hirdetés
IMG_5046k-1000x667.jpg

"Ültem a doktori kutatásom felett, és azon járt az eszem, milyen ízpárosításokat próbálok ki a bonbonokban hétvégén"

A tudományos pályát hagyta ott Zsuzsa azért, hogy a cukrászatban kiteljesedjen. Újratervezés sorozatunk folytatódik!
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. június 04.


hirdetés

Angol-latin-ógörög szak az egyetemen – kellően egzotikusan hangzik, hátha még valaki arra vetemedik, hogy a diploma megszerzése után még jobban elmélyedjen benne. Ötvös Zsuzsanna ezt az utat választotta, doktori iskolába jelentkezett, disszertációt írt. Első munkája is ehhez a területhez kapcsolódott: az egyetem tudományos munkatársa lett.

Doktori tanulmányait részben külföldön folytatta, Németországban és Ausztriában. Amíg külföldön élt, keresett magának egy olyan hobbit, ami feltölti, kikapcsolja, de ugyanakkor másoknak is örömet szerezhet vele. „Mindig is szívesen készítettem saját kezűleg ajándékokat a családtagjaimnak, barátaimnak, így amikor kezembe akadt egy üzletben egy szilikon bonbonforma, adta magát az ötlet, hogy bonbonkészítéssel próbálkozom” – meséli Zsuzsa. – „Ha most visszagondolok az első bonbonjaimra, igencsak kezdetlegesek voltak.”

NÉZD MEG A ZSUZSÁVAL KÉSZÜLT KISFILMET IS!

hirdetés
ÚJRATERVEZÉS SOROZAT

Sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik pályát váltottak, valami egész új dologba kezdtek, és a választott új szakmájukban is sikereket értek el. Megismerhettük már Andrást, aki a tévés újságíró pályát cserélte le a pék szakmára, és lett egy menő rétesező tulajdonosa. Vagy Zsuzsát, aki munkavédelemmel foglalkozott, de a dekortorták világában sokkal inkább otthon érzi magát. Az Újratervezés filmjei itt nézhetők meg.

A sorozat az OTP Bank támogatásával készül.

Minden a bloggal kezdődött...

A bonbonkészítés blogírással párosult, ami kicsit olyan is volt számára, mint egy tanulási napló. Zsuzsa megosztotta tapasztalatait, receptjeit és idővel egyre több követője lett. A pozitív visszajelzések inspirálták arra, hogy még több energiát és időt áldozzon a hobbinak indult ténykedésre. Újabb és újabb eszközöket vett, minőségi alapanyagokat szerzett be, rengeget könyvet elolvasott – áldozott arra, hogy egyre jobb legyen a bonbonkészítésben. Idővel elhívták rendezvényekre bloggerként, ahol kóstoltatni tudta a saját készítésű bonbonjait, és azonnali visszajelzéseket kaphatott róluk.

„Egy nap ültem a könyvtárban a disszertációm felett, és azt vettem észre, hogy nem az írásra koncentrálok, hanem azon jár az eszem, hogy hétvégén majd milyen ízpárosításokat fogok kipróbálni.

"
Rájöttem, hogy akkor nem vagyok a helyemen, ha mindig a hétvégét várom, hogy végre azt csinálhassam, ami boldoggá tesz

– mondja Zsuzsa.

A doktori disszertációt azért még befejezte, bölcsész doktor lett belőle, bár szinte soha nem mutatkozik be Dr. Ötvös Zsuzsannaként. „Furcsán is hat a jelenléti íveken az éttermekben, amikor az én nevem előtt ott szerepel egy Dr. is” – teszi hozzá mosolyogva.

Könyvtári kutatómunka után a csokoládémanufaktúrába

Hazaköltözött Magyarországra és egy budapesti csokoládéműhelyben helyezkedett el. Mesterétől elleste a bean to bar csokoládékészítés minden fortélyát. Ez nem csak azért hozott fordulópontot az életébe, mert a tudományos közeg után egy teljesen más világba csöppent, hanem mert az érdeklődése is egy új irányt vett, a blog immár nem csupán bonbonkészítésről szólt: „Mivel a csokoládékészítés a munkám lett, hobbiként már valami másra vágytam, így merültem el egyre inkább a francia desszertek világában. Ráadásul ez egy sokkal szélesebb játszótérré vált nekem, még otthonosabban éreztem benne magam.”

A folyamatos kísérletezés az önfejlesztés egyik legjobb eszköze – vallja Zsuzsa. Emellett kurzusokat és szakmai kiállításokat látogatott, képezte magát, mert rájött, hogy itt már nem egy hobbiról van szó,

ez már egy befektetés a jövőjébe.

A jövő pedig egyre érdekesebb perspektívákat tartogatott. Egy budapesti fine dining étterem keresett cukrászt, de az álláshirdetésben azt írták, hogy nem feltétel az ezen a vonalon szerzett tapasztalat. Zsuzsa gondolt egyet és jelentkezett – itt indult el igazán cukrász karrierje. Azóta már a harmadik fine dining étteremben dolgozik, immár vezető cukrászként. Ide ajánlással került, egy korábbi kollégája javasolta, hogy próbálják ki őt ebben a szerepkörben.

Ha már csak a biztos anyagi háttér hiányzik az újratervezéshez...

Az Újratervezés sorozat inspiráló történeteit látva sokan érezhetik úgy, hogy bár megtehetnék ők is ezt a nagy lépést, de ahhoz, hogy merjenek valami újba fogni, hiányzik még valami: az anyagi háttér.

Mit mond a szakértő?

„Mindannyian rendelkezünk olyan tervekkel, amelyeket hosszú évek óta dédelgetünk, azonban valamilyen okból eddig még nem jutottunk el a megvalósításukig. Van, hogy a saját kételyeink szabnak gátat a jó ötleteknek. Pedig, ahogy az itt szereplő történet is mutatja, egy jókor meghozott döntés teljesen új perspektívákat nyújthat az életünkben, és az önmegvalósítás kezdetét jelentheti. Természetesen minden ilyen jellegű váltás az elején lemondásokkal és anyagi befektetéssel járhat, így érdemes előre felmérni a lehetőségeinket. Ügyeljünk arra, hogy mindig megalapozott döntést hozzunk, és ne feledkezzünk meg a karrierváltással kapcsolatos pénzügyekről sem. A képzésekre, tanfolyamokra szükséges forrás megteremtése akár hónapokat, éveket is felölelhet, ebben az esetben nyújthat segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – javasolja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*A THM mértéke online kedvezmény nélkül: 8,4%-24,1%%

A személyi kölcsön akció 2019. június 3-tól visszavonásig, de legkésőbb 2019. augusztus 4-ig érvényes.

További részletek: www.otpbank.hu/szemelyikolcson

A vendéglátás feszített tempót diktál - de garantált a visszajelzés

„Ami nagyon más a mostani életemben ahhoz képest, amikor még tudományos munkatárs voltam, hogy egészen más a munkarend. Régebben 9-től 5-ig tartott a munkaidő, hétfőtől-péntekig, a vendéglátásban viszont egész más a helyzet. Heti négy hosszú napot dolgozom, ami azt jelenti, hogy

"
10-11 körül érkezem az étterembe, és addig maradok, amíg az utolsó desszertet is elfogyasztották a vendégek, ami sokszor azt jelenti, hogy éjfél körül végzek

– emeli ki a legfőbb különbségeket Zsuzsa.

„Vannak olyan alapanyagok, amelyek egy-egy adott időszakban jobban érdekelnek. Valahogy rájuk kattanok, szeretek többet dolgozni velük, többféle textúrában kipróbálni. Legutóbbi ilyen élményem épp a sörhöz, a malátához kötődik. Az étteremből az egyik kollégám sörfőzéssel is foglalkozik, ő tartott egy olyan csapatépítő tréninget, ahol különböző malátákat is kóstoltunk. Nekem pedig máris elkezdett kattogni az agyam, hogy melyiket milyen desszertben, hogyan lehetne felhasználni.”

Szerencsés egybeesés, hogy a Gourmet Fesztiválon legutóbb szintén a sör volt az egyik kulcselem, így Zsuzsa az újoncként debütáló standjukon máris előrukkolhatott egy malátás édességgel: mini jégkrémeket készített, amelyekben a maláta kapott ropogós csokiréteget.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

füstölt maláta * karamellizált fehér csoki * ropogós kenyérmorzsa Avagy sör & sercli jégkrémben ? Füstölt malátás fagyi ún. csokis malátából, karamellizált fehér csokival bevonva, ami sós rozskenyérmorzsától lesz szuperropogós (ismét @misi11 szuper rozsos bagettjéből készült a morzsa). Mini "magnum" másként holnaptól négy napon keresztül a @gourmetfesztival -on, 49-es stand @laurelbudapestetterem. Gyertek, és nehogy kihagyjátok a körömpörköltet bodagon, mert örök életre bánni fogjátok! #énszóltam ?// Smoked malt ice cream coated w salty caramelized white choco w crunchy rye breadcrumbs. Available from tomorrow @gourmetfesztival, stand 49 @laurelbudapestetterem. ? @beetwellington . . #pralineparadicsom #pastrychef #pastrylife #icepop #streetfood #festivaldessert #malt #smokedmalt #chocolatemalt #caramelizedwhitechocolate #sourdough #sourdoughbread #breadcrumbs #gourmetfesztival #gourmetfesztival2019 #laurelbudapest #laurelkitchen #laurelteam #nemfogesni #mik_gasztro #instahun

Zsuzsanna Ötvös (@zsuzsanna.otvos) által megosztott bejegyzés,

Néha a cukrászból is előtör a bölcsész

A desszertek megálmodásához és elkészítéséhez is ugyanúgy rendszerben kell gondolkodni és kreatívnak lenni, akárcsak egy tudományos kutatásnál. És persze az elhivatottság, a szenvedély sem árt. „Otthon is igazi cukrászkonyhám van, mindenféle eszközökkel felszerelve. A hűtőmben viszont csak egy pici fagyasztó rész van, amiben sosincsenek fagyasztott húsok. A múlt héten például két esküvői torta várta ott, hogy tükörglazúrral áthúzzam őket. Ami alapanyagom otthon megtalálható, abból egyszerűbb lenne egy tortát összerakni, mint egy ehető vacsorát” – meséli Zsuzsa.

Hogy most abszolút a helyén érzi magát, és a cukrász szakmában is elismert lett a neve, azt az is bizonyítja, hogy az egyik könyvkiadó megkereste, a blogja nyomán írjon egy desszertes könyvet. Tavaly készült el a könyv, aminek csak a fotózása két hétig eltartott. Megjelenés után pár hét alatt az összpéldányszám fele el is kelt, úgyhogy sikerült megtalálni a különleges desszertek megalkotására fogékony közönséget. Aki esetleg úgy gondolja, hogy könyvből nehezebben tanulja meg a cukrászkodást, ehhez neki gyakorlatra van szüksége, annak is van esélye Zsuzsával találkozni: rendszeresen tart kurzusokat, workshopokat főzőiskolákban.

„A gasztronómiában az a jó a tudományos kutatáshoz képest, hogy szinte azonnal kapok visszajelzést a munkámról. Korábban láthattam, ha megörültek az általam készített bonbonoknak, vagy a blogom követői megosztották, ha sikerült a receptem alapján megalkotni valami finomságot.

Most pedig az tesz boldoggá, ha látom, hogy üresen kerülnek be a tányérok a mosogatóba,

akkor tudom, hogy jó munkát végeztem.”

Fotók: Mervai Márk


KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
izsakrita4.jpg

Cigány származása miatt rúgták ki első munkahelyéről, ma az ENSZ-ben küzd a kisebbségek jogaiért

Izsák-Ndiaye Rita szinte az egész világot beutazta az elmúlt 15 évben. Öt éve Szenegálban él muszlim vallású férjével és két kislányukkal, az ebből fakadó kulturális kihívásokról is mesélt.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. november 02.


hirdetés

Ritával Dakarban, Szenegál fővárosában találkoztunk, és ha nem tudtam volna róla, hogy magyar, aligha találom ki magamtól: bőrszíne és hajviselete is simán „eladja” őt afrikainak.

Valódi gyökerei viszont sokkal különlegesebbek: édesapja Felvidékről áttelepített magyar, édesanyja pedig cigány származású.

Már kisiskolásként megtapasztalta az előítéleteket és a hátrányos megkülönböztetést, húszas évei elején pedig kapott egy ennél is nagyobb pofont. Ez azonban csak még elkötelezettebbé tette abban, hogy bizonyítson.

hirdetés

– A családi hátteredet alapul véve hogy kerültél az ENSZ és a nemzetközi diplomácia közelébe?

– Szekszárdról származom, és amikor anyukám bement a szülői értekezletre általános iskola nyolcadikban, azt mondták neki, hogy a kislánya menjen csak egy szakmunkásképzőbe vagy szakközépbe, maximum egy gyengébb gimnáziumra, de komoly továbbtanulásról ne is álmodjak. Enyhén szólva nem jósoltak nekem nagy jövőt. Anyukám elmondása szerint ezen én annyira feldühödtem, hogy direkt megnéztem a középiskolák listáját, kiválasztottam a legerősebbet – ez a pécsi Nagy Lajos Gimnázium volt –, és oda jelentkeztem.

Fel is vettek, szóval elkerültem Pécsre, érettségi után pedig a Pázmány jogi karára Budapestre. Ezalatt végig elkísért a külső szkepticizmus, tehát hogy hozzám hasonló háttérrel képes lehet-e valaki erre. Édesanyám vezetékneve Orsós, ami minden naplóban és a személyes iratban is szerepelt, így akaratomon kívül is eleve definiált engem. Ugyanakkor az ebből fakadó bizonyítási vágy is nagyon erős volt bennem.

Sokáig nem tudtam, mihez kezdjek magammal, a fordulópont azután jött el, hogy még az első Orbán-kormány idején bekerültem az Országimázs Központhoz. Szerződésben állt velük egy cég, akik a mi egyetemünkről toboroztak önkéntes segítőket állami ünnepekre. Főleg külföldi vendégeket kellett kísérgetnünk és információkat adni nekik, szórólapokat osztogatni, ilyesmi.

Én egészen addig csináltam, amíg az egyik főnököm ki nem rúgott: a titkárnőjén keresztül tudtam meg, hogy nem tudja felvállalni a származásomat ilyen magas politikai körökben. Ekkor döntöttem el véglegesen, hogy emberi jogokkal és kisebbségvédelemmel kell foglalkoznom.

– A cigány származásod, a szokások és hagyományok egyébként mennyire határozták meg a mindennapjaidat?

– Nem igazán, mert édesanyám intézetben nőtt fel, emiatt megvolt benne az, hogy eleve szakítani akart az egész kultúrával, hiszen csak rossz emlékei fűződtek hozzá. Már az is rengeteg időbe telt, hogy a felvidéki magyar származású édesapám családja elfogadja őt. A szüleimé volt egyébként az egyik első cigány-magyar vegyesházasság Szekszárdon, sőt talán az országban is. Akkoriban, a ’70-es években ez még messze nem volt megszokott, nagy port is vert fel helyben.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy anyu nem szívesen mesélt nekem a gyökereinkről. Leginkább csak a szokásos sztereotípiákat tudtam, például azt, hogy tehetséges vagyok a zenében, táncban, éneklésben. Viszont mivel ez csupa pozitív dolog, még nagyobb pofonként éltem meg 21 évesen, hogy a parlamentben viszont nem dolgozhattam.

– Mihez kezdtél ezután a pofon után?

– Jelentkeztem az Európai Roma Jogok Központjába (angol rövidítéssel ERRC) Budapesten, négy évet töltöttem el itt. Majd 26 éves koromban úgy gondoltam, hogy a roma jogvédelem területén megszerzett tapasztalataimat más kisebbségek érdekében is kamatoztathatnám. Nagy szerencsémre azonnal bekerültem az ENSZ-be: először egy háromhetes gyakornoki ösztöndíjat nyertem el, és a jelek szerint elégedett volt velem a főnökség, mert visszahívtak szerződéssel. Genfben kezdtem el dolgozni, de úgy éreztem, hogy a kényelmes irodámban buborékban élek, ezért szerettem volna inkább terepen kipróbálni magam.

Először Szomáliába mentem ki egy alapítvánnyal, itt másfél évet töltöttem ifjúsági segítőként egy helyi civil szervezetben egyetlen külföldiként, mellette az egyik helyi egyetemen is tanítottam.

Innen jelentkeztem a bosznia-hercegovinai Szrebrenicába, a népirtás helyszínére, mert meg akartam érteni a bosnyák-szerb-horvát ellenségeskedés hátterét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
harkany-medence.jpg

Ez a 10 fürdő lett idén Magyarország legjobbja

Nektek melyik a kedvencetek? Mutatjuk a listát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

A termalfurdo.hu összeállította a 10 legjobb magyar fürdő listáját. Azt írták: az Év Fürdője szavazáson olyan különleges fürdők diadalmaskodtak, mint Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője, a legsokoldalúbb gyógyvízzel rendelkező fürdő, sokoldalú élmény-, gyógyfürdők és aquaparkok.

Az első helyen a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő áll. 18 medence, 7 csúszda, 3 szauna található benne. Strandmedencék, feszített víztükrű uszoda, gyermekmedence és csúszda várja a vendégeket - csúszdaparkja családi, 10 méterről induló kamikaze- és anakonda csúszdát is magában foglal. A gyermekvilágban vízesés, kalózhajó és kincsesbarlang található. A szolgáltatások között megtaláljuk a frissítő és gyógyító kezelések mellett a holisztikus gyógymódokat is. Gyógyvize a mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is, írják róla.

hirdetés
A teljes lista így alakult:

1. Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

2. Hungarospa Hajdúszoboszló

3. Zalakarosi Fürdő

4. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

5. Gyulai Várfürdő

6. Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

7. Demjéni Termál Völgy

8. Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

9. Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő

10. Miskolctapolca Barlangfürdő


KÖVESS MINKET:





hirdetés
magyar-startup-siker.jpg

Millió dolláros ötlet: a fogászatot forradalmasítja egy magyar startup

Jelentősen leegyszerűsödhet, rövidülhet és fájdalommentessé válhat a fogászati mintavétel.
Címkép: Dental Scanner Solutions Facebook - szmo.hu
2019. november 10.


hirdetés

350 millió forintos befektetést kapott a Start it @K&H-ban fejlődő, 3D fogászati technológiát fejlesztő Dental Scanner Solutions az MFB csoporthoz tartozó Hiventures-től, valamint a Solus Capital Kockázati Tőkealaptól. A szakterületet forradalmasító magyar csapat ezzel az inkubátorprogram első „millió dolláros” startupja lett.

Az innovatív megoldás szakít az eddig megszokott módszerekkel és teljesen kiváltja a régi gipszmintás eljárást, ezzel jelentősen leegyszerűsítve, lerövidítve és fájdalommentessé téve a fogászati mintavételt.

A fogak állapota nagymértékben befolyásolja önbizalmunkat, illetve a rólunk kialakult képet. Ennek ellenére nagyon sokan egy régi rossz emlék vagy egyszerűen csak a fogászatról kialakult negatív kép miatt az utolsó utáni pillanatig halasztják a fogorvos meglátogatását. „Habár a fogorvostudomány az egészségügy egyik leginnovatívabb ágazata, a fogpótlás mintavételi folyamata gyakorlatilag nem változott az elmúlt 50 évben.

hirdetés

A legtöbb helyen még manapság is egy többlépcsős, bonyolult műveletet jelent a fogorvos és a fogtechnikus részéről, a páciens számára pedig gyakran fájdalmas és igen költséges folyamat lehet, és nem garantált a 100%-os végeredmény. Az intraorál, azaz szájon belüli 3D szkennereknek köszönhetően azonban jelentősen leegyszerűsödik a kezelés, hiszen míg a hagyományos protézis elkészítése akár 30 nap is lehet, az új szkenner 5-10 perc alatt képes a száj belsejét ábrázoló 3D kép megalkotására”

– mondta Balogh Attila, a Dental Scanner Solutions (DSS) ügyvezetője és társalapítója. „A DSS több ponton is szakít az eddig megszokott megoldásokkal és technikákkal, teljesen kiváltva a régi gipszmintás eljárást. Újításunk a fogorvosok és a páciensek számára is gyorsabb, pontosabb, kényelmesebb, nem utolsó sorban pedig fájdalommentes mintavételt tesz lehetővé. Emellett nincsenek zavaró kábelek és a pácienst sem kell „körbetáncolni” – tette hozzá.

A teljes fogászati iparágat forradalmasító startupba most 350 millió forinttal száll be az MFB csoporthoz tartozó Hiventures és a Solus Capital Kockázati Tőkealap. A Start it @K&H inkubátorprogram első „millió dolláros” csapata a kapott befektetésből a termék fejlesztésére, a piacra lépésre és a bővülésre koncentrál. „A prototípusunk újításaival az intraorál szkennerek elterjedését kívánjuk előmozdítani.

A fejlesztés megkezdése előtt beazonosítottuk a forgalomban levő eszközök hátrányait és gyenge pontjait, és most azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbb előnyt egyesítsük a prototípusban, megmutatva, hogy a fejlett technológia nem elérhetetlen luxus.

A fejlett technológiák szinergiája olyan megoldásokhoz vezet, amik egyrészt költséghatékonyabbak, másrészt paramétereikben előnyösebbek, mint a hagyományos megoldások” – vázolta fel a jövőbeni terveket Balogh Attila.

A Hiventures-ről

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kockázati tőkealapjaként, Európai Uniós és saját forrásból, több mint 100 milliárd forintnyi tőkével segíti a hazai kis- és középvállalkozói szektort, valamint a startupokat inkubációs, magvető és növekedési befektetési életszakaszokban. Ebben a folyamatban szakmai támogatónk a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

A Hiventures küldetése, hogy új lehetőségeket teremtsen a nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív startup, és a hagyományos kis- és középvállalkozások finanszírozásában egy fenntartható és versenyképes KKV ökoszisztéma kialakítása érdekében Magyarországon és a régióban.

Bővebb információ a www.hiventures.hu és kkvpro.hiventures.hu weboldalakon található.

Start it @K&H

A Start it @K&H startup inkubátor a különböző iparágakban jártas szakértőivel hatékonyan tudja segíteni a fejlesztésben és a piacra lépésben az energetikai vagy más hardveres startupokat, mivel az ingyenes vállalkozói infrastruktúra mellett folyamatos képzést, dedikált iparági mentorokat és nemzetközi kapcsolatrendszert kínál a startupok igényeihez igazodóan, velük együtt gondolkodva. A program az elmúlt 2 évben 31 startup vállalkozás fejlődését segítette, melyek 1,2 milliárd forintnyi külső piaci befektetést vontak be ez idő alatt.


KÖVESS MINKET:





hirdetés
dobos.jpg

A dobostorta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A Magyar Értéktár négy új elemmel bővült: a hosszifuruglával, a regöléssel, a magyar cifraszűrrel és a betyárköltészettel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 05.


hirdetés

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - közölte az Agrárminisztérium.

A dobostortát a magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatta be először a nagyközönségnek, és kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktár része lett:

- a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla,

hirdetés

- a regölés,

- a magyar cifraszűr,

- a betyárköltészet.

A regölés, a hozzá kapcsolódó szokás és ének olyan kuriózum Európában, amely csak a Kárpát-medencei magyarságra jellemző, különleges termékenységvarázsló és köszöntő rítus. A hosszifurugla mind játéktechnikájában, hangsorában és morfológiai kiképzésében is egyedülálló sajátosságokat hordoz. A magyar cifraszűr nemcsak egy reprezentatív magyar népi ruhadarab, hanem nemzeti szimbólumunk is, míg a magyar betyárköltészet közel 200 éves múltra tekint vissza és hozzájárult a magyar virtus eszmei tartalmának fennmaradásához.

A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik.

A közleményben olvasható, hogy Nagy István szerint az értékmentés egyre jobban felértékelődik, ezért fontos feladatnak nevezte a települési, megyei és nemzeti értékek számbavételét, megőrzését, továbbörökítését a Hungarikum Bizottság keddi ülésén.

Bővebben a Hungarikum oldalon olvashatsz.


KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!