hirdetés
ubikf_cim.jpg

A fesztivál, ahol a színpadtól pár méterre egy kecskenyáj legel

Az UbikFarmon 150 állat él együtt békében az egy hétvégére ideérkező bulizókkal. Vagyis néha ellopják a szendvicsüket, de ez benne van a pakliban.
Szöveg és fotók: Láng Dávid - szmo.hu
2018. július 09.


hirdetés

Tősgyökeres budapestiként mindig is a nagyvárosi nyüzsgés volt természetes számomra, valószínűleg hosszabb távon nem tudnék sehol máshol megmaradni. Persze időnként jó kiszakadni, de általában ilyenkor is igénylem, hogy történjen valami körülöttem.

Emiatt nem csoda, hogy a kis vidéki fesztiválok állnak legközelebb hozzám: leírhatatlan bája van annak, ha egy hely, ahol az év nagy részében semmi nem történik, hirtelen megtelik élettel. Annak pedig különösen, ha ezzel együtt az érintetlen környezet és a természetközeliség is megmarad.

A vértesszőlősi UbikFarm esetében mindez megvan – nem csoda, hogy amikor tavaly először rendezték meg, azonnal beleszerettem és idén sem hagytam ki a lehetőséget, hogy legalább egy napra belekóstoljak az ottani teljesen egyedi hangulatba.

Összesen három helyszínt alakítottak ki egy képeslapra illő tó partján: a Tisztáson volt a "nagyszínpad", a fák között található Rengetegben DJ-k váltották egymást estétől hajnalig, a közvetlenül a víz melletti Tengerszem pedig chill zenékkel tette kellemesebbé a napközbeni lazulást.

Múlt évben még volt egy tábortűzi, akusztikus helyszín is, ami most kimaradt – kár érte, de tűz ettől függetlenül volt, és sokan oda is ültek köré, ahogy besötétedett és egyre jobban lehűlt a levegő.

hirdetés

Na és természetesen ott voltak az állatok is, amelyek a fesztivál legfőbb különlegességét adják. Az UbikFarm ugyanis tényleg egy farmon található, ahol libák, kakasok, kecskék, szamarak és birkák kószálnak teljesen szabadon. Elkerítve pedig mangalicák is vannak.

Alighanem mindenkinek a meglepetés volt az első reakciója, amikor közvetlenül a színpad előtt – ahol épp beállt az egyik zenekar – nagy kolompolás közepette elvonult egy csapat kecske és juh.

Néhányan kozülük kíváncsian közelebb is merészkedtek, barátkoztak az emberekkel, hagyták magukat simogatni, sőt a bátrabbak (avagy pofátlanabbak) az ételükből is kunyeráltak. Miután pedig megunták, egyszerűen tovább álltak. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen itt ők vannak otthon, mindenki más csak vendég.

Úgy tűnik, a fesztiválozók tiszteletben is tartják az alaphelyzetet. Ahogy amiatt sem volt túl nagy felháborodás, hogy a színpadi program ritka nagy késéssel kezdődött: a meghirdetett 20 óra helyett majdnem este 10 volt, mire a hosszúra nyúlt beállás után végre színpadra lépett az Újzenekar. Úgy tűnik, az "Ubikverzumban" tényleg más időszámítás uralkodik, és aki belép ide, automatikusan elfogadja ezt.

Orákulum, Ubiciták, együttállás

A fentebb leírtakon kívül az Ubiknak egy másik különlegessége is van: a szervezők kitaláltak hozzá egy sci-fi alapú, mitologikus keretsztorit, amire az egész koncepciót felhúzták.

Ennek központi karaktere az Orákulum, aki a történet szerint nem más, mint a csend kertésze. Az UbikFarmon él, a galaxis legcsendesebb szegletén, ahol meditációval, elmélyüléssel és a természet követésével gyűjti a csendet, majd amikor az formát nyer benne, megszólal.

Ezt az Ubik népe hagyományosan egy óriási ünnepi kavalkáddal köszönti, ami nem más, mint maga a fesztivál – vagy ahogy ők nevezik, együttállás.

Az Ubiciták pedig az együttálláskori szöveges emlékek gyűjteménye: minden, ami ránk maradt. A fesztivál előtti napokban-hetekben ennek több részletét is megosztották a hivatalos Facebook-oldalon.

Elsőre kicsit nehezen értelmezhető a dolog, de mint azt az alapító-főszervező, Miki Rollins egy nemrég megjelent interjúban kifejtette, egyáltalán nem arról van szó, hogy az Ubik egy szerepjátékra építő sci-fi fesztivál lenne.

Szerinte ez mindössze egy eszköz az alapcélhoz, vagyis hogy hasonló-különböző és különböző-hasonló embereket megismertethessenek egymással, összeköthessék őket, és adjanak nekik valami alapot, amiről el tudják kezdeni a közös beszélgetést, közös gondolkodást, akár közös alkotást. Akit pedig az egész nem izgat, mert csak a buli miatt jött, nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja.

Cseh Andrásék dadaista artpunkja után a Bohemian Betyars következett, akik annak ellenére bevállalták – sőt, rendesen meg is tolták – a bulit, hogy rendszerint ennél sokkal nagyobb színpadokon, nagyságrendekkel több ember előtt lépnek fel.

Ráadásul turnénaptáruk enyhén szólva zsúfolt: ezen a bizonyos hétvégén egy laza 1200 kilométeres kört tettek meg, Vértesszőlősről ugyanis egyenesen az erdélyi Torockóra mentek egy másik fesztiválra, harmadnap pedig a szeged melletti Mórahalmon játszottak.

Az estét a jórészt dunakanyari zenészekből álló Aznap Projekt zárta, akik pszichedelikus alapú instrumentális zenéjükkel pont jó levezetést biztosítottak a táncban megfáradt közönségnek.

Folytatás remélhetőleg jövőre, illetve még hamarabb is: a szintén az "Ubikverzumba" tartozó UbikEklektiket szeptember elején rendezik Zsámbékon, hasonló szellemiséggel és fellépőkkel.

Még több képet IDE KATTINTVA lehet nézegetni.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
365nap.png

A nemi erőszakot dicsőíti sokak szerint, mégsem veszi le a 365 napot a Netflix

Túlságosan sokan nézik a filmet ahhoz, hogy csak úgy levegyék. A szolgáltató ilyenkor azt hangsúlyozza, hogy "meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét".
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Nem veszi le a műsorról a 365 nap című lengyel filmet a Netflix, bár többen felszólaltak ellene. Köztük volt az énekesnő, Duffy, aki szerint a film a nemi erőszakot, a szexkereskedelmet és a nők elleni szexuális agressziót élteti - írja a 24.hu. A walesi énekesnő néhány hónapja mondta el, hogy őt is elrabolták, bedrogozták és megerőszakolták. Mindezt és az aggodalmait a film miatt nemrég írta meg Reed Hastings Netflix-vezérigazgatónak.

Duffy levele nyomán petíció is született, amelyet már több mint hatezren írtak alá, és amelyben a film eltávolítását követelik. A Netfix szerint a filmnél egyértelműen jelezték, hogy erőszakot, szexet és meztelenséget ábrázol, ezen túl már a felhasználóra van bízva, hogy látni akarja-e.

"Hiszünk abban, hogy meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét a nézői élmény tekintetében. A felhasználók eldönthetik, hogy mit néznek meg, szűrőket állíthatnak be, és kizárhatják azokat a filmeket, amelyeket soknak éreznek"

– mondta a cég szóvivője.

A Netflix nem mindig áll így a problémás filmekhez: nemrég kivette a megnézhető filmek közül a Trópusi vihart, mert többen rasszistának gondolják. A 2008-as amerikai szatirikus akció- és komédiafilmben ugyanis Robert Downey Jr. feketére maszkírozva játssza el az egyik főszerepet, ami a streaming-szolgáltató szerint is sértő a feketékre nézve. Itt valahogy nem kell a választás és a kontroll lehetőségét megadni, igaz, nem is nagyon nézte már senki a filmet...

hirdetés

Viszont a 365 napot bár nem a Netflix gyártotta, ez egy lengyel film, amelynek csak a jogait vették meg, a cég ezt mindig hangsúlyozza, de azt kevésbé, hogy ez az utóbbi idők egyik legnézettebb filmje a stream-szolgáltatón.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
pamkutya-mark_szolo.jpg

Megjelent Pamkutya Márk első szóló dala, és a YouTube élére repült

A dal néhány óra alatt közel százezres nézettséget ért el a YouTube-on, és szárnyal tovább. Nektek hogy tetszik az új szám?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Először jelentkezett szóló dallal Márk a Pamkutya formációból.

Az ironikus, lendületes Rapper leszek én című számért teljesen odavan a YouTube közönsége, péntek estére, néhány órával a premier után már a százezret közelítette a nézettsége az 1,2 millió feliratkozóval rendelkező Pamkutya csatornán.

Pamkutya Márk - Rapper leszek én (Official Music Video)

Köszönjük az autókat a DRX Sportnak, a Meglepkéknek és az Élményvezetés.hu-nak! Itt ti is vezethetitek őket: http://www.drive-x.eu Köszönjük a rendőrruhákat ...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
eszenyi.jpg

Eszenyi Enikő felfüggeszti színészi tevékenységét

Július elsejétől Rudolf Péter vette át a Vígszínház irányítását, a rendezőnő azonban továbbra is karbantartja az általa rendezett előadásokat.
Fotó: Emmer László - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Már nem fog színpadra lépni Eszenyi Enikő, felfüggeszti színészi tevékenységét - mondta el az InfoRádiónak Rudolf Péter, aki július 1-től vette át a Vígszínház irányítását.

Mint mondta, két ember távozott az igazgatóváltás előtt, és mivel a társulat tagjai rajtuk kívül megmaradtak, nem sok új embert szerződtetett. Hat, már a színházban dolgozó egyetemista kapott szerződést, valamint Brasch Bende, mellettük pedig visszatér Elekes Péter, Méhes László és Seres Zoltán.

A színház korábbi igazgatója, Eszenyi Enikő azonban egyelőre nem akar fellépni, de továbbra is végzi majd a munkáját.

"Enikő most saját kérésre felfüggeszti a színészi tevékenységét, nem akar játszani. Viszont azokkal az előadásokkal kapcsolatos összes munkát elvégzi, amelyeket ő rendezett. Együtt beszéljük meg az esetleges szerepátvételeket, végigcsinálja a szokásos felújító próbákat"

- mondta Rudolf Péter, aki örül, hogy a rendezőnő az általa rendezett előadásokat ezután is karbantartja.

hirdetés

A színházigazgató azt is elmondta, hogy köszönetet kell mondani az elődjének, mert a Vígszínház biztos lábakon áll. Rudolf Péter szerint ez az évad nagyon fontos lesz, mert most alakul ki a színház jövője és az, hogyan épül majd fel a társulat.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-2.jpg

Tom Cruise: a legnagyobb sztár, aki nem hajt az Oscarra – ez a 10+1 legjobb filmje szerintünk

Volt vietnami veterán, undorító producer és önmagába szerelmes guru is.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. július 06.


hirdetés

Pár napja lett 58 éves Tom Cruise, aki egy ideje legalább tíz évvel fiatalabbnak néz ki, mint amennyi (most sem látszik rajta, hogy két év múlva a 60-at ünnepelheti. Ő az, aki A-kategóriás színésznek számít már több, mint harminc éve, hiszen a Top Gun már 34 éves film. Érdekes módon a legjobb mozijai a kilencvenes évekből valók - és nem azért, mert azóta rosszabb színész lett, hanem mert biztonsági játékos vált belőle, és szinte kizárólag akciófilmeket készít. Ha másba száll be, az sem dráma, holott régebben sok ilyet bevállalt. Ennek oka már egy másik cikk témája lenne, íme a kedvenceink tőle:

Plusz 1:  Trópusi vihar

Itt megcsillantotta komikusi vénáját, amiről ezelőtt nem sokat lehetett tudni - és az eredmény annyira jó lett, hogy majdnem készítettek is egy saját filmet a karakterének. Les Grossman, a kopaszodó, pocakos, hihetetlenül bunkó stúdiófőnök szerepét bizonyos pletykák alapján egyenesen Harvey Weinsteinről mintázta a színész, bár erről valódi források nem léteznek. A szerep az akkoriban a színész körüli botrányokról sikeresen elterelte a figyelmet és Cruise karrierjének is adott egy lökést. Ezután fordult rá az elsődleges akciósztár státuszra, ami be is jött neki.

10. Mission Impossible - Utóhatás

A Mission Impossible-széria nemcsak szuper filmzenéje miatt nehezen felejthető. A franchise 2018-as remeke szuper szórakozást nyújt látványos akciójeleneteivel, jól megírt fordulataival és persze Cruise-zal, aki ezúttal különösen odatette magát, ami a kaszkadőrjeleneteket illeti, amit mondjuk az esetében én nem is hívnék kaszkadőrjelenetnek, az angol stunt szó ezt sokkal jobban kifejezi. Az emelkedő helikopterről lógást például nem sokan csinálnák utána, de a két épület közt való ugrásáról számtalan sajtóhír is született, hiszen elszámolta az ugrást, és összetörte a lábát. Aztán lazán továbbfutott. Emiatt több hétre le kellett állítani a forgatást.

hirdetés

9. A holnap határa

Érdekes, hogy a színésznek gyakran van nagyon jó kémiája a kolléganőkkel, ez a film viszont nemcsak high concept forgatókönyve miatt kiemelt, hanem az Emily Blunt és Cruise között működő remek kémia miatt is. Blunt méltó akciótársa a színésznek a sci-fi, akció és dráma elemeket használó moziban, melynek ráadásul a humora is remek.

8. Jack Reacher

Tom Cruise nem lenne Tom Cruise, ha nem akarta volna szélesíteni palettáját az akciófranchise-ok világában, ezért előállt Jack Reacherrel, akinek sajátosan titokzatos, introvertált, de nagy szívű személyisége és természetesen homályos múltja van. A 2012-es mozi és a 2016-os méltó folytatása a klasszikusabb akciófilmek hagyományait követik, például Reacher iszonyú menő, bármennyi ellenféllel felveszi a harcot és simán lenyomja őket ököllel. De azért mindkét résznek megvan a saját jól megírt, izgalmas sztorija is.

7. Különvélemény

Nem ez volt az utolsó együttműködés a nagymester Steven Spielberg és Tom Cruise között, de ez a legjobb. A 2002-es mozi Philip K. Dick novellája alapján készült. A végtelenül izgalmas, a jövőben játszódó sztoriban Cruise karaktere azzal szembesül, hogy a rendszer, amiben hitt és dolgozott, ellene fordul, a gyilkosság-előrejelző gépezet ugyanis őt dobja ki tettesnek egy titokzatos ügyben. Remekül összerakott mozi, melyben váltakoznak egy jó krimi és a sci-fi műfaj elemei.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!