dm
Újra nálunk járt a Depeche Mode
Kedd este bő három év után ismét fellépett nálunk a világ egyik legnépszerűbb zenekarának számító Depeche Mode. Mi ott voltunk, és ti?
Láng Dávid, Fotók: MTI-Mohai Balázs - szmo.hu
2013. május 22.Kíváncsiak voltunk, hogy mit tud nyújtani napjainkban az 1980 óta működő csapat, ezért mi is ott voltunk a Puskás Ferenc Stadionban tartott koncerten.

Gyakori panasz a hazai koncertfelhozatallal kapcsolatban, hogy a legnagyobb sztárok rendre elkerülik Magyarországot. A Red Hot Chili Peppers-t például hosszú évek óta nem sikerül idecsábítani, de több más világhírű zenekar sem jön közelebb Bécsnél vagy Prágánál. Nos, a DM esetében ilyesmiről szerencsére nincs szó: első alkalommal még 1985-ben jártak nálunk, nagyjából az ezredforduló óta pedig mindegyik turnéjukon érintik Budapestet, gyakran kétszer is.

Ezúttal március végén megjelent, Delta Machine című nagylemezüket mutatják be világszerte, hozzánk a koncertkörút hetedik állomásaként érkeztek. A helyszínnek választott Puskás Ferenc Stadion sajnos már jó ideje csak szükségmegoldásként funkcionál, mivel nincs jobb állapotban lévő arénánk ekkora befogadóképességgel.

Fénykorához képest így is alig feleannyi nézőt engedhetnek be – hiszen például a teljes felső karéjt lezárták balesetveszély miatt –, de a küzdőtér és a megnyitott szektorok így is szinte teljesen megteltek, ami jól mutatja a Depeche Mode népszerűségét a magyar rajongók körében.

Depeche Mode - teljes koncert

Előzenekar ezúttal nem volt, helyette nem túl igényes dubstep zene szólt a hangszórókból egyre nagyobb hangerővel, amíg háromnegyed 9 után pár perccel (nagyjából a sötétedéssel egyidőben) végre elkezdődött a buli.

Két új dallal kezdett a csapat, a Welcome to my World és az Angel hangulatalapozásnak jó volt, de először az utánuk következő Walking in my Shoes indította be igazán a közönséget. A küzdőtéren rögtön százával villantak fel a kamerás mobilok, az ülőjegyek tulajdonosai pedig tömegesen álltak fel helyükről és a szektorok közötti lépcsősorokról élvezték tovább a koncertet.

Depeche Mode - Soothe my Soul (élő)

Az Delta Machine dalaiból összesen hét szerepelt a repertoáron, de ezek közül első benyomásra csak a pörgős Soothe my Soul, illetve talán a Heaven volt emlékezetesebb. Van egy olyan érzésem a DM kapcsán, mintha az utóbbi időben már nem is az életmű bővítése miatt adnának ki új albumokat, inkább csak azért, hogy legyen apropójuk a turnézásra. Jól mutatja ezt az is, hogy az előző, többségében negatív kritikákat kapott Sounds of the Universe korongról egyetlen számot se játszottak el. Szerencsére viszont a tényleg jól sikerült, 2006-os Playing the Angel-ről kettőt is.

A fentieken túl a műsor túlnyomó többségével abszolút biztosra mentek: nem hiányozhatott az Enjoy the Silence, a Policy of Truth, a Personal Jesus, a Black Celebration, illetve az I Feel You sem. Bár a borzalmasan retródiszkó hangzású Just Can’t Get Enough-ot és Question of Time-ot ki lehetett volna hagyni, de ezeket jól ellensúlyozták az olyan, sokkal kifinomultabban megszólaló dalok, mint az egy szál zongorával kísért Home, vagy a szintén letisztult When the Body Speaks.

A Depeche Mode koncertje

Az utóbbi két számot előadó Martin Gore-ról többen mondják, hogy meg kéne maradnia a gitározásnál, mert az általa énekelt lassú-melankolikus számok megölik a bulit, nekem viszont tetszik az a kettősség, amivel árnyalja a koncertet. Bár a tempó valóban leült kissé, amíg ő volt a mikrofonnál, viszont hangulat szempontjából épp a Home közönség által kórusban énekelt refrénje volt a koncert egyik legjobb része.

Depeche Mode - Home

Depeche Mode - Szófia, 2013.05.12.

A másik csúcspontot a zárásként eljátszott Never Let Me Down Again nyújtotta, főleg a kihagyhatatlan koreográfia: katartikus élmény volt látni, ahogy emberek tízezrei kaszálnak kezeikkel a zene ritmusára. Dave Gahan énekes egyébként továbbra is fantasztikus formában van, 51 éves kora ellenére hangja és színpadi mozgása – ideértve a védjegyévé vált mikrofonállvány-pörgetést – sem változott semmit.

A DM ezúttal is remek bulit hozott össze, bátran kijelenthető, hogy három évtizedes pályafutás után is ők az egyik legjobb koncertzenekar világszinten. Európa után ősszel Amerika felé veszik az irányt, jövő év elején viszont ismét a környéken lesznek. Ha szerencsénk van, az előző két turnéhoz hasonlóan most is dupláznak majd, és még egyszer ellátogatnak hozzánk.

Ha te is szereted a Depeche Mode-ot, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x