Újra meg kellett tanulnia járni – szánhúzó túrán térne vissza az ország legjobb elit akadályfutója
Tóth Ádám idén tavasszal még gerincsérvvel küzdött, jövő áprilisban viszont már az Északi-sarkon próbálná ki magát egy számára teljesen ismeretlen sportágban. Te is segíthetsz neki, hogy elérje célját.
Kiss Alexandra - szmo.hu
2018. december 01.


Tóth Ádám szereti a kihívásokat, azonban amire most készül, alighanem a legnagyobb megmérettetés lesz az életében. A 32 éves férfi rendszeresen sportol, az elmúlt években Magyarország legjobb elit akadályfutója volt. 2017-ben a Spártában megrendezett Spartan Race Trifecta versenyen mindhárom számban első helyezést ért el, az andorrai Európa-bajnokságon ötödik lett, és részt vett a világbajnokságon is.

A sikerek után azonban nagy csapás érte: idén tavasszal gerincsérvet diagnosztizáltak nála, majd miután nyáron megműtötték, újra meg kellett tanulnia járni. Azt gondolhatnánk, egy sportoló számára ez hatalmas törés, de Ádám csak előre nézett, sőt sokat tanult is belőle.

„Ez egy nagyon új dolog volt számomra. Teljesen jól tudtam fejben, hogy mit kell csinálni: bal-jobb, bal-jobb, de a testemet is rá kellett bírni arra a mozgásformára, amit úgy hívunk: séta. A fájdalom viszont egy új nézőpontot adott az egésznek. Másként látom már a világot. Lenyugodtam. Volt időm több dolgot átgondolni, átértékelni miközben néztem a plafont, egy jó fél éven át. A rohanó világban ezen belül az én állandóan futós életemben megváltoztak a dolgok. Például jobban koncentrálok a családomra, vagy éppen a testemre. Jelez a szervezet, ha baj van, csak meg kell látni és foglalkozni vele. Nem legyinteni egyet, és menni tovább”

– mondta.

On the way #adamtothocr #hospital #ontheway #rehab #walk #alone #stepbystep #walker #hernia #spine

237 Likes, 28 Comments - Ádám Tóth (@adamtothocr) on Instagram: "On the way #adamtothocr #hospital #ontheway #rehab #walk #alone #stepbystep #walker #hernia #spine"

A Budapesten élő sportoló jelenleg is küzd azért, hogy minél hamarabb felépüljön - ennek egyik első állomásának azt tűzte ki, hogy a feleségét és a két kislányát egyszerre a nyakába tudja venni.

De már most dolgozik benne a versenyláz, szeretne visszatérni, ráadásul nem is akárhol: az Északi-sarkon!

Ádám ugyanis jelentkezett a 2019-es Fjällräven Polar kutyás szánhúzó túrára, amit 2012 óta rendeznek meg Észak-Európában, és ezrek szeretnének részt venni rajta minden évben a világ minden tájáról. Tavaly egy magyar lány, Zaja Kitty is megnyerte a lehetőséget, hogy kipróbálja magát a szánhúzásban, a túra pedig teljesen megváltoztatta az addigi életét. Ádám számára is nagyon sokat jelente, ha kijutna erre az igencsak embert próbáló expedícióra, amely során a résztvevőknek a hideggel, a hóviharokkal, a sarki széllel és egy csapat idegen kutyával is meg kell birkózni. Mint mondta, azért választotta a Fjällräven Polart a visszatérésre, mert kellőképpen extrém hozzá, ráadásul illeszkedik a felépüléséhez is, hiszen bár még tart a rehabilitációja, reményei szerint jövő tavaszra a teste már képes lesz végigcsinálni ezt a kihívást.

„Több emberrel is beszéltem, akik kijutottak előző években és megcsinálták ezt a 300 kilométert öt nap alatt. Csillogó szemmel hallgattam a történeteket. Szeretném én is átélni és utána átadni az embereknek ezt a feledhetetlen élményt.”

Ahhoz viszont, hogy erre esélye legyen, több régiós pályázóval kell megküzdenie a kijutásért. A Fjällräven Polar jelentkezési oldalán a legtöbb szavazatot kell összegyűjtenie a közép-európai régióban. Ádám bízik abban, hogy a magyarok és a sportolótársak segítenek neki abban, hogy elérje, amit akar: visszatérni.

„Ez egy olyan cél, amit kitűztem magam elé, ez lebeg a szemem előtt. Szeretném képviselni az aktív életet, és példát mutatni mindazzal, ami én vagyok: család és munka melletti sportolás. Semmilyen kihívás vagy sérülés nem elég nagy ahhoz, hogy feladjuk a céljainkat”

– vallja az elszánt férfi.

Fut az Üllő, meg a lányok. Én meg drukkolok. #adamtothocr #family #together #ullo #üllő #run #girls #arena #finisher #friends #cheers #support

127 Likes, 0 Comments - Ádám Tóth (@adamtothocr) on Instagram: "Fut az Üllő, meg a lányok. Én meg drukkolok. #adamtothocr #family #together #ullo #üllő #run..."

Így tudsz szavazni Ádámra, hogy kijuthasson a Fjällräven Polar túrára:

IDE KATTINTVA, a Fjällräven Polar jelentkezési oldalán találod magadat, ahol láthatod Ádám profilját. Ezután nyomj rá a képe alatti VOTE gombra. Semmilyen regisztráció, megosztás vagy lájkolás nem kell hozzá, csak be kell jelentkezned a Facebook-fiókodba. Szavazni december 15-ig tudsz.

Tóth Ádám jelenleg mintegy 6000 szavazattal a negyedik helyen áll a Közép-Európa régióban, ahhoz azonban, hogy kijuthasson, az első helyen kell lennie a határidő végén.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x