hirdetés
IMG_5046k-1000x667.jpg

"Ültem a doktori kutatásom felett, és azon járt az eszem, milyen ízpárosításokat próbálok ki a bonbonokban hétvégén"

A tudományos pályát hagyta ott Zsuzsa azért, hogy a cukrászatban kiteljesedjen. Újratervezés sorozatunk folytatódik!
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. június 04.


hirdetés

Angol-latin-ógörög szak az egyetemen – kellően egzotikusan hangzik, hátha még valaki arra vetemedik, hogy a diploma megszerzése után még jobban elmélyedjen benne. Ötvös Zsuzsanna ezt az utat választotta, doktori iskolába jelentkezett, disszertációt írt. Első munkája is ehhez a területhez kapcsolódott: az egyetem tudományos munkatársa lett.

Doktori tanulmányait részben külföldön folytatta, Németországban és Ausztriában. Amíg külföldön élt, keresett magának egy olyan hobbit, ami feltölti, kikapcsolja, de ugyanakkor másoknak is örömet szerezhet vele. „Mindig is szívesen készítettem saját kezűleg ajándékokat a családtagjaimnak, barátaimnak, így amikor kezembe akadt egy üzletben egy szilikon bonbonforma, adta magát az ötlet, hogy bonbonkészítéssel próbálkozom” – meséli Zsuzsa. – „Ha most visszagondolok az első bonbonjaimra, igencsak kezdetlegesek voltak.”

NÉZD MEG A ZSUZSÁVAL KÉSZÜLT KISFILMET IS!

ÚJRATERVEZÉS SOROZAT

Sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik pályát váltottak, valami egész új dologba kezdtek, és a választott új szakmájukban is sikereket értek el. Megismerhettük már Andrást, aki a tévés újságíró pályát cserélte le a pék szakmára, és lett egy menő rétesező tulajdonosa. Vagy Zsuzsát, aki munkavédelemmel foglalkozott, de a dekortorták világában sokkal inkább otthon érzi magát. Az Újratervezés filmjei itt nézhetők meg.

A sorozat az OTP Bank támogatásával készül.

Minden a bloggal kezdődött...

A bonbonkészítés blogírással párosult, ami kicsit olyan is volt számára, mint egy tanulási napló. Zsuzsa megosztotta tapasztalatait, receptjeit és idővel egyre több követője lett. A pozitív visszajelzések inspirálták arra, hogy még több energiát és időt áldozzon a hobbinak indult ténykedésre. Újabb és újabb eszközöket vett, minőségi alapanyagokat szerzett be, rengeget könyvet elolvasott – áldozott arra, hogy egyre jobb legyen a bonbonkészítésben. Idővel elhívták rendezvényekre bloggerként, ahol kóstoltatni tudta a saját készítésű bonbonjait, és azonnali visszajelzéseket kaphatott róluk.

„Egy nap ültem a könyvtárban a disszertációm felett, és azt vettem észre, hogy nem az írásra koncentrálok, hanem azon jár az eszem, hogy hétvégén majd milyen ízpárosításokat fogok kipróbálni.

"
Rájöttem, hogy akkor nem vagyok a helyemen, ha mindig a hétvégét várom, hogy végre azt csinálhassam, ami boldoggá tesz

– mondja Zsuzsa.

A doktori disszertációt azért még befejezte, bölcsész doktor lett belőle, bár szinte soha nem mutatkozik be Dr. Ötvös Zsuzsannaként. „Furcsán is hat a jelenléti íveken az éttermekben, amikor az én nevem előtt ott szerepel egy Dr. is” – teszi hozzá mosolyogva.

Könyvtári kutatómunka után a csokoládémanufaktúrába

Hazaköltözött Magyarországra és egy budapesti csokoládéműhelyben helyezkedett el. Mesterétől elleste a bean to bar csokoládékészítés minden fortélyát. Ez nem csak azért hozott fordulópontot az életébe, mert a tudományos közeg után egy teljesen más világba csöppent, hanem mert az érdeklődése is egy új irányt vett, a blog immár nem csupán bonbonkészítésről szólt: „Mivel a csokoládékészítés a munkám lett, hobbiként már valami másra vágytam, így merültem el egyre inkább a francia desszertek világában. Ráadásul ez egy sokkal szélesebb játszótérré vált nekem, még otthonosabban éreztem benne magam.”

A folyamatos kísérletezés az önfejlesztés egyik legjobb eszköze – vallja Zsuzsa. Emellett kurzusokat és szakmai kiállításokat látogatott, képezte magát, mert rájött, hogy itt már nem egy hobbiról van szó,

ez már egy befektetés a jövőjébe.

A jövő pedig egyre érdekesebb perspektívákat tartogatott. Egy budapesti fine dining étterem keresett cukrászt, de az álláshirdetésben azt írták, hogy nem feltétel az ezen a vonalon szerzett tapasztalat. Zsuzsa gondolt egyet és jelentkezett – itt indult el igazán cukrász karrierje. Azóta már a harmadik fine dining étteremben dolgozik, immár vezető cukrászként. Ide ajánlással került, egy korábbi kollégája javasolta, hogy próbálják ki őt ebben a szerepkörben.

Ha már csak a biztos anyagi háttér hiányzik az újratervezéshez...

Az Újratervezés sorozat inspiráló történeteit látva sokan érezhetik úgy, hogy bár megtehetnék ők is ezt a nagy lépést, de ahhoz, hogy merjenek valami újba fogni, hiányzik még valami: az anyagi háttér.

Mit mond a szakértő?

„Mindannyian rendelkezünk olyan tervekkel, amelyeket hosszú évek óta dédelgetünk, azonban valamilyen okból eddig még nem jutottunk el a megvalósításukig. Van, hogy a saját kételyeink szabnak gátat a jó ötleteknek. Pedig, ahogy az itt szereplő történet is mutatja, egy jókor meghozott döntés teljesen új perspektívákat nyújthat az életünkben, és az önmegvalósítás kezdetét jelentheti. Természetesen minden ilyen jellegű váltás az elején lemondásokkal és anyagi befektetéssel járhat, így érdemes előre felmérni a lehetőségeinket. Ügyeljünk arra, hogy mindig megalapozott döntést hozzunk, és ne feledkezzünk meg a karrierváltással kapcsolatos pénzügyekről sem. A képzésekre, tanfolyamokra szükséges forrás megteremtése akár hónapokat, éveket is felölelhet, ebben az esetben nyújthat segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – javasolja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*A THM mértéke online kedvezmény nélkül: 8,4%-24,1%%

A személyi kölcsön akció 2019. június 3-tól visszavonásig, de legkésőbb 2019. augusztus 4-ig érvényes.

További részletek: www.otpbank.hu/szemelyikolcson

A vendéglátás feszített tempót diktál - de garantált a visszajelzés

„Ami nagyon más a mostani életemben ahhoz képest, amikor még tudományos munkatárs voltam, hogy egészen más a munkarend. Régebben 9-től 5-ig tartott a munkaidő, hétfőtől-péntekig, a vendéglátásban viszont egész más a helyzet. Heti négy hosszú napot dolgozom, ami azt jelenti, hogy

"
10-11 körül érkezem az étterembe, és addig maradok, amíg az utolsó desszertet is elfogyasztották a vendégek, ami sokszor azt jelenti, hogy éjfél körül végzek

– emeli ki a legfőbb különbségeket Zsuzsa.

„Vannak olyan alapanyagok, amelyek egy-egy adott időszakban jobban érdekelnek. Valahogy rájuk kattanok, szeretek többet dolgozni velük, többféle textúrában kipróbálni. Legutóbbi ilyen élményem épp a sörhöz, a malátához kötődik. Az étteremből az egyik kollégám sörfőzéssel is foglalkozik, ő tartott egy olyan csapatépítő tréninget, ahol különböző malátákat is kóstoltunk. Nekem pedig máris elkezdett kattogni az agyam, hogy melyiket milyen desszertben, hogyan lehetne felhasználni.”

Szerencsés egybeesés, hogy a Gourmet Fesztiválon legutóbb szintén a sör volt az egyik kulcselem, így Zsuzsa az újoncként debütáló standjukon máris előrukkolhatott egy malátás édességgel: mini jégkrémeket készített, amelyekben a maláta kapott ropogós csokiréteget.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

füstölt maláta * karamellizált fehér csoki * ropogós kenyérmorzsa Avagy sör & sercli jégkrémben ? Füstölt malátás fagyi ún. csokis malátából, karamellizált fehér csokival bevonva, ami sós rozskenyérmorzsától lesz szuperropogós (ismét @misi11 szuper rozsos bagettjéből készült a morzsa). Mini "magnum" másként holnaptól négy napon keresztül a @gourmetfesztival -on, 49-es stand @laurelbudapestetterem. Gyertek, és nehogy kihagyjátok a körömpörköltet bodagon, mert örök életre bánni fogjátok! #énszóltam ?// Smoked malt ice cream coated w salty caramelized white choco w crunchy rye breadcrumbs. Available from tomorrow @gourmetfesztival, stand 49 @laurelbudapestetterem. ? @beetwellington . . #pralineparadicsom #pastrychef #pastrylife #icepop #streetfood #festivaldessert #malt #smokedmalt #chocolatemalt #caramelizedwhitechocolate #sourdough #sourdoughbread #breadcrumbs #gourmetfesztival #gourmetfesztival2019 #laurelbudapest #laurelkitchen #laurelteam #nemfogesni #mik_gasztro #instahun

Zsuzsanna Ötvös (@zsuzsanna.otvos) által megosztott bejegyzés,

Néha a cukrászból is előtör a bölcsész

A desszertek megálmodásához és elkészítéséhez is ugyanúgy rendszerben kell gondolkodni és kreatívnak lenni, akárcsak egy tudományos kutatásnál. És persze az elhivatottság, a szenvedély sem árt. „Otthon is igazi cukrászkonyhám van, mindenféle eszközökkel felszerelve. A hűtőmben viszont csak egy pici fagyasztó rész van, amiben sosincsenek fagyasztott húsok. A múlt héten például két esküvői torta várta ott, hogy tükörglazúrral áthúzzam őket. Ami alapanyagom otthon megtalálható, abból egyszerűbb lenne egy tortát összerakni, mint egy ehető vacsorát” – meséli Zsuzsa.

Hogy most abszolút a helyén érzi magát, és a cukrász szakmában is elismert lett a neve, azt az is bizonyítja, hogy az egyik könyvkiadó megkereste, a blogja nyomán írjon egy desszertes könyvet. Tavaly készült el a könyv, aminek csak a fotózása két hétig eltartott. Megjelenés után pár hét alatt az összpéldányszám fele el is kelt, úgyhogy sikerült megtalálni a különleges desszertek megalkotására fogékony közönséget. Aki esetleg úgy gondolja, hogy könyvből nehezebben tanulja meg a cukrászkodást, ehhez neki gyakorlatra van szüksége, annak is van esélye Zsuzsával találkozni: rendszeresen tart kurzusokat, workshopokat főzőiskolákban.

„A gasztronómiában az a jó a tudományos kutatáshoz képest, hogy szinte azonnal kapok visszajelzést a munkámról. Korábban láthattam, ha megörültek az általam készített bonbonoknak, vagy a blogom követői megosztották, ha sikerült a receptem alapján megalkotni valami finomságot.

Most pedig az tesz boldoggá, ha látom, hogy üresen kerülnek be a tányérok a mosogatóba,

akkor tudom, hogy jó munkát végeztem.”

Fotók: Mervai Márk


KÖVESS MINKET:





hirdetés
neszmelyi-amerika1.jpg

Megmászta a magyar ügyvéd mind a 7 földrész legmagasabb hegycsúcsát

Neszmélyi Emilnek már csak Észak-Amerika hiányzott a 7 Summits sorozathoz, de most feljutott a 6194 méter magas alaszkai Denalira is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 17.



Mi is írtunk arról, amikor Neszmélyi Emil ügyvéd arra készült, hogy megmássza az Antarktisz legmagasabb hegyét. Év elején ez sikerült is, úgyhogy már csak Észak-Amerika hiányzott, de most feljutott a 6194 méter magas alaszkai Denalira is.

Amikor interjúztunk vele, ezt mondta:

"...a lélektan nagy tanítómester, a Denalit kétszer nem tudtam megmászni, és nem érdekel, hányadik próbálkozásra sikerül majd. (...) Nem véletlenül gyakorlatoznak ott az amerikai különleges katonai egységek is."

Most a Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy végül ez a csúcs is megvan neki, sikerült a Denalit is megmászni.

Sikerült a 7 Summits / 7 Hegycsúcs sorozat!

Június 14-én felértem az alaszkai Denali 6194 méter magas csúcsára is, amivel lezártam a 7 Summits sorozat Messner-féle változatát, amelyből már csak Észak-Amerika kontinensének csúcsa hiányzott.

Ez a videó a korábbi mászás után készült:

Lapozz a posztért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
car-wash-2179231_1280.jpg

Magyar fejlesztés: másfél deci víz elég egy autómosáshoz a nanotechnológia segítségével

A hétköznapokban a legtöbbször bele sem gondolunk, hogy mennyi vizet pazarolunk el, amikor beparkolunk egy hagyományos vagy gépi autómosóba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 19.



Világátlagban 144 liter vizet pazarolunk el minden egyes autómosással, ráadásul nagy mennyiségű vegyszert, és veszélyes anyag is keletkezik. Bár léteznek vízvisszaforgatós autómosók, ez közel sem jelenti azt, hogy nullás a vízszámlájuk a hónap végén. A problémára egy nanotechnológiás rendszer lehet a megoldás, amellyel mindössze másfél deciliter az átlagosan elhasznált vízmennyiség járművenként.

A hétköznapokban a legtöbbször bele sem gondolunk, hogy mennyi vizet pazarolunk el, amikor beparkolunk egy hagyományos vagy gépi autómosóba. Ráadásul a legelterjedtebb technikák sok esetben nemcsak a környezetünkben tesznek károkat, hanem a kocsinkban is.

A vizes autómosás lényege, hogy vegyszereket és a nagy mennyiségű víz tehetetlenségét használják fel a kosz eltávolítására. Ezt követően egy kendővel a tiszta felületet szárazra törlik, aminek következtében létrejön egy tiszta fémfelület. A probléma viszont az, hogy nincs rajta védelem, és ha mégis maradt valahol akár egy porszem is, akkor azon a védtelen rétegen karcol a törlőeszköz. Előfordul, hogy a fémfelületre víz alapon viaszt visznek fel, de ennek az anyagnak pont az a jellemzője, hogy nem oldódik a vízben, ezért csak minimális mennyiség marad meg belőle az autón.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
borics-adam-ketrecharcos.jpg

Örömében elsírta magát a fiatal magyar ketrecharcos a fantasztikus győzelme után

Borics Ádámnak hatalmas dolog, hogy egy párezer fős településről eljutott New Yorkba, a Madison Square Gardenbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 16.



A ketrecharcos Borics Ádám nemrég győzelmet aratott Aaron Pico felett. A 25 éves magyar versenyző a New York-i gálán vett részt, és második felvonásban repülő térdrúgással terítette le ellenfelét.

Ráadásul ezután az amerikai sportcsatorna, az ESPN beválasztotta a nap tíz leglátványosabb jelenete közé. Erről Borics Ádám videót tett közzé Facebook-oldalán, az alábbi szöveggel:

"A tegnapi mérkőzésemmel bekerültem újra az espn top 10 be. (Az espn által a tegnapi nap folyamán történt 10 legnagyobb sportteljesítménye közé.) A tavalyi áprilisi gála után is benne voltam, de most Luke Rockhold megörökítette.

Elmondhatatlanul hálás vagyok nektek és a csapatomnak, hogy mennyire tudtok velem együtt örülni, elképesztőek vagytok, épp már úton vagyok hazafelé, nemsokára feszáll a gépem."

Amikor pedig a győzelem után a sajtóeseményen kérdezték, elmondta, hogy egy 2000 fős településről, Sirokról származik, és szüleinek az is nagy dolog volt, ha eljutottak Budapestre. Most pedig azt látják, hogy a fiuk a New York-i Madison Square Gardenben bunyózik.

A felvétel utolsó percében láthatod, hogy a meghatottságtól elsírta magát:

Korábban, egy június 8-án írt bejegyzésben Borics Ádám ezekkel a szavakkal köszönte meg a támogatást, és így vallott arról, hogy miként jutott el idáig.

Nagyon sokat dolgoztam ezért a pillanatért, úgy érzem eljött az ideje megmutatni igazán nagy színpadon is fellépni a Madison Square Gardenben. 16 éves korom óta csak egyetlen cél lebeg előttem, amire feltettem az egész életem, és mindent alárendeltem a cél érdekében. Elköltöztem egy másik kontinensre, egy időre elhagytam a hazámat, a családomat, barátaimat, csak azért, hogy jobb harcossá váljak. Nagyon sok nehézséggel kellett szembe néznünk, azért beszélek többesszámmal mert a párom mindvégig velem volt (Zsófi), aki nélkül nem tudtam volna végigcsinálni. Nagyon sok ember segített utazásunk során, végtelenségig sorolhatnám őket. Tudják, hogy nagyon hálásak vagyunk nekik.

A munkát beleraktam, a felkészülés során, ígérem a ketrecben is minden bele fogok adni. Köszönöm a sok támogatást mindenkinek."

Via: 24.hu, Borics Ádám


KÖVESS MINKET:




hirdetés
48411775_2339652006058837_7166498596638949376_n.jpg

Az egyetemi katedrától a vasvilláig – Sipos Mihály és Ruszkai Krisztina családi gazdasága

A városi életet és az egyetemi karriert adták fel azért, hogy hajnalban keljenek, állatokat etessenek, tehenet fejjenek. És egy percig sem bánják. A Tulipános Tanya az életük.
Szegedi Éva, Nyitókép: Ujvári Sándor - szmo.hu
2019. június 20.



Azt sem tudták, hogyan kell a kályhába befűteni, és csupa füst lett a szoba, és még elegendő fa sem volt a telken, hogy árnyékot adjon az állatoknak, amikor tanyára költözött Sipos Mihály és a felesége, Ruszkai Krisztina. Csak azt tudták: tanyán akarnak élni, itt akarnak gyerekeket nevelni, és maguk szeretnék megtermelni azt, amit megesznek.

A városi életet adták fel azért, hogy hajnalban keljenek, állatokat etessenek, tehenet fejjenek. És egy percig sem bánják.

Sipos Mihály nemrég Budapesten, az „Egy nap - Városi ökobandázás” nevű fesztiválon osztotta meg az önellátó gazdálkodásról szóló tapasztalatait a közönséggel. Könyvet is írt Fenntartható visszafejlődés címmel, és az érdeklődőknek szívesen bemutatja gazdaságukat, a Cegléd környékén található Tulipános Tanyát.

Mit keres két olyan ember a tanyán, aki nem tanyán nőtt fel? Miért cserélték erre a városi életet? Hogyan teremtették meg a saját gazdaságukat? Miért tartják fontosnak, hogy maguk termeljék meg az élelmüket?

Ruszkai Krisztina Budapesten született és a város környékén bértartásban voltak lovai, oda járt ki lovagolni. Versenyzett, kijutott az ifjúsági díjugrató Európa Bajnokságra is. Sipos Mihály Komárom-Esztergom megyében, egy nyolcszáz fős kis faluban élt egyetemista koráig, utána Gödöllőn élt tíz évig, és az agráregyetem tangazdaságában is dolgozott.

Az egyetemen ismerkedtek meg, és hamar kiderült, hogy mindketten természetközeli életre vágynak.

Sipos Mihály egyébként 22 évesen Magyar Tudományos Akadémiának kérdőívezett egy kutatáshoz az alföldi tanyákról, ő pedig azon a nyáron éjszakába nyúlóan beszélgetett a tanyasiakkal. Megérintette például az egyik kilenc gyermekes család: szegényen de boldogan éltek. Amikor véget ért a felmérés, még éveken át visszajártak hozzájuk, ő akkor döntötte el, hogy tanyán fog lakni.

„Már az egyetem alatt eldöntöttem, hogy tanyán szeretnék élni, ezért is tanultam agrármérnöknek, hogy el tudjam látni a családomat élelmiszerrel” - mondta Ruszkai Krisztina korában egy interjúban.

„Amikor megismerkedtünk az egyetemen, félelmetesen hasonlókat álmodtunk már akkor” - mondta ugyanerről Sipos Mihály.

„Kriszti szerette volna biztos kézben tudni és nem bértartásban a lovait, saját istállóban. Én pedig egyre inkább szükségét éreztem annak, hogy tiszta élelmiszert állítsunk elő és fogyasszunk.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x