News here
hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Elveszni a pavilonok között – Megnéztük a világkiállítást Dubajban

Két nap alatt próbáltuk meg bejárni a félidejénél járó Expo 2020-at, de hamar kiderült, hogy talán még egy hét is kevés lenne rá. Szubjektív élménybeszámoló.
Láng Dávid - szmo.hu
2022. január 19.


Link másolása

hirdetés

A világkiállításoknak 170 évre visszanyúló történelme van: az elsőt Londonban rendezték 1851-ben, ennek tiszteletére épült a híres – később áthelyezett, majd leégett – kristálypalota. Még emblematikusabb a párizsi Eiffel-torony, vagy a brüsszeli Atomium, amelyek szintén egy-egy Expóhoz kapcsolódóan készültek el, majd maradtak meg az utókornak.

A dubaji Expo az első, amelyet a Közel-Keleten rendeznek meg. Eredetileg 2020-ban nyitott volna, de annyi más dologhoz hasonlóan ez is csúszott egy évet a koronavírus miatt, így végül tavaly októbertől idén március végéig várja a látogatókat (a nevében található évszámon viszont nem változtattak).

Az odaút a WizzAir közvetlen járatának köszönhetően kifejezetten simán ment, ráadásul nagy szerencsével a repülőjegyet is sikerült megúszni alig 35 ezer forintból (a következő hónapokra már csak ennél jóval drágább opciók vannak). A belépés feltétele egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, amit nagyon szigorúan vesznek, ahogy azt is, hogy az útlevelünk még minimum 6 hónapig érvényes legyen. A szintén a belépés feltételéül szabott űrlap kitöltését és a speciális mobilalkalmazás meglétét viszont senki nem ellenőrizte.

Maga Dubaj első benyomásra elég lelketlen érzést kelt: óriási felhőkarcolók mindenhol, mellettük akár 14-16 sávos autópályával. A zöldfelületek mennyisége minimális, és a vízpartra is rettentően macerás kijutni, a legtöbb strand ugyanis privát, például a méregdrága szállodák vendégeinek van fenntartva. A gyalogos városnézés nagyjából esélytelen, cserébe a tömegközlekedés kiszámítható, de sok látványosságot így is nagyon nehéz megközelíteni.

Ha nem az Expo lett volna látogatásunk fő célja, aligha maradna meg pozitív élményként az út, így viszont bőven megérte.

Az eseménynek otthont adó Dubai Exhibition Centre közel 4 és fél négyzetkilométeren terül el a város Abu Dhabihoz közelebb eső szélén, mellette már gyakorlatilag a sivatag van.

hirdetés

A távolságok egyébként óriásiak: bár külön metrókapcsolatot építettek, hogy minél könnyebben megközelíthető legyen, így is közel egy órát kell utazni a központból indulva, a repülőtér környékéről pedig másfelet.

A bejutás viszont már pofonegyszerű: a metróról leszállva néhány perc sétával ott is vagyunk a főbejáratnál, ahol vagy oltási igazolást, vagy az országba való belépéshez hasonlóan 72 órán belüli PCR-tesztet kérnek (ezt akár helyben is elvégzik).

A jegyárak ahhoz képest nem vészesek, hogy általánosságban mennyire drága az ország: hétfőtől péntekig átszámolva kevesebb mint 4 ezer forintba kerül egy napijegy, hétvégén ennek a duplájába. Bérletet is lehet váltani, aki nem csak villámlátogatásra érkezik, annak ez a leggazdaságosabb megoldás, mivel 1-2 nap itt szinte semmire nem elég.

A dubaji Expo „Eiffel-tornya”, vagyis központi épülete az Al Wasl Plaza, ami egy hatalmas, lépcsős placc fölé magasodó félköríves kupolát jelent. Utóbbi napközben árnyékot ad, sötétedés után viszont óriási kivetítőként multimédiás fény- és hangjáték helyszínévé válik.

