hirdetés
film-1.jpg

Tudtad, hogy ezt a 12 világhírű filmet Budapesten forgatták világsztárokkal?

Ismered ezeket a helyeket, ahol már megfordult Bruce Willis, Vin Diesel vagy éppen Eddie Murphy?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. július 21.


hirdetés

Összegyűjtöttünk néhány remek vagy éppen nem annyira remek alkotást, ami Budapesten készült és kiegészítettük néhány videoklippel is. Közös bennük, hogy mind világhírű és mindben világsztárok öregbítették fővárosunkat.

1. Én, a kém

Ikonikus jelenet: Eddie Murphy és Owen Wilson szorult helyzetben lóg a Clark Ádám tér felett, háttérben a Lánchíddal, fejük felett magyar zászlóval, közben a dühös, hazafelé igyekvő magyarok bőszen dudálnak (és valószínűleg azt kiabálják: hé, nehogy az én kocsimra essél már!)

Alex Scott (Owen Wilson), a titkos ügynökök James Bondja új bevetésre indul. Vissza kell szereznie azt a szuperfegyvert, amelyet egy gátlástalan bűnöző, Arnold Gundars (Malcolm McDowell) lopott el az amerikai kormánytól. A fegyverkereskedő szenvedélyes bokszrajongó, aki egy nagy meccset akar összehozni Budapesten a veretlen Robinson (Eddie Murphy) és a regnáló Európa-bajnok között. Az amerikai elnök megkéri a bokszolót, hogy civilként segítse az ügynököt a fegyver felkutatásában. Scottnak így sikerül bejutnia Gundars budapesti főhadiszállására. Az igazi csatát azonban nem itt, hanem a végtelenül beképzelt és kibírhatatlan öklözővel kell megvívnia.

Az Én, a kémet nem csak itt forgatták, itt is játszódik, számos ikonikus helyet megfigyelhet az, aki szereti Budapestet. Itt egy videós összeállítás a film 10 legjobb jelenetéből, csak figyelj (az említett jelenet, a mi kedvencünk 3:40-től kezdődik).

2. Underworld

Az Alkonyat előtti idők meglepően népszerű vámpíros-farkasemberes filmjét is Budapesten forgatták, külön öröm egy-egy magyar utcanevet látni a jelenetek között. Persze ha már Underworld, nem hiányozhat az Underground, azaz a magyar metró sem, az orosz kék metrókocsikat többször is láthatjuk a filmben. Más magyar vonatkozása is van: szerepet kapott ugyanis Görög Zita (Amelia), Kuctha Judit (Zsuzsa) és Pinke Attila (Wolfgang) is.

Évszázadok hosszú során át két faj fejlődött ki, valahol az emberi kultúra mélységeiben rejtőzködve - az arisztokratikus, kifinomult Vámpírok és a brutális, vadállatias Lycanok (farkasemberek). Az emberek számára a létezésük csupán egy mítosz suttogása. De egymás számára egy életen át halálos riválisok ők, akik titkos háborúra esküdtek fel egymás ellen, háborúra mindaddig, míg végül csak az egyik faj marad majd életben. A folyamatosan zajló küzdelem közben egy Vámpír harcos, Selene (Kate Beckinsale) egy Lycan összeesküvés nyomára bukkan: egy embert, egy fiatal, az egész háborúról mit sem sejtő "földi" orvost akarnak túszul ejteni. A harcos vámpírlány mindenhová követi Michaelt (Scott Speedman), s közben azon kapja magát, hogy eddig soha nem tapasztalt kötődést érez a férfi iránt. Ahogy Selene minden követ megmozgat, hogy megmentse Michaelt és felderítse a férfit fenyegető Lycan összeesküvést, a vámpírlány olyan titok nyomára bukkan, amelynek félelmetes következményei vannak mindkét törzs számára.

Így készült az Underworld (magyar szinkronnal):

3. München

Steven Spielberg rendezte azt a szuperprodukciót, ami az 1972-es müncheni terrortámadást mutatja be. Eric Bana és Daniel Craig játsszák a főszerepet, 2005-ben a nagyszabású film miatt lezárták például az Andrássy utat is. A filmben persze nem Budapestet "alakítja" fővárosunk - az Operaház környéke a filmben Róma és Párizs, a Marriott Hotel Londont és a Puskás Stadion Münchent.

Steven Spielberg részben Magyarországon forgatott nagyszabású alkotása, a München egy nemzetközi szereplőgárdát felvonultató, lebilincselő történelmi thriller, amely az 1972-es müncheni olimpián a 11 izraeli sportoló meggyilkolását követő eseményeket dolgozza fel.

A megtörtént események alapján készült film azt a titkos izraeli különítményt követi nyomon, melynek feladata a müncheni mészárlással gyanúsított 11 palesztin felkutatása és likvidálása volt - valamint azt boncolgatja, milyen személyes áldozatokat követelt ez a bosszúakció a csapattól és annak vezetőjétől.

4. Evita

Az 1996-os film Buenos Airesben játszódik, amit fővárosunk "alakít" több jelenetben is. Keleti pályaudvar, Szabadság tér, Andrássy út - ezeket mind megtaláljuk az Eva Peront játszó Madonna és Antonio Banderas főszereplésével készült szuperprodukcióban. Kissé szomorú, hogy azért forgatták nálunk a 40-es években játszódó filmet, mert Buenos Aires addigra túl modern lett és nem lett volna hiteles.

Törékeny, szőke asszony áll egy hatalmas ország elnöki palotájának az erkélyén. Előtte százezres rajongó, zokogó tömeg, s ő könnyekkel a szemében búcsúzik: "Ne sírj értem, Argentína". Ő Evita Peron, a nő, aki hihetetlen mélységekből jött és hihetetlen magasra jutott. A nő, akit istenként imádtak, mert nem akart más lenni, mint egyszerű ember: bár a pompa lett az osztályrésze, nem felejtette el, mit jelent a nyomor.

Madonna Budapesten:

Antonio Banderas pedig az Operaháznál dühöng:

5. Die Hard 5

Nem is olyan régen volt, hogy a 76-os troli messze elkerülte a Hősök terét, mert ott éppen Bruce Willis lövöldözött. A Die Hard 5 (ami Moszkvában játszódik) végül nem lett túl nagy siker, de legalább több magyar arcot is fellelhetünk a szereplők közt, például Árpa Attilát, Ganxsta Zolit és Növényi Norbertet, akik az orosz maffia tagjai voltak és Kamarás Ivánt.

Régi ismerősünk, a zsaru John McClane megtudja, hogy a fiát, Jacket letartóztatták Oroszországban. Bár elhidegültek egymástól, azonnal a segítségére indul, és Moszkvába utazik. Megdöbbenve szembesül azzal, hogy a fia beépített ügynökként azon dolgozik, hogy megvédje a kormány informátorát, Komarovot. A nézeteltéréseiket félretéve össze kell fogjanak, hogy kimenekítsék a férfit az országból, és megakadályozzák azt a bűntényt, amely katasztrófával fenyegeti a világot. Ehhez Csernobilon át vezet az út.

Egy akciójelenet az Üllőin:

Itt már nagyobbat szól:

A Kálvin téren pedig összetört egy Mercedes (és egy kedves rendőrnő kérte a nézelődőket, hogy ne tegyék):

6. Z világháború

A filmet Budapesten forgatták, ráadásul rengeteg magyar statisztát alkalmaztak. Jobban mondva volna, hisz - az Index cikke szerint - mindössze 12 magyar zombi kapott végül szerepet a filmben (plusz egy moszkvai híradós bejátszás alatt 2 másodperc elejéig még néhányan), mert a forgatás alatt Brad Pitt átvariálta a sztorit.

Sok olyan jelenetről számoltak be magyar statiszták akkoriban, amik végül nem kerültek be a filmbe. A magyarok orosz katonákat és zombikat játszottak, a jeleneteket pedig egy kőbányai konzervgyárban vették fel és persze ki ne emlékezne a fegyverlefoglalós történetre. Utóbbi az egész nemzetközi sajtót bejárta, miszerint a TEK 85 működőképes gépfegyvert foglalt le.

Egy átlagos nap Gerry Lane, az egykori ENSZ-alkalmazott a családjával araszol a csúcsforgalomban. Hamarosan arra lesz figyelmes, hogy az emberek egymásra támadnak. A városban kitör a káosz, kiderül, hogy halálos járvány ütötte fel a fejét, ami harapás útján terjed. A globális méretűvé váló zombijárvány azzal fenyeget, hogy elpusztítja az emberiséget. Miután Lane biztonságba helyezi családját, a munkájához visszatérve azon dolgozik, hogy megtalálja a járvány forrását, és megállítsa a terjedését.

7. Vörös Zsaru

Minden idők egyik legkeményebb színésze járt Budapesten, a Vörös Zsaru főszerepét ugyanis Arnold Schwarzenegger játszotta. 1988-ban Budapest "még Moszkvább" volt, mint a 2012-es Die hard idején: a fimben természetesen az orosz fővárost alakítja fővárosunk.

Azért is híres az alkotás, mert ez volt az első olyan amerikai film, ami engedélyt kapott a moszkvai Vörös téren való forgatásra. A záró jeleneten kívül mégis Budapest játszotta az orosz fővárost.

Ivan Danko százados a moszkvai drogmaffiát készül leleplezni. A bűnözők vezérének, Viktor Rostának öccsét egy akció során megöli a szovjet rendőr. Viktornak viszont sikerül elszöknie Chicagóba. Danko pedig vadászkopó módjára üldözi őt, mivel az ő társát a razzia során az orosz maffiózó ölte meg. Amerikában azonban már mások a szabályok. Ezt leginkább a nagyszájú amerikai zsaru, Ridzik felügyelő érezteti vele, akit kényszerből társául adtak a nyomozáshoz.

8. A holló

Budapest a 19. századi Baltimore-t játssza A holló című filmben, amit 2012-ben forgattak le. A John Cusack főszereplésével készült produkció Edgar Allan Poe műveiben található gyilkosságok valósággá válásáról szól.

Amikor a 19. századi Baltimore-ban egy anya és lánya brutális gyilkosság áldozata lesz, Emmett Fields nyomozó megdöbbentő felfedezést tesz: a bűntény egy fiktív esetre emlékeztet, amiről gyomorforgató részletességgel számolt be a helyi újság a társadalom margóján tengődő író, Edgar Allan Poe egyik történeteként. Miközben a rendőrség magát Poe-t is kihallgatja, újabb embertelen gyilkosság történik, amit egy másik népszerű Poe-sztori ihletett.

Miután rájön, hogy az eszelős sorozatgyilkos Poe elbeszéléseit használja véres hadjárata alapjául, Fields igénybe veszi az író segítségét az őrült megállításához. Amikor kiderül, hogy egy Poe-hoz közel álló személy lehet a következő áldozat, magasabb lesz a tét, és a detektívtörténet műfajának feltalálója élesíti saját okfejtő képességeit, hogy megoldja az ügyet, mielőtt túl késő lenne.

Előzetes:

Budapest nem csak a filmek, hanem a videoklipek kedvelt forgatási színhelye, olyan ikonikus dalok klipjeinek adott helyet hazánk, mint a Moonlight Shadow vagy Michael Jackson lemezelőzetese. A listára szándékosan kerültek fel ők néhány film vagy sorozat helyett, hogy színesítsék a felhozatalt.

9. Michael Jackson - History

A klip a History lemez (1995) promóciójaként készült, mielőtt elindult volt a History Tour, Michael Jackson egyik legsikeresebb és legnagyobb turnéja.

10. Gwen Stefani - Early Winter

A gyönyörű énekesnő az idei novemberre is találó, azaz korai tél című dalához készült videoklipben közeli barátságot köt a Keleti pályaudvarral. Szerelmes sorai alatt a háttérben megpillanthatunk egy-egy szépen kicsinosított szerelvényt is.

11. Katy Perry - Firework

Napjaink egyik legtöbb slágerét szállító énekesnője nem fukarkodott a Budapest szépségeit bemutató képekben: itt egy Duna, itt egy éjjeli kép a Lánchídról, ott egy kivilágított Budai vár. Katy Perry így viszi hírünket a világban. Ezt már szeretjük kéremszépen!

12. Groove Coverage - Moonlight Shadow

Egy ikonikus sláger, tetőtől talpig, "átólcettig" tele Budapesttel! Régi, piros, összefirkált telefonfülke, Andrássy út, Hősök tere, Deák Ferenc tér, villamos, Alagút, Gresham palota, Lánchíd... Minden ami kell egy igazán jó kliphez. Te tudtad, hogy a Moonlight Shadowt itt forgatták, Pesten?

Sem a filmek, sem a videoklipek listája nem teljes, a klipek közé simán beférhetett volna Selena Gomez vagy Lenny Kravitz. Válogattunk néhányat a legjobbak közül, nyugodtan egészítsétek ki a listát linkekkel, hozzászólásban! :)


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
DSC_4026.jpg

A Déli pályaudvar mocskában egy világhírű művész alkotása áll

A várnegyed tükörképét, absztrakt műalkotásokat és több érdekességet is találtunk a lepukkant Déli pályaudvaron. Megmutatjuk, hol keresd őket!
Orosz Emese cikke, fotók: Lampert Benedek - szmo.hu
2019. november 03.A Déli pályaudvar nekem mindig egy nagy rohanás volt: buszról le, lepukkant lépcső, még lepukkantabb aluljáró, elsasszézni a középen napozó gyanús alakok között, lépcsőn fel, pénztár és végre elérni az épp induló vonatot Balaton felé. A nagy rohanásban általában nincs időnk megcsodálni a Déli környékét.

De most őszintén, kinek is jutna eszébe szétnézni ezen a leharcolt pályaudvaron? Hát nekünk! Lampert Benedek barátommal ez alkalommal itt keresgéltünk szép és érdekes részleteket.

A Déli pályaudvar egy része jelenleg felújítás alatt áll. Az építkezés pókhálói, rácsai és az elbontott álmennyezet csúfítja az amúgy is ütött-kopott belső tereket. Az egész épületben átható gyros-szag terjeng, amitől hamar felfordult a gyomrunk. Az alsó szint kevésbé forgalmas részeit pedig olyan kényelmesen belakták a hajléktalanok, hogy szinte pofátlanságnak tartottuk volna, ha átsétálunk a “nappalijukon”. Ettől függetlenül vannak olyan részletei a környéknek, amit érdemes közelebbről is megnézned, pláne ha te is nap mint nap erre jársz.

Ha ránézel a Déli épületére, egy szocreál tömböt látsz. Azonban jó ha tudod, hogy ez a 70-es évek egyik építészeti bravúrja, ami már önmagában is rejt érdekes megoldásokat, meglepetéseket. Kővári György és munkatársai úgy tervezték meg az épületet, hogy a sötét üveg a Várnegyed panorámáját tükrözi, illetve belülről is óriási, szélesvásznú panorámát nyújt.

Az épület ezen kívül a sík terület és a hegyvidék találkozását is szimbolizálja: az aluljáróval, és a felette végighúzódó épülettömeggel a völgy-hegyvidék találkozását idézték meg.

A buszról leszállva átvágtunk az Alkotás utcát és a pályaudvart összekötő aluljárón. Ebben az árusoktól és részegektől zajos földalatti sikátorban máris találtunk egy megbújó absztrakt különlegességet. Az aluljáró Alkotás utca felé eső falfelületét Józsa Bálint és Kovács Ferenc 1974-es márványból készült Dinamikus domborműve díszíti.

Absztrakt minták Budapest közterein

Magyarországon Aczél György kultúrpolitikája alatt az absztrakt művészet tiltott jelenség volt. Később a 70-es években lazult a helyzet, és középületeken, köztereken esetenként megjelentek absztrakt alkotások díszítőelemként.

Manapság egyre gyakoribb, hogy az elavultnak ítélt épületeket lebontják, a "szocialistának" bélyegzett műveket értéktelennek ítélve kidobják, és az absztrakt domborművek is sok esetben a nemtörődömség áldozatává válnak.

A hullámra hasonlító mintán is észrevettük, hogy megrongálódott. A felület középső részén tenyérnyi darabok törtek ki, ami nagy eséllyel helyrehozhatatlan.

A sötétségből kilépve a Déli előtti napos kis aluljáró térre értünk. Kevesen tudják, de itt áll egy világhírű művész alkotása.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!