hirdetés
JAC_7652.jpg

Újabb extrákkal vár Budapest tengerpartja

Autósmozival, szaunatoronnyal, horgászcentrummal, izgalmas csúszdával és egy megújult helyszínnel, a Dürer Öböllel is gazdagodott idén a Lupa.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 24.


hirdetés

A Lupa a „Budapest tengerpartja” szlogennel hirdeti magát, a járvány miatt kialakult szituációban pedig idén még közelebb kerülhet mindenkihez ez a szemlélet. A Lupa kialakításakor ugyanis az volt a fő szempont, hogy minden olyan szolgáltatást idehozzanak, melyek jellemzően a tengerpartokon is megtalálhatók, illetve a kialakításával megidézzék a karibi hangulatot. A miliő megteremtésében pedig abszolút sikeresek voltak, hiszen a homokos part, a pálmafák, a korzó, az éttermek és a vízi sportok mind megtalálhatók az egykori bányatónál. És még annál is több minden.

A vírus miatt bár egyes ötleteket, fejlesztéseket csak később fognak megvalósítani, idén is több új szolgáltatással, fejlesztéssel bővült a Lupa. Az egyik ilyet részben a járvány ihlette, de állandóra építették: a Lupa Drive-in autósmoziban minden nap a legnépszerűbb filmeket vetítik este 21 órától egy hatalmas, 60 négyzetméteres valódi filmvásznon, míg a teljes hangulat – és a környéken élők nyugalma – érdekében a filmeket az autórádión keresztül, rádiófrekvencián lehet hallgatni. A beválallósabbaknak péntek éjfélkor horrorfilmeket is vetítenek.

Az újítások részeként megépült a LUPAtorony is, rajta egy hat fő befogadására alkalmas szaunával is.

Az extrém élményekre vágyók Magyarországon egyedül – de Európában is csak kevés helyen – itt próbálhatják ki a Slip and Fly csúszdát is.

Ennek különlegessége, hogy három különféle dobásszögben hajítja vízbe az arra vállalkozókat: lesz extrém, közepes és alap csúszda is. A különbség a között van, hogy milyen magasra, illetve milyen messze dob fel. A legextrémebbel akár 10 métert is lehet repülni a víz fölött.

hirdetés

A Slip and Fly-jal kiegészülve még szélesebb lett a választék a vízisportok kedvelőinek, hiszen itt található a közép-európai régió legnagyobb wakeboard centruma, van búvárcentrum, ki lehet itt próbálni a Flyboardot és a Jetovatort, de SUP bázis is várja a látogatókat. Emellett, aki mozgás miatt látogat ki, használhatja a szabadtéri edzőtermet, van teqball, lehet evezni, és egy vízilabda pálya is található a tavon. Nem csoda, hogy egyre több országos bajnokság döntőjét rendezik akár a vízen, akár a szárazföldi pályákon, de edzeni is rengeteg egyesület jár ide.

És ha már a sportoknál tartunk, az idei újítások részeként megnyílt egy horgászcentrum is a strand részektől legtávolabb eső, 1500 méteres partszakaszon, ahol 35 horgászállással várják a pecásokat. Bár ajándék ásványvízzel és tárolókkal most is arra bátorítják a bringásokat, hogy tekerve érkezzenek a strandra, a hamarosan elkészülő EuroVelo bringaút a tó dunai oldalán vezet majd, ezért a bicikliseknek külön bejáratot is nyit majd ezen az oldalon a Lupa, ahol különböző szolgáltatásokra, apróbb alkatrészek vásárlására, illetve kisebb szervízmunkákra is lesz majd lehetőség.

A Lupát igyekeztek úgy kialakítani, hogy mindenki megszólítva érezze magát, mindenki megtalálhassa benne azt a vonzerőt, ami a tóhoz csábítja.

Így van VIP rész, a már említett vízisportok, esténként ingyen lehet korzózni, partizni vagy beülni egy jó vacsorára, külön figyelnek a családosokra, és Dürer Öböl néven egy alternatívabb és pénztárcabarátabb helyszín is várja a látogatókat.

A kisgyerekesek részére már korábban is kiépítettek egy sekélyebb partszakaszt, van vízi vár mászókával, csúszdával, ugrálókkal a nagyobbaknak, a parton tematikus játszótér, de van trambulinpark, légvárak és vízidodzsem is, ráadásul az idei évtől kezdve már szakképzett gyerekanimátorokra is rá lehet bízni a lurkókat.

Mivel a sekélyebb szakaszt többen hiányolták, akik nem magabiztosak az úszó tudásukban, ezért az idei évtől egy részt fel is töltöttek, hogy ők is bátrabban vessék bele magukat a strandolásba és a kristálytiszta vízbe.

A tavalyi évben Öböl Partként ismert szakasz idén Dürer Öböl névre váltott, melyet Budapest kultikus, underground szórakozóhelye, a Dürer Kert üzemeltet.

A klub így szellemiségéhez híven izgalmas programokkal készül a strandon is. A gyerekeknek vannak bábelőadások, kézműves workshopok, de különleges koncertek is, míg a vízparti naplementéhez lemezlovas adja a háttérzenét. A Dürer Öbölben is van lehetőség röplabdázásra, SUP-ozásra, kajakozásra, kenuzásra, alkalmanként tartanak jógaórákat is és itt lesz a biciklis útról bevezető bejárat is. A Dürer Öböl a kulturális programok mellett pedig barátságosabb árakkal is operál.

Bár Gerendai elmondása szerint az emberek többsége akkor indul el a Lupára, ha a hőmérő higanyszála legalább 28 fokra rúg, a tó a fürdésen túl is rengeteg egyéb szolgáltatást nyújt, így ahogy egy tengerparti nyaralásnál, ide is érdemes kijönni akár csak a naplementét megnézni és elszürcsölni egy koktélt vagy egy finom vízparti vacsorára, annál is inkább, mert a belépés 19 óra után Budapest tengerpartjára is ingyenes.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
keziarena-1.jpg

Megjelentek a látványtervek: ilyen lesz a Népligetnél épülő kézilabdacsarnok

A 20 ezres befogadóképességű arénát jövőre adják át.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

"Most még csak képek, jövőre valóság – íme Európa legnagyobb kézilabda arénájának látványterve" – ezzel a kommentárral tette közzé Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Kézilabda Szövetség elnöke az alábbi fotókat.

A csarnok 20 022 fő befogadására alkalmas és a 2022-es férfi kézilabda Eb-re készül.

"A Magyar Kézilabda Szövetség büszke rá, hogy a sportág világszínvonalú otthont kap, de nem csak a kézilabda szurkolói örülhetnek, ugyanis az aréna nagy koncertek, rendezvények, kiállítások helyszíne is lesz, mindemellett pedig az összes létező teremsportág számára is megfelelő szabványokkal rendelkezik, ide értve például a kosár- és röplabdát, a jégkorongot, teniszt, és korcsolyát, de még bizonyos lovas és motoros versenyeket is"

– írja Kocsis.

A Portfolio cikkéből kiderül, hogy a mintegy 78 milliárd forintba kerülő csarnokot a Market Építő Zrt. építi.

hirdetés

A pontos helyszín a népligeti buszpályaudvar mögötti terület, a Gyáli út és az Üllői út között. A fejlesztést a kormány már korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította.

Íme a látványtervek:

További látványtervekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lanchid_pixabay.jpg

Lezárják a Lánchidat szombat éjjel

Este fél nyolctól nem lehet a hídra hajtani.
Fotó: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Állagmegóvási munkák és egy futóverseny miatt szombat éjjel lezárják a Lánchidat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a hidat nem lehet használni szombaton 19.30-tól vasárnap hajnalig.

A korlátozás miatt változik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszjárat közlekedése - tették hozzá.

Az 1849-ben átadott budapesti híd egyre rosszabb állapotban van. A teljeskörű felújítása jövő tavasszal kezdődhet meg:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bringasav.jpg

Már fel is festették a legújabb biciklisávot Budapesten

A fejlesztéssel az egybefüggő nagykörúti sáv eléri a Petőfi-hidat, így a híd járdáin keresztül csatlakozik a Budán már meglévő hálózathoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Új kerékpáros sávot festettek fel Budapesten, a jelek szerda reggelre készültek el. A BKK a közösségi oldalán osztotta meg a hírt:

"Aki reggel végigtekert vagy végighajtott a Ferenc körúton, már biztosan látta, aki pedig nem, annak mutatjuk: a Budapest Közút munkatársai az éjjel nem pihentek, hanem felfestették a körút Üllői út felé vezető oldalán is az új bringasávot.

A fejlesztéssel az egybefüggő nagykörúti sáv eléri a Petőfi-hidat, így a híd járdáin keresztül csatlakozik a Budán már meglévő hálózathoz. A Ferenc körúton nem csökkent az autók számára biztosított 2 x 2 sáv. A parkolóhelyek egy része is megmarad, a megszűnő várakozóhelyek pótlására pedig a Közraktár utcában létesítenek új parkolósávot".

A honlapjukon a fejlesztésről azt írják: "Budapest egyik legfontosabb útvonalán, a Nagykörúton még április végén létesült ideiglenes kerékpársáv az Üllői út és a Váci út közötti 3 kilométeres szakaszon. A nagykörúti kerékpársáv forgalma mindössze néhány nap alatt elérte a több mint egy évtizede meglévő – a biciklivel közlekedők számára már jól ismert és gyakran használt – Múzeum körúti biciklisáv forgalmát. A friss adatok szerint naponta legalább négyezerszer haladnak rajta kerékpárral, ezzel a Nagykörút Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált.

A biciklisáv mostani meghosszabbításával még többen választhatják ezen az útvonalon autó helyett a kerékpárt, így az autóval közlekedők is jobban tudnak haladni, a nagykörút belső szakaszai pedig csendesebbé, élhetőbbé válhatnak az ott lakók, az üzletekben vásárlók és a vendéglátóhelyek számára".

hirdetés

Még több információ a Ferenc körúti bringasávról ITT


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
virag3.jpg

Így néz ki madártávlatból a virágba borult Budapest, látványos videót készített a Főkert

A legszebb helyeket mutatják meg, szuper kikapcsolódást ígér a színpompás látvány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Kedden egy képes beszámolóból megtudhattuk, hogy hamarosan jogszabályi tiltás lép érvénybe a glifozát nevű gyomirtó szerrel kapcsolatban Európa-szerte. Ezt a szert széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta.

Ám most egy már meglévő, de környezetbarát módszert próbálnak ki Budapesten.

Ennek lényege, hogy forró vízzel főzi meg a burkolatból kinőtt növényt, lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat, elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit. Hogy ez a forró víz hatékony legyen, ezért növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely az így szigetelt védőburok alatt 2 mp helyett 18 mp-ig marad ennyire forró, s már képes megfőzni a szöveteket. A habosított keverék a minősítése szerint biokertészetekben is használható.

Jelenleg a Városháza I. udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon kísérletképpen próbálja ki a Főkert a módszert.

A gyomirtás mellett a virágok ültetésével is igyekeznek szebbé varázsolni a fővárost. A kertészeti cég most

hirdetés

egy látványos videót készített Budapest legszebb virágos helyeiről.

Ráadásul csupa olyan nézőpontból, ahonnan mi nem nagyon láthatjuk. Madártávlatból egészen mást mutatnak a színes virágágyások.

VIDEÓ: A virágzó Budapestért - Főkert

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!