Apropó, időjárás: a január ezen az éghajlaton a lehető legjobb időszak, 23-24 fok körül volt az átlagos nappali hőmérséklet. Nyáron, sőt ősz elején ezzel szemben a 40 fok feletti értékek sem ritkák – a Kerekes Band tagjainak októberben saját bevallásuk szerint 44 fokban kellett 4 koncertet adniuk –, így azt mindenképp érdemes elkerülni.

A világkiállításon tényleg a világ majdnem összes országa részt vesz. Nekünk egyetlen kivételt sikerült találni: Észak-Koreát, ami talán nem olyan nagy meglepetés. Ezen kívül azonban bárkit jutott eszünkbe megnézni, mindenkinek volt pavilonja, még a Vatikánnak is.

Persze a nagyságrendekben már komoly eltérések mutatkoztak. A kisebb és/vagy szegényebb országok túlnyomó része egyfajta kötelező körként tekint az Expóra, ahol valamilyen formában mégiscsak illik ott lenni, de túl nagy erőfeszítéseket azért nem tesznek az ügy érdekében. Nekik többnyire egyenpavilonjaik vannak, belül pedig egy közepesen unalmas helytörténeti múzeum tárlatára lehet számítani tőlük: néhány szoborral, jellemző népviseletekkel, népművészeti alkotásokkal. Jobb esetben némi imázsfilm-vetítéssel.

A bónusz az ajándékbolt, amivel szinte mindenhol lehet találkozni, de inkább azok az érdekesek, ahol az adott országra jellemző ételeket-italokat (például tádzsikisztáni aszalt sárgabarackot vagy Burkina Faso-i gyümölcslevet) kínálnak. Kuba pedig természetesen szivart.

Ezeket a pavilonokat jórészt 5-10 perc alatt le lehet tudni, kellemes csalódást talán csak Jamaica okozott, akik színes konténerekkel tagolták részekre a főként a zenéjükre és különösen Bob Marleyra felhúzott kiállítást.

Kíváncsi voltam, mi a helyzet a harmadik világbeli bukott államokkal, például Szíriával vagy Afganisztánnal: ők vajon mivel készülnek? Nos, gyakorlatilag a – jelennél nyilván sokkal dicsőségesebb – múltjukat igyekeznek bemutatni, így ezek a pavilonok inkább a történelemre mennek rá.

Az eggyel nagyobb szinten már saját tervezésű pavilonok vannak, ezek kívülről sokszor látványosabbak, mint amilyenek belül. A svédek például egy erdőt idéztek meg, de tartalmilag nem sokat tudtak villantani (leszámítva, hogy kitelepítettek egy IKEA éttermet, ahol természetesen húsgolyót szolgáltak fel, sajnos az eredetinél jöval gyengébb minőségben).

A brazilok egy nagy tócsa közepére helyezett függőágyakkal igyekeztek becsábítani az embereket, a felső szinten található kiállításuk viszont furcsamód a védőoltások propagálásáról szólt 3 termen keresztül, ezt se igazán tudtam hova tenni.

A magyar pavilon viszont kellemes csalódás: a teljesen fából készült építmény kívülről is jól néz ki és belül is kifejezetten informatív. Persze egyértelmű önreklámozás a célja, a gyógyvizeinket és fürdőinket igyekszik népszerűsíteni, de elég látványos és interaktív módon. A legjobb 10-ben mindenképp benne van azok közül, ahová sikerült eljutnunk.

A legjobb része az utolsó terem, ahol egy vízre asszociáló hatalmas labdatengerbe merülve, relaxációs zene mellett nézhetjük a félgömb alakú falra vetített, szintén vizes tematikájú képsorokat.

Az ajándékboltban árulják az ilyenkor kötelező libamájat, chilit, téliszalámit, vagy épp különféle édességeket, ugyanitt egy frappáns megoldással – sörcsapokból – többféle ásványvizet is meg lehet kóstolni.

Aligha tippeltem volna erre előzetesen, de ha egyet kellene választani, akkor a legemlékezetesebb élményt Palesztina pavilonja adta – igen, bár a jogállásuk vitatott, ők is jelen voltak. Nem is akárhogy: szinte egyedüliként a látogatók összes érzékszervére igyekeztek hatni.

