hirdetés
forintok.jpg

Újabb mélypont: soha nem volt még ilyen gyenge a forint

Egészen pontosan 331,94 forintot ért 1 euró, ami ismét egy történelmi mélypont.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 10.


hirdetés

Kedden délután újabb történelmi mélypontot ért el a forint:

egy euró 331,94 forintot ért délután 5 óra körül. Igaz, egy órával később már csökkent az euró-forint árfolyam, jelenleg 331,4 forintra/1 euróra

- írja a Portfolio.hu.

A portál szerint ennek az az oka, hogy globálisan is romlanak a kilátások, ez pedig a forint árfolyamára is hatással van. A régióban viszont a lengyel zloty és a cseh korona sem mozdult számottevően.

Egy amerikai dollár 300,57 forintba kerül, az angol font pedig 371,24 forintnál jár jelenleg.

A portál szerint rövidtávon a következő időszakban az EKB csütörtöki döntése határozhatja meg az árfolyamok alakulását, amely újabb felfordulást okozhat a devizapiacon.

A forint legutóbb augusztus végén ért el árfolyammélypontot a főbb devizákkal szemben. Akkor

az euró jegyzése 331 forint fölé, 331,87-ig emelkedett, ami a forint valaha elért leggyengébb árfolyama volt. Ezt szárnyalta túl a mai érték.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
magyar-rendorseg.jpg

5 órán át zajlott a felettesét feljelentő ezredesnő meghallgatása

„Pontosan tudtam, hogy mindent kockára teszek” - mondta a Népszavának a rendőrnő, aki 16 éve dolgozik a testületnél.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 12.Nyilatkozott a Népszavának az az ezredesi beosztású rendőrnő, aki bántalmazással és zaklatással vádolja az egyik felettesét.

A férfi a nőt a munkahelye elvesztésével is fenyegette - írja a lap.

Az ügy a héten pattant ki, amikor a Népszava beszámolt róla:

"Az ezredesnek 'magánéleti kapcsolata volt' munkahelyi felettesével, aki vezérőrnagyi rangban a rendőrség csúcsvezetéséhez tartozik.

A nő állítja, hogy a kapcsolatot a férfi kezdeményezte. Házassági ígéretet tett, de szavát nem tartotta be. Az ezredes részletekbe nem akar belemenni. A lényeg az, hogy egy idő után elege lett a szeretői státuszból, és bejelentette a szakítást.

Elmondása szerint a férfi nem volt hajlandó elfogadni, hogy véget ért a kapcsolatuk. Hónapokon keresztül zaklatta, fenyegette.

'K...a anyád!', 'Szétb...om az agyad, te szemét!' – sorolja az ezredes, milyen trágárságokat vágott a fejéhez a vezérőrnagy.

Kisebb fizikai inzultusok korábban is előfordultak, de július 30-án már fájdalmas és látható nyomai maradtak a tettlegességnek. Először verbálisan, majd testileg bántalmazta a nőt a felettese. A nő látleletet vetetett fel a testén látható nyomokról, zúzódásokról.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
nyugdíjas.jpg

Évi 57 ezer forinttal kaphat többet jövőre egy átlagos nyugdíjas

Az átlagnyugdíj az előrejelzés szerint 139 751 forint lesz, de vannak, akik ennek alig a harmadára jogosultak – nekik az emelés mértéke is kisebb.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 12.A Nyugdíjguru.hu portálon jelent meg egy elemzés arról, mennyi lesz a nyugdíjkorrekció novemberben a különböző nagyságú nyugdíjakra, és ezt figyelembe véve mekkora összegre számíthatnak az érintettek jövő januártól.

A nyugdíjemelés mértéke idén 2,7% volt, a január-augusztus közötti infláció pedig 3,4% a KSH adatai szerint. A kettő közötti különbséget veszik alapul a novemberi korrekcióbál. Az éves korrekció a novemberi nyugdíj 0,7%-ának tizenkétszerese, tehát 8,4 százaléka.

A fentiekből következik, hogy a nyugdíjasok a novemberi járandóságukkal együtt egy összegben megkapják az emelési különbözetet (ami a novemberi ellátás 8,4 százaléka).

A decemberi nyugdíj összege nem nő, mivel az arra a hónapra vonatkozó emelési különbözetet is megkapták a teljes évre számított és a novemberi ellátásukkal együtt folyósított egyösszegű különbözettel.

A jövő januári két lépésben emelik a folyósítás előtt: először a decemberi összeg nő az idei évre szóló emelési különbözettel, vagyis a 8,4% 1/12-ed részével (ami 0,7%), ezután a második lépésben az így megemelt összeget növelik meg a jövő évre szóló költségvetési törvényben előrejelzett inflációs mértékkel, azaz 2,8%-kal.

A Nyugdíjguru azt írja, a fentiek alapján a 135 ezer forintos átlagnyugdíj 139 751 forintra nő, vagyis egész évre vetítve összesen 57 012 forinttal kaphat többet 2020-ban egy átlagos nyugdíjas.

Ha viszont jövő novemberben is lesz korrekció, az összeg még magasabb lehet.

Persze azok a nyugdíjasok, akik az átlag alatti összegű ellátásra jogosultak, emelésből is kevesebbet kapnak: 50 ezer forintos nyugdíj esetén alig 1760 forintos emelésre számíthatnak, és 100 ezer forintnál is csak ennek a duplájára, 3520 forintra.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
13ker-tuz-1.jpg

Óriási füsttel lángolt egy épület a XIII. kerületben

Messziről is látszott a hatalmas füst.
MTI; fotó: Kirschner Péter - szmo.hu
2019. szeptember 12.Kigyulladt egy magas ház tetőszerkezete csütörtök délután Budapesten a XIII. kerületi Gidófalvy Lajos utcában - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.

Kolozsi Péter elmondta, a tűzoltók több vízsugárral több oldalról kezdték meg a tűz oltását. A tűz okozta füst Budapest több pontjáról is jól látható.

Negyed 5 előtt nem sokkal a tüzet eloltották a tűzoltók – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Kisdi Máté hozzátette: a Gidófalvy Lajos utcában történt tűzesetben nem sérült meg senki.

Ismertetése szerint egy többemeletes, építés alatt álló, lakatlan épület tetőszerkezetében keletkezett tűz. Az építés során felhasznált szigetelőanyag ezer négyzetméteren égett.

A tűzoltók 13 járművel vonultak ki.

Képek a helyszínről:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
amazonas-tuz-fokusz.jpg

Hallották, ahogy sírnak az állatok – nálunk élő brazilok meséltek a lángoló Amazonasról

A Fókusz stábja kérdezte őket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 12.Még mindig ég az Amazonas őserdeje és augusztus óta folyamatosan pusztul a Föld egyik legfontosabb területe. Csak szeptember elején 2000 új tüzet regisztráltak Brazíliában, és az ebből következő levegőszennyezés már a műholdfelvételeken is kimutatható.

Mit láttak és mit éreztek a Magyarországon élő brazilok a lángoló esőerdő mellett? Hallották, ahogy sírnak az állatok, nem látták a Napot - miért fontos számunkra az Amazonas?

Kiderül a Fókusz riportjából:

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x