hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
_93B9851
Újragondolt Messiás-történet debütál a Müpa színpadán
Messiás.ma címmel készül rockoratorikus passió Händel alapművéből. Az összművészeti produkcióban szerepel többek között Horváth Charlie és Malek Andrea is.
szöveg:Dömötör Nikolett, fotó: Sin Olivér - szmo.hu
2017. április 24.


hirdetés

Közel 100 szereplős, minden tekintetben grandiózus produkció készül a reformáció 500. évfordulójának alkalmából: a Messiás.ma Händel egyik legismertebb művének, a Messiás című oratóriumnak átdolgozása, méghozzá egészen különleges formában.

Egyrészt 21. századi jelenünkben aktualizálja az 1700-as években született eredeti alkotást, másrészt a Várkonyi Mátyás jegyezte előadás műfaji megjelölése – rockoratorikus passió – is izgalmas kérdéseket vet fel.

A készülő darab első rendelkező próbáján mi is kaptunk egy kis ízelítőt ebből a lélekemelő, mégis – talán épp mindennapjainkra vonatkoztatott „profánsága” miatt – könnyen befogadható és könnyen élvezhető atmoszférából, ami a darab egészére jellemző.

Händelnek mindig is az volt a vágya, hogy műveit színházi körülmények között, szcenírozva, operaként vigyék színre. Maga a bibliai szöveg önmagában is fontos üzenethordozó, ugyanakkor az, hogy Händel mélyen szakrális zenéje most a táncnak, a mozgásnak, a színészi játéknak köszönhetően kel életre, könnyebbé teszi a mű megértést - mondja Várkonyi Mátyás, a produkció karmestere és atyja, a Generál együttes és a Rockszínház egyik alapító tagja.

Messias.ma_Várkonyi Mátyás és Horváth Charlie_k

Aktualitásának egyik részét az adja, hogy a történet abban a környezetben elevenedik meg, amelyben hétköznapjainkat éljük, másrészt pedig rendhagyó módon magyar nyelven hangzik el. Korábban ugyanis főként németül és angolul (eredeti nyelven) játszották, így aratta legnagyobb sikereit.

Az alkotók azt remélik, hogy a Várkonyi készítette magyar fordítás hozzájárul majd a még teljesebb megértéshez, az elmélyüléshez, így közelebb kerülhet a közönség szívéhez-lelkéhez.

A színpadi megjelenítés, a téma aktualizálása és a szöveg magyarítása mellett (vagy inkább ezekkel szoros egységben) a Messiás.ma zeneileg is tartogat újdonságokat. A szimfonikus zenekar, a kórus mellett bizonyos részeiben tetten érhető olyan modern zenei megfogalmazás, rockzenei hangzás, amitől ismerősnek, időben közelebbinek érezhetjük. Az alkotók azonban sietnek leszögezni, hogy maga a darab semmilyen szempontból nem rockopera, sem egy átdolgozott, „rockosított” klasszikus. Nem lesz széthangszerelve, erőltetve, az elektronikus hangszerek inkább jelzésszerűen szerepelnek benne.

_93B9816
Georg Friedrich Händel Messiás című oratóriumát a szerző fő műveként tartják számon. 1742-ben mutatták be Dublinban egy árvaház javára, és Händel életében kizárólag jótékonysági céllal adták elő. Szövegét Charles Jennens angol költő állította össze. Händel 1741 augusztusától foglalkozott a téma megzenésítésével, és mindössze huszonnégy nap alatt készült el vele. Az ősbemutatót maga a szerző vezette a csembaló mellől, hatalmas közönségsikerként vonult be a köztudatba.

A londoni, Covent Garden-beli bemutató (1743) után hagyománnyá vált, hogy az oratóriumot – jótékonysági céllal – minden évben előadják a Foundling Hospital (árva- vagy lelencház) kápolnájában. Händel életében összesen harmincnégyszer adták elő, mindannyiszor az árvaház javára. Nagy-Britanniában az idők során bevett szokás lett, hogy a kórus által előadott Halleluját a közönség állva hallgatja meg. (Ennek eredete II. György királyhoz fűződik, aki a londoni premier előadásán felállt a tétel hallgatása közben, a közönség pedig követte őt.)

Az oratóriumban kiemelkedő a kórus szerepe, ezen kívül egy vagy két szoprán, egy alt, egy tenor és egy basszus működik közre. Händel eredeti zenekara huszonöt vonósból, két oboából, két fagottból, két trombitából, üstdobból és csembalóból állt, a kórus 20–25 fős volt. Később egyre monumentálisabb együttessel adták elő.

Maga a cselekmény a Messiás történetén alapul. Az első rész a Krisztus előtti időkről és a Megváltó születéséről, a második a szenvedéstörténetről, a harmadik pedig a megváltásról szól. Az áriák egy része operaszerű, de az oratórium meghatározó karakterét a kórusszámok adják. Teljes előadásának időtartama mintegy 135 perc, ez azonban függ a választott előadásmódtól, ami a darab több mint két és fél évszázados folyamatos előadástörténete során sokat változott.

Az első rendelkező próbát heteken keresztül több alkalmas korrepetíció, összeéneklés, a koncepció átbeszélése előzte meg. Az „igazi” munka azután kezdődött, hogy Fodor Zoltán koreográfus (akinek egy zenés-táncos produkció esetében nyilvánvalóan kulcsszerepe van) bekapcsolódott a folyamatba, miután egy külföldi turnéról hazatért társulatával, az Inversedance-szel.

Az oratórium klasszikus vonalát négy vezető szólista: Rácz Rita (szoprán), Balogh Eszter (alt), Csengeri Attila (tenor) és Gábor Géza (basszus) viszik, a barokk hangzást pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekarra és az Új Liszt Ferenc Kamarakórusra bízták az alkotók. A közreműködő művészek egyébként a magyar zenei élet különböző szegmenseiből, műfajaiból jönnek; köztük van például Horváth Charlie, Karácsony James, Malek Andrea, Csuha Lajos, Földes Tamás, Makrai Pál, Szemenyei János – ők alakítják azokat a szerepeket, amelyektől mai értelmezést kap az előadás.

Messias.ma_Rácz Rita_k

Csuha Lajos, aki korábban a Várkonyi Mátyás vezette Rockszínházban is játszott, elmondta: ha külső produkció van, a mai napig rendre számít rájuk, a munkájukra. „Mindig van bennem egy kis nosztalgikus érzés, amikor Matyi valamit összehoz. Két éve megcsináltuk a Mata Harit a Müpában, amelyben ugyancsak sok rockszínházas vett részt. Örülök neki, hogy gondolkodik bennünk. Amennyire az Operettszínháztól és a szinkronból el tudok szabadulni, nagy örömmel jövök, ha hív.

”Az Operettszínház művészének kifejezetten a Händel-műhöz is van kötődése: 1992-ben a margitszigeti szabadtéri színpadon Koltay Gábor rendezésében, Makláry László vezényletével Fiatal Messiás címmel egy abszolút modern, angol nyelvű változatát adták elő, amelyben vokálozott. Szólistaként szerepelt benne többek között Nagy Anikó, Sasvári Sándor és Csepregi Éva is, de ez az előadás nem a mű egészére épült, az egyes zenei részek lazán összefűzve jelentek meg benne nagyzenekari kísérettel, kiegészítve a debreceni Kodály kórus énekével.

Messias.ma_Malek Andrea_k

Karácsony James szerepe kapcsán mesélt a karakterek közötti átjárásról, variálhatóságukról – ő maga például nem csak gitáros lesz, de a kórusban is énekel majd, sőt ő a hírnök, az egyik pásztor és király megformálója. Ahogy mondta, az előadás cselekménye szerint feltűnő figurákat inkább jelzésszerűen különböztetik meg egymástól. „Nagy kedvvel vágtunk bele, ez egy igazán bensőséges munkafolyamat” – tette hozzá. „Szeretnénk azt a hangulatot, azt az érzést átadni, a közönség felé interpretálni, ami minket is átjár a próbaidőszak alatt.

Amint megszólal Handel csodálatos, szívbe markoló, óriási mélységekbe hatoló műve, egyszerűen nem lehet kibújni alóla. Minden dala olyan, mint egy-egy sláger – igaz, kicsit bonyolult, de tulajdonképpen slágerzene amellett, hogy magukban hordoznak egyfajta szakrális ájtatosságot, felszabadultságot. Ezzel együtt megnyugtatóan hatnak, a rohanó világban lecsendesítik az embert, a bennünk gyűlő stresszt, indulatot, ami mindannyiunkat mindennap ér.”

Az összművészeti produkciónak is tekinthető Messiás.ma széles befogadói réteget céloz meg, vallási hovatartozástól függetlenül. Az alkotóknak kifejezetten koncepciója volt, hogy minél heterogénebb közönséghez érjenek el, legyen szó fiatalokról vagy idősebbekről, a komoly- vagy könnyűzene kedvelőiről. Ennek jegyében az

április 25-i, Müpa-beli bemutatót követően, a tervek szerint utazó előadás válik belőle, hiszen az alkalmi társulat számára fontos, hogy minél több helyszínen játszhassák, országos, sőt, akár határon túli turnét tervezve.


KÖVESS MINKET:
Jobbnál jobb programokra mehetsz március 15-én és a hosszú hétvégén
Az egész országban találhatsz érdekességeket. Adunk pár tippet!
MTI, PIM, Programturizmus, Fotó: Illusztráció/H. Szabó Sándor - szmo.hu
2019. március 14.


hirdetés

A központi programok Budapesten március 15-én pénteken reggel 9 órakor a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek a Parlament előtti Kossuth téren.

Milyen programok lesznek még aznap Budapesten és országszerte? Adunk néhány tippet.

Szentendrei Skanzen

A huszárok életének legfontosabb állomásait mutatja be a nemzeti ünnephez kapcsolódó hosszú hétvégén péntektől vasárnapig a szentendrei Skanzen.

Megtudhatod, hogy a zenés-táncos verbuválás után milyen volt hajdan belépni a hadseregbe, majd a Skanzen huszárképzőjében "kiképeznek" katonának. Az 1948-49-es csatákat ólomkatonákkal lehet újrajátszani, de lehetőség lesz belekóstolni a huszárok kedvenc ételeibe is.

A Hagyaték Lovas Egyesület huszártáborában az egykori huszárélet pillanatai elevenednek meg, majd lovas díszbemutatókat tartanak, de megnézheted a szabadságharc magyar tiszti és legénységi huszárainak, gyalogostisztjeinek szablyáit is.

A mesterségbemutatókon a gyöngyszövést és a kovácsmesterséget lehet megismerni, lesznek ügyességi feladatok és népi játékok, bábszínház, kokárdavarrás, könyvjelzőhímzés, gyertyamártás, mézeskalács-díszítés, de fakardot, huszárcsákót és huszáros ujjbábot is lehet majd készíteni.

Sajtótörténeti kiállítás nyílik az Újságmúzeum gyűjteményéből Pécelen

A csaknem kétszáz, nagy történelmi eseményről tudósító ritka újság, különkiadás, rendkívüli kiadás mellett sajtótörténeti tárgyi emlékeket is megnézhettek. A vitrinekben az 1700-as évek kiemelkedő eseményeiről, az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról, a világháborúkról, az 1956-os forradalomról, az űrutazásról és a magyar sportsikerekről tudósító újságok címlapjai láthatók a rendszerváltásig bezárólag.

Sal Endre, a gyűjtemény szervezője szerint a leglátványosabbak a nagyjaink haláláról, temetéséről beszámoló korabeli címlapok, ezeknek külön figyelmet szentelt a kiállításon. Láthatod például az Erzsébet királyné elleni gyilkos merénylettel foglalkozó, valamint a Kossuth Lajos és Deák Ferenc halálhíréről beszámoló lapszámokat.

Emellett a kollekcióban szerepel a Pesti Hírlapnak az a száma is, amelyben először jelent meg a Nemzeti dal és a Tizenkét pont. A kiállítás április 14-ig pénteken, szombaton és vasárnap látogatható ingyenes tárlatvezetéssel amelyre az Újságmúzeum Facebook-oldalán jelentkezhetsz be.

Ismét Forradalmi Forgatag a Budai Várban

Múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, hagyományőrzőkkel, népi játékokkal, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal és filmvetítésekkel vár benneteket a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum március 15-én, a nemzeti ünnepen.

10, 12 és 14 órakor meghallgathatod "Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc katonái és eszközei" című előadást, illetve 11, 13 és 15 órakor bejárhatod a Hadtörténeti Könyvtár és a Hadtörténeti Térképtár titkos raktárait. A kiállítások 9 és 18 óra között ingyenesen látogathatók.

A kézműves foglalkozásokon a gyerekek huszárcsákót, töltéstáskát, tarsolyt készíthetnek és játékkatonát festhetnek, fémkatonát önthetnek, de ékszerkészítésre is lesz lehetőség.

A rendezvényen a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatóján kívül a hagyományőrzők csatabemutatókkal, ágyúlövésekkel, puskasortüzekkel és szuronyharc bemutatókkal szórakoztatnak egész nap. A Hadtörténeti Múzeum Márványtermében 13 órakor a Kákics Együttes zenés-táncos műsorát láthatod, azután a Nemzeti Táncegyüttes 14:30-kor táncházzal vár benneteket. Program itt és itt.

Forradalmi forgatag lesz a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban is

10:00 Forgatag a palotában

Megismerkedhetünk a Károlyi-palota szerethető lakóival, úgymint Dzsenkóval, a Petőfi-rajongó telivérrel, K. Dezsővel a vakonddal és szenvedélyes kurátorral, s Par Avion kisasszonnyal, a kissé rosszul tájékozódó postagalambbal, s míg meghallgatjuk meséjüket, bebarangoljuk a Károlyi-palotát és utazunk is kicsit az időben.

Ajánlott korosztály: 4–8 évesek

11:00 Petőfi forgataga

Felfedezzük a Petőfi-tárlatot, megismerkedünk a szerethetően szétszórtan szenvedélyes költővel, s arra a különös rejtélyre is fényt derítünk, miért találhatunk 16 ördögszarvacskát a róla szóló kiállításban

Ajánlott korosztály: 6–12 évesek

12:00 Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezés a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál

Ünnepi beszédet mond: Nagy Koppány Zsolt író

Népi énekekkel közreműködnek a Cédrus Táncegyüttes tagjai és a Fix Stimm zenekar

utána Cédrus családi táncház

14:00 „Ha majd a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet...”

Petőfi evangéliuma. Eszmék, minták, jelszavak a márciusi forradalomban

Kalla Zsuzsa kurátori tárlatvezetése a „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” Petőfi választásai című állandó kiállításban

15:00 Klasszikusok újragondolva

Nagy Anna középiskolás diák tárlatvezetése a Petőfi-kiállításban

Folyamatosan zajló programok

10.00–15:00

– Újraindul a sajtógép! 1848. március 15-én történelmet írt a „sasos sajtó”. Most bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták.

– Nemzeti szalagos, ünnepi hajfonat készítése

Szegeden Toros Pálinkafesztivált tartanak a Széchenyi téren

Tizedszer lesz Toros Pálinkafesztivál 2019. március 14-17. között - ez gyakorlatilag a szegedi fesztiválszezon nyitánya. A hazai húsipari kistermelők, pálinkafőzdék és kézműves gasztronómiai különlegességek legjava lesz jelen a fesztiválon. A részletes programot itt találjátok.

Pécs: Ingyenes ünnepi koncertet ad a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központban március 14-én

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai előtt tisztelgő ingyenes koncertet ad március 14-én csütörtökön a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) a pécsi Kodály Központban. Az együttes keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a regisztrációs jeggyel díjmentesen látogatható hangversenyen magyar zeneszerzők - Erkel Ferenc, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc - művei csendülnek fel.

A Szabadság című esten Zemlényi Eszter, Bergovecz Dávid és Bognár Szabolcs énekművészek közreműködnek, a zenekart Erdélyi Dániel dirigálja.

Regisztrációs jegyek a rendelkezésre álló helyek erejéig a Kodály Központ jegypénztárában válthatóak - hívta fel a figyelmet a zenekar.

Szolnok: országos vasúttörténeti és vasútmodell kiállítás

Csaknem kétezer négyzetméteren 15 terepasztal és mintegy 400 méter hosszú vasúti modellpálya vár téged is a 8. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

A kiállítók között lesznek többek mellett a VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub tagjai, akik két terepasztalt és számos érdekességet mutatnak be. A kuriózumnak számító, az 1950-es években gyártott PéVé vasút is látható lesz. Újdonságként a Dunamenti Modellező Baráti Kör által épített és működtetett repülőgépmodelleket is láthajátok. Emellett a terepasztalokhoz kapcsolódó videókat, leírásokat, vasúttörténeti érdekességeket is láthattok okostelefonnal.

Koncert a Pannonhalmi Főapátságban

A csendnek szenteli 2019-es kulturális és spirituális évadát a Pannonhalmi Főapátság, a programok között hangversenyek, kiállítások, fitnesz lelkigyakorlatok és csendkurzusok is szerepelnek.

A nagyböjti hangversenysorozatban március 15-én a Wiener Choralschola 8-14. századi gregorián énekeket hallhattok.

Ünnepi programok Szekszárdon

A március 15-i nemzeti ünnepre négynapos sorozattal készül a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központ. A megemlékezést az ünnep napján a Béla király téren rendezik, ugyanitt már március 14-én este a Csizmazia Alapítvány és a Muslinca kórus közreműködésével dalok és versek hangzanak el, március 15-től 17-ig pedig a kulturális központban kézműves foglalkozásokat, matiné előadásokat tartanak gyerekeknek.

A mozi előterébe "Pilvax kávéházi hangulatot" ígérnek, itt reformkori jelmezekbe öltözhetsz. Az Agóra kávézóban szintén korabeli süteményeket, kávékülönlegességeket kóstolhatsz, lesz többek közt Kossuth-kifli, nemzeti színű pohárkrém, kokárda pizza, nemzeti színű szendvics.

Budapest: Kossuth tér és Nemzeti Múzeum

A központi programok pénteken reggel 9 órakor a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek a Parlament előtti Kossuth téren. Innen a lovas díszőrség felvezetésével vonulnak át az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szólal fel.

Felvonulás 1848 méter hosszú zászlóval Budapesten március 16-án

Egy 1848 méter hosszú nemzeti zászló készül Budapesten a Lénárd Zászlókészítő Kft. műhelyében. A kifeszített zászlóval 1848 önkéntes vonul majd az Operaház és a Hősök tere között március 16-án, a magyar zászló és címer napján.


KÖVESS MINKET:Hárommilliárd forintnyi inka arany Budapesten – megnyílt az Inkák Aranya kiállítás
Több mint 100 kiállítási tárgy – ékszer, maszk, dísztárgy, hatalmi jelkép vár a Komplexben. A megnyitón mi is ott voltunk.
Képek: Mervai Márk - szmo.hu
2019. március 13.


hirdetés

Mikor meghalljuk azt, hogy Inka Birodalom szinte rögtön mindenkinek a Machu Picchu képe ugrik be. Ez nem is csoda hisz egy olyan társadalomról van szó, akik bár nem ismerték a kereket és az írásbeliség mai formáját sem, mégis maradandót alkottak. A március 13-án a nagyközönség előtt is megnyíló 2500 négyzetméteres “Az Inkák Aranya” című kiállítás segít kicsit közelebbről megismerni, ezt a gyönyörű kultúrát és korszakot.

Az elmúlt években, a Király utcában már több híres kiállításnak is szemtanúi lehettünk. A JVS Group Magyarország Kft. igyekezett egyre magasabbra és magasabbra tenni a lécet a kiállítások színvonalával. A Titanic, a BODY és a Világ Múmiái után pedig elhozták az Inkák Aranya kiállítást is. A páratlan arany és ezüst gyűjtemény a Mujica Gallo alapítvány által működtetett perui Aranymúzeumból érkezett hazánkba, és a nagykanizsai Thúry György Múzeumtól és a Szegedi Tudományegyetemtől kölcsönzött kerámia és textil leletekkel kiegészítve ad betekintést azoknak a kultúráknak az életébe, amelyek a mai Peru területén és azon túl, Közép- és Dél-Amerikában virágoztak.

A több milliárd forintot érő aranytárgyak szállításának idejére még az utcát is lezárták. A tárgyak felállítása után a szakemberek folyamatosan ellenőrizék a hőmérsékletet és a páratartalmat. Utóbbinak állítólag mindig 50 százalék körül kell lennie, hogy az aranykincsek ne sérüljenek. A tárgyakhoz amúgy is csak speciális kesztyűben érhetnek a tárlat munkatársai, mert a legapróbb nyomás, a csupasz ujjak érintése is kárt tehet bennük. Mivel a kiállítás nemcsak az inka civilizációt, hanem annak elődeit is bemutatja, egyes leletek több mint 2600 évesek.

Kik voltak az Inkák?

Az inkák misztikus birodalma egykoron Közép-Amerikától Dél-Amerika déli részéig nyúlt, több ezer kilométeren keresztül alattvalók milliói lesték az uralkodó parancsait. Az inkák világa magába foglalta az Andok vonulatait, a végtelen partszakaszokat, a csontszáraz sivatagokat és egészen az Amazonasig terjedt. Bár sem a kereket, sem az írásbeliséget nem ismerték a mai formájában, az inkák egy jól működő államgépezetet hoztak létre, kultúrájuk évszázadokon át virágzott a spanyolok érkezéséig.

E letűnt civilizáció tagjai a Naptól származtatták magukat, amelyet az arany szimbolizált, és a végzetüket is a nemesfém csillogása okozta. A hódító európaiakat valósággal megbabonázta a rengeteg aranytárgy látványa és a mesés El Dorado keresése közben pusztulást hoztak a büszke és erős civilizációra. Így végül a csillogó vagyon átokká vált az inkák számára.

A vitrinbe zárt kincsek alá ki van írva, hogy mikorra tehető a készítése és hány gramm a súlya, illetve van egy részletes leírás arról is, hogy milyen díszítések vannak rajta. Hihetetlen, hogy ezeket több ezer évvel korábban készítették egy másik korban, kultúrában, eszközrendszerrel és szemléletmóddal, mivel mai szemmel is figyelemreméltó alkotásokról van szó. Bár a kerámia leletekből többet találtunk a tárlaton, azért aranyból sincs hiány. Az ember szinte észre se veszi, de percekig el tud nézni egy-egy kiállítási darabot.

Ha érdekel a kiállítás, és szívesen megnéznéd közelebbről a történelem egy darabját március 13-tól te is megteheted. További infokat a kiállításról ide kattintva találsz.


KÖVESS MINKET:

A paprika, a sercli és a sör az idei Gourmet Fesztivál slágertémái
Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a május 16-19. között a Gourmet Fesztiválon a Millenárison.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 05.


hirdetés

A paprika, a sercli és a sör adja majd az inspirációt az idei OTP Bank Gourmet Fesztivál séfjeinek. Az előző két évhez hasonlóan idén is kulcsszavakat jelöltek ki a szervezők, amelyekről kedvére asszociálhat a több mint 50 kiállító étterem csapata amellett, hogy konyhájuk bevett kínálatából is elhozzák kedvenc fogásaikat és külön a fesztiválra kitalált ételeiket.

„A hazai gasztronómia legjobbjainak bemutatása mellett igyekszünk évről évre emelni a nemzetközi színvonalat is: idén az eddigi legerősebb felhozatallal találkozhatnak majd a látogatók.

Nemcsak a minőségnek szenteltünk külön figyelmet, hanem annak is, hogy a meghívott éttermek érdekes koncepcióval, séfjeik pedig jó sztorival és izgalmas személyiséggel rendelkezzenek, hiszen ezek az összetevők is kellenek a felejthetetlen gasztronómiai élményhez”

– mondja Nemes Richárd, főszervező.

De hogy kerül a sercli az asztalra, kérdezhetnénk, s a válasz Mautner Zsófitól érkezik: „A kenyér szakrális, szimbolikus jelentőséggel bír a gasztronómiában, a hulladékmentes főzés pedig nagyon releváns és minket is foglalkoztató téma. Mindezek miatt izgalmas a száraz kenyér felhasználása” – meséli a fesztivál házigazdája.

„A serclinek a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban: akár már egy panírmorzsa is ennek számít. És a töltött kenyerektől a modern barnakenyér-fagylaltig folytathatnánk a sort, amely úgy gondoljuk, hogy a séfeket is meg fogja ihletni.”

„A paprikát pedig a többi között azért találtuk fontosnak, mert az egész világ innen ismer minket” – folytatja Jókuti András, a fesztivál másik házigazdája. „Eközben van egy kis “dohos illata” is: még nem törődtünk eleget azzal, hogy feldobjuk valamivel, megújítsuk és megmutassuk a világnak, hogy nem csak birkapörköltért, gulyáslevesért érdemes Magyarországra jönni.”

A harmadik téma, a sör nem csupán pácok, raguk, szószok lehetséges alapanyagaként jelenik majd meg, de a kiállítók között is kiemelt szerepet kap: a belga és cseh klasszikusok mellett természetesen a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek majd.

Az eddigi legizgalmasabb nemzetközi felhozatal

A gasztronómia rajongóinak legnagyobb közép-európai ünnepén ezúttal is számos kiemelkedő hazai és külföldi séf ad exkluzív vacsorát: az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou fúziós ízeit és fesztelenségét, az egycsillagos szöuli Lee Dzsong-kuk évtizedekig érlelt szószait és marinádjait, Iván és Szergej Berezutszkij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei pedig hatalmas hazájuk számtalan kreatívan feldolgozott alapanyagát hozzák a Millenárisra.

A Millenárisra érkezik a legjobb olasz pezsgőházként emlegetett Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez az éppen az ország legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz egy megismételhetetlen ebédmenüt. A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze, és ott lesz Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.

Kényelmes mobilfizetés a Gourmet-n

A Gourmet Fesztivál nem csak a gasztronómia terén nyújtja a legjobbat, évek óta törekszik arra is, hogy a látogatók számára egyszerűbbé és kényelmesebbé tegye a szolgáltatásokat, így például a fizetési folyamatot. A fesztivál névadó szponzora, az OTP Bank, segít ebben idén is. “Az egy érintéssel is működő kártyák mellett a Simple appnak köszönhetően már okostelefonunkkal is fizethetünk az eseményen vagy bármely kereskedőnél. A gyors fizetéshez elég csak digitalizálni a bankkártyánkat az alkalmazásban, így bárki élvezheti a kényelmes mobilfizetés lehetőséget” – mondta Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing és kommunikációs igazgatója.


KÖVESS MINKET:

Indítsd Egerben a fesztiválszezont!
Ezt május 30-án meg is tehetjük, amikor a hazai zenekarok és előadók koncertjeinek a festői Bolyki-völgy adja majd a díszletet. Csak azért is zene! Csak azért is Feszt!Eger!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 14.


hirdetés

Három nap a hazai pop-rock-hip-hop jegyében, ráadásul az egyik legvonzóbb fesztiválhelyszínen. A Feszt!Eger már évek óta a fesztiválra kiéhezett látogatók első célpontja, ahol a hazai bort hazai zenével pezsdítik fel.

Az idei feszten az első nap a Jetlag lép színpadra, majd az idén jeles születésnapot ünneplő Halott Pénz ad koncertet. Másnap már két színpadon indul a buli. Az egyiken a Plasticocean, az AWS, a Road és a Bagossy Brothers Company váltják egymást míg a másik helyszínen a The Anahit, a ByeAlex és a Slepp, az Anna and the Barbies és a Dorothy adja egymásnak a mikrofont. Szombaton a jön a Before the Last, a Follow the Flow, a Quimby és a Bëlga. A másik színpadon pedig Fatal Error, Fish!, Ganxsta Zolee és a Kartel és Leander Kills koncertek sorjáznak majd. Mindez egy “jelképes”, 12.000 forintos elővételes bérlatárért. Kell ennél több?


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x