hirdetés
patkany.jpg

Újra megjelentek a patkányok Budapest több kerületében

Két polgármester is felhívást tett közzé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Megint elszaporodtak a patkányok Budapesten. Erről több kerület polgármestere is a közösségi oldalán írt. Terézváros és Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere is felhívást tett közzé.

Soproni Tamás (Terézváros) írása szerint:

"Az elmúlt időszakban többen is jelezték, hogy patkányt láttak a kerületben. Nagyon fontos, hogy minden ilyen esetről az információ oda jusson, ahová kell, akiknek ilyen esetben 48 órán belül intézkedni szükséges.

2018. július 23-tól az RNBH Konzorcium végzi Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Főváros patkánymentes állapotának fenntartása vonatkozó irtási munkákat. Amennyiben a lakókörnyezetedben ilyen rágcsálókat látsz, vagy azok jelenlétére utaló jeleket észlelsz, mindenképpen tégy bejelentést.

A bejelentés 3 módja:

hirdetés

Telefonon: 06-70-364-6531 munkanapokon 8-16 óra között.

E-mailen: [email protected]

Weben: https://www.rnbh.hu/panaszbejelento/

A bejelentésben mindenképpen meg kell jelölni az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (pl. élő patkány a pincében), valamint meg kell adni egy elérhetőséget, lehetőleg egy telefonszámot, amelyen az irtást végző vállalkozó eléri a bejelentőt."

Szaniszló Sándor (Pestszentlőrinc-Pestszentimre) vezetője is hasonló felhívást tett közzé.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
medvet-lattak-a-normafan.jpg

Medvét láttak a Normafán

Csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták bemenni az erdőbe.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

"Lakossági bejelentés érkezett a Pilisi Parkerdő Zrt-hez, hogy csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták az erdőbe bemenni" - írja a XII. kerületi önkormányzat a honlapján.

A Hegyvidéki Önkormányzat arra kér mindenkit, hogy a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény kezelésében lévő területen fokozott figyelemmel járjanak el, amíg a szakemberek ellenőrzik a bejelentés valóságtartalmát.

A Pilisi Parkerdő és Normafa Park szakemberei szerint kevés az esély arra, hogy a bejelentő valóban medvéket látott.

De mivel ez száz százalékig nem zárható ki, az önkormányzat mindenkit arra kér, hogy ha medve jelenlétére utaló jeleket látnak a környéken, akkor jelentsék be a 06-20-499-1111-es telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lomtalanitas.jpg

Újraindult a lomtalanítás Budapesten, a kupacokat széttúró lomizók nehezítik a munkát az FKF szerint

Arra is kérik a budapestieket, hogy csak a megfelelő lomokat tegyék ki, ezzel segítve a hulladékokat elszállítók munkáját.
Fotó: FKF Zrt./Facebook - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Újraindult a fővárosi lomtalanítás - adta hírül a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) Facebook-oldala.

A járványhelyzet miatti több hónapos kényszerszünet után a XIV. kerületben indult újra hétfőn a lomtalanítás. A program menetrend szerint zajlik, de munkatársainknak erőfeszítést jelent az elszállítás, mivel olyan anyagok is kikerülnek, amelyeknek nem a lomban lenne a helyük (pl. háztartási hulladék, kartonpapír dobozok, textilhulladék, építési törmelék, festékek)

- tájékoztat a cég.

Hozzáteszik, hogy a közterület-fenntartók munkáját nehezítik a hulladékok közt válogató lomisok is, akik a rendben összegyűjtött lomokat gyakran széttúrják.

Az FKF kéri a budapestieket, hogy a postaládákba eljuttatott szórólapokban foglaltak szerint csak nagydarabos hulladékot készítsenek ki. A lomtalanítással kapcsolatos valamennyi információ megtalálható a www.fkf.hu honlapon.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
magyar-zene-haza-cimkep.jpg

Egyedülállóan szép lesz a Magyar Zene Háza, íme a fotók a különleges üveg tetőszerkezetről

A tetőzetet 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, így az egész épületen átfut a fény.
Fotók: Városliget Zrt. - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Elkészült a Magyar Zene Háza különleges tetőszerkezete, mely épület egyedi, organikus formavilágával Budapest egyik új és turisztikai vonzerejét jelentősen növelő jelképe lesz – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Az elmúlt évben az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén a legjobb középületnek járó díjat elnyert Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, közel 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a térszínen mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így több ezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók.

A világhírű japán építész Sou Fujimoto (magyar partner M-Teampannon) által tervezett környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett vizuális folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket.

Ilyen lesz, amikor elkészül:

„A felső szint elkészültével a Magyar Zene Háza szerkezetkész állapotba került, az épület kivitelezése jó ütemben halad előre: folytatódik a többemeletnyi, egyes szakaszokon közel 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfal-felület beépítése, mely egész Európában a legnagyobb lesz. A Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest projektnek köszönhetően megépülő új intézmény kiállító- és előadóhelyként, valamint zenepedagógiai központként, vagyis egy komplex zenei beavató intézményként működik majd.

hirdetés

A Magyar Zene Háza építése önmagában is szimbolizálja a Liget Budapest projekt célkitűzéseit: a Városliget átfogó megújításának köszönhetően a projekt egyidejűleg bővíti és rehabilitálja a park zöldfelületét és újítja meg - 21. századi színvonalon - a Liget kulturális intézményrendszerét"

- mondta Baán László.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy „a Magyar Zene Háza különleges, összetéveszthetetlen látványa mögött Magyarországon eddig nem látott tervezői és mérnöki megoldások sorozata húzódik meg.

A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden egyedi, felületét közel 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, melyeken a ligeti fák átbújnak, de ezekben a résekben helyezték el a ház innovatív megoldásai egyikét is: innen indulnak az úgynevezett fénykutak, melyek egészen a legalsó szintekig vezetik be a fényt, segítve a belső terek megvilágítását és különleges atmoszféra megteremtését.”

Az RTL Híradó stábja madártávlatból is levideózta az épület tetőszerkezetét:

Az iroda helyiségek mellett a felső szinten kaptak helyet a ház oktatási és zenepedagógiai funkciói: tantermek, digitális könyvtár és stúdiók segítik az edukációs munkát, egy olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön létre az emeleten, amely iskolai és gyerekcsoportok számára nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus és a könnyű zene terén egyaránt megkerülhetetlen lesz az alapfokú zenei oktatásban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
02_2.jpg

Buda legnagyobb kerthelyisége 36 féle hazai sörrel a csapon

Kézműves csapolt sörökkel, limonádékkal, a'la carte ételekkel valamint csocsóval, ping-ponggal, biliárddal csábít minket a Jégkert.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

15 évvel ezelőtt épült Budán, a Széna téren egy jégpálya. Sok ezer gyerek szokott itt korizni egész télen. És persze azok is, akik létrehozták ezt a helyet kedvenc sportjuknak, a jégkorongnak. De tavasszal a jégpálya eltűnik, és átváltozik egy óriási, fedett sörkertté.

A Jégkert a Mammutok, a Bíróság, és más magas épületek között távolról alig látható. Ha a 6-os villamossal vagy a metróval jössz a Széna térre, meg kell kerülnöd a régi városfalat, hogy észrevedd. A bejárat egy kis vaskapu, mögötte árkádsor vezet befelé. Itt rögtön egy kedves mosoly fogad, a személyzettől megkapod (vagy bemutatod a saját) vendégkártyád, amire egész este tudsz a kertben fogyasztani, hogy aztán egy összegben távozáskor kényelmesen rendezd a számlád. Ha barátokkal jössz, nincs vita vagy elszámolás, hogy ki, mennyit evett-ivott. Balra fordulva elmész a kerékpártárolók mellett, és már bent is vagy az óriási sátor alatt. Esős idő esetén is ideális, ekkora oldalról nyitott, felülről zárt kert nem nagyon van Budapesten.

Először a szakácsokkal fogsz találkozni, ha benézel jobbra a szabadtéri konyhába, utána

középen a bárpult a 36 sörcsappal. Igen. 36. Itt van a legtöbb Magyarországon.

Odalép hozzád egy pincér, üdvözöl, és segít megkeresni az asztalodat. Ha már itt vannak a barátaid, akkor talán már észrevettek, és integetnek neked. Ha nem foglaltál asztalt, akkor is találnak neked helyet. A kert óriási, sok tér van, sokféle hangulat. Elhelyezkedhetsz hátul, kint a fal mellé, vagy egy zárt, társasági életképpel díszített boxba, a pult melletti körasztalokhoz, esetleg középen, ahol legjobban érezheted a nyüzsgést. De bárhova is ülsz, a tűz fényeit idéző lampionok mindig a bevilágítják a látóteredet.

hirdetés

Ez az asztalok felett lévő lampion pedig egészen egyedülálló. Van benne egy hangszóró, abból szól a háttérzene. Átválthatsz a TV-n lévő mérkőzés hangjára, ha meccset jöttetek nézni, de ki is kapcsolhatod, ha zavarja a beszélgetést. Pincérhívó gombot is találsz rajta, a Jégkertben nem kell keresni a pincért, egyszerűen csak megnyomod a gombot.

De ami még ennél is meglepőbb, hogy a pincér rögtön azzal fogad, hogy „szeretnél-e egész este rendelni a mobilodról, pincér nélkül?” Válaszom, hogy igen, kipróbálom, miért ne? Miután elkérte a kártyaszámom, a tabletjén mutat egy QR kódot, amit csak le kell olvasnom a mobilom kamerájával. Ez egy olyan weboldalra visz, amelyen bármit rendelhetek telefonról (akár 4-es sörkóstolót is összeválogathatok!) anélkül, hogy fel kellene installálnom egy applikációt a telefonomra. Beütöm a rendelésem, és pár perc múlva hozzák is. Utána pedig ugyanitt látom az eddigi fogyasztásom, és akár az asztalnál tudom bankkártyával online rendezni a számlám, és csak kisétálok.

Az asztalon, az étlappapíron igazi pub food ételeket találsz (báránycsülök, sült libacomb, csirkeszárny), ami jól passzol a 36 féle hazai kisüzemi sörhöz. A pincér szerint eléggé népszerű a tépett malacburger és a fáklyaburgonya snidlinges tejföllel, mi is elgondolkodtunk rajta. De - folytatta a pincér - a szakácsok mindig készítenek valami különlegességet, amit a séf ajánlatában találunk. És itt tényleg nem mindennapi az ajánlat, pl gyömbéres-karamellás, kávés sajttorta. Kapsz ezek mellé egy sörlapot is, amin az éppen csapon lévő 36 sört találod meg. Van itt mindenféle, amit egy kraftsörös szerethet, IPA és búza hegyek, porter, stout, barna, vörös, savanyú, de még mézsör is. Gyümölcsös sörből sincs hiány, áfonyás és meggyes sör szinte mindig van – tudtuk meg a pincértől. Naponta több új sör kerül csapra, ha visszajössz egy hét múlva, már egész más söröket fogsz találni.

Amíg vársz, olvashatod a papír hátoldalán a sörök elkészítéséről szóló leírásukat, és rájössz, hogy megdöbbentően sok dolgot nem tudtál eddig a sörről.

Persze nem csak sört ihatsz, sokféle bor, pálinka és mindenféle rövidital közül választhatsz. Vannak koktéljaik, limonádéik (valóban telis-tele sok gyümölccsel, amit egyre kevesebb helyen látni) és ha nagyon meleg van, és éppen nem vágysz sörre, a legjobb, ha fröccsözöl. Nem tudsz olyat kérni, amit ne tudnának neked bekeverni.

Ha szereted a sportot, akkor jó helyen jársz, mi 15 óriás tv-t számoltunk. Nagyobb sporteseményekre mindenképpen foglaljál asztalt, mert sokszor teltház van.

Ha hátul ülsz a ping-pong asztal mellett, néha oda fog pattanni a labda. De ez itt természetes. Mindenki mosolyogva adja vissza. Próbáld ki te is! És ha a ping-pong asztalhoz nem férsz oda, de nem akarsz egész este ücsörögni, van még biliárd, csocsó, darts, teke. Családoknak pedig egy egészen nagy gyereksarok gyerekházzal, játékokkal, hétvégén ideális a családi ebédhez a gyerekeket lekötni.

A legtöbben azért jönnek, mert beszélgetni akarnak. Kettesben. Vagy a néhány barátjukkal, munkatársaikkal. Vagy mert olyan sokan akarnak összejönni, hogy máshol nem találtak elég nagy helyet. Náluk bárhány asztalt összetolhattok, lehet foglalni 10, 20, 30 de akár 50 főre is. Céges találkozókra, szülinapokra, legénybúcsúkra, tejfakasztó partikra abszolút ideális a hely.

Októbertől a kert bezár, és visszatérnek a pályára a hokisok, de kraftsöröket télen is ihatunk a Jégkertben, az épületben ugyanazzal a személyzettel, lampionokkal, finom ételekkel.

A Jégkert nagyon magyar hely, és erre büszkék is: csak magyar sört tesznek csapra, mellette magyaros ételeket, magyar pálinkákat és magyar borokat találunk, és itt főleg magyar vendégekkel találkozhatunk. De ha elhozod ide a külföldi barátaidat, ők is biztos jó emlékekkel fognak hazatérni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!