hirdetés
dm
Újra nálunk járt a Depeche Mode
Kedd este bő három év után ismét fellépett nálunk a világ egyik legnépszerűbb zenekarának számító Depeche Mode. Mi ott voltunk, és ti?
Láng Dávid, Fotók: MTI-Mohai Balázs - szmo.hu
2013. május 22.


hirdetés

Kíváncsiak voltunk, hogy mit tud nyújtani napjainkban az 1980 óta működő csapat, ezért mi is ott voltunk a Puskás Ferenc Stadionban tartott koncerten.

Gyakori panasz a hazai koncertfelhozatallal kapcsolatban, hogy a legnagyobb sztárok rendre elkerülik Magyarországot. A Red Hot Chili Peppers-t például hosszú évek óta nem sikerül idecsábítani, de több más világhírű zenekar sem jön közelebb Bécsnél vagy Prágánál. Nos, a DM esetében ilyesmiről szerencsére nincs szó: első alkalommal még 1985-ben jártak nálunk, nagyjából az ezredforduló óta pedig mindegyik turnéjukon érintik Budapestet, gyakran kétszer is.

Ezúttal március végén megjelent, Delta Machine című nagylemezüket mutatják be világszerte, hozzánk a koncertkörút hetedik állomásaként érkeztek. A helyszínnek választott Puskás Ferenc Stadion sajnos már jó ideje csak szükségmegoldásként funkcionál, mivel nincs jobb állapotban lévő arénánk ekkora befogadóképességgel.

Fénykorához képest így is alig feleannyi nézőt engedhetnek be – hiszen például a teljes felső karéjt lezárták balesetveszély miatt –, de a küzdőtér és a megnyitott szektorok így is szinte teljesen megteltek, ami jól mutatja a Depeche Mode népszerűségét a magyar rajongók körében.

Depeche Mode - teljes koncert

Előzenekar ezúttal nem volt, helyette nem túl igényes dubstep zene szólt a hangszórókból egyre nagyobb hangerővel, amíg háromnegyed 9 után pár perccel (nagyjából a sötétedéssel egyidőben) végre elkezdődött a buli.

Két új dallal kezdett a csapat, a Welcome to my World és az Angel hangulatalapozásnak jó volt, de először az utánuk következő Walking in my Shoes indította be igazán a közönséget. A küzdőtéren rögtön százával villantak fel a kamerás mobilok, az ülőjegyek tulajdonosai pedig tömegesen álltak fel helyükről és a szektorok közötti lépcsősorokról élvezték tovább a koncertet.

Depeche Mode - Soothe my Soul (élő)

Az Delta Machine dalaiból összesen hét szerepelt a repertoáron, de ezek közül első benyomásra csak a pörgős Soothe my Soul, illetve talán a Heaven volt emlékezetesebb. Van egy olyan érzésem a DM kapcsán, mintha az utóbbi időben már nem is az életmű bővítése miatt adnának ki új albumokat, inkább csak azért, hogy legyen apropójuk a turnézásra. Jól mutatja ezt az is, hogy az előző, többségében negatív kritikákat kapott Sounds of the Universe korongról egyetlen számot se játszottak el. Szerencsére viszont a tényleg jól sikerült, 2006-os Playing the Angel-ről kettőt is.

A fentieken túl a műsor túlnyomó többségével abszolút biztosra mentek: nem hiányozhatott az Enjoy the Silence, a Policy of Truth, a Personal Jesus, a Black Celebration, illetve az I Feel You sem. Bár a borzalmasan retródiszkó hangzású Just Can’t Get Enough-ot és Question of Time-ot ki lehetett volna hagyni, de ezeket jól ellensúlyozták az olyan, sokkal kifinomultabban megszólaló dalok, mint az egy szál zongorával kísért Home, vagy a szintén letisztult When the Body Speaks.

A Depeche Mode koncertje

Az utóbbi két számot előadó Martin Gore-ról többen mondják, hogy meg kéne maradnia a gitározásnál, mert az általa énekelt lassú-melankolikus számok megölik a bulit, nekem viszont tetszik az a kettősség, amivel árnyalja a koncertet. Bár a tempó valóban leült kissé, amíg ő volt a mikrofonnál, viszont hangulat szempontjából épp a Home közönség által kórusban énekelt refrénje volt a koncert egyik legjobb része.

Depeche Mode - Home

Depeche Mode - Szófia, 2013.05.12.

A másik csúcspontot a zárásként eljátszott Never Let Me Down Again nyújtotta, főleg a kihagyhatatlan koreográfia: katartikus élmény volt látni, ahogy emberek tízezrei kaszálnak kezeikkel a zene ritmusára. Dave Gahan énekes egyébként továbbra is fantasztikus formában van, 51 éves kora ellenére hangja és színpadi mozgása – ideértve a védjegyévé vált mikrofonállvány-pörgetést – sem változott semmit.

A DM ezúttal is remek bulit hozott össze, bátran kijelenthető, hogy három évtizedes pályafutás után is ők az egyik legjobb koncertzenekar világszinten. Európa után ősszel Amerika felé veszik az irányt, jövő év elején viszont ismét a környéken lesznek. Ha szerencsénk van, az előző két turnéhoz hasonlóan most is dupláznak majd, és még egyszer ellátogatnak hozzánk.

Ha te is szereted a Depeche Mode-ot, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
7 durva baki a Trónok harcából, ami még a starbucksos poharat is übereli
Nektek is feltűntek ezek?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.Még a legjobb filmek és sorozatok készítői is véthetnek olykor hibákat, ez alól a Trónok harca sem kivétel. Nemrég beszámoltunk arról a hatalmas bakiról, ami az egész világot bejárta: az utolsó évad negyedik részének felvételekor ott maradt az asztalon egy starbucksos kávéspohár Daenerys előtt. Ráadásul a nem túl korhű elem a 15. perc környékén többször is felbukkan. Miután ez hatalmas felháborodást keltett, a HBO egy vicces magyarázattal állt elő, de az ötödik rész után megint figyelmesek lettek egy furcsaságra a fanatikusok. Egy képen ugyanis az látszik, hogy Jamie-nek hús-vér keze van, ami ugyebár lehetetlen.

Ezek után a Bright Side összeszedett még jó pár bakit, ami a Trónok harca eddigi részeiben előfordult, néhány pedig tényleg durvább, mint Daenerys Starbucks-pohara.

1. Havas Jon gumiszerű kardja

2. Modern locsolórendszer egy ókori városban

3. Jegygyűrű a Makulátlanok egyik harcosa ujján

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Most egy ásványvizes palackot felejtettek a Trónok harca egyik jelenetében
A csapat rendre úgy reagál, hogy a folyamatos bakizás oka nem marketingfogás, hanem egyszerűen figyelmetlenség.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 20.Még mindig nem tudni, hogy szándékos-e vagy sem, de egyre több baki bukkan fel a Trónok Harca háza tájáról.

Volt ugye Jamie keze, ami egy fotó erejéig visszanőtt, aztán a Starbucks-pohár, ami az asztalon maradt egy jelenetben.

Most egy újabb szomjas és figyelmetlen színész felejtett valamit a díszletben, ami ezúttal egy Samwell Tarly lába mögött felejtett ásványvizes palack volt.

A csapat rendre úgy reagál, hogy a folyamatos bakizás oka nem marketingfogás, hanem egyszerűen figyelmetlenség.

Lapozz, ha látni szeretnéd a bakit:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Trónok harca: megrendítőnek szánták az utolsó részt, de nem jött össze
Véget ért a nyolcadik, utolsó évad, elvarrták a szálakat. Nagyon be akarták már fejezni. Vigyázat, SPOILER!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. május 20.Egész múlt héten azon törtem a fejem, vajon hogyan lehet lezárni egy ekkora trilógiát csupán a maradék 75 percben. Hát így.

Összecsapták a befejezést, de az utolsó részből azért kiderült, ki ülhet a vastrónra. Illetve oda pont nem, és az is kiderül, miért nem.

SPOILER!

Érdekesség, hogy az utolsó részre ismét változtattak picit az intrón. Királyvár felperzselése után a mechanikus váracskán is látszódnak a pusztítás nyomai.

A főcímet követően a változatosság kedvéért a Trónok harca utolsó évadának utolsó része is vontatottan indul. A felégetett város hamulepte utcáin Tyrion a palotába tart. Végigsétál a felégetett termeken, s vele együtt mi is újra bejárhatjuk azokat a helyszíneket, ahol családja 8 évadon át szőtte a terveket és intrikákat.

Vicces, hogy gyakorlatilag az egész város téglákra esett, az alagsorban három kő elmozdításával Tyrion mégis megtalálja testvérei holttestét. Miközben ő könnyek közt, dühösen csapkodja a téglákat, Daenerys beszédet intéz katonáihoz, a megmaradt dothrakiakhoz és a makulátlanok seregéhez.

Ahogy az előző részben a Cleganebowl előtti scene, úgy ez alkalommal a Daenerys sárkányszárnyas belépője volt a rész legháttérképgyanúsabb felvétele.

Daenerys beszéde egyébként erősen emlékeztet valamiféle kommunista gyűlésre: molinóként lelógatott hatalmas zászló, magasba lendülő sarlók és a világ népeinek “felszabadításáról” szóló őrült monológ a történelemkönyvekből is ismerős lehet.

Miután Tyrion a királynő lábai elé dobja a segítői kitűzőt, börtönbe kerül. Jon meglátogatja, és az epizód első harmada tulajdonképpen egy köztük zajló hosszú, unalmas moralizálás arról, mi a helyes, illetve mit kellene kezdeni a bekattant Sárkánykirálynővel.

Jon szokás szerint nem is érti, mit keres itt, hogy került ebbe a szituációba, és nyűglődik azon, hogy neki kell jó döntést hozni és cselekedni. Végül rászánja magát, és felkeresi Daeneryst. Újabb poszterre való jelenet, amikor a hamulepte sárkány felemelkedik, hogy a bejáratnál megszagolja Jont.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Emilia Clarke megható Insta-posztban búcsúzik a Trónok harcától
Az utolsó évad zárórésze előtt jó néhány fotót posztolt a színésznő, aki bevallotta: szavakkal nem is nagyon tudja kifejezni, mit jelentett neki a sorozat és a karaktere.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.Emilia Clarke, a hamarosan kifutó Trónok harca Daeneryse hosszú Insta-posztban búcsúzott a sorozattól és karakterétől. Több fotó kíséretében arról ír, milyen nehéz szavakkal kifejeznie, mit jelentett neki ez a szerep és a 8 évadnyi forgatás, ami annyira meghatározó volt számára, hogy nőként, színészként és emberként is formált rajta. A rajongóknak is köszönetet mondott: "nélkületek mi sem vagyunk".

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Finding the words to write this post has left me overwhelmed with how much I want to say but how small words feel in comparison to what this show and Dany have meant to me. The mother of dragons chapter has taken up the whole of my adult life. This woman has taken up the whole of my heart. I’ve sweated in the blaze of dragon fire, shed many tears at those who left our family early, and wrung my brain dry trying to do Khaleesi and the masterful words, actions (and names) I was given, justice. Game of Thrones has shaped me as a woman, as an actor and as a human being. I just wish my darling dad was here now to see how far we’ve flown. But to you, dear kind magical fans, I owe you so much thanks, for your steady gaze at what we’ve made and what I’ve done with a character that was already in the hearts of many before I slipped on the platinum wig of dreams. Without you there is no us. And now our watch has ended. @gameofthrones @hbo #love #motherofdragonsoverandout

@ emilia_clarke által megosztott bejegyzés,


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x