hirdetés
rrr.jpg

Túltolt lassítások és vontatott sztori A szolgálólány meséje harmadik évadában - kritika

Kapásból három résszel jött ki az HBO GO a harmadik évadból, de az események nagyon lassan pörögnek. SPOILER!!!
Orsz Emese cikke, képek: HBO/HULU - szmo.hu
2019. június 07.


hirdetés

A szolgálólány meséje rögtön három résszel robbant vissza az életünkbe. A harmadik évad ott folytatódik, ahol az előző abbamaradt: June Emilyre bízva babáját, inkább kioffol a mentőakcióból, mert nem akarja Gileádban hagyni másik lányát, és újult erővel keres szövetségeseket magának.

Az első három rész tulajdonképpen bevezetőnek is tekinthető. Néhány rizikósabb helyzetet leszámítva a történet még nem pörgött fel. Sőt, kifejezetten lassan folydogál előre a cselekmény.

Természetesen maradt a sorozat már megszokott nyomasztóan fakó színvilága, és a feszült jelenetekben sem akadt hiány. Néhány résznél szinte tapintani lehet a terrort és félelmet a levegőben.

Továbbra is kapjuk a jelenünkre rímelő kíméletlen utalásokat. Margaret Atwood utópiájában még mindig az a legnyugtalanítóbb, hogy bár egy alternatív jövőképet fest, valójában már számos Gileádhoz hasonló rémuralom fordult elő a történelemben. És nincs rá garancia, hogy nem történik meg újra valami hasonló.

Legnagyobb bánatomra az első három részből nem kapunk új ismereteket Gileád világáról. Pedig a sorozat legjobb tulajdonsága eddig pont az volt, hogy fokozatosan egyre többet tudtunk meg az eszelős diktatúra működéséről. Ilyen szempontból a Marthák által látogatott mosoda volt az egyetlen új helyszín.

Az események lassú folyására a lassítások is rátesznek egy lapáttal. A sorozat készítői ugyanis szinte egymásra halmozták a belassított jeleneteket. Ezek egyébként nagyon ütősen tudnak kinézni, például June egy-egy gyilkos pillantása vagy akár egy lángoló ház esetében. Mégis túl sok, és egyszerűen eltolják az epizódok tempóját a vontatott kategóriába.

A lassú cselekmény mellett a bevezető epizódokban inkább a főszereplők lelki vívódását követhetjük nyomon. A babaszöktetés Serenát és Emilyt is megviseli.

June jelleme viszont nem változik, talán csak még elszántabb, dühösebb és persze rafináltabb a túlélés érdekében. Egyre merészebben keres új szövetségeseket magának.

Talán nem spoilerezek azzal nagyot, ha elárulom, June-t nem végzik ki az első három epizódban. Továbbra is szuperhősőket megszégyenítő szerencsével és sérthetetlenséggel ússza meg vakmerő tetteit különösebben durva következmények nélkül.

Margaret Atwood regényének története elfogyott az első évad végére. A második évad sztorija már a forgatókönyvírók fejéből pattant ki, ebből következik, hogy a harmadik évad is.

Ha érdekel, mi történt a részekben, és kikkel szövetkezik June, lapozz a következő oldalra!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
chernobyl-1000x563.jpg

Rekordot döntött a „Csernobil” - hivatalosan is minden idők legjobb tévésorozata lett

A Trónok harcát is beelőzte.
Independent - szmo.hu
2019. június 04.Alig ment le az utolsó epizód az HBO öt részes minisorozatából, a Csernobilból, úgy tűnik, az 1986-os atomreaktor-robbanást bemutató alkotás máris lenyűgözte a világot.

A legmértékadóbb internetes, filmes adatbázison, az IMDB-n a sorozat elképesztő gyorsasággal haladt felfelé a népszerűségi listán, míg mostanra elérte a 9.6-os összpontszámot, amelyet televíziós sorozatnak eddig még soha nem sikerült.

Az IMDB-n bárki értékelheti a filmeket, sorozatokat, a számok a laikus közönség, valamint a kritikusok véleményét egyaránt tükrözik. Hogy a Csernobil az év sorozatának ígérkezik, és ezt az elképesztő hatást hogyan éri el a hiteles történetvezetéssel, a korhű atmoszférateremtéssel,a kiváló színészválasztással, és a megrázó személyes drámák ábrázolásával, arról mi is beszámoltunk.

Munkatársunk saját, személyes történetét is megírta a 33 évvel ezelőtti katasztrófával kapcsolatban. Arra azonban, hogy a sorozat ilyen rövid idő alatt minden idők legmagasabbra értékelt, legjobb tévés produkciójává lép elő, tehát rekordot dönt, valószínűleg senki sem számított.

A teljes listáért kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
csernobil-orosz-verzio-cia.png

Hivatalos: az oroszok leforgatják a saját Csernobil-filmjüket, amelyben a CIA lesz a hibás mindenért

Az orosz NTV forgatja a filmet, a rendező szerint ez lesz a 'korrekt' verzió, mert Oroszországot megszégyenítette az HBO sorozata.
Daily Mail. Fotó: HBO - szmo.hu
2019. június 07.Alekszej Muradov rendező már meg is kezdte az orosz Csernobil-film forgatását Belarusz, vagyis Fehéroroszország területén, az NTV pedig bejelentette, hogy náluk megy majd adásba az alkotás.

Oroszországot állítólag meglepte és "felháborította" az HBO Csernobil című minisorozatának elsöprő világsikere, erre lesz válasz az ő verziójuk.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a legnagyobb internetes filmes adatbázison, az IMDB-n a nézők visszajelzései szerint a Csernobil lett minden idők legjobb (9,6 -tal az eddigi legmagasabb pontszámot elért) sorozata. Az IMDB-n bárki értékelheti a filmeket, sorozatokat, a számok a laikus közönség, valamint a kritikusok véleményét egyaránt tükrözik.

Hogy a Csernobil az év sorozatának ígérkezik, és ezt az elképesztő hatást hogyan éri el a hiteles történetvezetéssel, a korhű atmoszférateremtéssel,a kiváló színészválasztással, és a megrázó személyes drámák ábrázolásával, arról mi is beszámoltunk.

Arra azonban, hogy a sorozat ilyen rövid idő alatt minden idők legmagasabbra értékelt, legjobb tévés produkciójává lép elő, tehát rekordot dönt, valószínűleg senki sem számított.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
chernobyl-1-1000x562.jpg

Miatta lett ijesztően hiteles a Csernobil-széria

Craig Mazin 48 éves forgatókönyvíró. Nem tud oroszul, nem volt ott '86-ban Csernobilban és nem látta saját szemével a katasztrófa következményeit sem. Mégis zseniális sorozatot készített belőle.
Vice, fotók: YouTube - szmo.hu
2019. június 05.A Vice írta meg a Csernobil létrehozójának, azaz kreátorának portréját, ami azt boncolgatja, miként sikerült Mazinnak egy öt részes minisorozatban olyan pontosan megragadnia a katasztrófa lényegét, hogy nehéz elhinni, nem volt ő maga is ott, akkor.

Mazin, a Csernobil kreátora, írója, executive producere nemcsak az atomerőműben és utána történteket meséli el, hanem a szovjet rendszer összeomlásának paraboláját is, na meg a hazugságok áráról beszél, amit annyi mindenkinek meg kellett fizetni az országban. Egy pillanatra sem tűnik fel a nézőnek, hogy nem az adott korban járunk, aminek az az oka, hogy minden egyes díszlet és kellék, minden elszívott cigaretta, pohár és tapéta korhű - mindez pedig több, mint két és fél év kutatásának eredménye.

Ki tehát ez a Craig Mazin és miért érzett ellenállhatatlan vágyat Csernobil tragédiájának elmesélésére? Egy brooklyni forgatókönyvíró. Mazin a Vice-nak adott interjújában elmondja, hogy 15 éves volt, amikor a katasztrófa történt és igazából egész életében ezen gondolkodott. "De valamikor 2015 környékén beugrott - meséli -, hogy nem tudtam, hogyan történt, így elkezdtem olvasni, puszta tudományos érdeklődésből. Ám amit ekkor felfedeztem, az nagyon sokkoló volt, és nem tudtam tőle megszabadulni. Aztán arra is rájöttem, hogy egy csomó emberben szintén nem tudatosult, mi történt - aztán megszállottja lettem a témának."

Mazin könyveket, cikkeket és tudományos anyagokat, szemtanúi beszámolókat olvasott, dokumentumfilmeket nézett. Különösen Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című könyve volt rá nagy hatással. Két és fél éven át kutatott, miközben családapa volt, filmeket is írt - majd 2016-ban úgy érezte, eljött az idő, hogy megírja a szkriptet. Azt gondolta, a legfontosabb, hogy ne költsön bele a valóságba, hanem igyekezzen minél hitelesebb lenni, ha már a szovjet rendszer amúgy is "művészetet csinált a hazugságból. Hazudtak egymásnak, az embereknek felettük és alattuk."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
csernobil-cimkep.jpg

Egy hajszálon múlt a mi életünk is – Csernobil, egy sorozat az igazi szuperhősökről

Véget ért a nagyszerű HBO-s széria, amiből megtudhatjuk, mi történt a kulisszák mögött, és hogy valójában sokkal nagyobb veszélyben voltunk, mint ahogy hittük.
Szajki-Vörös Adél, fotók: HBO - szmo.hu
2019. június 04.Kétség nem fér hozzá, hogy mozgóképtörténeti pillanat szemtanúi vagyunk, bár az visszavesz az eufóriából, hogy milyen áron. Véget ért az HBO zseniális sorozata, lement az ötödik rész, melynek a végén az alkotók a csernobili katasztrófa mártírjainak és áldozatainak ajánlották művüket. Méltó megemlékezés, a kilencvenes években még szobrot kellett volna állítani nekik, de most végre van egy médium, aminek segítségével jóval felül lehet múlni - legalábbis ebben a történetben mindenképp - egy szobor erejét. Mert látni kellett, hogy ezek az emberek min mentek át, hogyan döntöttek, cselekedtek, szenvedtek és áldozták fel az életüket azért, hogy mi - bizony, mi is, itt Európában - életben maradhassunk.

Hat éves voltam, amikor a csernobili atomreaktor felrobbant, és csak annyit tudtam, hogy nem szabad tejet inni, meg a mászókát megfogni, mert valahol, nagyon messze, de paradox módon egy egészen aprócska atom felrobbanásának szempontjából mégis közeli helyen, Csernobilban valami rossz dolog történt. Nem féltem, pedig lett volna mitől félnem, és ezt most tudtam meg, Craig Mazin kreátor fantasztikus sorozatából. Mert nem tudtam, hogy az egész földrész konkrét életveszélyben volt akkor, amikor a teljes nukleáris olvadást próbálta megakadályozni a széria két, valós főhőse, a tudós Valerij Legaszov (Jared Harris) és Borisz Scserbina (Stellan Skarsgård).

Nem tudtam azt sem, hogy a teljes olvadás megakadályozásáért 400 bányász egy hónapon át, napi huszonnégy órában dolgozott a föld mélyén, 50 fokban, meztelenül, az olvadó réteg alatt, azért, hogy a talajba kerülő sugárzó anyag ne juthasson messzebb, további életeket veszélybe sodorva. Amikor ezeket az embereket néztem, meg azokat a "biorobotokat" - Legaszov nevezi őket így -, akik arc nélkül, maszkban és védőöltözetben hatoltak be a veszélyzónába, hogy sugárzó grafitot szórjanak a mélybe, meg a búvárokat, akik szintén az életük kockáztatásával cselekedtek -, akkor esett le, hogy ezek az igazi hősök. Igazi szuperhősök ők, akik simán, gondolkodás nélkül belemeneteltek a halálba azért, hogy mások élhessenek.

A Csernobil című sorozatban minden olyan műfaj megvan, amitől a székünkhöz szegeződünk: dráma, horror, thriller, sőt, tárgyalótermi krimi is - ezt az utolsó rész hozza gyönyörűen. Ekkor áll szovjet bíróság elé a három főhős: Emily Watson atomtudós karaktere - ő egy fiktív figura - , Legaszov és Scserbina, hogy tanúskodjanak, és elmondják, mi történt azon a bizonyos 1986-os április éjszakán, amikor bekövetkezett a végzetes gőzrobbanás. És végre elmondják. Ezzel is megpecsételik sorsukat, bár már úgyis tudták, hogy nem élnek sokáig. Hiába: Legaszov az igazságot leleplező vallomását egy ideig még titokban tudta tartani a szovjet gépezet. Pedig, ahogy ő maga mondja halála után megtalált magnófelvételén: "Minden elmondott hazugsággal az igazság adósai leszünk", aminek előbb-utóbb meg kell fizetni az árát.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x