hirdetés
DSC_0015.jpg

Újra nyit Budapest tengerpartja, a Lupa - májusban sokkal olcsóbban lehet fürdeni

Mint az amerikai filmekben: koktélt rendelsz a fehér homokos part egyik baldachinos ágyán fekve. Ez a Lupa, és egy köpésre van tőled!
Szöveg: Vass Adrienn, fotók: Csákvári Péter - szmo.hu
2018. május 10.


hirdetés

Tavasz helyett azonnal az arcunkba kaptuk a nyarat, így nem csoda, ha miután előkerülnek a forrónadrágok és tangapapucsok, hűsölni vágyunk. Budapesten sok fürdőzési lehetőség akad, de olyan mint a Lupa... ez a tengerpartos feeling az országban sem gyakori.

2017 volt az első évük, idén pedig a tavalyi szezon tapasztalataival gyarapodva, még több fejlesztés után nyitnak meg május 11-én.

Budakalász nem a világ vége, és autóval, biciklivel vagy tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető az egykori bányató, ami ma már egy fullosan kiépített strand. Ha pedig az ember elzarándokol idáig, már csak azt kell eldöntenie, hogy mennyit áldozzon a kikapcsolódásra.

Tisztázzuk már az elején, hogy mindenki ugyanabban a vízben fürdik, bármelyik partszakaszt is válassza. Szóval ha csak a lubickolás a cél, nem fognak rólunk egy vagyont legombolni.

Az úgynevezett Öböl Strand tulajdonképpen a belépő kategória. Ez a kisebb és egyszerűbb rész, és itt sokkal szolidabb a jegyár. De itt is szépen fokozatosan mélyül a víz, itt is találhatóak öltözők, mosdók, wc-k, zuhanyzók, büfék és takaros napozóágyak. A tavalyihoz képest itt sokat javult a színvonal.

hirdetés

Ha azonban az ember valami komplexebb élményre vágyik, a Prémium Beach felé kell vennie az irányt, mert ott aztán tényleg akad minden, ami szem-szájnak ingere.

Fehérhomokos part, privát beach, különböző látványelemek a hajótól a repülőig. Gyerek strand, vízi kalandpark, trambulinpark, "vízi dodzsem" és ugrálóvár. Közösségi iroda, rendezvényterek, beach club-ok, sunset partyk, napozó stégek...

És tényleg nem soroltam fel még mindent!

Mondhatjuk, hogy a legkülönbözőbb igényeket is kielégíti a Lupa, hisz míg a gyerekeseknek millió lehetőségük van arra, hogy szórakoztassák a csemetéket, a megrögzött irodisták akár egy gyors munkaórára is el tudnak vonulni. És ha valaki itt tartaná mondjuk az esküvőjét, az óriási rendezvénytermet vehet ki saját konyhával és stéggel.

És természetesen enni-inni is lehet. A Costes-től kezdve a Divinobeach bárjáig minden lesz. Cukrászda, lángosos, pizzás, halas, gyros-os, magyaros, fagylaltos...

Sajnos ottjártunkkor még csak takarítottak a vendéglátósok, de legalább van miért visszamenni, az egész gasztrosétányt érdemes lesz kipróbálni, és a végén egy jó koktélosnál illik bevégezni.

Ha pedig a sport szerelmese valaki, akkor is imádni fogja a helyet. Itt van például az ország egyik legnagyobb vízi kalandparkja és a közép-európai régió legnagyobb wakeboard centruma is, ahol egy 6 pontos, egy 5 pontos és két db 2 pontos pályával várják a műfaj szerelmeseit.

És még pár "apróság": vízilabda, búvárcentrum, SUP, surf, különböző evezős és vitorlás ágak. Strandfoci, strandröplabda, strandkézi pályák, beach tenisz, teqball, streetworkout pálya és szabadtéri konditerem. Flyboard és Jetovator, elektromos kishajó, kajak-kenu pálya.

És szinte biztos, hogy kihagytam valamit... de nézzétek el nekem. A Lupa erényeit még felsorolni sem egyszerű.

A Lupa számokban:

- Budapest határától 2 kilométerre található

- 100 hektáros terület

- 2,5 km-nyi strandolható partszakasz

- 500 napernyő

- 800 napágy

- 23 vendéglátóegység

- 2000 autó fér el a parkolókban

- összesen 10.000 fő befogadására képes

- az Öböl Strandon 2.500 strandoló fér el

- a Prémium Beach-en akár 7.500 vendég fogadható

 

Biztos mindenkit más fog meg ezek közül a dolgok közül, de én a baldachinos napágyhoz szervírozott fröccsel tudom magam a leginkább elképzelni.

Nektek mi a kedvenc részletetek?

Jó ha tudod!

Közlekedés:

A Lupát immár aszfaltozott utakon közelíthetjük meg – ebből mintegy 2 km-nyi épült, a négy bejáratnál négy parkolóban lehet az autókat hagyni. Az összes parkolóban 2.000 autó fér el, csak a főbejáratnál 1.500 férőhelyes parkoló várja a strandolókat. A parkolódíj nem egy nagy összeg, 200 Ft/óra, de legfeljebb 1000 forintra rúg naponta. Aki nem saját kocsival érkezik, őket a Budakalász hévmegállótól elektromos kisbusz szállítja a Lupához, de az Auchan busz is kitérőt tesz a strand főbejáratához. Akinek kerékpárral támad kedve kilátogatni, a hamarosan megújuló nemzetközi kerékpárúton tekerhet egészen a Lupa-tóig, ahol körbezárt kerékpár tárolókban helyezheti el a bringát.

Készpénzmentes fizetés

A nagyobb fesztiválokon már megszokott és bevált készpénzmentes fizetési rendszer működik a Lupa-tónál is. Egyrészt lehet fizetni a karszalag chipjével, ahol az előre feltöltött egyenlegből gazdálkodhatunk, de természetesen bankkártyával is lehet majd fizetni.

Jegyárak

IDE kattintva érheted el az aktuális jegyárakat, és érdemes már az előszezonban ellátogatni hozzájuk, mert május 31-ig jóval barátságosabbak az árak.

És még egy nagyvonalú kedvezménnyel startol a hely, ugyanis az indulástól egy hétig (május 11-18 között) a belépőjegy árát le is fogyaszthatjuk a Lupán!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bkng.jpg

Bezárja a Burger King a Nyugatinál lévő egységét

Az üzemeltető cég szerint a koronavírus után a kétéves metrófelújítás miatti várható csökkenés az ok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A Burger King megszünteti a Nyugati téri aluljáróban lévő egységét. A koronavírus-járvány kezdetén bezárt már, de akkor a Fusion Befektetési Zrt. Group még nem erősítette meg a Napi.hu-nak, hogy a bezárás végleges lenne.

Dara Zsolt vezérigazgató-helyettes most viszont már ezt válaszolta a lapnak:

"A Nyugati téri metróállomás felújítása a jövő hónapban megkezdődik. A metró előreláthatólag több mint két évre leáll. Mivel az étterem a Nyugati aluljáróban helyezkedik el, így az üzlet nyitva tartása nem racionális üzleti szempontból ezen időszak alatt.

Figyelembe véve a következő években lejáró bérleti szerződésünket, megállapodtunk a bérbeadóval, hogy a bérleti szerződésünket valamivel idő előtt megszüntetjük."

A cég helyzete Magyarországon ezzel együtt stabilnak mondható, az előző években fokozatosan nőtt a bevétel és a nettó profit is.

hirdetés

A mostani bezárással párhuzamosan a Burger King vidéken terjeszkedik. Idén három autós éttermet is indítanak: a múlt héten megnyílt a veszprémi, a jövő hónapban a kaposvári, és októberre tervezik a miskolci étterem nyitását - írja a lap.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lanchid_pixabay.jpg

Lezárják a Lánchidat szombat éjjel

Este fél nyolctól nem lehet a hídra hajtani.
Fotó: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Állagmegóvási munkák és egy futóverseny miatt szombat éjjel lezárják a Lánchidat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a hidat nem lehet használni szombaton 19.30-tól vasárnap hajnalig.

A korlátozás miatt változik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszjárat közlekedése - tették hozzá.

Az 1849-ben átadott budapesti híd egyre rosszabb állapotban van. A teljeskörű felújítása jövő tavasszal kezdődhet meg:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
normafa-budapest-mysecretbudapest-hegyvidek-hatalmas-fa-tortenete.jpg

A környék hatalmas, legendás fájáról kapta a nevét a Normafa

Állítólag Mátyás születésekor sarjadt. Emlékét ma egy másik fa őrzi Budapest egyik legszebb kirándulóhelyén.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

A Svábhegy ma is szép panorámát nyújtó kirándulóhelye és kilátópontja a Normafa.

Egykor a környék erdőkkel borított, tisztásokkal tarkított, zöld, beépítetlen terület volt. Még a XX. század elején sem pöttyözték színesre az épületek a hegyoldalakat, és messze el lehetett látni.

A Normafa egy legendás fáról, a korábbi Viharbükkről kapta a nevét - korának hatalmas fája volt.

"A XIX. században vadászterület volt a mai János-hegy és Széchenyi-hegy közti fennsík, vagyis a Normafa, ahol főleg szalonkára, nyúlra, fogolyra és rókára vadásztak. A budai polgárok ősi joga volt a február 2-i medvevadászat, amelyet 1855-ben betiltottak, majd 1871-ben felújítottak, de ekkorra már medve híján inkább a mulatság és az ivászat lett az esemény fő jellemzője" - írja Druzsin József "A Budai-hegység útikalauz" című könyvében.

Az öreg bükk a Normafa lejtő peremén állt, és a legenda úgy tartja, hogy Mátyás király születésekor nőtt ki, de az is elterjedt történet volt, hogy Mátyás vadászatai során megpihent az árnyékában. Egyikre sincsen bizonyíték.

hirdetés

Az viszont szinte biztos, hogy több száz éves fa lehetett. Többször is belecsapott a villám, innen kapta a Svábhegy német anyanyelvű lakóitól a Wetterbaum nevet; magyarul Viharbükknek hívták.

A környék már a XIX. században kedvelt kirándulóhely volt, a pesti és budai írók, költők, művészek, színészek is kijártak ide. Petőfi Sándor itt írta A hegyek között című versét, Keleti Gusztáv pedig képen örökítette meg.

És hogy honnan ered a Normafa név? A Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház művészei játékszüneti napokon, az úgynevezett normanapokon gyakran jártak ki a kirándulóhelyre.

1840-ben egy ilyen kirándulás alkalmával Schódelné Klein Rozália, a híres énekesnő, koloratúrszoprán állítólag a Viharbükknél énekelte el Bellini "Norma" című operájának nagyáriáját.

Az éneklés apropója az volt, hogy Nyáry Pál ott adta át Schodelné Klein Rozáliának a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót. A Norma című opera Casta Diva című nagyáriája ezekkel a szavakkal kezdődik "Casta Diva, che inargenti Queste sacre antiche piante" vagyis "Szűzi Istennő, ki beezüstözöd e szent, öreg fákat". Ettől kezdve a korábbi Viharbükköt már Normafának nevezték.

A szó szerint viharvert fa a XX. század elején még állt, ez a Fortepan fotóin is látszik, és látható a törzsén a sérülés. 1927. június 19-én már nem tudta tovább tartani magát, kidőlt. Törzsét a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat örök időkre konzerválja.

1962-ben a Normafa nevű öreg bükk emlékére kissé arrébb egy másik fát ültettek. A tövében emléktábla áll Devecseri Gábor költő szavaival.

"Normafa,

Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben,

Ünnepi hegymászók víg dala szállt körülötted,

Normafa,

Majdanidőn lombod közt éled az ének,

Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon."

Devecseri Gábor

További képekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-villamos.jpg

Két szakaszra osztva közlekedik az 1-es villamos, közte pótlóbuszok járnak

Három héten át újítják a pályát. A közlekedést autóbusz forgalmi sáv segíti, ezért az autóval közlekedőknek kevesebb hely marad.
MTI, fotó: MTI/MTVA/Bizományosi: Faludi Imre - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Villamospálya-felújítás miatt mától három hétig pótlóbusz jár az 1-es villamos helyett a Hungária körút és a Könyves Kálmán körút egy-egy szakaszán.

A Budapesti Közlekedési Központ korábbi tájékoztatása szerint augusztus 8. és 21. között az 1-es villamos két szakaszra osztva, a Bécsi út/Vörösvári út felől a Puskás-stadionig, Kelenföld vasútállomás felől pedig csak a Közvágóhídig közlekedik. A kimaradó szakaszon, a Közvágóhíd és a stadion között az 1-es jelzésű pótlóbusz viszi az utasokat. A 153-as busz pedig meghosszabbított útvonalon, a Gazdagréti tér és a Népliget között közlekedik, így az Infoparkból közvetlenül el lehet jutni a népligeti csomóponthoz.

Augusztus 22. és 28. között az 1-es villamos továbbra is két szakaszra osztva, de ekkor már a Bécsi út/Vörösvári út-Puskás-stadion, valamint a Kelenföld vasútállomás-Népliget szakaszon közlekedik. A kimaradó szakaszon, a Népliget és a Puskás-stadion között az 1-es jelzésű pótlóbusszal lehet utazni.

Hozzátették: a felújítás a gépkocsival közlekedőket is érinti. A villamospótló autóbuszok haladását a Könyves Kálmán körúton, illetve a Hungária körúton észak felé a Népligettől a Szörény utcáig, valamint dél felé a Szörény utcától a Mester utcáig autóbusz forgalmi sáv segíti, ezért az autóval közlekedőknek kevesebb hely marad.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!