hirdetés
hireskave.jpg

A világ egyik leghíresebb kávémárkáját is egy magyar alapította

Illy Ferenc használta először a légmentes csomagolást, hogy a kávé megőrizhesse az aromáját, és ő alkotta meg a világ első automata eszpresszógépét.
Sz. Banadics Éva - szmo.hu
2017. január 26.


hirdetés

Te is szórakoztál már azzal, hogy mielőtt kinyitottad a kávé csomagolását, megnyomkodtad, milyen kemény? És kibontás után ismét, hogy mennyire puha?

Azt tudtad, hogy ezt a vákuumos csomagolást egy magyar férfi használta először a kávéknál? És azt, hogy a mai, modern presszógépek elődje is az ő találmánya?

Aki ismeri a frissen pörkölt kávé illatát, az tudja, hogy semmihez sem fogható. Idővel azonban elillan, elvész a kávé legnagyobb vonzereje.

Talán ez mozgatta meg Illy Ferenc képzeletét. Szerette volna megőrizni ezt az illatot és aromát.

A történet az Észak-Olaszországi Triesztben kezdődött. A virágzó kereskedővárosba az első világháború idején, katonaként jutott el a temesvári születésű Illy Ferenc.

hirdetés

Triesztben leginkább kávéval, déligyümölccsel, borral, olajjal, építőanyaggal kereskedtek. Illy is egy kávéval, kakaóval kereskedő cégnél dolgozott, ahol ráadásul még a kávé pörkölésével is foglalkoztak.

Illy Ferenc, a hős katona

Illy Ferenc 1892. október 7-én született Temesváron. Még az első világháború kezdete előtt, 1913-ban sorozták be a császári és királyi temesvári 61. gyalogezred kötelékébe.

Végigharcolta a Nagy Háborút, kiváló tiszthelyettes vált belőle, őrmesterként élte meg a békét.

Bár háborús tetteiről nem maradt fenn sok dokumentum, annyit tudni lehet, hogy parancsnokai számos alkalommal terjesztették fel különféle kitüntetésekre.

1915-ben megkapta a Koronás Ezüst Érdemkeresztet, 1916-ban a Koronás Vas Érdemkeresztet, 1917-ben pedig a Bronz Vitézségi Éremmel jutalmazták. Utóbbit az 1914 őszén és telén tanúsított hősies helytállásért kapta.

Forrás: Honvédelem.hu

Illy_Ferenc

Illy Ferenctieszt

A trieszti Piazza della Borsa 1910-ben - Forrás: MAGYAR FÖLDRAJZI MÚZEUM/DIAGYŰJTEMÉNY/Fortepan

Illy Ferenc azért maradt Triesztben, mert szerelmes lett egy helyi lányba. Feleségül vette, és a városban maradt. Andrea Illy, az unokájuk azt írta, a nagyapjának életében három nagy szerelme volt: Trieszt városa, a kávé, és a szépséges Doris.

A légmentes (vakuum) csomagolást, Illy Ferenc használta először. Ezzel a speciális technológiával elérte, hogy az általa forgalmazott kávék olyanok voltak, mintha akkor pörkölték volna frissen. Speciális dobozait nem egyszerűen légmentesen zárta le, hanem nagy nyomás alatt az oxigént nitrogénnel helyettesítette.

1933-ban saját céget alapított illycaffe néven. Nem volt könnyű dolga, mert már az 1800-as években 66 kávés vállalat működött a városban. 1935-ben Illy ferencnek újabb találmánya született.

Forradalmasította a kávéfőzést is, megalkotva a világ első, automata, forró gőzzel működő presszógépét.

A még ma is szép, dizájnos kialakítású szerkezet az Illetta nevet kapta. Az Italian Espresso az olaszok egyik büszkesége.Expo_2015_-_Illetta_Illy

Fotó: Sergio D’Afflitto/Wikipédia

Illy Ferenc egész életét az üzletnek szentelte. Triesztben hunyt el 1956-ban. Halála után a család folytatta munkáját, Ernesto fia vette át a vállalat vezetését. Az Illyt ma Ferenc, vagy ahogyan az olaszok ismerik, Francesco unokája, Andrea Illy vezeti.

Az Illycaffé ma az egész világon ismert lett. Családi vállalkozás maradt, amit egyik generáció a másik után vezet. Emblémájuk, és kávéscsészéjük a kezdetektől nem változott, ahogyan a minőség sem.andreailly

Dr. Ernesto Illy, Francesco fia tudományos megközelítésben is foglalkozott a kávéval. Ő alapította Triesztben Universitá del Caffét. A kávéegyetemnek Budapesten is működik tagozata: a három napos Barista/Kávészakértő kurzus. Az itt szerezett ismereteket az egész világon elismerik.

Az Illy az egyetlen a világon, ami kizárólag Arabica kávékeveréket használ. Már a nyers kávéé kiválasztása is nagy gonddal történik, ugyanúgy, mint a pörkölés. Évről évre változik a kávétermés, de a 9 különböző Arabica kávét olyan arányban keverik össze össze, hogy létrejöjjön az utánozhatatlan zamatú illy.

Forgalmaznak szemes és őrölt kávét, de kávépárnákat és kapszulákat is. Titkuk most is az aromatartó csomagolás és az állandó magas minőség.

akave

Az illy saját kávéscsészékkel büszkélkedhet, amelynek formája 1992-óta nem változott. Ernesto Illy hitvallása az volt, hogy ezek nem lehetnek nagyok, hiszen a kávén van a lényeg, nem a tejen. Elképzelését a „funkcionális, tudományos, idealisztikus” formáról Matteo Thun váltotta valóra, amikor 1992-ben megtervezte a cég ikonikus csészéjét.

Azóta évről évre neves művészek álmodják újra a rajta lévő díszítést. A fotógaléria az eddigi darabokról erre a linkre kattintva látható.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
eroemelo-lany.jpg

22 éves magyar lány Európa legerősebb nője

Sőt bizonyos kategóriákban világcsúcsot is tart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

A százhatvanegy centi magas nő kétszáznegyven kilót képes mozgatni és abszolút elégedett nyolcvannégy kilós testsúlyával - mesélte el az erős nő az RTL Klub Fókusz című műsorában.

Szandi először díjugrató volt, majd átnyergelt a testépítés világába, hogy aztán meg se álljon az erőemelő címig.

Erőemelésben egy felhúzási világrekorddal kezdte nemzetközi sikersztoriját, majd 2019-ben a tiszakécskei Európa-bajokságon már két fogásnemben is a rekordot állított fel.

Ezzel korosztályában és abszolút női kategóriában is bajnoki címet nyert. Most közel 240 kilogrammot képes megmozgatni, és tervei szerint Amerikában, a US Open versenyen ismét megdönti saját legjobbját.

A Fókusz beszámolója a magyar erőemelő lányról:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-domokos-scaled.jpg

Magyar és amerikai kutatók igazolták Platón több ezer éves feltevését: a Föld kockákból épül fel!

Domokos Gábor, aki társával megalkotta korábban a Gömböcöt, most kutatócsoportjával újabb korszakalkotó felfedezést tett az alakfejlődési folyamatok terén.
MTI, Fotó: MTI/Mohai Balázs - szmo.hu
2020. július 19.


hirdetés

Magyar és amerikai kutatók igazolták Platón több ezer éves feltevését, miszerint a Föld kockákból épül fel - közölte az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Platón, az egyik legnagyobb ókori görög filozófus kései munkáiban úgy vélte, a világmindenséget alkotó négy elem - a föld, a víz, a tűz és a levegő - mindegyike szabályos testekből épül fel, ezek közül a föld hexaéderekből, vagyis kockákból.

A három magyar és egy amerikai tudósból álló kutatócsoport igazolta, hogy

ha véletlenszerűen választott síkokkal kellően sokszor vágunk ketté egy testet, akkor a folyamat eredményeként keletkező testek (poliéderek) lapjainak, csúcsainak és éleinek átlaga rendre 6-hoz, 8-hoz és 12-höz tart, vagyis az "átlagos alakzat" egy kocka lesz.

hirdetés

A csoport nagy léptékű számítógépes kísérletekkel megvizsgálta a kőzetekben a természetes aprózódást előidéző feszültségmezőket, és igazolta, hogy a természetben előforduló, töredezést okozó leggyakoribb feszültségmezők a testeket kettérepesztik, és ezáltal átlagos értelemben kockákat hoznak létre.

Így tehát a Földön (és más égitesteken) fellelhető töredezett sziklák és kövek geometriai átlaga maga a kocka - tették hozzá.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
sara-cave-northfoto.jpg

Internet és áram nélkül, szinte a természetben nőtt fel egy nő, mégis szoftvermérnök lett belőle

Sara kisgyermekkorában még vízcsapot sem látott.
Címkép: Northfoto/Sara Cave/SWNS.COM - szmo.hu
2020. július 22.


hirdetés

Bizonyára sokan ismerik azt a mondást, amely szerint, ha Hemingway az őserdőben születik, aligha lett volna belőle világhírű író. A születési determináltság e negatív szemléletére cáfolt rá egy, a Salamon-szigeteken világra jött nő.

A 24 éves Sara Cave gyermekkorát a Csendes-óceáni szigetek egyik, mindössze 400 lelkes falujában töltötte, ahol semmilyen kapcsolat nem volt a modern világgal. Nemhogy internetjük nem volt, de a legközelebbi telefon is csak a tőlük távoli szigeten, a fővárosban, Honiarában volt. Házukban nem volt sem elektromos áram, sem vízvezeték.

Ezzel együtt úgy emlékszik első éveire, hogy azok nagyon egyszerűek és szépek voltak, és az emberek a természettel együtt éltek. Ha délután 5 órakor ment le a nap, 6 órakor már aludtak. Sara nagyanyjának volt egy részletes anatómiai könyve, amelyből segítette a falu szülő asszonyait – írta a Yahoo

Szülei azonban, bármennyire is szerettek itt élni, Ausztráliába, Brisbane-be költöztek, elsősorban a Salamon-szigeteki iskolarendszer miatt, amely vizsgarendszere miatt nagyon keveseknek tette lehetővé a továbbtanulást.

A kis Sara számára valóságos kulturális sokk volt a hipertechnicizált világ, kezdve a mosógéptől, hiszen ő még ahhoz szokott, hogy a folyóra járt a ruháját mosni. Középiskolásként azonban már informatikusként dolgozó apját segítette web-oldalak tervezésében.

hirdetés

Innen indult el szoftverfejlesztés felé. Jelenleg a Gaia Resource környezetvédelmi tanácsadó cégnél dolgozik mérnökként Perthben.

„Sok olyan gyerekkel jártam együtt iskolába, akiknek nem voltak meg ezek a lehetőségeik. Nekem megvoltak, és mindent, amit csinálok, értük teszem és azért, hogy visszaadjak valamit a hazámnak” – mondta Sara.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rasovszky_kristof.jpg

Rasovszky Kristóf óriási új csúccsal nyerte a Balaton-átúszást

A válogatott úszónak 57 perc elég volt az 5200 méteres távhoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a 38. Lidl Balaton-átúszást, írja az MTI.

A Révfülöp és Balatonboglár közötti klasszikus 5200 méteres távot a 23 éves világbajnok kereken 57 perc alatt teljesítette, ezzel Papp Márk 2016-os, 58:33 perces rekordját adta át a múltnak.

A nőknél Olasz Anna volt a leggyorsabb, ő 1:01.37 órás eredménnyel ért célba.

Gellért Gábor, a nyílt vízi úszóválogatott szövetségi kapitánya elmondta, a junior- és a felnőttcsapat szinte minden tagja részt vett az eseményen, kiegészülve a medencés versenyző Késely Ajnával.

Révfülöpről reggel 8 óra óta vágnak neki az úszók a távnak, startolni 12 óráig lehet azoknak, akik előzetesen regisztráltak.

hirdetés

Rasovszky Kristóf már a felkészülés során arról beszélt, hogy kedvező feltételek esetén képes lehet megdönteni a 2016-os rekordidőt:

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!