UTAZZ
A Rovatból

A lélegzetelállító, zöldellő csend ezernyi árnyalata között – Barangolások a sárvári arborétumban

Égbe nyúló és lábunk előtt heverő csodák Vas megyében.

Link másolása

„Börtönéből szabadul sas lelkünk”, mondhatjuk az idén 200 éves Petőfivel, amikor a végtelen természet két csodája vesz minket körül: az egyik a tenger, a másik pedig az erdő. Mindkettő olyan számunkra, hogy akár órák hosszat tudjuk némán nézni, beszívni az illatait, fényeit, minden kis rezdülését, miközben kizárjuk külső és belső külvilágunkat.

Ahogyan közeledett előre lefoglalt sárvári hosszú hétvégénk időpontja, naponta figyeltük aggódva az eget, a hőmérőt, a meteorológiai előrejelzéseket, mert bizony tartani lehetett attól, hogy hűvös, esős időt kapunk abban a három napban. Az égiek aztán megkönyörültek rajtunk, mert gyönyörű napsütés fogadott bennünket a Vas megyei „gyógyvárosban” (méltán nevezik ekképpen magukat), így aztán alig vártuk, hogy lepakoljunk és máris elindultunk a szállodánkból vezető ösvényen a méltán híres arborétumba.

Sárváron már a 16. század közepétől létezett növénykert a Nádasdy-család birtokán, a történelmi viharok miatt azonban kishíján végleg elpusztult, mígnem a 19. század elején Habsburg Ferdinánd főherceg megvásárolta. Ekkor ültették a ma már égbe nyúló fákat, amelyek együtt egy igazi élő barokk katedrálist alkotnak.

Mindhárom napon barangoltunk közöttük és ha még további napokat töltünk a városban, akkor is újra és újra eljöttünk volna, újabb ihleteket gyűjtve. Itt az ember festővé válik még akkor is, ha soha nem volt ecset a kezében, és a zöld színnek annyi árnyalatával találkozik pillanatonként, amelyet a legnagyobbak is aligha tudnának kikeverni palettájukon.

Bár legnagyobb szerelmeink jó ideje a platánok – itt is akadnak olyanok, amelynek törzsét ketten sem érjük át – nemcsak elbűvöltek bennünket a hatalmas kocsányos tölgyek, a vasfák, a tiszafák, a cédrusok, hanem újra megtanultuk magunkat kicsinek látni, különösen a nagylevelű császárfa vagy mammutfenyő árnyékában, amely pedig jószerével „csecsemő” 2500 éves kaliforniai testvéreihez képest.

De valósággal ragyog a japán eredetű sudár liliomfa, az Észak-Amerikából származó hamis ciprus pedig olyan, mintha egy elefánt integetne három ormányával.

A kis erdei patakból kinőtt tónál pedig legszívesebben feltámasztanánk Claude Monet mestert, hogy megmutassuk neki: Magyarországon is festhetett volna olyan ezerfényű, impresszionista képeket, mint a vízililiomok Giverny-jében. A tó partján több helyütt találkozunk Németh Mihály szobrász, a város szülötte és öt éve elhunyt díszpolgára néhány alkotásával, amelyek közül a legszebb az az angyalszobor, amelynek kompozíciójába a művész önmagát is belefaragta.

És a lábunk előtt is megannyi szépség. Pompázik a fehér labdarózsa, színes szőnyeget terítenek a zöldbe az azáleák és a rododendronok, és már messziről fehérlőn vonzanak kesernyés leheletükkel kedvenc ízes virágaim: „A szellőzködő, lágy melegben tapsikoltak a jázminok” – jutnak eszünkbe József Attila szavai.

Nem álljuk meg, hogy ne szedjünk e szirmokból egy maroknyit. És bizony, az a bizonyos meleg nem volt olyan lágy, szinte égette a fejünket, bőrünket a klímaváltozásos forró májusi nap. Ha leültünk egy-egy padra, némi árnyékot keresve, azon kaptuk magunkat, hogy hallgatjuk a természet szimfonikus csendjét, amelyben a madarak mellett a fák lombjai is kaptak egy-egy szólót, miközben a zümmögő kórust a számtalan rovar adta, akiknek röptét könnyű volt követni, ha a levegő egy-egy pontjára szegeztük tekintetünket.

Később odamerészkedtünk egy-egy nagyobb virághoz, hogy közelről láthassuk a méhek szorgos munkáját, de még telefonunk hangját is lekapcsoltuk, hogy a fotó kattintása se zavarja meg őket. Bár a szúnyogok, főleg a délutáni séta során, nem voltak tekintettel természetbarátságunkra, és néha egy-egy hatalmas fekete dongó úgy húzott el az orrunk előtt, mint egy harci drón, tudomásul vettük, hogy ez mindenekelőtt az ő élőhelyük, és nem hiábavalón vannak ezen a világon.

És a természeti élményeknek nincs vége Sárváron az Arborétummal. Tőle egy kőhajításnyira tettünk egy hatalmas sétát a Várparkban, amely egykor a Nádasdy-vár külső udvarát képezte, és 1931-ben nyitották meg közparkként, a helyiek úgy emlegetik, mint a város tüdejét. Az évszázados mocsári tölgyek mellett a fenségesen egyenes tiszafák töltik el élettel az idelátogatót, több helyütt valóságos köröket alkotnak. Olyan energia árad belőlük, hogy több méter távolságból csak feléjük nyújtottuk a kezünket és tenyerünk máris vörösen bizseregni kezdett, és tetőtől talpig keresztül futott rajtunk Földanya ereje. Itt sem hagytak cserben bennünket platánjaink, volt köztük egy, amelynek párját ki kellett vágni, de meghagyták törzsének egy részét. Mi pedig megláttuk benne a szobrot, amit csak itt lehetne kibontani belőle, hogy örökre ott maradjon, ahol a fa kisarjadt…


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Virágzik a lótusz, csodás látvány vár a vácrátóti Botanikus Kertben
Az ősz eleje is tartogat meglepően szép virágokat és érdekes növényeket, amikért érdemes elindulni egy felfedezőútra.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2023. szeptember 02.


Link másolása

Ha valami egészen káprázatos dolgot szeretnétek látni, akkor még pár napig ti is élvezhetitek a természet csodáját, ha ellátogattok a vácrátóti botanikus kertbe, ahol virágzik a lótuszvirág.

A keleti kultúrák spirituális, szent virága pompázatos, tényleg nincs rá jobb szó.

A halvány rózsaszíntől a vadítóan pinkig ezernyi árnyalatban láthatók.

Meg bimbósan, kinyílva, vagy már teljesen feltárulkozva, amikor megmutatja a belsejében megbújó zuhanyrózsa-szerű képződményt, amiben a bibék bújnak meg. És a hatalmas zöld levelek, amelyek bevonata lepergeti a vizet. As mindez akkora mennyiségben pompázik most, hogy a tó teljes vízfelületét lefedik, így szó szerint egy virágtenger fogad a fák gyűrűjében. Megkapó látvány, amitől nehéz elszakadni. Mi is körbejártuk és fotóztuk mindenhonnan, mert nem lehetett nem ezt tenni.

Az indiai lótusz a hindu és a buddhista mitológia legszentebb növénye. A születés és a teremtés jelképe, Buddha egyik kedvenc virága, a spirituális ébredés jelképe.

A növény a sekély tavakban, csendes holtágakban érzi jól magát. A vízi életmódhoz jól alkalmazkodott. Az iszapban gyökeredzik, hosszú vastag levélnyelében, virágkocsányában is légzőjáratok húzódnak, melyek a szárak levegőellátását biztosítják. Levelei viaszosak, nem marad meg rajtuk a vízcsepp sem. Nyáron virágzik és magjai igen sokáig megmaradnak.

A növényt étkezésre és a gyógyászatban is használják. Sütik, főzik, de nyersen is fogyasztják. A leveléből nyert kivonatot gyomorpanaszra, a virágból készült szirupot köhögésre használják. A magokkal leprát, sömört és más bőrbetegséget gyógyítanak.

A kertben még sok érdekesség is vár:

Micsoda tobzódása a színeknek, formáknak, illatoknak, ennyi sokféle virág, bokor, fa, ennyi minden természeti csoda egy helyen. Ugye hogy nem meglepő, ha annyira kedvelt hely a vácrátóti botanikus kertet? Mindig más, mindig tartogat meglepetést.

Érdemes letölteni a hónap növényei között kalauzoló kis brosúrát vagy követni a bibliai növények útját.

Bővebb információk ITT.

Ha pedig egy érdekes programot keresel, akkor irány a kert Bambusz és lótusz élménysétája.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Nem tudod, hova utazz? 3+1 úticél Magyarországon, ahova ősszel el kell menned
Nem kérdés többé, hol töltsd a hétvégét, ha kikapcsolódásra vágysz. Olyan úti célokat ajánlunk, ahol a látvány már önmagában magával fog ragadni. Akkor is, ha programokra nem szeretnél költeni.

Link másolása

Bár vége a nyárnak, ez még nem jelenti, hogy a kikapcsolódásról is le kell mondanunk. Ezeken a helyeken mindenki megtalálja a számára legizgalmasabb programot. És bár az év bármely napján érdemes odalátogatni, egy kellemes napsütötte őszi napon talán még inkább ajánljuk őket.

1. Pécs

Ahogy visszatérnek az egyetemisták, úgy a városba is visszatér az élet és a fiatalos lendület. Az egyetemváros rengeteg szórakozási lehetőséget kínál. Javasoljuk, hogy menj ki a Széchenyi térre és bízd rá magad a város sodrására. Sétálgass a kis utcákban, nézz be az üzletekbe, igyál meg valamit egy hangulatos kávézóban. A kulturális programok kedvelői biztos, nem csalódnak majd, hiszen Pécs rengeteg koncerttel és színházi előadással várja az odalátogatókat. Ha aktívabb kikapcsolódásra vágysz, akkor kirándulj el a tévétoronyhoz.

Képzeld csak el, micsoda kilátás fogad majd a 197 méter magas toronyból.

A város kihagyhatatlan látványossága a Zsolnay Negyed. Igazi tündérmesében fogod érezni magad, mikor meglátod a lemenő őszi nap sugarait megcsillanni a kerámiával borított épületeken.

2. Szeged

Pécshez hasonlóan szintén déli fekvésű város, így tökéletes arra, hogy kiélvezzük a melengető napsugarakat az őszi hideg előtt. Itt sem maradhatnak el a kulturális programok, a Szegedi Nemzeti Színház előadásai mellett a Szegedi Jazz Napok is várja majd az érdeklődőket. Természetesen a kulináris élményekből sincs hiány, a Szögedi Paprikafesztivál a tájegység legfinomabb fogásaival vár mindenkit. Hogy a várost igazán megismerd a legjobb, amit tehetsz, ha a Dóm tér vagy a Dugonics tér környékén sétálgatsz. Ha pedig elfáradtál, pihenj meg a Szegedi Tudományegyetem előtti szökőkútnál. A helyiekkel beszélgetve megismerheted a "szögedies" nyelvjárást is. A naplementéhez pedig nem is találhatsz megfelelőbb helyet, mint a Tisza-parton sétálva. Előre figyelmeztetünk, hogy könnyű szerelembe esni a várossal és mindig visszahúz majd a szíved.

3. Veszprém

A királynék városánál nem is tudnánk szebb őszi úticélt elképzelni. A várnegyedben sétálva úgy érezheted, mintha egy pillanatra megállna az idő. A magasból letekintve pedig gyönyörű kilátás tárul eléd. Az őszi időben a mozgalmas városképet a sárguló levelek színesítik.

De ha azt hinnéd ezt nem lehet fokozni, akkor sétálj fel a Kálvária-dombra. Ülj le egy padra, hagyd, hogy átjárjon a hely nyugalma és körbevegyen a gyönyörű táj.

Viszont, ha valami pörgős programra vágynál inkább, akkor sem kell aggódnod. A város tele van zenével, novemberben itt is megrendezésre kerül a Jazz Fesztivál. Érdemes időben megvenni rá a jegyed, mert nagyon népszerű esemény.

+1 Bakonybél

Ha a városok zajától elvonulva, a természet közelségében töltenéd inkább a szabadidődet, akkor Bakonybélbe neked is el kell látogatnod! A Bakony-hegység szívében található falu az aktív kikapcsolódásra vágyóknak kedvez igazán. Zirc közelében, a Bakony legmagasabb csúcsai közti völgyben terül el. Bakancsot fel és irány a Kőris-hegy, ami a maga 709 méterével a legmagasabb. De ha ez még nem lenne elég, a hegytetőre érve ott a Vajda Péter kilátó, ahonnan szinte teljes körképet kaphatsz a környékről. Látható innen a Balaton, de tiszta időben még az osztrák hegycsúcsok is.

Magyarország tele van gyönyörű helyekkel, amiket ősszel sem érdemes kihagyni. Pipáld ki őket te is a bakancslistádról!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Elképesztő rovarfelhőt fotóztak a Bakony keleti részén
Több helyen szinte füstölt az erdő a rengeteg szárnyas hangya miatt. A természetvédő szerint a környéken várható a hangyák tömeges megjelenése ezután.

Link másolása

Megdöbbentő fotókat posztolt egy rovarfelhőről Dr. Tarsoly Péter egyetemi adjunktus, írja a Sokszínű vidék. A természetbarát korábban is látott már ilyen csoportos rajzást, de ekkora tömeget még nem tapasztalt. Elmondása szerint több helyen

szinte füstölt az erdő a rengeteg szárnyas hangyától.

„Csór és Iszkaszentgyörgy település között, a piros túristajelzésen fekszik ez a terület. A Leányvágónak nevezett részen kerültem a rovarfelhőbe. Hamarosan errefelé lesz egyetemi terepgyakorlatunk, ehhez helyszíneltem. Megkérdeztem a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársait, mi lehet a jelenség hátterében, és azt az információt kaptam, hogy a szárnyas hangyák rajzása egyszerre több helyen történik” – mesélte a lapnak a környéken gyakran túrázó geoinformatikai szakmérnök.

A természetvédő szerint ahol ennyi hangya rajzik, ott várható a rovarok nagyszámú megjelenése is. Az ehhez hasonló tömeges rajzás egyáltalán nem ritka a természetben, elég csak a tiszavirágzásra, vagy újabban a dunavirágzásra gondolni.

„A hímek és a nőstények kirepülnek, új bolyt akarnak alapítani. A rövid nászt követően a hím elpusztul, a nőstény pedig a szárnyait levedli és a föld alá bújik. Ott petézik, majd később kikel az új nemzedék. Egyfajta honfoglalás ez a részükről”

– mondta Dr. Tarsoly Péter, akinek a fotóit itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Kiakadtak a turisták miatt a meseszép osztrák városka lakói, korlátoznák a látogatók számát
A mindössze 700 fős Hallstattba a főszezonban naponta tízezren látogatnak el. A helyiek korábban egy falat húztak az egyik szelfizőhelyre tiltakozásképpen.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2023. augusztus 28.


Link másolása

Megint áll a bál a turisták miatt az ausztriai Hallstattban. A festői szépségű alpesi település lakói azért tüntettek, mert szeretnék korlátozni a turisták számát.

A felső-ausztriai településen

mindössze 780-an élnek, azonban a főszezonban naponta akár 10 ezer turistát is fogadnak.

A tóparti, csipkés hegycsúcsok által ölelt városka 2006-ben feltűnt egy dél-koreai romantikus drámában, ami jelentősen megdobta Hallstatt népszerűségét. Olyannyira, hogy hat évvel később Kínában felépült a városka másolata is.

A turizmus nyilván jót tett a térség gazdaságának, de úgy tűnik, a helyiek kezdenek ettől besokalni. A legfőbb probléma az egynapos kirándulókkal van, őket ugyanis buszokkal szállítják a településre. Idén májusban a helyiek már léptek egy merészet tiltakozásképpen, és

egy fából készült fallal takarták ki a hátteret az egyik népszerű szelfiző helyen.

Ezt akkor a tiltakozások hatására végül elbontották, a város polgármestere azonban azt mondta: harmadával akarja csökkenteni a Hallstatton áthaladó buszok számát.

Most a lakók tiltakozást szerveztek.

Azt követelik, hogy napi szinten korlátozzák a városba látogató turisták számát, illetve, hogy turistabuszok helyi idő szerint 17 óra után már ne hajthassanak be Hallstattba.

(Forrás: Telex, BBC)


Link másolása
KÖVESS MINKET: