hirdetés
jegbp2.jpg

Túlélőtúra Budapesten: utánajártunk, miért kell csúszkálnia az egész városnak

Amerre csak nézünk, akrobata-mutatványokat produkálnak a járókelők. De kinek a feladata lenne a takarítás, és miért tűnik úgy, mintha semmit nem javulna a helyzet?
Szöveg és fotók: Láng Dávid - szmo.hu
2017. február 01.


hirdetés

Ónos eső, hó, latyak, jég, vagy ezek tetszőleges keveréke – nagyjából ez jellemzi az útviszonyokat jelenleg a fővárosban. A főútvonalakon nagyjából már jó a helyzet, azonban úgy tűnik, a járókelők nem ilyen szerencsések.

Bármerre is próbálkoztunk szúrópróbaszerűen, nem találtunk olyan csomópontot, ahol teljesen biztonságos lett volna a gyalogos közlekedés, a járművekre való fel- és leszállás.

"
Kész katasztrófa. Egyáltalán nincs letakarítva semmi, még a megállók se, csúszkál mindenki össze vissza. Én szerencsére még jobb állapotban vagyok, de a szomszédasszonyaim nem mernek kimozdulni, én viszem nekik a dolgokat. Eddig megúsztam esés nélkül, de nagyon óvatosnak kell lenni

– mondja egy idős néni a Fény utcai piac mellett.jegbp6

Károly körút

Nem mindenki úszta meg ennyivel: Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a Szeretlek Magyarországnak elmondta, a mentők feladatszáma jelentősen, mintegy 20 százalékkal emelkedett a csúszós utak miatt.

Az elmúlt 24 órában országosan mintegy 3500, a fővárosban pedig több mint 1000 esetet láttak el, melyek között több száz, elesésből származó lábtörés, kartörés, fejsérülés volt.

hirdetés

A tegnap délutáni órákban a főváros területéről szinte percenként érkeztek a segélyhívások, szabadnapos dolgozók behívásával, tartalék kocsik beállításával erősítették meg a szolgálatot. A mai napra némileg csökkent az esetszámuk, de továbbra is sok sérült gyalogoshoz riasztják a mentőket. "A figyelmeztetések továbbra is érvényesek: mindenki közlekedjen nagyon óvatosan, aki teheti halassza el programjait az útviszonyok javulásáig" – tette hozzá a szóvivő.

Mellettem babakocsis anyuka siet a buszhoz, vagy legalábbis próbál. Már megbánta, hogy nem gyerekhordozóval indult útnak: igazi kálvária így közlekedni, még jég se kell hozzá, a göröngyös-latyakos járdán ugyanúgy. "Szerencsére mindjárt otthon vagyok, és ma már ki se mozdulok többet, az egészen biztos" – fakad ki.jegbp5

Még kritikusabb a helyzet a Népfürdő utcánál, ahol az 1-es villamos megállóját vastag, jeges hóréteg borítja. Az aluljáróba vezető lépcső szó szerint életveszélyes, még a fiatalabbak is csak a szélére húzódva, a korlátba kapaszkodva mernek lefelé araszolni rajta.

Egy lány pont a szemem láttára esik hatalmasat.

"Undorító. Fizetem a 10 ezer forintos bérletet, cserébe joggal szeretnék eljutni a-ból b-be, de úgy tűnik, ez megoldhatatlan akadály. És kocsival se jobb a helyzet, akkor meg állhatok a dugóban" – csattan fel, miután egy kiadós káromkodást követően feltápászkodik és próbálja lesöpörni a kabátjáról a jeges havat.

Szinte mindenki hasonló véleményen van:

"Tőlünk elvárják, hogy a házunk előtt takarítsuk el a havat, de ezt hetek óta nem képesek megoldani. Se sózás, se semmi. Szánalmas, tényleg" – teszi hozzá egy középkorú férfi.

Egy ránézésre huszonéves srác pedig azt meséli, a Határ úti villamosmegállót szó szerint tükörjég borította ma reggel. "Vadidegen emberek összekapaszkodva mentek, hogy ne essenek el, valahol megindító volt látni ezt az összefogást" – fogalmaz, bár a helyzet mégis inkább szürreális.jegbp3

A Népfürdő utcai életveszélyes lépcső
jegbp4

De kinek a feladata lenne az utak, járdák és megállók takarítása? Rövid nyomozás után úgy tűnik,

legalább három szerv pingpongozik egymás között a hatáskörökkel, és előszeretettel mutogatnak a többiekre, ha bárki számon kéri rajtuk, miért nem tesznek a balesetveszély ellen.

Először nyilván a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. felelőssége merül fel. A cég szóvivője, Dorogi Gabriella kérdésemre azt feleli, múlt éjszaka 75, jelenleg 66 autójuk szórja az utakat, de szigorúan be kell tartaniuk egy sorrendet. A legfontosabbak a hidak-felüljárók, majd a reptérre vezető út, az autópályák bevezető szakaszai, a kórházakhoz-iskolákhoz vezető utak, a tömegközlekedési útvonalak és a hegyvidéki mellékutak, a sík mellékutakra csak mindezek után, legvégül kerülhet sor.

És ha folyamatosan jön az utánpótlás fentről, nem tudnak mit tenni, ugyanúgy tartaniuk kell a prioritásokat. Ezért fordulhat elő, hogy egyszerűen nem tudnak eljutni a mellékutakig. Mindazonáltal

szerdán délelőtt 400 ideiglenes munkás dolgozott az utak hó- és jégmentesítésén, a délutáni műszakra pedig ugyanekkora nagyságrendben terveznek jelentkezőket felvenni.

Ők 8 órányi munkáért nettó 4200 forintot kapnak.jegbp1

A járdák tisztán tartása viszont néhány esettől eltekintve – úgy mint a hidak és felüljárók gyalogosjárdái, vagy a fővárosi tulajdonú közterek – nem az ő feladatuk. Mindig az adott ingatlan tulajdonosáé, akihez a szakasz tartozik. Tehát ha egy bolt, étterem vagy szórakozóhely előtt korcsolyapálya fogad, a legjobb, ha bemész és jelzed az üzemeltetőnek.

Ami pedig a megállókat illeti: ez teljesen a BKV hatásköre. A cég sajtóosztályától kérdésemre azt felelték, a velük szerződéses kapcsolatban álló vállalkozók kedd délután 14 órától folyamatosan végzik a BKV több mint 5000 megállóhelyének és csomópontjának hó- és síkosságmentesítését.

A gyakorlatilag megszakítás nélkül folyamatosan hulló ónos eső, hó és havas eső azonban rendkívüli mértékben megnehezíti a munkát, mivel a már megtisztított megállók is folyamatosan visszahavazódnak vagy újrajegesednek.

"
A megállóhelyek hó és síkosságmentesítése prioritással bír számunkra, és az adott rendkívüli időjárási körülmények mellett is igyekszünk a lehető leghamarabb elvégezni tisztításukat

– fogalmaz a közleményük. De hogy a helyzet még tovább bonyolódjon: a fentebb említett Népfürdő utcai megálló takarításában állításuk szerint ők nem illetékesek, az érintett szakasz tisztán tartása ugyanis a Budapest Közút feladata. Megkerestem őket is, írásban későbbre ígértek választ.

A végére egy jó hír: ha minden igaz, a hétvégén szinte már tavasz lesz, úgyhogy nem sokáig kell már kibírni. Persze akkor meg a frontérzékenyeknek fájhat majd a feje – szó szerint.

Ha ismerőseidnek is ajánlanád a cikket, kattints a megosztásra!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
trianon-100-megallas-budapest.jpg

Így állt meg 1 percre az élet Trianon 100. évfordulóján

Videón a pillanat, amikor megállnak a buszok és a villamosok a Széll Kálmán téren.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

Június 4-én 16:30-kor 1 percre megálltak a metrók, buszok, villamosok Budapesten a trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára emlékezve. Karácsony Gergely főpolgármester korábban a budapestieket is arra kérte, hogy egy percre mindannyian álljanak meg.

A leállásról videót is készítettünk, amelyben látszik, ahogy az egyébként buszoktól, villamosoktól és járókelőktől nyüzsgő Széll Kálmán téren egy percre megállnak a járművek. Az emberek egy része is megállt és a hangszórókat hallgatták.

Budapest főpolgármestere azt is elrendelte, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján a Lánchíd a nemzeti színekkel legyen kivilágítva. Június 4-én este, a közvilágítással egy időben indul a díszkivilágítás a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. kivitelezésében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bkk-Copy.jpg

Nagy vitát váltott ki a BKK szavazása: maradjon-e a gyerekek hangosbemondása a villamoson?

Egész júniusban meghagynák, de a kommentelők közül sokan felháborodtak az ötleten.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, a BKK gyereknap alkalmából meglepetéssel kedveskedett a családoknak. Az online programok mellett számos fővárosi járaton várták ünnepi hangbemondással nemcsak a kicsiket, de a felnőtteket is. A nagykörúti 4-6-os villamoson gyerekek mondták be a megállókat, és szinte a teljes hálózaton ismert mesék főhőseinek szinkronhangja köszöntötte az utazókat.

Az akció sikeres volt, az utasok szerették a gyereknapi hangokat. Ezen felbuzdulva a BKK szavazást indított a Facebook-oldalán. Ebben azt írták:

"Gyermeknapon mindig hatalmas népszerűségnek örvend, amikor gyerekek mondják be a megállókat. Idén sem volt ez másként. Sokan kértétek, ezért megfontoltuk, a döntést azonban most rátok bízzuk:

szeretnétek, ha június végéig maradna a 4-6-os villamoson a gyerekhangos megállóbemondás? A szavazatokat kedd reggelig várjuk! Hajrá!"

hirdetés

Még te is voksolhatsz ITT

Bár a jelenlegi állás szerint jóval többen szeretnék a gyerekhangokat megtartani (most épp 61-39 százalékban), mégis sokan felháborodtak az ötleten.

A több száz komment között volt, aki azt írta, hogy pár napig még vicces, de utána már inkább irritáló a kicsik hangja, ezért kéri vissza a korábbi, megszokott bemondást. Van, aki szerint eddig is idegesítő volt a gyerekbemondás. Sőt olyan vélemény is volt, hogy "Ezek után akármikor is kell Budapesten villamosoznom, ezt a két villamost ha tudom, elkerülöm vagy csak fejhallgatóban fogok rajtuk utazni. Rettentő módon irritáló a kis gyerek hang főleg mikor selypít meg ki se tudja mondani rendesen a megállót".

"Felőlem maradhat de akkor kérem vissza a bérletem árát mert mióta ez megy inkább gyalog megyek mert ráz a hideg tőle" - írta egy másik hozzászóló. "Nem elég, hogy sokszor visító gyerekek vannak a tömegközlekedési eszközön akik nem képesek viselkedni, még a megállókat is gyerekhang mondja be. Szerintem sokan lesznek, akik inkább leteszik a jogsit. A megálló bemondása igenis fontos, hogy hallja és jól értse az ember hiszen ez az értelme, mindennek meg van a helye. Aki meg gyerekhangokat akar hallgatni, menjen a játszótérre."

Egy ilyen téma is komoly indulatokat tud kavarni. Többen szóvá tették, hogy a véleményekkel nincs baj, de a stílussal igen.

Ugyanakkor akadtak olyanok is, akik szerették a gyereknapi meglepetést: "Szerintem übercuki, és júniusban egy hónapig szívesen hallgatnám". És volt, aki pár napig kedvelte, de voltak érvei arra, hogy miért ne maradjon: "Pár napig tök aranyos és kedves gesztus, de hónap végéig szerintem felesleges megtartani. Kevésbé érthetőek a megállónevek, és azokra is gondolni kell, akik nem mindennap ezen a vonalon utaznak, nekik fontos, hogy jól érthető legyen".

A BKK számtalan esetben szólt hozzá, vagy válaszolt a kommentelőknek. Többek között: "A gyerekek idegesítők? Nagyon sajnáljuk, ha így érzel irántuk". Volt akinek így válaszolt: "És a 4-6-oson azt hallod, hogy a megállókat neveletlen gyerekek rohangálva sikítozzák be? Szerintünk aranyosan bemondják a megállókat. Kérjük, gondolj vissza a saját gyerekkorodra, és utána általánosíts. Köszönjük!" Arra pedig, hogy miért tartották jó ötletnek, ezt írták: "Például, hogy egy kicsit színesebb, vidámabb és szeretet-teljesebb hely legyen a világ". A legtöbb esetben azt javasolták, hogy a hozzászólok a szavazásnál a megfelelő gombot nyomják meg, így érvényesíthetik a véleményüket.

A stílusról szólva pedig így vélekednek: "nem a kommentelők ellen zajlik hadjárat, hanem az ellen a jelenség ellen, amilyen stílusban megnyilvánulnak, akik általánosítva jószágnak, idegesítőnek nevezik a gyerekeket. Ennek mi nem szeretnénk terepet adni, mert nagyon riasztó jelenség" - írták többek között.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bkk-Copy.jpg

„Az utasok igényeinek is megfelelve” több lesz az ellenőr a BKK járatain

A cég szerint több panaszt kaptak, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem tartják be a járvány miatti egészségügyi előírásokat, ezért szigorítanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Jövő keddtől teljes létszámmal végzik a fővárosi tömegközlekedési járatokon a jegyellenőrzést - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések között a jegyellenőrök beosztását is módosították, de május eleje óta csaknem teljes létszámmal dolgoznak.

"Az utasok döntő többsége becsületesen betartja az utazási szabályokat. Emellett azonban sajnos vannak, akik megpróbálnak visszaélni a járvány miatt megváltozott körülményekkel"

- írta a BKK.

A közlekedési társaság szerint az elmúlt hetekben többször fordultak az utasok panasszal a BKK-hoz, mert még mindig vannak olyanok, akik az utazásuk során nem tartják be a járvány miatt bevezetett alapvető egészségügyi előírásokat, például a maszkviselést, és az ideiglenes szabályokat.

hirdetés

Ezért a BKK elrendelte, hogy a jegyellenőrök munkájuk során kiemelten figyeljenek a másfél méteres védőtávolságra az utasok és saját egészségük megőrzése érdekében - áll a közleményben.

A BKK a honlapján azt írta, hogy:

Április elején a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együttműködve a BKK erősítette a felügyeletet azokon a járatokon, ahol a visszajelzések alapján rendszeresen felbukkantak a szabályokat be nem tartó utasok.

A május elején kezdődő érettségi időszakkal visszaállt a tanítási időszakban érvényes menetrend, ezzel az ellenőrzések is gyakoribbá váltak,

június 2-ától pedig már teljes kapacitással jelen lesznek az ellenőrök a járműveken.

Felhívásuk végén pedig arra kérték az utasokat, "hogy támogassák a jegyellenőrök tevékenységét, hiszen közös érdekünk, hogy a járatok rendezettek legyenek. A járvány idején a megszokottakhoz képest is legyenek türelmesebbek kollégáinkkal, akiknek gyakran kell konfliktusoksat vállalniuk és intézkedniük az utazási szabályok betartatása, illetve az önök biztonsága, nyugodt utazása érdekében".


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
patkany.jpg

Újra megjelentek a patkányok Budapest több kerületében

Két polgármester is felhívást tett közzé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

Megint elszaporodtak a patkányok Budapesten. Erről több kerület polgármestere is a közösségi oldalán írt. Terézváros és Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere is felhívást tett közzé.

Soproni Tamás (Terézváros) írása szerint:

"Az elmúlt időszakban többen is jelezték, hogy patkányt láttak a kerületben. Nagyon fontos, hogy minden ilyen esetről az információ oda jusson, ahová kell, akiknek ilyen esetben 48 órán belül intézkedni szükséges.

2018. július 23-tól az RNBH Konzorcium végzi Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Főváros patkánymentes állapotának fenntartása vonatkozó irtási munkákat. Amennyiben a lakókörnyezetedben ilyen rágcsálókat látsz, vagy azok jelenlétére utaló jeleket észlelsz, mindenképpen tégy bejelentést.

A bejelentés 3 módja:

hirdetés

Telefonon: 06-70-364-6531 munkanapokon 8-16 óra között.

E-mailen: [email protected]

Weben: https://www.rnbh.hu/panaszbejelento/

A bejelentésben mindenképpen meg kell jelölni az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról (pl. élő patkány a pincében), valamint meg kell adni egy elérhetőséget, lehetőleg egy telefonszámot, amelyen az irtást végző vállalkozó eléri a bejelentőt."

Szaniszló Sándor (Pestszentlőrinc-Pestszentimre) vezetője is hasonló felhívást tett közzé.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!