Míg a legtöbb helyen szigorú "hozzáérni tilos!" feliratok voltak kint, itt az egyik teremben külön bátorítottak mindenkit, hogy tapogassa meg a kiállított tárgyakat. Például egy 1948-ból megmaradt kulcsot, vagy a Sziklamecset egyik, felújítás idején kimentett eredeti darabját. Egy másik teremben pedig jellegzetes közel-keleti illatokat kellett felismerni, gombnyomásra jöttek ki egy agyagvázára emlékeztető szerkezetből. A külsőségekre is adtak, a padlót például ugyanolyan kövekkel borították, mint amivel Jeruzsálem óvárosának utcáin találkozhatunk.

Érdemes még kiemelni Szaúd-Arábia pavilonját, ahol egy hosszú mozgólépcsőn való feljutás alatt az ország múltját ismerhettük meg, fent egy 360 fokos vetítés révén a jelenüket, a lefelé tartó mozgólépcsőn haladva pedig a lehetséges jövőjüket is.

Egyébként soha nem láttam még ennyi óriási, padlótól plafonig tartó kivetítőt, mint az Expón: a legkisebb kiállítókon kívül mindenki igyekezett lélegzetelállító multimédiás élményt nyújtani.

Az országimázs hirdetése mellett sokan választottak egy másik utat, és helyezték inkább az innovációkra, technológiai újításokra a hangsúlyt (ez egyébként az egyik fő tematika is volt). Például Belgium és Oroszország is erre ment rá, ami ugyanannyira legitim megoldás, bár ízlés kérdése, kinek melyik jön be jobban.

Az Expón akár egy hetet is simán el lehetne tölteni, mi 2 nap alatt összesen 17 órát voltunk bent, de legfeljebb a harmadát tudtuk bejárni ezalatt. Az élmény rendkívül intenzív, ha a saját városomban lenne egy ilyen esemény, egész biztosan bérletet váltanék, és rendszeresen kijárnék, mert apránként sokkal könnyebb befogadni.

Persze annak sem érdemes kihagynia, aki csak egy napot tud szánni rá, de készüljön fel, hogy újra fogja értékelni, amit eddig a bőség zavara-effektusról gondolt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
721 méter hosszú és Budapesttől csak öt órára van a világ leghosszabb gyalogos függőhídja
95 méter magasan kell 721 métert sétálni Csehországban egy 1,2 méter széles folyosón, ahol még visszafordulni sem lehet.

Link másolása

hirdetés

Péntek óta már bárki átsétálhat a világ leghosszabb gyalogos függőhídján, írja a CNN. A Sky Bridge 721 névre keresztelt függőhíd Budapesttől öt, Prágától két és fél óra autóútra található. Az eddigi rekorder nepáli Baglung Parbat gyalogoshídra 154 métert ver rá 721 méteres hosszával.

A Sky Bridge 721-en a felnőttek fejenként 350 koronáért (5400 forint) kelhetnek át, a gyerekek valamivel olcsóbban. Kerekesszékkel és babakocsival azonban nem lehet megtenni a több száz méteres távolságot.

Nem a függőhíd a környék egyetlen látnivalója: Dolní Morava egyébként is kedvelt síterep, itt található Európa második leghosszabb alpesi hullámvasútja, valamint a Sky Walk nevű, távolról csak hatalmas gombolyagnak látszó különleges kilátó a hozzá tartozó csúszdával is.

A frissen átadott függőhíd 95 méterrel van az alatta elnyúló völgy felett.

A hídon a forgalom egyirányú, ami nem is csoda, hiszen mind össze 1,2 méter széles. A bejárathoz felvonóval érkeznek a bátor gyalogosok, majd a másik oldalon egy cseh történelmet részletező erdei ösvényen hagyhatják el a rekordhidat.

Egy osztrák blogger beszámolója szerint egyáltalán nem kell attól tartani, hogy kilengene a híd, semmi ilyesmit nem érzett, miközben átsétált rajta. Cserébe lenyűgöző a kilátás a környező hegyekre, ahogy a mélyben húzódó erdőre is.

hirdetés

A rekorder függőhídról már videó is készült:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
5 élmény a Bakonyban, amit neked is át kell élned
Sziklamászástól a napkitörések megfigyeléséig - olyan élményeket ajánlunk a Bakonyból, amelyek az egész családnak tökéletes kikapcsolódást jelenthetnek, nemcsak tavasszal.

Link másolása

hirdetés

Városnéző séta, látványetetés az állatkertben, napfoltok kémlelése a csillagvizsgálóban és némi extrém sport – tavaszi élményeink a Bakonyban és környékén, amelyeket nektek is jó szívvel ajánlunk.

Annyi klassz hely van az országban, sok közülük évszakonként más-más arcát mutatja. Láthattátok már sorozatunkban, milyen élmények gyűjthetők be nyáron a Tisza-tónál, ősszel az Őrségben, vagy télen a Mátrában. Tavasszal a Bakonyban jártunk, és csupa olyan dolgot próbáltunk ki, ami más évszakban is izgalmas lehet.

Lássuk, mi az az öt különleges élmény, amit nektek is át kell élnetek, ha a Bakonyban jártok!

1. Vasalt Utak, Csesznek

A település maga leginkább a XIII. században épült váráról ismert – mi most hozzákapcsolunk egy egészen más élményt is: sziklás hegyoldalon, egy via ferrata pályán jutottunk fel a csúcsra. Nem, nem kell extrém sportolónak lenni ahhoz, hogy ezen a pályán végig menjünk. Sőt, kisgyerekek és idősek is kipróbálhatják, de jártak már itt gyengénlátók és értelmi sérültek is. Nincs szükség előképzettségre, igény esetén pedig kapunk felszerelést és túravezetést is.

Cseszneken épült az első Vasalt Utak pálya, 2013-ban adták át 350 méter hosszban. Mostanra további pályák elérhetők például a - szintén a Bakonyban található - Cuha-völgyben, vagy a Sárospatak mellett a Megyerhegyi tengerszemnél.

hirdetés

A via ferrata pálya voltaképp a sziklamászás könnyített formája. Kell hozzá fizikai aktivitás, de rögzített elemek segítenek bennünket a haladásban. És hogy mit nyújt még?

Növelheti az önbizalmat: lehet, hogy a kezdeteknél még azt gondoljuk, úristen, én itt nem fogok feljutni, de ahogy megvan az első lépés, és haladunk előre, kiderül, hogy olyan dolgokra is képesek vagyunk, amiről korábban nem is gondoltunk volna.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a természetben lehetünk, jó levegőn, és gyönyörködhetünk a klassz kilátásban – Cseszneken például a várra látunk rá, ahogy felértünk a szikla csúcsára.

Miért ajánljuk?

• Nem mindennapi élmény, kizökkent a szürke hétköznapokból.

• Jó levegőn lehetünk, a természetben, közben fizikai aktivitást is végezhetünk.

• Gyerekek is kipróbálhatják, családi programnak is ideális.

• OTP SZÉP kártyát is elfogadnak, még felszerelést is kölcsönözhetünk vele.

NÉZZÉTEK MEG A BAKONYBAN SZERZETT ÉLMÉNYEINKRŐL KÉSZÍTETT VIDEÓT IS, IGAZÁN LÁTVÁNYOS!

2. Túrajó séták, Veszprém

A Túrajó sétái akkor is izgalmasak lehetnek, ha már jártunk Veszprémben, mert garantáltan valami olyat láthatunk, hallhatunk, amit máskülönben nem. A Túrajó csapata városnéző sétákra, városélményekre, vidékjáró programokra szakosodott, csak Veszprémben legalább tízféle programot kínálnak.

A tematikus séták egy-egy adott témára fókuszálnak, amit könnyen fogyasztható módon tálalnak a résztvevőknek.

Nem ritka, hogy még a lokálpatriótáknak is tudnak újat mondani vagy mutatni. Mert például ki járt már a Benedek-hegy belsejében kialakított óvóhelyen? A Túrajó sétákkal akár oda is bejuthatunk.

A sétakalauzok idegenvezetők, geotúra-vezetők és helytörténet rajongók, de több együttműködő szakmai partnerre is támaszkodhatnak a programok kialakítása során. Az egyik kuriózum például a már nem működő Inotai Erőműbe szervezett látogatás, amelynek során azt a kazánházat is megnézhetjük, ahol Ryan Gosling is megfordult a Szárnyas fejvadász 2049 c. film forgatása alatt.

De népszerű a „Malomsorsok” nevet viselő séta is, ahol a Séd patak völgyében lévő 15 malomból nyolcat lehet megnézni közelebbről. „A víz az úr” nevű séta során pedig Veszprém vizes látnivalóit lehet felkeresni: része ennek a Víziközmű Múzeum ugyanúgy, mint az úgy nevezett „halalagút”.

Miért ajánljuk?

• Különleges helyszínekre is bejuthatunk, ahová nem mehet be akárki.

• Egyszerre szórakoztató és informatív élmény.

• Családi vagy csoportos programként is jó választás.

• OTP SZÉP kártyával is fizethetünk.

3. Veszprémi Állatkert, Veszprém

Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertjét kár lenne kihagyni egy bakonyi kiruccanásból. Több mint 600 állatkerti lakó vár minket 30 hektáros területen. A számokból is látszik, hogy nem elég egy-két órát szánni az állatkerti sétára, ez akár egy egésznapos program is lehet.

Csak a közel két hektáros Afrika Szavanna kifutón el lehet hosszan időzni, például mert megfigyeljük a hat fős orrszarvú család mindennapjait. Másfél évvel ezelőtt bővült a család, amire különösen büszke az állatkert, hiszen ez annak a jelen, hogy az állatok jól érzik magukat náluk. Az Afrika Szavanna játszótéren pedig a gyerekek találnak maguknak szórakozást.

Ha szerencsénk van, elcsíphetünk egy-egy látványetetést is, akár a fókáknál, vagy éppen a kattáknál. Ahogy az állatkert igazgatójától megtudtuk, itt nem cirkuszi mutatványokra kell gondolnunk, egyszerűen csak megleshetjük, hogy milyen az, amikor a gondozók ellátják az állatkerti lakókat.

Az állatkert híres lakói közé tartozik Zuri, a kis zsiráf, aki nem tudott magától világra jönni, az állatkerti gondozók segítségére volt szükség, ahogy az első napjaiban is, amikor gondozója etette őt. De népszerű Pablo, az orrszarvú is, aki már több mint 10 éve az állatkert lakója, és igazi „nagy öregnek” számít.

Miért ajánljuk?

• Egész napra elfoglaltságot adhat az állatkerti látogatás.

• Bármelyik évszakban, bármelyik nap nyitva találjuk őket.

• A fókashow, vagy a látványetetés különösen jó szórakozást jelent.

• OTP SZÉP kártyával is fizethetünk.

Tipp: Szerezz izgalmas új élményeket - OTP SZÉP kártyával!

„Büszkén mondhatjuk, hogy az OTP SZÉP kártya több mint 10 éve áll a belföldi turizmus szolgálatában, hiszen a magyar munkavállalók hazai pihenését és élményszerzését támogatja, legyen szó extrém kikapcsolódásról, tematikus és alternatív városi sétáról, csillagvizsgálásról vagy épp sportos élményekről. Az elfogadóhelyek száma folyamatosan növekszik, mára már át is lépte az 55 ezret, vagyis egyre több szálláshelynél és szolgáltatónál lehet SZÉP-kártyával fizetni. A zsebek átjárhatóságának köszönhetően a kártyabirtokosok még sokoldalúbban használhatják fel juttatásaikat egészen 2022. december 31-ig, hiszen bármely alszámláról költhetnek, az elfogadóhely típusától függetlenül.

Arra buzdítjuk kártyabirtokosainkat, használják ki ezt a lehetőséget a hazai látnivalók felfedezésére és új élmények kipróbálására. Célunk, hogy ehhez a legjobb ügyfélélményt biztosítsuk számukra. Digitális felületeink – mint az OTP SZÉP kártya mobiltelefonos applikáció és az OTP Portálok oldal – megújulásával most még egyszerűbb az elfogadóhelyek megtalálása, és az előlegfizetés is könnyen bonyolítható. Leendő ügyfeleink pedig akár már online is köthetnek SZÉP-kártya szerződést, hogy még könnyebb legyen az indulás” – nyilatkozta Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzletágvezetője.

4. Pannon Csillagda, Bakonybél

Egy hely, ahol akkor is a csillagok nyomába eredhetünk, ha nappal érkezünk. 400 négyzetméteren, négy szinten csillagászati és űrkutatási kiállítás fogad minket, megtudhatunk mindent az Apollo programról és a Mars felfedezéséről.

Amitől azonban jóval több a Csillagda, mint egy kiállítóhely: digitális planetáriumban kémlelhetjük az eget, 3D-s moziteremben nézhetünk filmet, és a 8 méter átmérőjű kupolában található obszervatóriumban négy különböző távcsövön figyelhetjük meg a bolygókat, égi jelenségeket – a H-alfa naptávcsővel akár a napkitöréseket is.

Szerveznek külön esti, sőt éjszakai programokat is – a férőhelyek limitált száma miatt regisztrálni szükséges. Távcsövezés a kupolában, lézertollas csillagkép túra a teraszon, Galilei életének megismerése filmen – ez mind az esemény része.

A Csillagda nyitvatartása egész évben változik, ezért mindenképpen érdemes a weboldalukon utánanézni, aktuálisan mikor várják az érdeklődőket. Egyéni látogatók nappal bármikor betoppanhatnak, a 15 főnél nagyobb csoportoktól előzetes bejelentkezést kérnek – így tudnak számukra tárlatvezetést biztosítani.

Miért ajánljuk?

• Látványos, informatív és szórakoztató egyszerre.

• Nemcsak hogy többet megtudhatunk a világűrről, kicsit közelebb is kerülhetünk hozzá.

• Akár egyénileg, akár családdal, akár nagyobb csoporttal kiváló program lehet.

• OTP SZÉP kártyát is elfogadnak.

5. Sobri Jóska Élménypark, Kislőd

A betyárról, Sobri Jóskáról kapta a nevét az élménypark – az alakjával többször is találkozhatunk a parkban, azon se lepődjünk meg, ha esetleg a tó partján ülve hozzánk szól. Betyáros ügyességre is szükség lehet néhány játék kipróbálásánál, de a több mint 50 lehetőség között garantáltan találunk olyat is, amelyhez nem kellenek rendkívüli képességek, mégis tökéletesen kikapcsol minket pár percre.

Az egész család, a legkisebbektől a legnagyobbakig jól szórakozhat itt: ugrálóvár és családi hullámvasút a kicsiknek, drótkötélpálya a kamaszoknak, extrém hinta és air-bike a felnőtteknek. Mielőtt azt gondolnánk, hogy ez túl veszélyes, fontos hozzátenni, hogy bizonyos játékok csak meghatározott feltételek mellett vehetők igénybe, és minden egyes programelemnél animátori segítség áll rendelkezésre.

Nyáron strandként is működik a kalandpark, így a vízparti élmények összekapcsolhatók némi adrenalin-vadászattal. Utóbbira tökéletes terep lehet az elektromos gokart pálya, ahol 500 méteres köröket róhatunk, tesztelve, mennyire ügyesen tudjuk bevenni az élesebb kanyarokat.

Aki pedig kicsit sem tériszonyos, és valami igazán különleges élményre vágyik, annak mindenképpen ki kell próbálnia a Mega Zipline-t. Ez már-már extrém sport, legalábbis kívülre nézve annak látszik: a dombtetőn lévő bázisról, egy drótkötélpályára erősítve, hason fekvős pózban száguldhatunk le a kalandpark területére, közvetlenül a tó felett. Mintha csak repülnénk. Stresszűzőnek tökéletes – ahogy a Kalandpark sok más játéka is.

Miért ajánljuk?

• Egésznapos kikapcsolódás, teljesen magunk mögött hagyhatjuk a szürke hétköznapokat.

• Kipróbálhatjuk, milyen kicsit kilépni a komfortzónánkból.

• Jó levegőn lehetünk, vízparti környezetben – akár strandolással összekötve.

• OTP SZÉP kártyával is megválthatók a belépőjegyek.

A cikk megjelenését az OTP Pénztárszolgáltató támogatta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Halál Útja: vízesés, szakadék, köd és sár nehezítik a haladást a világ legveszélyesebb útján
A mindössze 64 kilométer hosszú Yungas út Bolívia fővárosát köti össze egy üdülővárossal. A hihetetlenül veszélyes út évente 200-300 ember életét követeli.

Link másolása

hirdetés

Évente 200-300 ember hal meg a bolíviai Yungas úton, amit 1995-ben „a világ legveszélyesebb útjának” minősített az Amerika-közi Fejlesztési Bank (IDB), írja a BBC. A La Pazt Coroicóval összekötő 64 kilométeres útszakaszt a helyiek egyszerűen csak „Camino de la Muerte” néven emlegetik, ami magyarul annyit jelent: a Halál Útja.

Az extrém veszélyes út a 4650 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő fővárosból indul, a végállomása pedig az 1200 méteres magasságban épült Coroico. Vagyis közel 3500 méteres ereszkedést hajt végre mindenki, aki teljesíti az utat.

A fontos közlekedési útvonal egyes részei csupán 3 méter szélesek, tele van éles kanyarokkal, beláthatatlan sarkokkal, helyenként kisebb, máshol nagyobb vízesések nehezítik a sofőrök dolgát. Az út mentén ennek ellenére viszonylag ritkák a korlátok, sokkal inkább az elhunytakra emlékeztető keresztek, virágcsokrok és fotók figyelmeztetik az utazókat arra, hogy éppen merre járnak.

A Halál Útján még a busz ablakából kinézni is szédületes élmény, hiszen akár 1 kilométer mély szakadékot is láthat néhány arasznyira a jármű oldalától az utazó:

A nagyjából kétórás út során a sofőröknek néha a szó legszorosabb értelmében centiméterről centiméterre kell megküzdeni az előrehaladásért:

De gyakran előfordul az is, hogy minden erőfeszítés ellenére sem járnak sikerrel:

hirdetés

A hegyvidéki utat még az 1930-as években építették paraguayi foglyok a Chaco-háború ideje alatt. Az út olyan veszélyes, hogy az országban megszokottól eltérően ezen a szakaszon a baloldali közlekedést követelik meg, hogy az autóvezetők jobban lássák a kerék távolságát a szakadéktól. Ennek következtében a szélesebb járművek helyenként szabályosan felpréselik magukat a hegyoldalra, csak hogy további néhány centimétert nyerjenek.

A Yungas úthoz kötődik Bolívia történetének legsúlyosabb balesete: több mint 100 utas vesztette életét amikor 1983-ban egy autóbusz fordult a szakadékba.

Veszélyessége ellenére a Yungas fontos összekötőútnak számít az Andok hegyvidéke és az Amazonas, egyúttal két fontos helyi erőforrás, az arany és a koka között. A kokacserje szárított levelei, vagyis a koka évezredek óta fontos szerepet játszik Dél-Amerika kultúrájában. A kontinens egyik legnagyobb termelője Bolívia, ahol több száz négyzetkilométeren termesztik. A termőföldek kétharmada pedig a Yungas környékén van.

Szintén ezen a környéken, a Corioco folyó mentén húzódik a 350 kilométer hosszú „Ruta Del Oro”, vagyis az aranyút. Bár a folyók és patakok medrei gazdag aranylelőhelynek számítanak, valójában sosem találtak itt annyit, hogy a környékre érkező szerencsevadászok és aranyásók széles tömegét kielégítsék. Manapság már a bányászat nagy része illegális, ami nem riasztja el a bűnözőket a kutatástól, valamint az erdőirtástól.

