségéhez, Komócsin Ilonához, a „múzsájához”? Az egyik rövid szerelmi vallomása a vár falán olvasható:

hirdetés

"Hogy lehet Valakit ennyire szeretni?

Hogy lehet Valakit Angyalnak nevezni?

Hogy lehet, hogy angyal a földre leszálljon,

És mint földi asszony engem szolgáljon?

A földre leszálltál és angyal maradtál

Földi életemből égit varázsoltál,

Ha egyszer visszaszállsz, vígy magaddal engem,

Az angyalok közé protezsálj be engem Szentem. (1921)

A falfülkék, oszlopcsarnokok, műtermek pedig sokféle szobrot, festményt mutatnak be a mester és hitvese alkotásai közül. Érdemes megismerni ezek történetét is, hiszen megható vagy éppen megrázó sztorik fűződnek hozzájuk.

Megnézheted például a Huszár születik szobrot, amely az országban több helyen is megtalálható. Vagy a Sebzett hőst, ennek eredetijét felhasználták más szobrokkal együtt a Sztálin szobor elkészítéséhez. A Műegyetem első világháborús hősi halottainak emlékére készült szobor eredeti gipszmodellje áll most a műteremben, ennek alapján öntötték újra az alkotást, amit újra kiállítottak Budapesten.

Megrázó szembenézni A tó tündére című szobrával, melyet Bory Jenő már 80 évesen készített. A munkát a hideg műteremben végezte, ahol megfázott, tüdőgyulladást kapott és ebbe halt bele. Az utolsó alkotását végül az agárdi parkban helyezték el.

Különleges darab a Fájdalom című szobor is, melyet a szobrász 1933-ban egy előadásán a közönség szeme láttára készített el. Elgondolkodtató a Modern Ámor is, ahol Ámor a kezében a nyíl helyett egy pisztolyt szorongat.

Még számos érdekességet megtudhatsz a várban, például arról, hogy ki volt a Néró szobor modellje, vagy hogy az Anya gyermekeivel szoborcsoport kiket ábrázol.

A Bory-vár épületét is ajánlott alaposan szemügyre venni, hiszen még a tornyoknak is van jelentősége. A belső kertből nézve jól látható, hogy az egymás mellett álló, egymásba fonódó "bástyák" nem azonos méretűek. Ez nem véletlen, a mester ebbe is belecsempészte a családot. A két nagy a szülőket, a két közepes az ikereket, míg a legkisebb a harmadik gyermeküket jelképezi.

És hogy milyen szépségek várnak még rád, íme egy kis ízelítő:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

A különösen tiszta levegőjéről, a kisvasútjáról és romantikus taváról is híres Nagyhuta

Lehet horgászni, csónakázni, nagyokat sétálni, vonatozni, vagy egyszerűen csak átadni magunkat a természetnek, a nyugalomnak.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. augusztus 04.


Link másolása

hirdetés

A rendkívül szép természeti adottságokkal rendelkező Nagyhuta Borsod-Abaúj-Zemplén megye szívében a Hegyközben fekszik.

A hegyekkel, erdőkkel övezet település kedvelt turista-célpont is. A friss levegőért is sokan jönnek ide, de számos érdekes lehetőséget is nyújt a vidék a látogatóknak.

Az egyik legkedveltebb látványosság a Pálháza - Kőkapu állomásig közlekedő erdei kisvasút, amely a Zemplén vadregényes vidékén halad át. A mintegy negyven perces út a Kemence-patak völgyében halad, ahol a vonat Pálháza és Rostalló között közlekedik. A kisvasút ötlete Károlyi István gróftól származik, aki a 19. század végén alakíttatta ki a hét kilométeres vonatvonalat a pálházi fűrészüzem és Kőkapu között. A vonalat később meghosszabbították, és a menetrendszerű személyforgalom 1958-ban indult meg.

A kisvasút érinti a Kőkapu állomáson a régi vadászkastélyt (ma szállodát), és a festői, csendes, nádas, sásos Áfonyás-tavat is, ahol horgászni és csónakázni is lehet. A tó öt patak felduzzasztásával jött létre.

A vadászkastélyát a Károlyiak építtették a 19-20. század fordulóján. A svájci kastélyok ihlette épületet és az erdőséget többek között Horthy Miklós, Bethlen István és Rákosi Mátyás is felkereste.

A területen halad át az országos Kéktúra útvonala is.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

A Boldogkői vár az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori várunk

A régi falak között megnézheted Közép-Európa legnagyobb, a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona kiállítását is.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. augusztus 02.


Link másolása

hirdetés

Korábban meséltünk nektek a Boldogkői vár történetéről. A vár az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori váraink egyike.

A várat érdemes bejárni, és kicsit elmerülni a múltban. A várban megtudhatod, hogy a kapubástya mellett régi cölöpök nyomaira bukkantak. A Csonka bástyánál régi eszközöket, kályhacsempéket találtak a 15. századból. De

egy érdekes ülepítőmedence is előkerült, amelyben a rezet és ónt olvaszthatták. A régészek megállapították, hogy a boldogkői bronzöntöde rendeltetése a pénzhamisítás lehetett.

A Déli torony leletei között egy szárazmalom régi darabjai is előkerültek. A torony előtt található a mély tömlöc és egy kijárat, amely a sziklanyelv végén elhelyezkedő megfigyelőbástyához vezet. A vár legrégibb része az Öregtorony, amely még a 13. században épült. A lakótorony háromszögű kialakítása nem gyakori, de nem is példa nélküli. A toronnyal egyidős a tőle délre álló palotaépület, amely szintén részben fennmaradt.

A várban a kiállítások mellett többféle programmal is várnak. Egész évben régészeti- és hadtörténeti kiállítás, pénztörténeti kiállítás, zászló- és címerkiállítás, kovácsműhely és várbörtön, valamint Közép-Európa legnagyobb, a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona kiállítása is rátok vár.

hirdetés

Hétvégeken pedig tárlatvezetésen vehettek részt, ahol udvarhölgyek időutazásra hívnak IV. Béla korától Károly Róbert időszakán át a lovagkor végéig. Megismerkedhetsz „Caroberto” Csák Máté

elleni küzdelmeivel, a hamis pénz verésével, vagy a rablólovagokként is emlegetett Bebek-család történetével.

Magyarország egyik legszínvonalasabb, könnyed humorral, párbeszédekkel fűszerezett lovagi párbaj előadásában a Kóborlovagok utánozhatatlan eleganciával vívnak egy- és kétkezes lovagi karddal, valamint félelmetes sújtófegyverekkel, a hírhedt láncos buzogánnyal és a csatabárddal.

Bővebb információk ITT.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: