"A vajúdás a szexszel is mutat közös vonásokat" – kendőzetlen őszinteséggel mesél a szülésélményről a Tünet Együttes
Egy igazán intim és személyes darab, amit minden anyának és apának látnia kellene.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 12.


Fotó: Mészáros Csaba

Aki kedveli a kortárs táncot és a színházat, annak valószínűleg nem cseng ismeretlenül a Tünet Együttes neve. Szabó Réka társulata 2002 óta van jelen kulturális életben, előadásaik egyszerre személyesek, szórakoztatóak és kritikusak. A Tünet minden előadása más és más, és míg Az Éjszaka Csodái egy különleges, pszichedelikus éjjeli táncra hívja a nézőt, az Ez mind én leszek egykor kendőzetlen önreflexióval elemzi a magunk okozta krízishelyzetek, az elakadás, elengedés, újrakezdés lehetőségeit.

A legújabb "Tünet", a Burok a szülés és születés élményét idézi fel a táncosok személyes történetein keresztül, és nyers, olykor sokkoló őszinteséggel tárja a nézők elé azt a különleges tapasztalatot, amelyen minden ember keresztülmegy. Hiszen ha nem is mindenki tapasztalhatja meg a szülés örömét és fájdalmát, saját születésünk emlékei bennünk és szüleinkben élnek elválaszthatatlanul.

"A szülés számomra fizikális és mentális határhelyzet volt, amikor olyan erők vették át az irányítást a testemben, amelyeknek a létezéséről korábban semmit sem tudtam. Hasonlónak képzelem a születést, de a haldoklást is - az agy visszahúzódik, a tudat elszökik, vagy mélyebbre költözik - ilyen értelemben a vajúdás a szexszel is mutat közös vonásokat. Ezek univerzális, a létezésünket meghatározó, minden emberre vonatkozó tapasztalatok. Az elmúlt évtizedekben szinte egyik pillanatról a másikra radikálisan változni kezdett az a közmegegyezés, hogy "a szülés a nő dolga", és a férfiak azzal az elvárással találták magukat szemben, hogy legyenek bent párjuk szülésénél. A Burok biztosan segít abban, hogy a férfiak is közelebb kerüljenek ahhoz a folyamathoz, ami vajúdás közben zajlik, és annak megértéséhez, hogy ők ehhez hogyan viszonyulnak. Mindenkit érhetnek meglepetések. Fontos, hogy megtaláld és vállald a neked jó utat". - fejtette ki Réka a darab kapcsán.

Fotó: Mészáros Csaba

A Burok a Veszprémi Táncfesztiválon és a szegedi Thealter Fesztiválon is bemutatkozott, szeptember 25-én este pedig negyedszerre lesz látható a Trafóban.

Az évadnyitó előadás után beszélgetést tervezünk.

A Burok – a táguló idő összehúzódásai c. előadás szeptember 25-én 20.00 órakor kezdődik a Trafóban. A beszélgetésre a darab után kerül sor, a Trafó kávézójában 21:30-tól.

 


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x