News here
hirdetés

TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Új exobolygót találtak: Ismerje meg a GJ 367b-t, a Földnél kisebb és sűrűbb vasbolygót!

A csillagászok már képesek Föld-méretű bolygókat megtalálni. A most megtalált bolygó kisebb is, mint a Föld, csak sajnos rettentően forró.

Link másolása

hirdetés

Ahogy a Naprendszerünk 4,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult, kis por- és jégszemek kavarogtak benne, amelyek a Nap kialakulásából kimaradtak. Idővel összeütköztek és egymáshoz ragadtak. Ahogy növekedtek, a gravitáció segített nekik összesűrűsödni. Így keletkezett a Föld is, amelyen élünk.

Már tudjuk, hogy a legtöbb csillag körül bolygók keringenek. A csillagászok már több mint ezer gázóriás bolygót találtak – a Jupiterhez hasonló méretű, vagy nagyobb bolygókat.

A hangsúly most a sziklás, Föld méretű bolygók keresésén van. Arra számítunk, hogy ezek ugyanolyan sokan vannak, de mivel sokkal kisebbek, így nehezebb megtalálni őket.

A Science folyóiratban megjelent egy új tanulmány egy kis bolygó felfedezéséről, amely a GJ 367b katalógusszámot kapta. Az égitestet a NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite, vagyis a Tess adataiban böngészve sikerült megtalálni. A műhold által megfigyelt több millió csillag közül az egyik apró, de visszatérő fényerőcsökkenést mutatott. Ez azt jelentheti, hogy egy bolygó elhalad a csillaga előtt (tranzit), kitakarva a csillag fényének egy részét. A csökkenés csak 0,03% volt, olyan csekély, hogy közel van ahhoz, amit egyáltalán észlelni lehet. Ez azt jelenti, hogy a bolygónak nagyon kicsinek kell lennie, hasonlónak a Földhöz.

A bolygó tömegének meghatározásához további műszeres vizsgálatra volt szükség. A kutatók folyamatosan figyelték a csillagot, ami körül a bolygó kering, az úgynevezett High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher vagy Harps segítségével. Ez egy műszer, amely egy 3,6 méteres távcsőhöz van rögzítve a chilei Európai Déli Obszervatóriumban. Kifejezetten bolygók megtalálására tervezték, érzékelve a gazdacsillag fényének hullámhosszának enyhe elmozdulását, amelyet a bolygó gravitációs vonzása okoz. A bolygó ugyanis „rángatja" csillagát, és ezen elmozdulások során a csillag fényének hullámhossza távolodáskor a vörös, közeledéskor a kék volt. Több mint 100 megfigyelésre volt szó, hogy észleljék ezt a nagyon minimális változást, ami azt jelenti, hogy a GJ 367b-nek, amellett, hogy kicsi, alacsony tömegű is.

Tehát a GJ 367b sugara a Föld sugarának 72%-a (7%-os pontossággal), és a Föld tömegének 55%-a (14%-os pontossággal). A mérések azt mutatják, hogy ez a bolygó sűrűbb, mint a Föld. Míg a Földnek van egy vasmagja, amelyet sziklás köpeny vesz körül, ez a bolygó olyan sűrű, hogy szinte teljes egészben vasnak kell lennie, így hasonló a Merkúrhoz.

A Merkúr 88 naponta kerüli meg a Napot. A heves napfénytől hevített „nappali" oldal csupasz szikla, amelyet 430 °C-ra melegít a Nap. A GJ 367b még szélsőségesebb. A visszatérő tranzit értékek azt mondják, hogy mindössze nyolc óra alatt kerüli meg csillagát. Mivel ilyen közel van, a nappali oldal egy 1400 ° C-ra fűtött kemence lehet, ahol még a kőzet is megolvad.

hirdetés

Szóval, hogy jött létre?

Lehetséges, hogy a GJ 367b egykor egy hatalmas bolygó volt, hatalmas, gáz halmazállapotú burokkal, mint a Neptunusz. Idővel az a gáz halmazállapotú burok leforrt róla, és csak a csupasz magot hagyta, amit ma látunk? Vagy talán, ahogy kialakult, más protobolygókkal (a formálódás folyamatában lévő bolygókkal) való ütközései során elvesztette sziklás köpenyét, és csak a vasmagja maradt meg?

A GJ 367b természetesen túl forró ahhoz, hogy lakható legyen. De ez egyike azon kevés sziklás, Föld méretű bolygóknak, amelyeket a csillagászok eddig találtak. Felfedezése azt mutatja, hogy megtalálhatjuk a Föld méretű bolygókat más csillagok körül, és meg tudjuk határozni a tulajdonságaikat. A feladat most az, hogy olyan bolygókat találjunk, melyek távolabb vannak csillaguktól, a lakható zónában, ahol a felszíni hőmérséklet lehetővé tenné, hogy a víz folyadékként létezzen rajtuk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TUDOMÁNY
Egy 80 éves beteg kaphatta meg itthon először az újfajta rákgyógyszert, amit eddig csak külföldön lehetett elérni
Mérföldkőhöz érkezett a neuroendokrin daganatos betegek hazai ellátása. A terápiában a sugárzó izotópot infúzión keresztül juttatják be a szervezetbe, ahol elpusztítja a rákos sejteket.

Link másolása

hirdetés

Új, eddig Magyarországon nem elérhető eljárással gyógyítják a neuroendokrin daganatos betegeket a Semmelweis Egyetemen (SE); az első izotópos infúziós kezelést a múlt héten végezték el az intézményben.

Az egyetem hétfői közleményében azt írta, hogy a belgyógyászati klinikán az első ilyen kezelést egy 80 éves neuroendokrin tumorban szenvedő férfi kapta.

A beteg az első infúzióra jól reagált, négy nappal később hazamehetett. A terápia néhány hét múlva folytatódik, mivel az izotópos kezelést 8-12 hetente szükséges megismételni, összesen 3-4 alkalommal.

A neuroendokrin tumorok a daganatos betegségek mintegy 5 százalékát teszik ki, évente 40-60 új esetet diagnosztizálnak, vagyis

Magyarországon több száz embert érinthet ez a betegség, amelynek felismerésekor a páciensek fele már előrehaladott stádiumban van

- ismertették.

hirdetés

Lakatos Péter, az SE Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának egyetemi tanára szerint a teljes gyógyulás a tumor korai felfedezéskor várható, amikor a daganat sebészileg még jól eltávolítható. A műtéttel nem gyógyítható betegek kezelésére napjainkban Magyarországon csaknem mindegyik, világszerte elfogadott gyógyszeres kezelési mód elérhető.

Azt is hozzátette, hogy a gyógyszeres terápiák lassítják ugyan a daganatos betegség előrehaladását, ám egy ponton túl a hatásukat vesztik, ilyenkor az előrehaladott, már szóródott daganat esetén az izotópkezelési módszerek nyújthatnak segítséget.

A szakember elmondta,

az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) 2017-ben fogadta el a lutécium 177 alkalmazását felnőttek neuroendokrin tumorainak kezelésére.

Ezzel egy időben kezdték meg a magyarországi bevezetés feltételeinek megteremtését a másik három orvosképző egyetemmel közösen - tette hozzá.

A szomatosztatin-PRRT kezelés az elmúlt másfél évtizedben több európai onkológiai centrumban is elérhetővé vált Bázeltől Milánóig, míg Kelet-Európában először Krakkóban végezték. A hazai betegek 2005 óta vehették igénybe társadalombiztosítási támogatással, de csak külföldön, főként Svájcban és Németországban. Eleinte évi 2-5, az utóbbi években évi 30-40 kérelem érkezett az egészségbiztosítóhoz.

A Magyarországon diagnosztizált neuroendokrin betegek nagy részét a Semmelweis Egyetemen látják el, ezért e kezelés itthoni megteremtése mindenképpen mérföldkőnek számít a hazai endokrinonkológia történetében - fűzte hozzá Lakatos Péter.

A Semmelweis Egyetemen elvégzett beavatkozás után néhány órával a Debreceni Egyetemen is alkalmazták az izotóp-infúziós kezelést.

Ide kattintva megtudhatod, milyen betegségeket neveznek pontosan neoroendokrin daganatnak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TUDOMÁNY
Nálunk is megjelenhet a járvány, ami miatt súlyos betegségekkel születtek a gyerekek Brazíliában
A Zika-vírus pár éve végigsöpört Amerikában, hamarosan pedig Európában is megjelenhet.
Címkép: Wikipedia - szmo.hu
2022. május 08.


Link másolása

hirdetés

A 24.hu bukkant rá egy április közepén publikált tanulmányra, amiben az állt, hogy már csak egy lépésre vagyunk a Zika-járvány megjelenésétől. Egészen pontosan egy megfelelő mutáció kell ahhoz, hogy világjárvány legyen a Zikából.

Ez az a járvány, ami 2015 és 2017 között söpört végig Amerikán, aminek következtében Brazíliában sok újszülött jött világra súlyos agykárosodással, kóros kisfejűséggel.

A lap felkereste Kemenesi Gábor virológust, aki a koronavírus-járvány kapcsán vált országosan ismertté. Megkérdezték tőle, mi kell ahhoz, hogy nálunk is megjelenjen a Zika. A szakember elmagyarázta, hogy három dolog kell egy járvány kirobbanásához: fertőzőképes vírus, egy terjesztő és a népesség védtelensége.

A tanulmányból kiindulva egyelőre még hiányzik a vírusmutáció, ami Európában jól tudna terjedni. A terjesztő már jelen van, ami nem más, mint az ázsiai tigrisszúnyog. A harmadik feltétel is teljesül, ugyanis a kontinensünkön még nem volt Zika-járvány, így a népességnek nincs védelme ellene.

Jelenleg a járványt akadályozza Európában, hogy a vírusnak először a szúnyogban kell végigjárnia a fertőzási ciklusát, ami nem mindig jön össze a hidegebb éghajlat miatt. Európa nagyobb részét tehát védi a "zordabb" klíma, de itt is vannak olyan részek, ahol tudna terjedni a Zika.

hirdetés
"A legtöbb feltétel adott, látjuk az előjeleit egy potenciális járvány berobbanásának: ha a körülmények együttállása bekövetkezik, akkor baj van. Nehéz jósolni, hogy pontosan mennyire sürgető a helyzet, ám nagyon valószínű, hogy az elkövetkező évtizedek nem maradnak európai Zika-esetek nélkül"

- vonta le a következtetést Kemenesi.

Hogy Magyarországon lehet-e Zika-járvány, azt egyelőre nem lehet tudni, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy kiderítsék. Vizsgálják, hogyan szaporodik a hazai tigrisszúnyog-populációban, hazai klimatikus körülményekben a vírus, és a rovar hogyan üríti. Hogyan jelenik meg a nyálában, illetve a fertőzés folyamata valóban csupán csak annyi, hogy a szúnyog „beleköpi” a vérünkbe a kórokozót, vagy valami bonyolultabb mechanizmus működik? Ezzel párhuzamosan pedig folyamatos a gyógyszerkutatás hazánkban is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY
Fertőzött volt a sertésszív, amit januárban kapott egy szívbeteg amerikai férfi
Citomegalovírust mutattak ki a beültetett szervben.

Link másolása

hirdetés

David Bennett súlyos szívbetegséggel küzdött, ezért januárban a világon elsőként kapott genetikailag módosított sertésszívet. A hétórás műtétet még januárban végezte el rajta a Marylandi Egyetem klinikájának orvoscsapata. Bennett azonban márciusban meghalt.

Bartley P. Griffith, a transzplantációját végző sebész akkor azt mondta, hogy lesújtotta őket az 57 éves férfi halála.

Az átültetett szív hetekig jól működött a férfi szervezetében a kilökődés bármilyen jele nélkül.

Griffith az AP hírügynökségnek most azt is elmondta: Bennett felépült a transzplantációból, az egyik reggel azonban váratlanul rosszabbul lett, és fertőzéshez hasonló tüneteket mutatott. Az orvosok több vizsgálatot elvégeztek rajta, többféle antibiotikummal és immunerősítővel kezelték. A beültetett szív azonban megduzzadt, megtelt folyadékkal, majd leállt.

A kutatók azóta próbálták kideríteni, mi okozhatta Bennett halálát, ezért megvizsgálták a beültetett sertésszívet.

hirdetés

Az AP hírügynökség szerint csütörtökön az orvosok közölték:

azonosították a sertés citomegalovírust a szívben. Annak azonban nem találták jelét, hogy ez aktív fertőzést okozott volna.

A cikkben megjegyzik, hogy az állati szervek emberi beültetésével kapcsolatos egyik fő aggodalom pont az, hogy a transzplantációval új kórokozók terjedhetnek át az emberre.

Griffith szerint ráadásul egyes vírusok megbújnak szervekben, de nem idéznek elő betegséget, egyfajta potyautasokként vannak jelen. Muhammad Mohiuddin, az egyetem idegen szervek beültetésével foglalkozó programjának igazgatója azt is hozzátette:

még kifinomultabb teszteken dolgoznak, hogy az efféle vírusok ne csússzanak át a rostán.

A vírus jelenlétéről először a MIT Technology Review című tudományos lap számolt be Griffith prezentációjára hivatkozva, amely a múlt hónapban hangzott el az Amerikai Transzplantációs Társaság konferenciáján. Az orvosok évtizedek óta vizsgálják, hogy miként lehetne állati szerveket használni életmentő átültetésekhez. Bennetten azért végezték el az úttörőnek számító operációt, mert enélkül biztos halál várt volna rá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY
Kapura hasonlító kőképződményt talált a Marson a NASA marsjárója
Egy Mars-kutató tisztázta, hogy nem a marslakók titkos rejtekhelyére, vagy esetleg egy másik dimenzióba vezet a rejtélyes „bejárat”.

Link másolása

hirdetés

A NASA marsjárói számos érdekes felvételt készítettek már a vörös bolygóról, amelyek olykor összeesküvés-elméleteket is szítottak a marslakó-hívők körében. Most ismét egy furcsa dolgot sikerült lencsevégre kapni.

A Curiosity nevű marsjáró fotózott le egy sziklás domboldalt, amelyben mintha egy mesterségesen kialakított bejárat lenne.

A képet látva sokan elkezdtek találgatni, hogy vajon a marslakók titkos rejtekhelyére, egy földalatti sírba, vagy esetleg egy másik dimenzióba vezethet-e a kapura hasonlító képződmény, de a tudósok eloszlatták a kételyeket. A május 7-én készült felvételen minden bizonnyal egy geológiai jelenség eredménye látható.

Ashwin Vasavada, a Mars Tudományos Laboratóriumának kutatója a Gizmodo-nak elmondta, hogy a terület ősi homokdűnékből alakult ki, amelyek az idők során összeolvadtak, a változó nyomás alatt pedig különböző helyeken a tömbök megrepedtek.

Egy-egy természetes rengés miatt pedig darabok is kitörhettek belőle, valószínűleg ez történt a rejtélyes, nagyjából 1 méter magas "bejárat" esetében is.

A szakértő szerint vagy két függőleges törés történt, és a repedések közötti szikladarab kitört a helyéről, vagy egy függőleges törésről van szó, amely miatt a tömbök kissé eltávolodtak egymástól.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: