UTAZZ

Adrenalin túrák nyomában

Alig pár hét telt el ez évből, de lassan beköszönt a tavasz. Azoknak természetesen jó hír, akik már nehezen viselik a szó szerinti szürke hétköznapokat a színtelen szunnyadó természetet.

Link másolása

 

A tavaszt nemcsak a téli lehangoltságban szenvedők várják tűkön ülve. A vadvízi túrák szerelmeseinek is kedvenc évszaka ez. Hiszen a folyókon akkor indul a szezon. A sport gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza. Az Ókori Egyiptomban, Mezopotámiában és az amerikai indián törzsek körében is hosszú ideig a kajak és a kenu volt a legelterjedtebb vízi közlekedési eszköz. Sok indián és eszkimó törzsben mai napig nagy jelentőséggel bír ez a közlekedési forma. Hogy mi okozza az adrenalin túlzott működését ebben a sportágban? A természet legyőzése!

Az embert mindig is vonzotta a folyó, maga a víz meghódítása. A raftingozáshoz nem csak megfelelő folyó vízre van szükség. Elengedhetetlen a védőfelszerelés. Amiben természetesen a 8-12 fős csónak az egyes számú kellék. Ezeket a felfújható, nagy tűrőképességű gumicsónakokat az amerikai hadsereg számára fejlesztettek ki eredetileg, speciális akciók végrehajtására elit egységek számára. Csak később kerültek le a tiltólistáról. Ami még nagyon fontos, ha valaki rafting túrára indul, a folyó nehézségi fokozatát tudni kell. A folyók erősségét a vízhozam, az esés és a mederben található akadályok határozzák meg. A folyókat ezek alapján 6 fokozatú osztályba sorolják. Aki még nem járt ilyen túrán egy kis segítség, hogy az egyes fokozat a kisebb fodrozódású lassan mozgó víztömeget jelöli, míg a hatos a szinte hajózhatatlan életveszélyes fokozatot jelöli. A két osztály között még négy fokozatba sorolják a raftingos folyókat. Aki először próbálkozik a vadvízi evezéssel, kezdésnek Ausztriát a Salza folyót ajánlják. A folyónak több fokozatú szakasza is van. De van olyan rész, amit kimondottan kezdőknek ajánlanak.

A tapasztaltabbaknak Szlovéniát a Soca folyót előszeretettel ajánlják. A folyó középső szakasza már az ötös nehézségi fokozatot is eléri, ezért kezdőknek nem ajánlatos itt túrázni. Socahoz hasonló a Romániai Cserna folyó fokozatát tekintve. Ha pedig igazi izgalmakra vágysz mindenképpen látogass el a Szlovákiában található Pozsonytól mindösszesen 15 km-re fekvő mesterséges rafting pályája. A vadvízi evezős pálya kb. 600 méter hosszú és mintegy 8 méter a szintkülönbség a kezdő és végpont között. Talán nem is gondolná, hogy Bánovits Vivianne színésznő és férje a szintén színész Orth Péter imádják az adrenalin túrákat. 20-30 méter magas sziklákról is képesek leugrani és évente, ha tehetik többször is mennek raftingolni volt, hogy több méter magas vízesésen ereszkedtek le. Erről is meséltek AZ ÉV HOETELE című műsor forgatásán, kamerán kívül Péter még azt is elárulta, hogy kimondottan szeretik és keresik az izgalmakat.

AZ ÉV HOTELE című műsor legújabb epizódjában Orth Péter színész és felesége Bánovits Vivianne színésznő a szállodatesztelő.

Ha érdekel hogyan telt Péter és Vivianne hétvégéje, akkor nézd vissza AZ ÉV HOTELE legutóbbi adását az RTL.hu-n. Péter és Vivianne hétvégéje azonban, nem csak az egymásra hangolódásról és a pihenésről szólt, közben két szállodát is kipróbáltak. Az első szálláshely a Thermal Margitsziget Ensana Health Spa Hotel volt, ahol a művészpárnak sikerült régóta dédelgetett vágyukat megvalósítani. Hiszen nemcsak egy különleges testi kényeztetésben vehettek részt, az egészségük megőrzésére is jutott idő.

Thermal Margitsziget Ensana Health Spa Hotel, Budapest

Budapest a Közép-Magyarországi régióban Pest-megyében helyezkedik el. A több mint 1,7 millió főt számláló főváros az Európai Unió 9. legnépesebb városa. Budapesten több UNESCO világörökségi helyszín is található, mint a Duna-part látképe, a Budai Várnegyed, az Andrássy út, a Hősök tere. Emellett turisztikailag jelentősek még a város Duna-hídjai is, ami évente mintegy 12 millió külföldi turistát vonz. A fővárosban közel 80 geotermikus forrás található, ezzel a világ legtöbb gyógyfürdővel rendelkező városa címet is magáénak tudhatja. Itt Budapest szívében a csodálatos Margitszigeten a város zajától szinte elszigetelten található az Ensana Thermal Margitsziget Health Spa Hotel. A Duna-partján zöld övezetben elhelyezkedő szálloda nem csak a magyar, a külföldi vendégek számára is igen közkedvelt üdülő területnek számít. Az exkluzív környezetben elhelyezkedő hotel páratlan panorámával rendelkezik. A szabadalmazott gyógyforrásainak, gyógy-, és wellness létesítményeinek, korszerű fitneszközpontjának és a balneoterápia, rehabilitáció és plasztikai sebészet területén szerzett orvosi tapasztalatnak köszönhetően Budapest legkiemelkedőbb gyógyszállodájának számít.

További részletek ezen a linken!

Péter és Vivi az Ensana után a szálloda szomszédságában található Grand Margitsziget Ensana Health Spa Hotelben folytatta a szállodatesztelést. A párra itt újabb izgalmak vártak. Nyakukba vették a várost és egy különleges kiállításra látogattak el. A téli szezon leglátogatottabb csodáját élhették át, ahol tényleg minden a fényről és a csillogásról szól. Egy időre visszarepülhettek az időben, és ahogy fogalmaztak: ismét gyereknek érezték magukat a lenyűgöző fényáradatban.

Grand Margitsziget Ensana Health Spa Hotel, Budapest

A több mint ötszáz négyzetkilométeren fekvő Budapest, Magyarország fővárosa, az ország legnagyobb területén fekvő telpülése. A történelem során rengeteg népcsoportnak, így a rómaiaknak is otthont adó város már évszázadokkal ezelőtt fontos kereskedelmi központnak számított. A magyarok által létrehozott települést a mongolok a tatárjárás során kifosztották. Az ezerhatszázas évek végén azonban sikerült Habsburg segítséggel visszafoglalni. A kiegyezést követően lett Bécs mellett az Osztrák-Magyar Monarchia második fővárosa. Épületeit a második világháború megtépázta, azonban nagy részüket sikerült helyreállítani. Budapest ma már híres kereskedelmi, oktató, kulturális és idegenforgalmi központ. Épületei, templomai és szobrai, évről-évre turisták millióit vonzanak. A Grand Hotel Margitsziget Health and SPA a sziget központjában helyezkedik el. A szálloda elegáns, századfordulós építészeti stílusa páratlan látványt nyújt, ahogyan a Dunára és a Margitsziget ősfáira nyíló panorámája is. Az elegáns stílusban berendezett szobák, a kerti terasza, híres Széchenyi étterem is fémjelzi. A felfrissülésre vágyók a szomszédos Health Spa Resort Margitsziget gyógyfürdőjében kényeztethetik magukat, amely saját, ásványokban gazdag gyógyforrásokkal, tágas spa központtal és átfogó gyógykezelésekkel várja a vendégeket. A szálloda étterme a tradicionális konyha mellett új és különleges fogásokkal is várja az idelátogatókat.

További részletek ezen a linken!

Játssz és nyerj!

Igaz a most bemutatott két szállodára szavazni már nem lehetett, műsor készítői most is, mint ahogyan az előző adásokban is hétről-hétre gondoltak a játékos kedvű nézőkre. Egy versenyen kívüli nyereményjátékkal lepték meg a közönséget, amiben egy kérdésre lehet válaszolni vasárnap délig a műsor hivatalos oldalán.

Már csak pár nap és kiderül, melyik AZ ÉV HOTELE 2022 győztes szálláshelye!

AZ ÉV HOTELE 2022. Közönségszavazás döntőjében 10 szálláshely került be, rájuk lehetett szavazni múlt hét vasárnap délig. Magyarország egyetlen televíziós hotelversenyének abszolút győztese AZ ÉV HOTELE fináléban fog kiderülni. A döntőt most vasárnap 11:55-kor nézhetitek meg az RTL-en. Nem csak a győztes szálláshelyért érdemes figyelni a műsort, ugyanis most vasárnap az is kiderül, hogy ki az a szerencsés szavazó, aki megnyeri a fődíjat, ami nem más, mint egy hetes kényeztető pihenés és kikapcsolódás az ÉV HOTELE-ben.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE

Az RTL műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb szálláshelyét, majd az AZ ÉV HOTELE végső győztesét. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE-ben. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Szó szerint körbejárja a Földet a világ első hároméves hajóútja – ráadásul meglepően olcsón
A Föld minden pontjára eljuthatunk egy luxushajóval, mindössze egy kisebb lakás áráért.

Link másolása

Egészen különleges ajánlattal rukkolt elő egy utazási társaság, aminek igénybevételéhez ráadásul nem kis bátorság és elkötelezettség kell – írja a LADBible.

A világon először hároméves körutazást hirdetnek az elszánt jelentkezőknek.

A Life at Sea Cruises ötlete a távolról végezhető munkák rohamos terjedése miatt pattant ki. Egy életre szóló utazásnak hirdetik csomagjukat, amit azonban csak úgy lehet igénybe venni, ha a teljes időtartamra, mind a három évre lefoglaljuk.

Ezt az időszakot egy hatalmas luxushajón, az MV Gemini fedélzetén tölthetjük el – ráadásul mindezt alig 30 ezer dollárért (kb. 10 millió) forintért. Ez ugyan nem kis összeg, de mindenképpen kevesebb, mintha külön utakon járnánk körbe a Földet. De még annál is, mintha ilyen körülmények között szeretnénk lakást bérelni egy jobb környéken.

Amit az utazás kínál:

  • 130 ezer mérföld (kb. 210 ezer km)
  • 7 kontinens
  • 135 ország
  • 375 úticél
  • több mint 100 trópusi sziget
  • dombok, hegyek megmászása.

Azoknak azonban, akiknek továbbra is otthonról kell dolgozniuk a fedélzeten, a társaságnak van egy jó híre: az ultragyors „Starlink” wifivel „a világ bármely pontjáról” képesek lehetünk ellátni „irodai feladatunkat”.

A Geminin ezen kívül számos luxusszolgáltatás és elsőrangú konyha is várja a mindennapi rutinból kiszakadni vágyókat.

Akinek felkeltette az érdeklődését a hároméves tengeri utazás lehetősége, EZEN A LINKEN talált további információt a Life at Sea Cruises szolgáltatásairól.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Új várakkal bővült a Guinness-rekorder dinnyési Várpark, ahol életre kel a magyar történelem
Idén már 49 különleges építménnyel várják a látogatókat a Velencei-tó közelében.

Link másolása

Jelenleg hétvégente és munkaszüneti napokon, április 15-től pedig minden nap tárt kapukkal várja a látogatóit a négyszeres Guinness-rekorder dinnyési Várpark és Skanzen. A létesítmény alapítója, alkotója, Alekszi Zoltán az őszi és a téli hónapokban sem tétlenkedett, hiszen újabb különleges építményekkel bővítette a várpalettát: saját kezével építette meg Jászberény és Szentkirály várát. A két hektáros területen már javában készülnek a szezonra.

A dinnyési Várpark megálmodója, és megalkotója Alekszi Zoltán 2021 óta már a negyedik Guinness rekordot tudhatja magáénak. Nem csoda, hiszen a világon egyedülálló kuriózumot hozott létre, ahol a magyar történelmi építmények makett formájában kelnek életre. A makettek mérete akár két és fél méteres is lehet.

Különlegességük, hogy a várak anyaghűen lettek elkészítve, tehát a kővárak kőből, a téglavárak téglából, míg a favárak fából készültek. Az őszi és a téli hónapokban Alekszi Zoltán több új várat is épített párhuzamosan, a Jászberény és Szentkirály várát.

A Jászberényi vár Alekszi Zoltán elmondása szerint több szempontból is különleges.

„Ez az újonnan elkészített vár Mátyás Király uralkodásának idejét és a török kort idézi meg, hiszen a benne található ferences templomot 1472-ben szentelték fel.

Emellett érdekessége még az is, hogy ez az első építmény a várparkban, amelyet vegyes anyagokból építettem, hiszen a templom és a kolostor kőből vannak, míg a palánk fából készült” - tette hozzá Zoltán a dinnyési Várpark és Skanzen megálmodója, tulajdonosa.

A park fő cél kitűzése, hogy megelevenítse, és megmentse a régi kor emlékeit, amelyek mára már romosak, vagy elfeledettek, így Alekszi Zoltán 2013-ban egy igazi ”vármentő parkot” álmodott meg, melyet egy gyermekkori vágy ihletett.

„Gyermekkoromban mindig is az volt az álmom, hogy egyszer megépítem a saját váramat valósághű méretben. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez nem igazán kivitelezhető, így arra gondoltam, hogy a várakat kisebb méretben újra alkotom az eredeti anyagukból. Az építmények többnyire problémás, vagy éppen teljesen megsemmisült várak, amiket a felszínre hozok” - fogalmazott Alekszi Zoltán.

Jelenleg 49 vár található a parkban, de Zoltán mindig új célokat tűz ki maga elé, elképzelése hogy a jövőben 70-re gyarapítja a várak számát.

Tervei között szerepel az Árpád-korból egy fa rotundát, illetve a székesfehérvári István-kori bazilikát megépíteni.

Tavasztól őszig a Várpark gyerek zsivajtól hangos. Hagyományosan kézműves foglalkozásokkal, jelmezes lovagi hétpróbával és történelmi foglalkozásokkal várják az idelátogató gyerekeket, családokat. A dinnyési Várpark kiváló helyszínt nyújthat akár egész napos osztálykirándulásokhoz, vagy csoportos programokhoz. Ez a helyszín ideális arra, hogy felelevenítsük a magyar történelem fontos történéseit, és korszakait.

A várlátogatáson kívül meg lehet tekinteni a park területén belül található skanzent, és különféle háztáji állatokat is, illetve a büfében étkezni is tudnak az odaérkezők.

A Várpark március 15-én is várja vendégeit.

Alekszi Zoltán többször is mesélt nekünk a Várparkról, az ötletről, a várak építéséről és a terveiről:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Fényfesztivállal köszöntik a tavaszt Zágrábban
Látványos programmal ünnepli Horvátország fővárosa az új évszak kezdetét, mégpedig az öt napon át tartó fényfesztivállal, amely varázslatos színekkel, formákkal tölti meg a város különböző tereit!

Link másolása

Ha valami igazán emlékezetes tavaszi kiruccanást terveznél, nem kell messzire menned, Zágrábban különleges módon köszöntheted a tavaszt! Immár ötödik alkalommal csöppenhetünk bele a horvát főváros egyik leglátogatottabb és legnépszerűbb rendezvényébe, a Zágrábi Fenyfesztiválba. A március 15-19. között zajló eseményen a képzeletet, a kreativitást, a művészetet, az innovációt és a technológiát egyesítették.

Az öt nap alatt a művészet a világváros éltető elemévé válik. A város utcái, terei, parkjai és látnivalói varázslatos fényinstallációk művészi vásznává válnak, amelyen keresztül a művészek megmutatják a jól ismert helyszínekről alkotott elképzeléseiket. Az ország minden tájáról érkező alkotók installációi mellett lehetőség nyílik külföldi kreációk megtekintésére is.

Fotó credit: Julien Duval

Fotó credit: Julien Duva

Az esemény keretein belül 29 helyszínen, 34 fényinstallációval találkozhatsz, amiket a csendesebb Felsővároson át a dinamikusabb Alsóváros teljesen új helyszínein is megcsodálhatsz. Az alkotások között találkozhatunk fényinstallációval, vetítéssel, animációval és a művészet további számos formáival. A lenyűgöző fényjátékon kívül élő zene és táncmulatság várja a fesztiválra látogatókat, ami minden korosztály számára hatalmas élmény.

Ismét lehetőség lesz Zágrábot új megvilágításban megtapasztalni – a szó teljes értelmében! A Zágrábi Fényfesztivál újra és újra emlékeztet a művészet változó határaira, és hív, hogy együtt menjünk az utcára, és ünnepeljünk egy új ébredést, új reményt és optimizmust.

Fotó credit: Julien Duva

VIDEÓ: Alább láthattok egy kis ízelítő videót az idei eseményről

A Zágrábi Fényfesztivál egyfajta felvezetése a zágrábi turisztikai szezon kezdetének és a szabadtéri összejöveteleknek, amihez a türelmetlenül vágyott meleg idő és a tavaszal együtt visszatérő színek érkezését kötik össze.

Látogassátok meg a fénnyel festett Zágrábot, amely egy új világba fog elkalauzolni, és igazi városi élményt fog nyújtani minden generáció számára. Öt nap alatt Zágráb minden eddiginél fényesebben fog ragyogni!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
Európa legjobbja lett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa minden évben 400 nemzetközi repülőtér szolgáltatásainak minőségét vizsgálja.

Link másolása

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lett a legjobb európai repülőtér a 15-25 milliós utasforgalmat bonyolítók között az utasok véleménye alapján - jelentette be a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (Airports Council International, ACI).

Ez az egyik legrangosabb elismerés, amelyet repülőtér kaphat.

Az ACI minden évben több mint 30 teljesítménymutatót vizsgáló felméréssel térképezi fel világszerte 400 nemzetközi repülőtér szolgáltatásainak minőségét. Ez alapján tavaly minden negyedévben kimagasló eredményt ért el a budapesti repülőtér; a pontszámok minden korábbi értéket és a régiós versenytársak pontjait is túlszárnyalták. Az utasok általános elégedettségi szintje egész évben ötös skálán 4 pontot meghaladó értéken állt, és jelentősen magasabb volt, mint a legforgalmasabb 2019-es évben - ismertette a Budapest Airport.

A közleményben kiemelték: a Budapest Airport által az elmúlt 4 évben végzett fejlesztések értéke 2022 év végére elérte a 90 milliárd forintot, 2023 tavaszára pedig a 100 milliárdot is meghaladja majd. A fejlesztések között kapacitásbővítő, infrastrukturális, fenntarthatósági és egyéb, utasélményt növelő beruházások is találhatók.

A Budapest Airport tavaly zsinórban kilencedszer nyerte el a Skytrax Kelet-Európa legjobb repülőtere díját, és a Családbarát Hely tanúsító védjegyet is megkapta.

Tavaly rangos elismerésben részesült a cargo üzletág is, amikor elnyerte az Air Cargo News Awards Az év cargo repülőtere díját, lekörözve Szingapúrt, Brüsszelt és Liége-t.

A Budapest Airport továbbra is tagja annak a 34 repülőtérből álló nemzetközi elit csapatnak, amely karbonsemlegesen működik, ezen kívül a vállalat fenntarthatósági törekvései kiérdemelték az Effekt 2030 Zöld egyensúly kategóriájának 2. helyét és a Deloitte Zöld Béka díját is.

A Budapest Airport marketing tevékenységét a World Routes Marketing Awards Legjobb légitársasági marketing díja is elismerte, a társaság kommunikációs tevékenységét pedig 2020-ban az Eventiada IPRA Golden World Awards Legjobb reputációmenedzsment díja igazolta vissza.

Munkáltatóként az Investors In People aranyfokozatú minősítését tudhatja magáénak a vállalat, sőt, a szervezet által megmérettetett cégek közül a világ 7 legjobb munkaadója közé is bekerült - sorolta közleményében a Budapest Airport.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk