sink-400276_1920
Tuti, hogy te is rosszul mostad a kezedet idáig!
Egy kutatás bebizonyította, hogy lényegtelen, milyen hőmérsékletű vizet használunk, és az antibakteriális szappanok sem hatásosabbak a hagyományos társaiknál.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. július 21.A Journal of Food Protectionben megjelent tanulmány szerint nem számít, milyen hőmérsékletű vízzel mosunk kezet, a lényeg, hogy megmossuk. De szinte mindenki rosszul csinálja, pedig alapvető fontosságú megérteni, mitől lesz tisztább a kezünk, ugyanis a mosatlan kezek rengeteg baktériumot és vírust terjeszthetnek. A kísérleteket a Rugers Egyetem és a Gojo Industries (egy higiéniai termékeket készítő és forgalmazó magáncég) munkatársai végezték.

A megfelelő hőmérséklet megállapításához a kutatók ártalmatlan baktériumokkal "koszolták be" az alanyok kezét, aztán kezet mosattak velük 37, 27 illetve 16 fokos vízben. Úgy vélték, hogy a 16 fokos az a leghidegebb hőmérséklet, ami még kellemes. A felmérések szerint a legtöbb ember azt tanulja, hogy minél melegebb vízzel kell kezet mosni. Általánosságban elmondható, hogy az emberek a melegebb vizet a tisztább kezekkel társítják. A tanulmány azonban arra jutott, hogy ez a feltételezés alaptalan.

hands-2238235_960_720

A víz hőmérsékletének semmilyen hatása nincs a tisztaságra. Talán azért, mert az a hőmérséklet, amely már bizonyíthatóan elpusztítja a baktériumokat, leégetné a húsunkat is. Amúgy nem ez az első kutatás, ami erre az eredményre jut, 2002-ben hasonló következtetéseket vontak le a Food Service Technology újságban is.

A másik meglepő eredmény, hogy az antibakteriális szappanok sem valami hatásosak. A közönséges szappannal lemosott kezek ugyanolyan tisztának bizonyultak, mint az antibakteriálisnak hirdetett csodaszereket használók. Tavaly az amerikai hatóságok be is tiltottak 19 adalékot, amelyeket azért tesznek a szappankészítményekbe, hogy antibakteriálisak legyenek. A tilalmat azzal indokolták, hogy nincs tudományos bizonyíték az antibakteriális hatásra, sőt, egyes adatok azt sugallják, hogy ezek a termékek többet ártanak, mint használnak. Az egyik ilyen összetevő például, a triklozán, hozzájárulhat az antibakteriális rezisztencia kialakulásához, elpusztítja a tengeri élőlényeket, és egészségi problémákat okozhat az emberben.

bad-1253871_960_720

De akkor mégis mitől lesz tiszta a kezünk?

A titok nyitja a rászánt idő: a kísérletben résztvevő 20 alanyt négyszer vizsgálták. Mindegyik esetben eltérő ideig szappanozták a kezüket, 5, 10, 20 és 40 másodpercig. Ebben az időben nincs benne az öblítés.

"Statisztikailag jelentős különbséget tapasztaltunk az 5 és 20 másodperc között" – mondta el Donald Schaffner, a tanulmány szerzője, a Rutgers Egyetem élelmiszer kockázatelemzési kutatója. – Ugyanakkor nem találtunk különbséget a 10 és 20, illetve a 20 és 40 másodperc között.

Más szóval öt másodpercnyi szappanozás nem elég, a tízes a bűvös szám.

Érdekes felfedezés, hogy bizonyos értelemben mégis van szerepe a víz hőmérsékletének. Amikor hagyták, hogy a tesztalanyok mindenféle utasítás nélkül mossanak kezet, a férfiak nagyobb valószínűséggel mostak kezet legalább 20 másodpercig 37 fokos vízzel, a hölgyek pedig 27 fokos vízzel.

soap-dispenser-2337697_960_720
"
Mindenki olyan hőmérsékletű vizet használjon, amilyen kellemes neki.

– vonja le a végkövetkeztetést Schaffner.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x