A kalandkereső turisták ezreit vonzó Halál Útját és környékét ebben a videóban még ennél is részletesebben lehet megismerni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
TOP5: Mesés közparkok a környékünkről, ahová pár óra alatt elutazhattok
Szerencsénkre városi lakosként sem kell messzire mennünk, ha szeretnénk élvezni egy kicsit a tavaszi levegőt, hiszen egyre több zöldfelület várja a betontengerből kiszakadni vágyókat Kelet-Európa-szerte.
Szilágyi Anna cikke HYPE&HYPER oldalon - szmo.hu
2022. május 10.


Link másolása

hirdetés

A HYPE&HYPER egy közép- és kelet-európai design- és életmódmagazin, amely a régió innovációi és kreatív projektjei mellett üzleti, stratégiai és közéleti kérdésekkel is foglalkozik. Célunk összegyűjteni és bemutatni azokat az egyedi történeteket, vállalkozásokat és kezdeményezéseket, amelyek nemcsak a világnak ezt a részét alakítják, hanem globálisan is relevánsak lehetnek.

Kétséget kizáróan a legszebb hónapok következnek végre a naptárban! A nap ismét aranyló sugaraival melengeti arcunkat, az eddig kopár fák ágai friss rügyekkel telnek meg és színpompás virágok kandikálnak ki a zöldellő fűszálak közül. Ilyenkor érdemes minél több időt töltenünk a festői szépségű természetben! Mai régiós válogatásunkban a számunkra legkülönlegesebb parkok közül szemezgettünk!

Stadtpark | Bécs, Ausztria

Bécs számos belvárosi zöldterülete közül a Stadtpark számít az egyik leghíresebb és legközkedveltebb ligetnek, hiszen itt találkozhatunk különleges szoborokkal és emlékművekkel, amelyek olyan világhírű művészek előtt tisztelegnek, mint Lehár Ferenc, Franz Schubert vagy Anton Bruckner. Az egzotikus fák és a szemet gyönyörködtető tó csodás légkört teremtenek a pihenéshez és a kikapcsolódáshoz. (fotók: wien.info)

A Loučná folyó partja | Litomyšl, Csehország

Bár a csehországi Litomyšl városában sok kiemelkedő színvonalú építészeti projekt valósulhatott meg az utóbbi két évtizedben, a lakosság nem igazán tudott érdemben is részese lenni az építkezéseknek. A Loučná folyó partjának megújítása során azonban a profi tervezők mellett a civilek véleményét is kikérték, így jöhetett létre egy olyan koncepció, amely tökéletes módon kapcsolja össze a természetet az épített környezettel. (Fotók: Tomáš Souček, Jan Slavík)

hirdetés
Koper Central Park | Koper, Szlovénia

Mivel a sűrűn beépített belvárosi terek között már nincsen hely igazán nagy alapterületű parkok kialakítására, ezért a szlovéniai Koper városában inkább úgy döntöttek, hogy a tenger partját alakítják át egy hatalmas, egyedi térszervezési struktúrával rendelkező, zöldellő mezőkkel és fákkal taglalt közparkká, mely később akár szabadstrandként is üzemelhet. (Fotók: Miran Kambič)

Kopaszi-gát | Budapest, Magyarország

A hosszú időn át elhanyagolt területnek számító Lágymányosi-öböl az utóbbi pár évben látványos fejlődésen ment keresztül, mely keretében egy új városrész született. Az irodaházak és a lakóparkok felhúzása mellett a környezetet is revitalizálták, ennek köszönhetően pedig nemcsak több fát ültettek, de hangulatos sétányok, modern vendéglők, és egy homokos szabadstrand kialakítására is sor kerülhetett. (Fotók: Zsolt Batár, Attila Polgár)

A Paprocany tó partja | Tichy, Lengyelország

A mesterségesen létrehozott Paprocany tó partja nemcsak remek kirándulóhely, de sportolásra is kitűnően alkalmas, mivel itt van a környék egyik legújabb sport- és rekreációs központja. Ha megunnánk az egésznapos sportolást, érdemes megtekinteni a 400 méter hosszan húzódó, keményfából készült sétányt, amely mentén padokat, napernyőket és vízálló biciklitárolókat helyeztek el a járókelők kényelme érdekében. (Fotók: Tomasz Zakrzewski )

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPE&HYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: