UTAZZ
A Rovatból

Hogyan szerettessük meg a természetjárást kisgyerekekkel?

Lassanként érződik már a tavasz a levegőben, irány tehát együtt a szabadba! Adunk pár tippet ahhoz, hogyan lehet a közös kirándulás igazán szórakoztató az egész család számára.

Link másolása

A természetben csatangolást nem lehet elég korán kezdeni. Arról nem beszélve, hogy a szülőknek mekkora szükségük van egy kis feltöltődésre a hétköznapi fáradalmak közepette. Különböző korosztályú gyerekekkel más- más kihívásokkal kell szembe néznünk. Cikkünkben a babákkal és az óvodás korosztállyal foglalkozunk elsősorban. Minden ember különböző, és ez alól nem képeznek kivételt a legkisebbek sem, emiatt konkrét recept e tekintetben sem létezik.

Odafigyeléssel, játékossággal, gondoskodással nem foghatunk mellé, ha közben hagyjuk, hadd legyen a saját felfedezésük a kirándulás. Ha félrevonulnak kicsit egyedül hangyákat nézegetni, akkor úgy. Szóljon a kikapcsolódásról nekik is!

Ha túlterheljük őket információkkal, érdeklődésük és energiájuk is hamarabb alább hagy.

Hogyan készüljünk, ha babával indulunk

Amikor még nem szaladgál a kicsi, akkor is fontos, hogy jó levegőn, zöld környezetben, nyugodt szülők, nagyszülők között nézelődhessen, ismerkedjen az őt körülvevő világgal. Akár babakocsival járható útvonalat választunk, akár hordozóval vágunk neki a sétának, figyelembe kell vennünk egy-két dolgot ahhoz, hogy kellemesen tölthessük az időt. Hogy miben visszük a gyereket, az ízlés kérdése. Babakocsiból érdemes nagyobb kerekűt választani, ha nem csak aszfalton megyünk, hordozásnál pedig a cipelendő súlyt kell átgondolnunk ahhoz, hogy ne váljon túlélőtúrává, hogy kimozdulunk.

Az útvonal hosszának tervezésénél igazodjunk a baba napirendjéhez. Ha bármilyen ételt melegíteni kell, ne felejtsünk el magunkkal forró vizet vinni egy termoszban, illetve egy tálkát, amibe kiönthetjük, és beleállíthatjuk a bébiételes vagy cumisüveget. A piknik pokróc ez esetben további funkciókat lát el: pelenkázó asztalként is szolgál, és kinyújtózkodó felületként. Semmiképp se feledkezzünk meg arról, hogy a babakocsiból és a hordozóból is ki kell venni, és le kell fektetni időnként a gyermeket vízszintes helyzetbe.

Trükkös útvonaltervezés nagyobbacskákkal

Mindenképp figyelembe kell venni először is a gyerekek teherbírását. Mennyire szeretnek és tudnak gyalogolni. A családos túrák célja ezzel a korosztállyal még nem a teljesítmény, hanem az élmény maga, ezt nem szabad elfelejtenünk. Azt sem szabad csalódásként megélni, ha annyira elkalandoztak a tervezett távolság negyedénél, hogy végül vissza kell fordulni, mert elment az idő.

Érdemes bevonni a gyerekeket is a tervezésbe. Például miután kiválasztottuk a helyszínt, mesélni nekik arról, hova megyünk, fényképeket mutatni nekik, mit fognak látni. Ha nem mutatnak különösebb érdeklődést, lehet valami kapcsolódó dolgot kell keresni kedvenc meséikkel, hogy lelkesen vághassanak neki az útnak.

Nekünk is könnyebbség, ha előre tudjuk, mi az, amit ők is nagyon meg szeretnének nézni.

Ha összeszervezzük az utat másokkal, az további motiváció lehet, különösen, ha más gyerekek is jönnek. Mikor már ott vagyunk, több gyerekkel nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik lelkesíti a többieket.

Küldetés tudat

Ovis korú gyerekekkel könnyebb dolgunk lesz, ha nem győzködjük őket unalmas érvekkel az egészségről és a természettel kapcsolatos tapasztalatok megszerzéséről, hanem az egész programot a saját érdeklődésüknek megfelelően kommunikáljuk.

Ők is nagyon hálásak érte (és nekünk sem kell annyi holmit vinni és számon tartani), ha saját hátizsákkal indulnak útnak. Segítsünk nekik összepakolni. Adhatunk ötleteket, mikre lehet szükségük. Eltehetnek távcsövet, iránytűt, nagyítót, kedvenc plüssállatot vagy figurát. Könnyebbséget jelenthet, ha megbeszéljük, hány dolgot lehet elpakolni, hogy biztosan minden meglegyen hazafelé is, és könnyen elbírják a csomagjukat.

Útközben pedig a feladatok jelentik a legjobb orvosságot fáradtság ellen. Szerencsére a lehetőségek száma végtelen, például rengeteg dolgot lehet a gyerekekkel kerestetni, a legváltozatosabb ürügyekkel: odúkat, vakondtúrásokat, piknikező helyet.

Végül, de nem utolsó sorban: a csomagolás fortélyai

Hátizsákunknak tartalmaznia kell néhány dolgot, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk a családot.

Sok víz és szendvics mellett érdemes az elemózsiás részlegbe tenni gyorsan energizáló finomságokat, amit szeretnek a gyerekek. Gyorsabban átlendülhetnek a holtpontokon, ha teszünk el magvakat, sütit, csokit, vagy egy kis gyümölcslevet.

Ne feledkezzünk meg az óvintézkedésekről se: váltóruhát és esőkabátot ilyenkor tényleg pakoljunk el!

Az egészségünkre is gondoljunk, tegyünk be az elsősegély nyújtásához szükséges eszközöket, naptejet, és kalapot!

Biztos, ami biztos, ellenőrizhetjük csomagunkat direkt kirándulással kapcsolatos információkat nyújtó honlapok ajánlásai alapján.

Ha a cuccok összepakolva, a telefonok feltöltve, a gyerekek lelkesítve, időjárás-jelentés elolvasva, kalandra fel!

Fotók: unsplash.com, pixabay.com

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Virágzik a lótusz, csodás látvány vár a vácrátóti Botanikus Kertben
Az ősz eleje is tartogat meglepően szép virágokat és érdekes növényeket, amikért érdemes elindulni egy felfedezőútra.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2023. szeptember 02.


Link másolása

Ha valami egészen káprázatos dolgot szeretnétek látni, akkor még pár napig ti is élvezhetitek a természet csodáját, ha ellátogattok a vácrátóti botanikus kertbe, ahol virágzik a lótuszvirág.

A keleti kultúrák spirituális, szent virága pompázatos, tényleg nincs rá jobb szó.

A halvány rózsaszíntől a vadítóan pinkig ezernyi árnyalatban láthatók.

Meg bimbósan, kinyílva, vagy már teljesen feltárulkozva, amikor megmutatja a belsejében megbújó zuhanyrózsa-szerű képződményt, amiben a bibék bújnak meg. És a hatalmas zöld levelek, amelyek bevonata lepergeti a vizet. As mindez akkora mennyiségben pompázik most, hogy a tó teljes vízfelületét lefedik, így szó szerint egy virágtenger fogad a fák gyűrűjében. Megkapó látvány, amitől nehéz elszakadni. Mi is körbejártuk és fotóztuk mindenhonnan, mert nem lehetett nem ezt tenni.

Az indiai lótusz a hindu és a buddhista mitológia legszentebb növénye. A születés és a teremtés jelképe, Buddha egyik kedvenc virága, a spirituális ébredés jelképe.

A növény a sekély tavakban, csendes holtágakban érzi jól magát. A vízi életmódhoz jól alkalmazkodott. Az iszapban gyökeredzik, hosszú vastag levélnyelében, virágkocsányában is légzőjáratok húzódnak, melyek a szárak levegőellátását biztosítják. Levelei viaszosak, nem marad meg rajtuk a vízcsepp sem. Nyáron virágzik és magjai igen sokáig megmaradnak.

A növényt étkezésre és a gyógyászatban is használják. Sütik, főzik, de nyersen is fogyasztják. A leveléből nyert kivonatot gyomorpanaszra, a virágból készült szirupot köhögésre használják. A magokkal leprát, sömört és más bőrbetegséget gyógyítanak.

A kertben még sok érdekesség is vár:

Micsoda tobzódása a színeknek, formáknak, illatoknak, ennyi sokféle virág, bokor, fa, ennyi minden természeti csoda egy helyen. Ugye hogy nem meglepő, ha annyira kedvelt hely a vácrátóti botanikus kertet? Mindig más, mindig tartogat meglepetést.

Érdemes letölteni a hónap növényei között kalauzoló kis brosúrát vagy követni a bibliai növények útját.

Bővebb információk ITT.

Ha pedig egy érdekes programot keresel, akkor irány a kert Bambusz és lótusz élménysétája.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Elképesztő rovarfelhőt fotóztak a Bakony keleti részén
Több helyen szinte füstölt az erdő a rengeteg szárnyas hangya miatt. A természetvédő szerint a környéken várható a hangyák tömeges megjelenése ezután.

Link másolása

Megdöbbentő fotókat posztolt egy rovarfelhőről Dr. Tarsoly Péter egyetemi adjunktus, írja a Sokszínű vidék. A természetbarát korábban is látott már ilyen csoportos rajzást, de ekkora tömeget még nem tapasztalt. Elmondása szerint több helyen

szinte füstölt az erdő a rengeteg szárnyas hangyától.

„Csór és Iszkaszentgyörgy település között, a piros túristajelzésen fekszik ez a terület. A Leányvágónak nevezett részen kerültem a rovarfelhőbe. Hamarosan errefelé lesz egyetemi terepgyakorlatunk, ehhez helyszíneltem. Megkérdeztem a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársait, mi lehet a jelenség hátterében, és azt az információt kaptam, hogy a szárnyas hangyák rajzása egyszerre több helyen történik” – mesélte a lapnak a környéken gyakran túrázó geoinformatikai szakmérnök.

A természetvédő szerint ahol ennyi hangya rajzik, ott várható a rovarok nagyszámú megjelenése is. Az ehhez hasonló tömeges rajzás egyáltalán nem ritka a természetben, elég csak a tiszavirágzásra, vagy újabban a dunavirágzásra gondolni.

„A hímek és a nőstények kirepülnek, új bolyt akarnak alapítani. A rövid nászt követően a hím elpusztul, a nőstény pedig a szárnyait levedli és a föld alá bújik. Ott petézik, majd később kikel az új nemzedék. Egyfajta honfoglalás ez a részükről”

– mondta Dr. Tarsoly Péter, akinek a fotóit itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Kiakadtak a turisták miatt a meseszép osztrák városka lakói, korlátoznák a látogatók számát
A mindössze 700 fős Hallstattba a főszezonban naponta tízezren látogatnak el. A helyiek korábban egy falat húztak az egyik szelfizőhelyre tiltakozásképpen.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2023. augusztus 28.


Link másolása

Megint áll a bál a turisták miatt az ausztriai Hallstattban. A festői szépségű alpesi település lakói azért tüntettek, mert szeretnék korlátozni a turisták számát.

A felső-ausztriai településen

mindössze 780-an élnek, azonban a főszezonban naponta akár 10 ezer turistát is fogadnak.

A tóparti, csipkés hegycsúcsok által ölelt városka 2006-ben feltűnt egy dél-koreai romantikus drámában, ami jelentősen megdobta Hallstatt népszerűségét. Olyannyira, hogy hat évvel később Kínában felépült a városka másolata is.

A turizmus nyilván jót tett a térség gazdaságának, de úgy tűnik, a helyiek kezdenek ettől besokalni. A legfőbb probléma az egynapos kirándulókkal van, őket ugyanis buszokkal szállítják a településre. Idén májusban a helyiek már léptek egy merészet tiltakozásképpen, és

egy fából készült fallal takarták ki a hátteret az egyik népszerű szelfiző helyen.

Ezt akkor a tiltakozások hatására végül elbontották, a város polgármestere azonban azt mondta: harmadával akarja csökkenteni a Hallstatton áthaladó buszok számát.

Most a lakók tiltakozást szerveztek.

Azt követelik, hogy napi szinten korlátozzák a városba látogató turisták számát, illetve, hogy turistabuszok helyi idő szerint 17 óra után már ne hajthassanak be Hallstattba.

(Forrás: Telex, BBC)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Száraz lábbal a kőbányai víztározóban: ilyen az 1870 óta működő föld alatti katedrális
Elképesztő méretű a közel 150 éve hibátlanul működő, olasz mesterek által, tatai téglából épült tározó.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2023. szeptember 17.


Link másolása

Egy évben egyszer száraz lábbal lehet végigsétálni Budapest egyik ikonikus föld alatti létesítményében. A Fővárosi Vízművek legrégebbi és leglátványosabb létesítménye, a Kőbányai medence ugyanis - a víz leeresztése után - megnyitja kapuit a látogatók előtt. A tározó 1869 és 1871 között az első pesti vízmű részeként épült, és a mai napig működik.

A hatalmas oszlopok között sétálva az az érzése az embernek, mintha egy különleges katedrálisban járna.

Az ásványi anyagoktól megfeketedett íves téglafalak, és a terem két végében található tölcsérszerű vízbeeresztő csövek mind úgy lettek kialakítva, hogy a 11 ezer köbméternyi vizet folyamatosan mozgásban tartsák, ezzel megelőzve a víz beposhadását. A falakon látható elszíneződés is mutatja, hogy a hatalmas méretű tározóban kb. nyolc méter magasságban áll a víz az év többi napján. Korábban - amíg napi szinten innen adták az ivóvizet - naponta ürült és töltődött a hatalmas tározó. Éjjel - olcsóbb árammal töltődött - nappal pedig csöveken szállította el a Dunából nyert, természetes kavicságyon át megszűrt, tiszta vizet a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatba.

A tározó építőanyaga a kétszer égetett tégla a tatai uradalmi téglagyárból került ide és olasz mesterek rakták belőle a falakat, oszlopokat. A vízmű tervezője, William Lindley volt. Ő javasolta az elhelyzését a magasan fekvő Kőbánya Ó-hegyre. Így épült meg itt a két, egyenként 10.800 m³-es medence 1869–71 között. A falak fél méter vastagok és kívülről több méter vastag agyaggal burkolták. Ez a mai napig remek vízzáró. A boltíves mennyezetes, 38 oszlopos medencéhez 80 lépcsőfokon lehet lejutni.

Link másolása
KÖVESS MINKET: