hirdetés

Újra vörös riasztást adtak ki Észak-Olaszországban: Velencét megint elöntheti az ár

Most a legkritikusabb a helyzet Genova és Savona térségében, estére Velencébe ér az áradás, és Piemonte tartományban is heves esőzések miatt adták ki a legmagasabb figyelmeztetést.
MTI - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

A legmagasabb fokozatú időjárási készültséget rendelték el szombaton az északnyugat-olaszországi Liguria tartományban, amelyet

ismét felhőszakadás és áradás sújt, és újabb áradásra készülnek Velence városában is.

Giovanni Toti liguriai tartományi elnök óvatosságra intette a lakosságot, arra kérve mindenkit, hogy vasárnap kora délutánig maradjon otthonában, és ha teheti ne menjen ki az utcára.

hirdetés

Szombati sajtótájékoztatóján Toti elmondta, hogy a legkritikusabb helyzet Genova és Savona térségében alakult ki, ahol az éjszaka két óra alatt 300 milliméter csapadék hullott, és azóta is esik az eső, viharos széltől kísérve.

Az utcákat számos településen víz- és sártenger lepte el. A genovai Val Polcevera utcáin másfél méter magasan hömpölygött a sárfolyam. A Genova térségében található kisebb településeken több százan maradtak elzárva a külvilágtól, miután a megáradt patakok sodorta törmelék utakat torlaszolt el és több helyen földcsuszamlások keletkeztek.

A polgári védelem és a tűzoltóság folyamatosan dolgozik, több helyen a lakosok evakuálására is szükség volt. Az utóbbi két hónapban ez a negyedik alkalom, hogy a legmagasabb fokozatú, vörös színű riasztást léptették életbe Liguriában a rendkívüli időjárás miatt. A tartományban az utóbbi 20 napban 1200 milliméter csapadékot mértek.

Velencében az esti órákra újabb, a tengerszinttől számított 110 centiméteres áradást várnak, amely vasárnap reggelre a 140 centimétert is elérheti. A szigetvárosban négy napja vonult el a korábbi ár, amely rekordmagasságon, 187 centiméteren tetőzött.

A szintén északnyugati Piemonte tartományban is vörös riasztást rendeltek el a heves esőzések miatt.

A fotókért és videókért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
meghalt-schwartz-sandor.jpg

Meghalt az első magyar szívátültetett, Schwartz Sándor

1992-ben végezték el nálunk az első ilyen műtétet - az orvoscsoport előtte 5 évig gyakorolt. Schwartz Sándor 56 évet élt, egy 24 éves donor szívét kapta meg anno.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 25.


hirdetés

Elhunyt Schwartz Sándor, aki elsőként esett át Magyarországon szívátültetésen.

A hírt a kispesti Kós Károly Általános Iskola közölte Facebook-oldalán.

Az intézmény, ahol a férfi gondnokként dolgozott, egy fekete keretes fotóval emlékezik meg az 56 éves korában elhunyt férfiról.

Magyarországon az első szívátültetést 1992. január 3-án hajtották végre a budapesti Ér- és Szívsebészeti Klinikán.

A Szabó Zoltán professzor vezette orvoscsoport egy 24 éves elhunyt férfi szívét operálta a vele született szívrendellenességben szenvedő, 9 évvel azelőtt leszázalékolt és már hónapok óta ágyhoz kötött, akkor 28 éves Schwarz Sándor testébe.

A műtét huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Schwarz Sándor azt mondta, ha a család és a gyerekek szempontjából nézi az életét, akkor boldog lehet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
macstevel-tamadtak-a-jegvarazs-nezoire.jpg

Bozótvágó késekkel támadtak rá tinédzserek a Jégvarázs 2. közönségére

Több tucat rendőrt küldtek a birminghami mozihoz. Az egyik támadó egy 13 éves lány volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 25.


hirdetés

Az egyik birminghami moziban szombaton este

macsétával a kezükben rontottak rá kamaszok a Jégvarázs közönségére - írja az Index.

A támadás miatt körülbelül 100 embert kellett kimenekíteni, és több tucat rendőrt küldtek a helyszínre, miután az egyik néző kihívta a rendőrséget. A rendőrök közül többen megsérültek.

hirdetés

A tinédzserektől a rendőrök két bozótvágót és egy kisebb kést is lefoglaltak.

Októberben Manchesterben történt késelés, egy bevásárlóközpont látogatóira támadt egy ember késsel, és többet is megsebesített.

A birminghami támadásról szóló hír folytatásához kérjük, lapozz.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
lili.jpg

Szilágyi Liliána szerint azért nem indulhat az Eb-n, mert Shane Tusup az edzője

A szövetségi kapitány ezzel ellentétben azt mondta: a sportoló 'jelenlegi formája nem biztató'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 25.


hirdetés

Hosszabb interjúban beszélgetett a Nemzeti Sport az Eb-ezüstérmes úszó Szilágyi Liliánával, aki október elején a Magyarországra visszatérő Shane Tusupot választotta edzőjének. Szilágyi azt mondja, azért maradt ki a jövő heti rövid pályás úszó-Eb-re utazó magyar csapatból, mert Tusuppal készül fel.

Az úszó a lapnak így nyilatkozott:

"Szerettem volna indulni az Eb-n, az elmúlt hetek eredményei azt mutatták, hogy érmet, érmeket hozhattunk volna haza, de úgy érzem, mások azt gondolták, megakadályozzák ezt pusztán azért, mert Shane az edzőm" - mondta a sportoló hozzátéve, hogy nyáron egy komolyabb mélypontot is átélt karrierjében.

hirdetés

Szilágyi elmondta: Tusupot azért választotta, mert egy a londoni olimpia után ő igyekezett erőt adni neki és lelket önteni belé.

"Figyeltem a munkáját, láttam az eredményeit, a júliusi világbajnokság után pedig véletlenül akadtam rá az interneten egy beszédére. Legalább ötször meghallgattam, egyből azt éreztem, ez az, amit keresek, amit én is képviselni akarok. Shane mellett az első pillanattól kezdve azt érzem, hogy a helyemen vagyok" - mondta a sportoló.

A szövetségi kapitány, Sós Csaba az Indexnek úgy reagált, a legjobb indulattal azt tanácsolja Szilágyinak, hogy ezt az időszakot inkább edzésre használja fel, mert a március végi országos bajnokságon már az olimpiáért kell harcolnia. Ő azt mondja, a sportoló formája jelenleg nem az igazi.

"Érthető, hogy Lilu hosszabb pihenőt tartott, örülök, hogy megtalálta az edzőjét, de ha nagy időt akar úszni, akkor a rövid pályás országos bajnokságon is megteheti az Eb után. A jelenlegi formája nem biztató. Más is van ilyen helyzetben, akit nem viszünk ki. Jó néhányan pedig kihagyják a versenyt, mert már az olimpia van előttük."


KÖVESS MINKET:


hirdetés
karacsony-gergely-sajtotajekoztato-mti-koszticsak-szilard-1000x667.jpg

Karácsony 5 pont teljesítését kéri a kormánytól, hogy igent mondjon a budapesti atlétikai vb-re

A főpolgármester azt szeretné, ha mindenki győztese lenne a sportesemény megrendezéséről szóló vitának, ezért fogalmazta meg ezeket a kéréseket a kormány felé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 25.


hirdetés

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester hétfőn rendkívüli közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentették azt az öt feltételt, amely teljesülésével támogatnák a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot.

Karácsony az Index tudósítása szerint azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy eleget kell tennie a választás előtt meghirdetett programjában vállaltaknak, és bár arra törekszik, hogy béke legyen a budapesti vezetés és a kormány között, nem feltétlenül kell mindenben egyetérteniük. Mint mondta, komolyan vesznek minden véleményt az atlétikai vb-vel kapcsolatban, de azokra is hallgatniuk kell, akik jobb egészségügyi ellátást és több zöldterületet szeretnének.

A főpolgármester ezért azt szeretné, hogy mindenki győztese legyen ennek a vitának.

hirdetés

Ennek érdekében öt pontot fogalmazott meg, amelynek teljesítését kéri a kormánytól, mert csak ebben az esetben támogatja a sportesemény megrendezését.

Ezek a következők:

1. 50 milliárd forint a budapesti járóbeteg és szakellátásra, mert több ezer budapesti életét lehetne megmenteni, ha elég képalkotó berendezés lenne az egészségügyi intézményekben

2. Ha elkezdődik a vb-hez szükséges stadion megépítése, a zöldterületeket is növeljék, és induljon meg a Csepeli Nagyerdő Program is. Karácsony szeretne egy új Városligetet kialakítani, ami Budapest új tüdeje lehetne.

3. A stadion megépítése olyan beruházás legyen, ami "nemcsak az élsportot szolgálja, hanem tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott, és a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja".

4. Minden szerződés nyilvános legyen, hogy a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.

5. A kormány továbbra is legyen elkötelezett a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházások iránt.

Karácsony arra kérte a kormányt, hogy fogadják el és teljesítsék ezeket a pontokat, erről pedig még idén legyen egy kormányhatározat. Azt szeretné, ha ha a Budapesti Közfejlesztési Tanács minél előbb összeülne, hogy megtárgyalhassák a részleteket.

Tavaly decemberben derült ki, hogy Budapest nyerte meg a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát, ezzel Magyarország először adhat otthont a világ harmadik legnagyobb sporteseményének.

A sikeres pályázatban egy Duna-part melletti, Ferencváros déli részén, illetve Észak-Csepelen épülő atlétikai központot ígértek, valamint egy 13 ezer fős stadiont.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke gyors döntést kért a vb megrendezését illetően, Karácsony azonban még néhány hét türelmet kért. A fővárosi közgyűlés szerdán dönt az ügyben.

hirdetés

KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!