hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Túlélte a parklandi lövöldözést - de nem tudta feldolgozni a traumát, öngyilkos lett
A 19 éves Sydney Aiello képtelen volt túltenni magát tanárai és osztálytársai elvesztésén. A család számára adománygyűjtő oldalon kérnek támogatást ahhoz, hogy megőrizzék az emlékét.
Nyitókép: GoFundMe - szmo.hu
2019. március 23.


hirdetés

Aznap, amikor egy fegyveres lövöldözni kezdett a Marjory Stoneman Douglas középiskolában, Sydney Aiello menekült, hogy mentse az életét. De nem tudta magát túltenni a 17 halálos áldozatot követelő gyilkosságon, tanárai és osztálytársai elvesztésén, és a történtek hatalmas súllyal nehezedtek rá.

Egy évvel a parklandi tragédia után Sydney Aiello öngyilkosságot követett el. Az iskola pedig újra gyászol.

Mint arról korábban írtunk, 2018 február 15-én a parklandi iskola egyik volt diákja, egy 19 éves fiú lövöldözni kezdett és 17 embert ölt meg. A első lövések a tanítási idő végén, helyi idő szerint délután két óra körül dördültek el az iskola bejárata előtt, majd az udvaron, végül az épületben. A diákok magukra zárták a tantermeket, amíg a rendőrök meg nem érkeztek.

A lapok nagyon sokat írtak a tömeggyilkosságról, többek közt lehozták, hogy a lövöldözés egyik áldozata, a Marjory Stoneman Douglas amerikaifoci-csapatának edzője, Aaron Feis a saját testével védte diákjait, hogy élete árán megmentse őket.

Később az FBI elismerte, hogy hibázott a floridai tömeggyilkos ügyében - korábban ugyanis kaptak bejelentést arról, hogy az elkövető, a 19 éves fiú potenciális veszélyforrás.

Az eset után újra fellángolt az Egyesült Államokban a fegyvervásárlás és - tartás szigorítása körüli vita.

A floridai diákok fáklyás felvonulást szerveztek a fegyvervásárlást szabályozó törvények szigorítása érdekében, és valamennyi országos televízióban hallatták hangjukat. Azt üzenték: "Az imádság és együttérzés nem elég, a kormányzati tisztségviselőknek cselekedniük kell, vagy mondjanak le."

Sydney Aiello édesanyja, Cara Aiello elmondta a CBS Miami-nak, hogy a lánya a túlélők bűntudatával küzdött, és a tragédiát követő évben diagnosztizálták nála a poszttraumás stressz-szindrómát. A lány állítólag soha nem kért segítséget, ugyanakkor valóságos küzdelmet jelentettt számára, hogy bejárjon órákra, mert félt az osztályteremben.

Sydney-re nem csak a szűkebb közössége emlékezett meg, hanem olyan hírességek is, mint Ron Perlman, a Hellboy sztárja, valamint politikusok, közéleti személyiségek is.

Sydney közeli barátja volt Meadow Pollacknek, az egyik diáknak, akit a gyilkos megölt. Meadow apja, Andrew pedig a parklandi áldozatok egyik legenergikusabb szószólója lett - néhány nappal a borzalmas esemény után a Fehér Házban mondott érzelmes és szenvedélyes beszédet, a fegyvertartással kapcsolatos törvények szigorítása és az iskolai biztonság növelése mellett.

Az Aiello-család számára most adománygyűjtő oldalon kérnek támogatást ahhoz, hogy megőrizhessék Sydney emlékét.


KÖVESS MINKET:
Fogyatékossággal élő gyerekeknek készít különleges, hasonmás babákat egy nő
Varrt már végtaghiányos vagy éppen látássérült babát is - a kicsik pedig imádják őket!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 23.


hirdetés

A nappalijában fabrikálja a babáit Amy Jandrisevits. Ezek azonban nem egyszerű játékszerek, nem "csak" babák.

A nő ugyanis speciális igényekkel rendelkező, valamilyen fogyatékossággal élő, illetve súlyos vagy ritka betegségekkel küzdő gyerekek számára varr hasonmás babákat.

Varrt már végtaghiányos, bőrhibás vagy látássérült babát, de olyat is, amelyik "Treacher-Collins-szindrómában szenvedett. És a gyerekek imádják a babákat!

Amy Jandrisevits korábban szociális munkásként dolgozott, és speciális igényű gyerekeknél a játékterápia volt az egyik módszere. 2014-ben indította a "A Doll Like Me" projektet, amelynek az ars poeticája az, hogy minden gyerek megérdemelne egy olyan babát, amiben saját magát láthatja viszont.

A nő minden játékszert egyedileg készít, úgy hogy az a lehető legjobban hasonlítson a leendő tulajdonosára. Mivel a babák ára 70-100 dollár, vagyis 20-30 ezer forint, egy adománygyűjtő oldal, a GoFundMe segítségével

lehetővé teszi azt is, hogy a közönség dobjon össze egy babát olyan gyereknek, akinek a szülei anyagi okok miatt nem tudják megvenni a játékszert.

VIDEÓ: Amy babáiról a CBS News készített rövid riportot:

CBS News

This woman creates extra special dolls representing kids with disabilities - so they can play in a world that looks like them. https://cbsn.ws/2TkU8VW

Képekért lapozz tovább:

A cikk folytatódik


KÖVESS MINKET:Tudtad, hogy ma van a Down-szindrómások világnapja? - megható videót készített egy magyar ügynökség
Itt az ideje, hogy a Down-szindrómásokat is teljes értékű emberekként kezeljük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Március 21-én ünnepeljük a költészet napját, a tavaszt köszöntő perzsa újévet és az erdők világnapját, azt azonban kevesen tudják, hogy ez a nap egyúttal a Down-szindrómások világnapja is. Erre hívja fel a figyelmet videójával egy magyar ügynökség, az Umbrella. A videót több nemzetközi ügynökséggel összefogásban készítették el.

A kisfilm bemutatja, hogy a Down-szindrómások továbbra is előítéletekkel és társadalmi gátakkal küzdenek az oktatás, a munka, vagy bármilyen hétköznapi tevékeny területén - és itt lenne az ideje, hogy végre teljes értékű, önálló döntéshozatalra képes emberekként kezeljük őket.

Nézd meg a videót!


KÖVESS MINKET:
Ez most a legmenőbb kihívás: szedd össze a szemetet, fotózd le, és posztold a képet!
Egyre többen csatlakoznak itthon is az erdők és mezők önkéntes takarításához.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 22.


hirdetés

Nemrég mi is beszámoltunk egy olyan új kihívásról, ami nem ciki, amihez érdemes csatlakozni, ami hasznos, és ami most az egész világon a legmenőbb. Az erről írt cikkünk olyan népszerű lett, hogy eddig csaknem 7 ezren lájkoltátok.

A Facebookon és más közösségi oldalon hódító új kihívás lényege:

keress egy elhanyagolt, szeméttel borított helyet, gyűjtsd össze a szemetet, és mutasd meg másoknak is!

A TrashChallenge-hashtages kihívás Magyarországon is terjed. Nálunk egyébként évek óta megszervezik tavasszal a TeSzedd! akciót, melyre idén majdnem 240 ezer önkéntes jelentkezett.

Nemrég az egyik adminunk, Demecs Norbert is beszállt az akcióba, az erről készült képeket ki is tette Facebookra:

"Amíg mások a rohanó világ elsötétedő perceiben azon gondolkoznak, hogyan harcoljanak, én azon dolgozom, hogy a természet, amely minden bánatra bármikor gyógyírünk és menedékünk lehet, fellélegezhessen a nyomás alól.

Nem az számít, hogy piszkos lesz a ruhád, vagy kócos lesz a hajad, vagy egy picit felsérted a bőröd. Az számít, hogy segíthetsz! Akkor változhat a világ, ha teszünk érte, nem pedig úgy, hogy csak várjuk a csodát.

Ma egy nagyon kedves segítőmmel a Görgő-bikki pihenő(Mátraháza) környékén 9 zsák hulladékot gyűjtöttünk össze a 24-es főút kétoldali ároksávjaiban. Őszinte öröm a jó cél érdekében cselekedni! Hamarosan folytatjuk!

Nektek is fontos a környezetünk védelme és tisztasága? Szívesen csatlakoznátok hozzánk egy vagy akár több szemétszedő túra alkalmával? Írjátok meg kommentben!

null

null


KÖVESS MINKET:
Megvan, mikor temetik Baló Györgyöt
A család különös kéréssel fordult a gyászolókhoz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 23.


hirdetés

Jövő szombaton, délután kettő órakor lesz Baló György temetése a Farkasréti Temetőben. Ezt a család közölte. Eszerint a búcsúztatás nem sajtónyilvános, és azt kérik, senki ne készítsen kép és hangfelvételt, de szeretettel várnak mindenkit, aki tisztelte a televíziós újságírót.

A család azt is kéri, mindenki egy szál virággal rója le kegyeletét, a csokorra vagy koszorúra szánt összeget ajándékozza nehéz sorsú családoknak vagy nemes célú szervezeteknek.

Baló György hétfőn, hosszú betegség után, 71 éves korában hunyt el.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x