UTAZZ

Fotók: virágban, aranyban, harsogó zöldben pompázik a nógrádi táj

Egy kiadós séta a természetben csodákra képes.
Fotók: Harmath Bea - szmo.hu
2023. május 19.


Link másolása

Miért érdemes a vidéket járni? A nyugalomért, a természet csendjéért, az illatokért, no és persze a színekért. Májusban pedig különösen igaz ez, hiszen minden növény a legszebb arcát mutatja. Élénkek, szépek, hívogatóak... Tartsatok velünk most a nógrádi vidék romantikus tájára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Ha igazán nyugodt nyaralásra vágysz, válaszd a felnőttbarát szálláshelyet!
A hévízi Bonvital wellnessben és gasztróban is erős.

Link másolása

A Hévízi-tó Európa legnagyobb természetes melegvízű tava, amely ideális hely a kikapcsolódásra, regenerálódásra és a gyógyulni vágyóknak. A környéken rengeteg hotel és étterem található, de mi egy egészen speciális szálláshelyet és egy hozzá kapcsolódó éttermet mutatunk most nektek, ahol garantált a nyugalom.

A Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz a tó közvetlen közelében található, és modern, elegáns szobákkal, valamint kiváló wellness szolgáltatásokkal várja a vendégeket.

És hogy mitől más a Bonvital, mint a többi szálloda? Ez a hely kifejezetten felnőttbarát szemlélettel működik.

A felnőttbarát hotel röviden annyit tesz, hogy csak 14 év feletti vendégeket fogadnak. A rendszer célja, hogy egy nyugodt, pihentető és romantikus környezetet biztosítson a vendégek számára. Emellett a szálloda szolgáltatásai is kifejezetten a felnőttekre vannak szabva.

Talán elsőre ez furcsának hathat, de valljuk be, néha jól jön az a pár nap nyugalom gyerekek nélkül. És teljesen más így a hangulat a wellness részlegen, vagy este a bárpult mellett.

Emellett a hotel kisállatbarát. Így nyugodtan jöhetnek velünk négylábú társaink is. Kérésre kutyaágyat/párnát, etető-és itatótálat, valamint csemegét is biztosítanak a kiskedvencek számára.

A szálloda nevében nem véletlenül tűnik fel a "gastro" szócska sem. A hotel részeként működő Brix Bistro magas minőségű ételeket kínál, amelyek helyi és szezonális alapanyagokra épülnek, és modern, kreatív formában kerülnek a tányérra. Emellett pedig erős a bár kínálata is. Magyar és külföldi borok, koktélok, kézműves limonádék és spiritek közül is válogathatunk.

Az étlapon megtalálhatóak a hagyományos magyar ételek, de a nemzetközi konyha szerelmesei is találnak kedvükre valót. Ráadásul vannak vegetáriánus, vegán és különböző mentességeknek megfelelő ételek is.

Én kíváncsiságból egy komplett, húsmentes menüt válogattam össze magamnak, és határozottan meglepett az eredmény: így kell megoldani azt, hogy egy kósza pillanatra se hiányozzon a hús!

Minden tányér csupa szín és játékos forma volt. De amellett, hogy díszesek és jó rájuk nézni, az adagok méretei is abszolút rendben voltak. És bár 2 fogás is bőven elég lehet, a desszertet kihagyni konkrétan bűn:

A gluténmentes brownie törökmézzel és málnahabbal valami földöntúli ajándék.

Vöröslencsekrém / tavaszi reteksaláta / vadkovászos baguette

Hideg eperleves / túróhab

Gomba paprikás / dödölle

Brownie / törökméz / málnahab

A szállás félpanziós ellátással – hideg-meleg büféreggelivel és büfévacsorával foglalható, de a büfévacsora a’la carte ebédre vagy vacsorára cserélhető a Brix Bistroban (7.273,- Ft értékben, kivéve főszezonban).

Ezzel a lehetőséggel szerintem mindenképpen érdemes élni, mert bár a svédasztal pompás, azért a bistro kínálata egészen más dimenzió. Ide amúgy külsős vendégek is bátran beülhetnek, akár csak egy kávéra vagy koktélra.

A hotel 80 szobával, és 10 exkluzív lakosztállyal rendelkezik. A szobák egy része erkélyes, és a sétáló utcára néz.

Itt az egyik kedvenc szolgáltatásom a párna menü. Hiszen a szobába bekészített párna vagy túl puha, vagy túl kemény. Így viszont lehetőségünk van a hozzánk legjobban passzolót kiválasztani.

deluxe szoba, francia balkonnal

a büféreggeli és a büfévacsora helyszíne

A szálloda wellness szolgáltatásait felsorolni is nehéz.

A pihentető kikapcsolódást segíti többek között az élménymedence, a pezsgőfürdő, a gőzfürdő, a finn szauna és az infraszauna.

Emellett masszázs, hévízi gyógyiszapos kezelés, és többféle specifikus kezelés is igénybe vehető. Ezekről bővebben ITT olvashattok.

A beauty részlegen a különleges kezelések mellett megtalálhatóak a klasszikus kozmetikai arckezelések, mind a fiatalok, mind pedig az érettebb korosztály számára. A kezelésekhez az IMAGE Skincare professzionális, klinikai termékeit, valamit egy magyar márka, a Solanie termékeit használják. Utóbbi meg is vásárolható a wellness részleg recepcióján.

Kuriózumnak számít továbbá a gyógyászati részleg. Itt szakorvosok végeznek állapotfelmérő vizsgálatot, és az eredmények alapján írnak elő akár többalkalmas kezelést is.

A gyógyászati centrum szolgáltatásai között szerepelnek a különböző mozgásszervi betegségek megszüntetésére, illetve enyhítésére alkalmas kezelések.

Mindegy tehát, hogy gyógyulni, pihenni, töltődni vagy jókat enni vágyunk, a Bonvital szolgáltatásai között biztosan találunk kedvünkre valót.

Elérhetőség:

Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

8380 Hévíz Rákóczi utca 16-18.

[email protected]

Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
Ágyúcsövek szemeznek az átutazókkal egy Veszprém vármegyei faluban
Nem sok helyen lehet testközelből szemügyre venni a legendás, több mint 40 évig gyártott MiG–21-es vadászrepülőgép-típus egy példányát, de a magyargencsi hadiparkban igen – egy letűnt kor több más klasszikus harcászati masinája mellett.

Link másolása

Húsz darab, főként a második világháború utántól egészen az ezredfordulóig használt harci gép van kiállítva a magyargencsi Széll-kastély udvarán. Némelyik a Veszprém vármegyei kis falun átvezető útról is jól látható, persze a tankok és légvédelmi lövegek impozáns mérete miatt nehéz is lenne rejtegetni ezeket.

Márpedig rejtegetésről szó sincs, sőt,

a cél a közelmúltban a magyar hadseregnél használt tüzérségi és légvédelmi harci eszközök egy meghatározó részének bemutatása az érdeklődők számára.

Ezért kötött együttműködést a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Múzeuma a magyargencsi önkormányzattal a hadipark létrehozására a mintegy 600 fős településen – tudtuk meg Boros Tamás polgármestertől. Mint mondta, a Széll-kastély udvarán kialakított nem mindennapi kiállítás 2009 nyarán nyílt meg, nyáron és ősszel különösen népszerű. Rendszeresen érkeznek iskoláscsoportok a helyszínre, de a hadipark természetesen bárki által megtekinthető.

Néznivaló pedig bőven akad. Egyrészt

nem találkozni minden sarkon 50-60 éves harci gépekkel, például páncéltörő és légvédelmi ágyúkkal, tankokkal, katonai teherautókkal,

másrészt még az itt kiállított darabok között is vannak igazán különlegesek. Ilyen a T–55A harckocsi, a 2SZ3 Akácija önjáró tarack és a MiG–21bisz vadászrepülőgép.

A szovjet fejlesztésű T–55-ös tank (elődjével, a T–54-essel együtt) máig a legnagyobb példányszámban gyártott harckocsi, közel 100 ezer darab készült belőle. A T–55A modellt fejlett nukleáris védelemmel és erős páncélzattal építették, könnyen kezelhetőnek és mozgékonynak számított.

T–55A harckocsi

A T–54-est 1947-ben kezdték gyártani, a végső továbbfejlesztésének számító T–55A-ból az utolsó darab 1962-ben gördült le a gyártósorról. Érdekesség, hogy a T–54-est harci körülmények között az 1956-os magyar forradalom vérbe fojtása során próbálták ki először, ahol kiderült, hogy a Molotov-koktélra igencsak érzékeny. Számos, a Szovjetunióval szövetséges országban, így Magyarországon is nagyszámú állományt alakítottak ki belőle, és a hidegháború idejének legtöbb regionális konfliktusában bevetették. Hazánkban a rendszerváltás után vonták ki a forgalomból a külsőre szinte teljesen megegyező T–54-eseket és T–55-ösöket.

A 2SZ3 Akácija nevű, szovjet gyártmányú önjáró tarackból mindössze tizennyolc darab állt szolgálatban a magyar honvédségnél.

2SZ3 Akácija önjáró tarack

Ezt a páncélozott harci eszközt 1971-ben rendszeresítették a szovjet haderőnél, elsősorban a harckocsik távolról való tűztámogatására fejlesztették ki. Teljes körű atom-, biológiai és vegyi védelemmel rendelkezett, miközben harcászati atomlőszer kilövésére is alkalmas volt. A 2SZ3 Akacija népszerű fegyvernek számított, több országba is exportálták, a Magyar Néphadseregben az 1980-as évek elején állították hadrendbe. Magyarországon 1993-ban vonták ki a szolgálatból ezeket a 152 milliméteres önjáró lövegeket.

Az ugyancsak szovjet fejlesztésű MiG–21-es vadászrepülőgépet 1959-től 2002-től gyártották. A típus sok módosításon, fejlesztésen ment keresztül, mialatt kora egyik legendás, a Varsói Szerződés tagállamainak elsődleges vadászrepülőgépévé fejlődött.

A 4025-ös oldalszámú MiG–21bisz

A katonai repülés egyik meghatározó mérföldkövének számító MiG–21-es 1961-ben jelent meg Magyarországon, összesen 261 darab érkezett a Szovjetunióból, és 2000 nyarán történt kivonásukig szolgálták a magyar légtér védelmét. A MiG–21-es a legnagyobb darabszámban gyártott gázturbinás sugárhajtóműves vadászrepülőgép a repülés történetében. Magyargencsen a 4025-ös oldalszámú MiG–21bisz van kiállítva. A típus bisz-változatai átalakíthatók voltak nukleáris atombombázó feladatkör betöltésére.

Páncéltörő ágyúk
Katonai teherautók

A magyargencsi hadiparkban kiállított gépek hatástalanítottak, mindenben megfelelnek a vonatkozó törvényi előírásoknak, egy részük pedig belülről is szemügyre vehető. Boros Tamás elmondása szerint állapotukat évente ellenőrzik a Hadtörténeti Múzeuma illetékesei.

ZSZU–57–2 önjáró légvédelmi gépágyú

A Széll-kastély belső tereiben egyébként egy, az 1848–49-es szabadságharchoz, a huszárokhoz, továbbá az első és a második világháborúhoz kapcsolódó tárlatot, valamint egy helytörténeti kiállítást is kialakítottak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Fedezd fel az Adriai-tenger igazi ékkövét, a Crikvenica Riviérát!
Itt az ég egybemosódik a kristálytiszta kék vízzel, az üde zöld növényzet és a régió gazdag történelme pedig biztosan mindenkit elvarázsol. Mutatjuk mi vár rád, ha ellátogatsz oda!

Link másolása

Ahogy megérkezünk a homokos partokra, a Riviéra meleg és barátságos ölelésével találkoznuk – Crikvenica az a hely, ami garantáltan belopja magát a szívünkbe. Lehetünk természetkedvelők, történelemrajongók, vagy vágyhatunk egyszerűen csak egy nyugodt kikapcsolódásra,

a Crikvenica Riviéra mindenki számára tartogat elfoglaltságot.

Az Adriai-tenger ragyogó kék vize mellett elterülő tiszta strandokon nyugodtan lehet élvezni a nap meleg ölelését, miközben ha úgy tartja kedvünk, felfedezhetjük a vidék látványosságait is, Crikvenica ugyanis a varázslatos hegyi erdők és elbűvölő természeti csodák otthona.

Jadranovo, Dramalj, Crikvenica és Selce városai – mindegyikük más és más miatt nyűgözheti le az arra járókat. A Riviéra szíve Crikvenica, egy város, amely a 19. század vége óta fogadja a turistákat.

Enyhe mediterrán éghajlata, kristálytiszta tengere és homokos strandjai miatt egész évben ideális turisztikai és egészségügyi desztináció.

Selce városában igazán el lehet merülni a gazdag kulturális örökségben és a helyi népszokásokban. Felfedezhetjük az eldugott öblöket, a patyolattiszta partvonalat, ami garantáltan elállítja a lélegzetünket. Ha ellátogatunk Dramaljba, nyugodt hangulattal és lenyűgöző természeti szépséggel talákozunk, de a hely érdekes történeleme is felkeltheti az érdeklődésünket.

Ha az érintetlen természet ősi szépségét szeretnénk megtapasztalni, érdemes Jadranovoba mennünk, ahol

erdei ösvényeket találhatunk, sétálhatunk a festői tengerparti sétányon, vagy bejárhatjuk a romantikus strandokat és öblöket.

Pároknak külön javasolt program a Szerelmi Ösvény és a Mediterrán Szerelmi Labirintus.

Ne feledkezzünk el el kiskedvenceinkről sem! Crikvenica

ideális úticél a kutyások számára is

ahol a négylábú társaink is élvezhetik a napsütést, a homokos kutyás tengerpartot, miközben kutyasörrel vagy nekik készült édességekkel kényeztethetjük őket.

Ha kulináris vágyainkat szeretnénk kielégíteni,

indulhat a mediterrán ízvilág-túra!

Bátran megkóstolhatjuk a legfrissebb tengeri herkentyűket és halakat – amelyeket egyébként a világ legjobbjainak tartanak – és felfedezhetjük a híres Oily Fish Route-ot is. Ha pedig még ezek után is tudunk enni, koronázzuk meg a menüsort egy szelet Frankopan tortával, amit a Vinodol házi žlahtinájával öblíthetünk le.

Crikvenica Riviéra sokakat lenyűgöz, és akik egyszer jártak erre, biztosan visszatérnek még!

További információ: www.rivieracrikvenica.com

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Biztosra ment: háromezer évre lízingelt egy házat, 4652-ben jár le a szerződése
Walter Kendal nem bízta a véletlenre családja jövőjét: 1652-ben három évezredre szóló szerződést kötött Cornwallben. A helyen, ahol az ingatlanpiac néhányszáz éve beállt, eladó házat nemigen találni.

Link másolása

A cornwalli hercegség Anglia egyik legkülönlegesebb területe, nem csak azért, mert ide kötődik Arthur király legendája és itt játszódik Trisztán és Izolda romantikusan szomorú sztorija, de a terület viszonylagos elmaradottságának köszönhetően szinte háborítatlan itt a múlt. Nem zavarta meg az elmúlt évszázadok máshol nagy átalakításokat létrehozó építési mániája, nem égette tűzvész, és az utolsó néhány száz évben tapasztalt pénzhiány következtében az itt élők inkább őseik házában húzták meg magukat ahelyett, hogy új, nagy épületekkel szórták volna tele a vidéket. A kétoldalt kőkerítések közé szorított utak lovakra és nem hatalmas terepjárókra vannak méretezve, nem csoda, ha a gyakorlatlan sofőr még akkor is halálra rémül a szembe száguldó helyiektől, ha Angliában tanult vezetni.

Ha itt valaki bérelni szeretne egy lakást, ne lepődjön meg, amikor az ingatlanügynök olyan épületbe tessékeli be, ahol egy 178 centis ember feje már koppan az ajtófélfában, ahol a plafont kényelmesen eléri kézzel, és ahol a keskeny lépcsők miatt azt mutatják meg először, hogy melyik deszkákat kell kiemelni a mennyezeti részen, ha ágyat akar feljuttatni valahogy az emeletre.

Mellesleg azt is elárulják, hogy a halottakat is ott engedték le, ha az élet úgy hozta.

Tessék csak borzongani.

Egy régi földvár helyére építették, az egész vidéket védte

Az ősi települések sorában előkelő helyet foglal el Lostwithiel, a hercegség első fővárosa, még abból az időből, amikor nem is hercegség, hanem egyenesen királyság volt ez a terület. A városka szélén a régi vár romja áll, valamikor az 1200-as években épült, egy még sokkal régebbi kör alakú erődítmény, földvár helyére. Innen kényelmes sétával érkezik az ember a településre, aminek ősi magjában nem nagyon találni 400 évnél fiatalabb épületet, de régebbit rengeteget.

Az egyik legszebb az egykori hercegi palota, melyet 1272-ben kezdtek építeni, és 20 évvel később fejezték be. Az eredeti épületben helyet kapott a kincstár, a törvényszék, az adók beszedéséért felelős hivatal, és Cornwall parlamentje, mely a Nagyteremben ülésezett.

Ennek a parlamentnek a XIII. században akkora hatalma volt, hogy felülbírálhatta (és valószínűleg még mindig felülbírálhatná) a Westminsterben hozott törvényeket.

Ha újra összeülne.

Károly nyaralóházai szépen eltartják a családot. Ebben a házban maga a király is megszáll időnként

Az épületet Károly király még hercegként hozatta rendbe a helyi nyaralóházai bevételéből. De nem ez a ház a legizgalmasabb látnivaló ebben a csendes, és a múltat nagy szeretettel őrző kisvárosban. Van valami, ami sokkal kevésbé nagyszabású, de mégis inkább megragadja a fantáziánkat. Talán mert olyan kevés információ áll csak rendelkezésünkre róla.

A helyesírás változott ugyan az elmúlt 371 év alatt, de a lényeg változatlan

Nem messze a North Street és a Queen Street kereszteződésétől áll egy ház, amelynek sarkába egy gránitkő épült be, körbeölelve a kétszintes épület egyik csücskét. Rajta gránitba vésve ez a felirat:

„Walter Kendal Lostwithiell-ből volt e ház alapítója 1658-ban. Háromezer évre szóló lízing szerződése van, amely 1652. szeptember 29-én kezdődött.”

Első pillantásra az ember csak dörzsöli a szemét, én is azt tettem. Itt valamit rosszul láttam, elnéztem,

hiszen 3000 évre lízingelni valamit, amikor a Brit Birodalom még Hongkongot is csak 99 évre…

De nem, a táblán valóban 3000 év áll. Micsoda előrelátás, micsoda magabiztosan nagyszabású tervek! Vajon mit gondolt Walter, mi fog történni 4652-ben, amikor a bérleti szerződése lejár? Ahogy a törvény engedi, megvásárolja Francis Bullertől, aki bérbe adta neki? Aligha, hacsak nem időutazó volt. Erre egyébként még esély is van, mert a férfi azonosítása nem egyszerű.

Maga a ház egy 3 szobás, átjárós alaprajzú épület volt, a North Street felé néző nappali frontot a XIX. század közepén üzletté alakították át, a lakás bejárata a másik irányból maradt meg.

Angliában nem ritka az olyan ház, aminek a telke nem a ház építőjéé, hanem megmarad az eredeti tulajdonos birtokában.

Általában 99, néha 125 évre adják lízingbe, és annál többet ér az épület, minél több idő van még hátra a bérleti szerződésből. De senkinek nem ajánlják, hogy ez az idő 80 év alá essen, mert akkor rohamosan veszít értékéből az ingatlan.

Walter Kendal háza ebből a szempontból kiváló befektetés, az ő lízingjéből még most is 2629 év van hátra!

De ki volt ez a figura, aki nemcsak hogy leszerződött a háza területére 3000 évre a környék egyik legbefolyásosabb parlamenti képviselőjével, de annyira biztos akart lenni a dolgában, hogy mindezt kőbe is vésette? Ki volt Walter Kendal?

Gránitszilárdságú adósságlevél

Az első információk azonnal képbe teszik az embert,

Walter, úgy tűnik, egy lenyűgözően jómódú család tagja volt a kisvárosban.

Ősei II. Richárd uralkodása óta képviselték a várost, a Kendal család tagjai az évszázadok során számos alkalommal a plébánosi tisztséget is betöltötték.

A család 1601-ben építette a Pelyn-házat a város közelében, és a mai napig ott élnek.

Walter rokonai szintén parlamenti képviselők, a királypárti hadsereg hősei és a legnagyobb kikötők urai voltak. De nem Walter, aki a sokadik ezen a néven. Egyes források szerint a városban lakó Thomas Kendal idősebb testvére lehetett, aki 1642 és 1687 között hét cikluson át volt polgármester.

A férfi Thomas Kendal és Elizabeth Arscott gyermekeként született 1608-ban, nyolc gyerekük közül ő volt a legidősebb. A Szent Bertalan-templom falán található emléktáblán mindannyian szerepelnek, ott imádkozva a domborművön. Feltételezhetjük, hogy a mi Walterünk az, aki térdre borul, közvetlenül a jóval nagyobb apja mögött. Walter 1642-ben vette feleségül Margaret Symont, és három gyerekük született, Richard, Walter és Elizabeth. Sajnos annak semmi nyoma, hogy pontosan mivel is kereste a pénzt élete során, bár

amikor a St Winnow-i templomban feleségül vette Margaretet, a vőlegény foglalkozása rubrikába az ‘úriember’ (gentleman) szó került.

És ahhoz, hogy valaki úriember legyen, remek kiindulásnak számít, ha befolyásos, nem frissen meggazdagodott család sarja.

De miért ilyen hosszú időre vette bérbe a területet? A bérbeadó maga sem volt ágrólszakadt, és amije volt, attól nem akart megválni (kivéve, amikor hazaárulással vádolták és elkobozták minden vagyonát, de az 10 évvel később történt). A kérdéses időben a környék tengerparti városai a kereskedelem vezető brit kikötői voltak. A hatalmas bevételek nyomán fellendültek az ingatlanbefektetések.

A 3000 éves bérleti díjról szóló kő is azt mutatja, hogy a Kendalok jelentős bevételeiket városi ingatlanokba fektettek be.

A Lostwithielről fennmaradt birtoklevelek sora szerint a XVII. században igen aktív volt az ingatlanpiac.

Lostwithiel, az ősi főváros

A település kis méretéhez és Cornwallhoz képest is figyelemre méltóan jómódú volt, rendesen kitömve jó minőségű földekkel. A dicső múlt valahogy most is érzékelhető a kisvárosban, ahol megállt az idő, mégis vonzza a művészeket, kreatív embereket. A gyerekek komolyzenét és balettet tanulnak a helyi iskolában, a nagy ünnepeket középkori mutatványokkal dobják fel, és a koronázásra is úgy készültek, hogy a 800 éves normann híd melletti folyóparton egész hétvégén tartott a buli.

Utána pedig ki-ki hazament a maga öreg épületébe, kicsit összehúzta magát, hogy beférjen az ajtón, kiszellőztette a régi házak szagát, és közben nagyon büszke arra, hogy ahol él, ott élt már a dédapja is.

És nem, a házak nem eladók. Az ingatlanpiac néhányszáz éve már beállt. Itt, ahol mindenki ismer mindenkit, hamar kiszúrják az idegent. Legyen hátra bárhány év a lízingből, az épület nem tud olyan keveset érni, hogy eladják neki.


Link másolása
KÖVESS MINKET: