hirdetés

TUDOMÁNY

Minden idők legnagyobb cápájának még a kölykei is akkorák voltak, mint egy nagydarab sportoló

Egy új kutatás szerint a megalodon magzatok megették testvéreiket az anyaméhben, hogy elég tápanyaghoz jussanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

A Megalodon volt a valaha élt legnagyobb ragadozó cápa. Kölykei már születésükkor akkorák voltak, mint egy nagyobb darab kosárlabdázó. A tudósok szerint a bébik még az anyaméhben megették gyengébb testvéreiket.

A szakemberek a közelmúltban kiszámították a megalodon csecsemők méretét egy felnőtt Otodus megalodon csontvázmaradványainak elemzése alapján.

Az őslelet alapján megállapították, hogy a felnőtt példány halálakor körülbelül 9 méter hosszú volt, de egy nagyobb példány lehetett akár 20 méter hosszú is.

A tudósok ezután a cápa megőrzött csontvázának darabjain megvizsgálták a növekedési gyűrűket is. Ezek hasonlóak a fatörzsek gyűrűihez, amelyeket a fa életkorának meghatározásához használnak.

A Historical Biology folyóiratban megjelent új tanulmányhoz a szerzők egy 150 megalodon csigolyából álló gyűjteményt vizsgáltak, amely a faj egyetlen megmaradt gerincoszlopa az egész világon.

Számítógépes röntgen tomográfia (CT) segítségével a tudósok 46, szabályosan elosztott növekedési gyűrűt számláltak a megalodon három csigolyájában. Ezután matematikai növekedési görbét alkalmaztak, amelyet a modern cápák növekedési mintáinak kiszámításához használnak - mondta Kenshu Shimada vezető szerző, a chicagói DePaul Egyetem paleobiológia-professzora és a Sternberg Múzeum tudományos munkatársa.

hirdetés
"Minden gyűrű a növekedés egy évét jelentette, így a cápa körülbelül 46 éves volt, amikor elpusztult."

A tudósok a legkorábbi növekedési gyűrűig, vagyis a születési sávig visszafelé haladva számolták ki a cápa hosszúságát, és úgy becsülték, hogy körülbelül 2 méter lehetett, amikor megszületett. Tehát nagyobb, mint eddig bármelyik ismert cápafaj újszülött példányai.

Az ilyen hatalmas újszülöttek táplálása nagyon magas energiabevitellel járt volna az anya számára, ami azt sugallja, hogy a magzatok kiegészítették a méhen belüli tápanyagokat gyengébb testvéreikkel – mondta Shimada.

"Ennek következménye, hogy bár anyánként csak néhány embrió maradt életben és fejlődött ki, születéskor mindegyik cápabébi meglehetősen nagy lehetett."

A csigolyák gyűrűinek vizsgálata azt is kiderítette, hogy a cápa valószínűleg lassan nőtt, életének első hét évében valamivel nagyobb volt a növekedési üteme.

A gyűrűk közötti távolság alapján a megalodon fiatalkorában nem tapasztaltak gyors növekedési rohamot, úgy, mint néhány állatnál.

Talán azért, mert már születésekor elég nagyok voltak a példányok ahhoz, hogy versenyezzenek az élelemért és megakadályozzák a ragadozók támadását - számoltak be a tanulmány szerzői.

A növekedési pálya eredményeinek és a legnagyobb ismert egyedek testméretével kapcsolatos adatok ötvözésével a kutatók úgy becsülik, hogy a megalodon cápák legalább 88-100 éves korukig élhettek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TUDOMÁNY

Egy dózis elég lehet a Pfizer/BioNTech-vakcinából azoknak, akik már átestek a koronavíruson

Ráadásul jóval hatékonyabb lehet az oltóanyag azoknál, akik korábban megfertőződtek, mint akik soha nem voltak koronavírusosak, és mindkét injekciót megkapták.
Fotó: Pixabay/x3 - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Egyetlen dózis elég lehet a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájából azoknak, akik korábban már átestek a fertőzésen, írja egy tanulmány alapján a The Telegraph.

A Londoni Egyetem és a népegészségügyi szolgálat kutatásában 51 olyan egészségügyi dolgozót vizsgáltak, akik tavaly március óta rendszeresen átesnek koronavírusteszteken és folyamatosan mérik szervezetükben az antitestek szintjét is.

A kutatásban részt vevők feléről kiderült, hogy átesett a fertőzésen. Esetükben

a Pfizer/BioNTech vakcinájának már az első adagja is 140-szeresére növelte az antitestek számát az oltás előtti legmagasabb szinthez képest. Ráadásul még nagyobb védelem alakult ki szervezetükben a Covid-19 ellen mint azoknál, akik soha nem kapták el a vírust és az oltás mindkét komponensét megkapták.

Hasonló eredményre jutott a londoni tudományegyetem saját kutatása során. Ők 72 olyan embert vizsgáltak, akik decemberben kapták meg az oltást. Az alanyok egyharmada ebben az esetben is korábban már átesett a fertőzésen. A kutatók úgy fogalmaztak, hogy az amerikai-német vakcina "nagyon erős" antitest válaszokat váltott ki azoknál, akik korábban koronavírusosak voltak.

hirdetés

A tudósok szerint az eredmények alapján

"potenciálisan felgyorsíthatná" az oltások menetrendjét, ha az injekció előtt mindenki átesne egy antitest-vizsgálaton is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TUDOMÁNY

2068-ban eltalálhatja a Földet az aszteroida, amely szombaton húzott el mellettünk

A káosz egyiptomi istenéről elnevezett égitest viszonylag gyakran jár a bolygónk közelében.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2021. március 06.

hirdetés

Bár ma hajnalban elkerülte Földünket az Apophis aszteroida, egyes tudósok szerint 2068-ban Földünknek már nem lesz ekkora szerencséje - írja a Daily Mail.

Az egyiptomi káosz istenéről elnevezett égitest ma hajnalban körülbelül 16 millió kilométerre húzott el a bolygónktól, röptét szabad szemmel is látni lehetett. A körülbelül 340-370 méter átmérőjű aszteroida gyakran jár vissza a Föld közelébe, és rendre felmerül a szakmai körökben, hogy becsapódhat.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Nagyon kevésen múlhatott, hogy a koronavírus emberekre is fertőzővé vált

Egy friss kutatás arra jutott, egyetlen aminosav mutációja lehet a hibás.
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej - szmo.hu
2021. március 01.

hirdetés

Újabb részletek derülhettek ki a koronavírus eredetéről, írja a Wall Street Journal friss kutatásokra hivatkozva.

Több új tanulmányban is a világjárványt okozó törzshöz kötődő koronavírusokat azonosítottak dél-ázsiai és japán denevérekben és tobzoskákban. Ez a kutatók szerint azt jelentheti, hogy jóval elterjedtebbek ezek a kórokozók, mint korábban gondolták, ami hozzájárulhatott a vírus kialakulásához.

Egy másik friss kutatás szerint a vírusban egyetlen aminosav mutációja okozhatta vagy jelentősen elősegíthette, hogy a koronavírus emberekre is fertőző legyen. A kutatást végző intézet munkatársai a koronavírus több mint 180 ezer génszekvenciáját vizsgálták, hogy rájöjjenek, mely mutáció okozhatta, hogy emberekre is veszélyessé vált a vírus.

A szakemberek szerint kulcsfontosságú, hogy megfelelően feltérképezzük a vírus eredetét, hogy elkerülhessük hasonló világjárványok kialakulását.

A friss kutatási eredmények megerősítik az eddigi feltételezéseket, miszerint eredetileg denevérekben jelenhetett meg a vírus, majd természetes mutációk miatt vált az emberekre fertőzővé, feltehetőleg más állatokon keresztül.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY

Tintahalak mentek át egy gyerekeknek szóló képességfelmérő teszten

Mint kiderült, az állatok minden kétséget kizáróan képesek önkontrollt gyakorolni.
Fotó: MartinStr/Pixabay - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Egy lábasfejű élőlény bizonyította be, hogy nem szabad lebecsülnünk az állatok intelligenciáját. A tintahalak egy gyerekeknek szóló képességfelmérő teszt során demonstrálták, hogy sokkal okosabbak, mint amit feltételeztünk volna róla - írja a ScienceAlert.

A Stanfordi Pillecukor-kísérlet meglehetősen egyszerű: egy szobában hagyunk egy gyereket egy pillecukorral, majd azt mondjuk neki, hogy ha 15 percig nem eszi meg, akkor kapni fog egy második cukrot is.

Az ilyenkor gyakorolt önkontroll olyan kognitív képességekre mutat rá, mint az előre tervezés. Eredetileg az emberi értelem fejlődését vizsgálták vele, pontosabban azt, mikor lesz képes egy gyerek önkontrollt gyakorolni, ha később ezért cserébe jutalomra számíthat.

Természetesen az állatoknak nem lehet szavakkal elmagyarázni, ám meg lehet velük értetni, hogy ha várnak, később több falatot kaphatnak. Az emlősök közül például a kutyák és a varjak is átmehetnek a teszten, de nem minden esetben.

hirdetés

Az már tavaly bebizonyosodott, hogy a tintahalak tartózkodhatnak a tengeri rákhús elfogyasztásától reggelire, ha tudják, hogy vacsárora egy sokkal nagyobb kedvencüket, garnélarákot kapnak. A kutatók azonban nem voltak benne biztosak, hogy ez az önkontrollal függ-e össze.

Ezt a kérdést próbálta megválaszolni a Cambridge-i Egyetem kísérlete: hat tintahalat engedtek össze egy speciális tartályban, amiben két zárt, átlátszó falú kamra is helyet kapott, így beláthattak. Belül különböző falatokat helyeztek el - egy kevésbé csábító nyers királyrákot, illetve egy sokkal vonzóbb élő garnélarákot.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: