hirdetés
zsofi.jpg

Új klip: Lelki küzdelmek és felkavaró érzelmek Solére új dalában

A Hold meg én című dalában egy mély és súlyos témát boncolgat, minden sora az ő lelki küzdelmeiről szól, a szöveget belső vívódásai ihlették.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 16.


hirdetés

Szigeti Zsófi, azaz Solére új szerzeménnyel tért vissza előző, nagy sikerű “Köztünk Liliom” című művészi klipje után. Ezúttal egy mély és súlyos témát boncolgat. “A Hold meg én” című alkotásának minden sora az ő lelki küzdelmeiről szól, a szöveget belső vívódásai ihlették, amelyek tavaly év végére csúcsosodtak ki, mikor borderline személyiségzavarral diagnosztizálták.

Az énekesnő-dalszerző bátran vállalja történetét, sőt, szeretné kiadni magából az érzelmeit, hogy ezzel másoknak is segíthessen.

“Sok évvel ezelőtt történt velem valami, ami a személyiségzavaromat okozta, s azóta minden erőmmel azon vagyok, hogy ezt kidolgozzam magamból. Amellett, hogy számomra hatalmas mérföldkő az, hogy ez az első dalom, amit száz százalékban terápiás jelleggel engedtem ki magamból, szeretném, ha okot adhatna sokaknak arra, hogy beszélgessünk.

Kivel mi történt, mondjuk ki, ne féljünk tőle, és segítsünk egymásnak ahelyett, hogy bélyegeket ragasztgatnánk. Nem tabu az abúzus, a fájdalom, a küzdelmek, ezek sajnos szinte mindannyiunk életének részei. Bízom benne, hogy erőt adhat ez a dal azoknak, akik még mindig árnyékban bújtatják a történetüket” - osztotta meg Solére.

Solére sorra jelentkezik újabb, több réteghez szóló alkotásaival, elektronikus space-pop stílusban mozogva saját érzelmeit és emlékeit örökíti meg.

hirdetés

A tehetséges előadó 2016-ban alapította első zenekarát Shaibo néven, ami az évek során szólóprodukcióvá formálódott, majd megkapta a Solére nevet.

“A Hold meg én” klipjét Kocsis Bence rendezte, Kiss Péter operatőr és vágó valósította meg, a gyártásért pedig a Forward Production felelt.

A videó főszereplői Az SZFE diákjai, Rezes Dominika, Gombó Viola Lotti és Veszelovszki Janka.

VIDEÓ: Solére - A Hold meg én


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
cimlap.jpeg

Rácz Jenő és Gyuricza Dóri nyerték a Nyerő Párost, Dér Heniék egy szavazatot sem kaptak

Rácz Jenőék és Járai Mátéék elképesztő küzdelmével és egy meglepő szavazással ért véget a show.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 16.


hirdetés

Soha nem volt még ennyire kemény feladat műsorban - mondta Balázs, és valószínűleg igaza volt. A döntőbe jutásért ugyanis majdnem két órát álltak Rácz Jenőék és Járai Mátéék a zuhogó, jéghideg esőben, miközben egy szélgép kavart körülöttük hatalmas szélvihart.

Itt már teljesen egyértelmű volt, hogy bármelyik páros is nyeri meg ezt a fordulót, az megérdemli a teljes győzelmet is.

VIDEÓ: a nagy küzdelem

Járai Máté énekléssel próbálta Kírában tartani a lelket, miközben Jenő és Dóri inkább azt mondogatták egymásnak, mennyire kemények. Közben mindkét lány remegett a fogvacogtató esőben. Az utolsó pillanatig nyitott kérdés volt, melyik pár adja fel.

Végül Máté volt az, aki azt mondta, hagyják abba. Utána mindannyian összeborultak.

hirdetés

Ehhez képest maga a döntő már jóval kevesebb izgalmat tartogatott, bár az azért eléggé meglepte még Balázst is, hogy

a végig taktikázó Dér Heniék egyetlen szavazatot sem kaptak.

VIDEÓ: a szavazás

Mind a hat pár Jenőékre adta a voksát, még Máté és Kíra is. A séf mindenáron győzni akarása, és az, ahogy időnként Dórival bánt, sokakat irritált a versenyzők közül, de azt mindenki elismerte, hogy óriásit küzdöttek, és végül meghajoltak a közös teljesítményük előtt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bika.jpg

Álarcos énekes: A Bika lepleződött le

A nyomozók megint tévúton jártak, egyikük tippje sem volt jó, sőt korábban sem merült fel az álarc mögött megbújó énekes neve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 18.


hirdetés

Nagy Zsolt, Kovács Koko Istán, Növényi Norbert, Mészáros Árpád Zsolt neve is felmerült a Bikával kapcsolatban. Ám a végén

Kozsó bújt ki az álarc alól.

VIDEÓ: A Bika produkciója

VIDEÓ: Leleplezve! Ő volt a Bika álarc alatt


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
to-the-lake-netflix-series-review.jpg

Remek posztapokaliptikus-járványos sorozattal rúgta be a Netflix ajtaját Oroszország

Ha egy orosz sorozatot nézel meg életedben, a To The Lake legyen az!
Szerző: Polák Zsóka, fotó: Netflix - szmo.hu
2020. október 15.


hirdetés

Ideje elhinni, hogy Oroszországban sem csak a Csernobil oroszosított változata az egyetlen sorozat. Évek óta készülnek meglehetősen színvonalas darabok, csak felfedezésre várnak. Mindez most megtörtént, Oroszország bejelentkezett, és kéri a figyelmet egyből egy sajnos túlságosan is aktuális témával: egy járvánnyal. Mondhatnánk hogy ja, persze, el is jött az idő, amikor megindul a bőr nagyüzemi lecincálása a járványos témáról, ám a To The Lake még jóval a koronavírus-járvány előtt, 2019 áprilisában debütált Oroszországban, a Netflix szokás szerint remek érzékkel emelte be éppen most a kínálatába. A To The Lake október hetedikén jelent meg a streamingszolgáltatónál, és az biztos, hogy a magyarok már szeretik, ott virít ugyanis a hazai tízes toplistán.

A nyolcrészes sorozat alaphelyzete egyszerű: egy köhögős vírus üti fel a fejét Moszkvában, mégpedig abból a típusból, amire nincsen gyógymód, márpedig aki elkapja, az néhány napon belül fehér szemű, vért köhögő szerencsétlenné változik, hogy aztán nagyon rövid időn belül bele is haljon a fertőzésbe. Egyszerre három család életébe is betekintést nyerünk: Szergej gazdag feleségével és annak Asperger-szindrómás fiával él, hozzájuk toppan be a férfi ezer éve nem látott alkoholista apja. Közben exfelesége, Ira közös fiukat neveli, és továbbra is forrong, amiért a férfi lelépett a pszichológussal, aki a terapeutájuk volt.

Szergejék szomszédja Lyonya, aki megtestesíti a tipikus gazdag hímsoviniszta tahót, terhes sztriptíztáncosnő barátnőjével és nagyon balhés tinilányával a másik család szomszédságában élnek. Hiszen ez egy orosz szappanopera – mondhatnánk, csak közben beüt a vírus, és ugyan a szereplők közti szövevényes kapcsolat rengeteg intrikát és érzelmet szít, fő feladatuk mégis az, hogy túléljenek. Ahogy a sorozat címe is mutatja, ez a díszes kompánia együtt menekül a vírus elől, fő céljuk, hogy eljussanak ahhoz a bizonyos tóhoz, ahol biztonságot remélnek. Ahogy menekülnek a fagyott vidéken keresztül, hatalmas mennyiségű mellékszereplő csapódik hozzájuk, ki csak egy epizód, ki az egész sorozat erejéig.

A To The Lake érdekes egyveleg: egy kicsit Walking Dead, egy kicsit Az út, egy kicsit zombis, kicsit posztapokaliptikus, egy kicsit skandináv krimi, kicsit családi dráma. Szerencsére a zombivonalat nagyon hamar maga mögött hagyja a sorozat, és

hirdetés

egy idő után már nem a hófehér szemmel támolygó emberek lesznek az igazán rémisztőek, hanem az egészségesek, akik a túlélésért sutba dobnak mindent.

Nyilvánvalóan nagyon nehéz a sorozat nézése közben elvonatkoztatni a jelenlegi helyzettől. Az alaptörténet megszületésekor még bőven fogalma sem volt senkinek, hogy Vuhant eszik-e, vagy isszák, az alapanyag ugyanis a cseh-orosz írónő, Yana Vagner elég sikeres Vongozero című regénye, amely 2011-ben jelent meg, mégis kísértetiesen rezonál a valóságra. A sorozat nagyon erősen a szélsőségekre megy rá – nyilván mondjuk abból nehezen lehet sorozatot csinálni, hogy egymás kezéből tépik ki az emberek a vécépapírt a boltban -, azért elég nyugtalanító képet fest így a vírus árnyékában arról a világról, amilyenné válhatott volna minden a járvány kitörésekor a valóságban. A vírus Moszkvában ijesztően hamar elharapózik, és szinte napok alatt alakul ki az anarchia az önálló pályára álló katonai erőkkel, fosztogató bandákkal és pánikoló civilekkel a fedélzeten.

És mivel az epidémia mindenkiből egy kicsit kanapéepidemiológust csinált, már egyáltalán nem hangzik idegennek sem az antitest, sem a karantén, sem a kontaktszemély, a maszkviselés meg pláne.

A sorozat azonban nem ragad le itt, amint kijut a kis banda a városból, az ő szemszögükön keresztül látjuk csak a vírust, ami remek rendezői döntés: nem tudjuk, mennyire pusztította ki az országot, továbbterjedt-e, mi lett Moszkvával, hogy áll az ellenszer felfedezése. Hőseink csak mennek, és azt hinnénk, hogy kint a vadonban aztán egy fokkal könnyebb, de nem: az igazán borzasztó részek csak ezután kezdődnek.

A zombiinvázióból itt átcsap a sorozat egy apokaliptikus roadmovie-ba, ahogy főhőseink épségben próbálják elérni az áhított tavat és az azon található szigetet. Közben csak úgy ömlik rájuk minden irányból az akadály, amely hol kívülről jön, hol viszont a csapat saját rossz döntéseik és még rosszabb tulajdonságaik áldozatává válik. A To The Lake ebben nagyon jó: hihetetlenül izgalmas a csapatdinamika, és hiába mozgat rengeteg szereplőt, mégis mindegyik elég teret kap. Nincsenek kimondott hősök és patyolattiszta emberek: mindannyian gyarlók, akiknek a múltjából is előkerül aztán a szennyes, mégis felvillantja mindannyiukban a sorozat az emberséget. Az pedig már csak hab a tortán, hogy tényleg nagyon nagy mennyiségű mellékszereplő keresztezi útjukat, de nem amolyan izzadtságszagúan kötelező módon, hogy a narratív feladatát ellássa és annyi: sokan például egyáltalán nem lendítik előre a cselekményt, csupán percekre-másodpercekre látjuk őket, sokszor meg se tudjuk, kik ők, mégis színesítik a történetet: ilyen például a néma hókotró, a pap vagy az öngyilkosságra készülő katonatiszt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
előadás4-scaled.jpg

„Konjunktúrát egy hulláért!” – megnéztük Az öreg hölgy látogatását a Vígszínházban

Dürrenmatt darabja a színház első bemutatója az idényben. A Rudolf Péter által rendezett előadás főszereplői Hegyi Barbara és Hegedűs D. Géza.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. október 16.


hirdetés

Fotók: Gordon Eszter és Dömölky Dániel

A CIKK SPOILEREKET TARTALMAZ!

Fingen városára rossz idők járnak. Miközben az egész ország, sőt, egész Európa gazdagodik, fejlődik, Fingenben megállt az idő. A gyár, az üdülőtelep, minden, ami pénzt hozott a településre, bezárt. Már a gyorsvonatok sem állnak meg. A lakosság segélyen tengődik. Utolsó reményük a város szülöttje, a dúsgazdag Clara Zachanassian, aki 40 éve távozott Fingenből.

Most visszatér, és a város lakói mind azt remélik, hogy millióival kihúzza Fingent a szegénység posványából. Az asszony megpuhítása Alfred Illre vár, a szatócsra, akit fiatalon gyöngéd szálak fűztek Clarához.

A milliárdos nő meg is érkezik, és hajlandó egymilliárdot adományozni a városnak.

hirdetés

Egyetlen dolgot kér cserébe: Alfred Ill hulláját.

Kiderül ugyanis, hogy Alfred és Clara szerelme koránt sem ért idilli véget. Az akkor 17 éves lány teherbe esett. Alfred viszont, aki akkor már a helyi gazdag kereskedő lánya felé kacsingatott, megtagadta a gyermeket.

Clara apasági pert indított, ahol Ill egy liter pálinkával lefizette két cimboráját, hogy vallják azt: ők is együtt háltak Clarával. Alfredet felmentették, Clara pedig szó szerint az utcára került. Első dúsgazdag férje is egy bordélyházban talált rá, onnan emelte ki.

Clara most ezért az ellene elkövetett bűnért vár elégtételt. A polgármester és a lakosság egy emberként utasítja vissza a kétes üzletet. De vajon mi az erősebb? Az erkölcsi érzék, vagy a nyomor? Clara mint dúsgazdag üzletasszony tudni véli a választ ezért annyit mond a visszautasításra:

Én várhatok.

Akkor Jól tudja, mekkora az esélye, hogy egy városban ne akadjon senki, aki szívesen beáldoz egyetlen embert a gazdagságért, a gondtalan életért cserébe.

Az öreg hölgy látogatása Friedrich Dürrenmatt talán legtöbbet játszott műve. Nálunk is számtalanszor színpada állították már. A Vígszínház tehát nem vállalt nagy kockázatot azzal, hogy ezt választotta a vezetőváltás utáni első bemutatónak.

Ugyanakkor a színházban közelmúltban lezajlott események ismeretében mégis csak felébred az emberben a gyanú, hogy többről van szó, mint rutinos darabválasztásról. Hisz Az öreg hölgy látogatása főszereplője a drámairodalom egyik legerőteljesebb női karaktere. Egy határozott, a szándékát minden eszközzel keresztülvivő, mindenkin átgázoló hölgy.

Pontosan olyan tulajdonságai vannak, amelyek miatt a színház társulata fellázadt volt igazgatónője, Eszenyi Enikő ellen.

A darabot az új direktor, Rudolf Péter rendezte, aki annak idején az 1986-os, ugyancsak Vígszínházban bemutatott változatban Lobyt, az egyik megvakított heréltet, illetve a Sajtótudósítót játszotta. Most Kurdi Imre fordítása alapján ő készítette a vígszínházi változatot, Hársing Hilda segítségével.

Szerencsére Rudolfék nem erőszakolták meg a darabot, annyi aktualizálást megengedtek maguknak, hogy a darabban már euró a pénznem, és a történet helyszínéül szolgáló lepukkant, szenvedő település az Európai Unióban helyezkedik el.

De miután egy napjainkban is minden tekintetben friss, modern darabról van szó, ennyit igazán elbír, talán kicsit közelebb is hozza a történetet.

Az előadás körüli érdekesség, hogy a főszerepet eredetileg Börcsök Enikő játszotta volna, akinek sajnálatos egészségügyi problémái miatt le kellett mondania a szerepeit. Így Hegyi Barbara ugrott be a helyére, Börcsök visszatérése után pedig kettőzve játsszák majd a darabot. Biztos vagyok benne, hogy Börcsök is csodálatos lesz.

Mindenképp öröm az ürömben, hogy a feladat Hegyi Barbarára szállt, aki élt is a lehetőséggel, hogy megmutassa színészi kvalitásait ebben a jutalom szerepben. Nem lehet könnyű olyan elődök nyomdokaiba lépni, mint Sulyok Mária, Rutkai Éva, Psota Irén vagy Molnár Piroska.

Hegyi Barbara véleményem szerint nem hoz szégyent rájuk.

Az ő öreghölgyében klasszikus értelemben nincs semmi öreges. Első ránézésre talán zavaró is lehet, amikor bejön a dominákra hajazó öltözékében, fiatalos női energiákkal, szándékosan erotikus felhangokkal. Különösen nagy a kontraszt az ifjúkori szerelmét alakító Hegedűs D. Géza mellett.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!