hirdetés

TUDOMÁNY

Lenyűgöző magyar fotó a december végi „betlehemi csillagról”

A Jupiter és a Szaturnusz együttállását a Balatonnál örökítette meg Ladányi Tamás.
Fotó: Ladányi Tamás - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy különleges csillagászati jelenség volt megfigyelhető 2020 decemberében: 21-én hosszú idő után ugyanis újra látható volt a Jupiter és a Szaturnusz együttállása, amit sokan csak betlehemi csillagként ismernek.

A különleges égi csoda ideje alatt hazánkban sajnos igen felhős volt az ég, de karácsony másnapjára végre kiderült az ég, így fotózható lett a különleges esemény. Ezt használta ki Ladányi Tamás asztrofotós is. Mint a Csillagászat.hu oldalon írja, többhetes várakozás után

„23-án végre kegyes volt hozzánk a sors; néhány percre a vonuló felhők között megmutatta magát a betlehemi csillag. Kissé halvány, kissé felhős, de mégiscsak a miénk volt.”

Akkor készült az alábbi fotó:

December 26-án aztán igazán rámosolygott a szerencse a fotósra:

hirdetés

„Teljes pompájában először karácsony másnapján, az alsóörsi kikötőben találkoztam az év nagy együttállásával: a kiengesztelt, téli balatoni alkonyatban valóban úgy hatott, mintha távolról mutatta volna az utat. Az éteri tisztaságú légkörben a két óriásbolygó párosa valósággal uralta a látóhatárt, amelyek – a kép készítésének idején – 33,5 ívpercre tartózkodtak egymástól.”

Mint hozzáteszi, ekkorra már bőven túl voltunk a legnagyobb közelítésen, de még így egymáshoz közel esőnek látszott a két fénypont.

A kép pedig önmagáért beszél:

„Rendhagyóan, további párosok formájában, egymástól eltérő léptékek jelennek meg a kép keretei között: a Tihanyi Bencés Apátság két kivilágított tornya földi, a Jupiter-Szaturnusz naprendszerbeli, a fotó felső pereméhez közeli rho Capricorni kettőscsillag tejútrendszerbeli léptékeket szimbolizál”

- írja képéhez Ladányi Tamás.

(A fotót a készítő engedélyével közöljük, amit ez úton is köszönünk.)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TUDOMÁNY

Egy dózis elég lehet a Pfizer/BioNTech-vakcinából azoknak, akik már átestek a koronavíruson

Ráadásul jóval hatékonyabb lehet az oltóanyag azoknál, akik korábban megfertőződtek, mint akik soha nem voltak koronavírusosak, és mindkét injekciót megkapták.
Fotó: Pixabay/x3 - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Egyetlen dózis elég lehet a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájából azoknak, akik korábban már átestek a fertőzésen, írja egy tanulmány alapján a The Telegraph.

A Londoni Egyetem és a népegészségügyi szolgálat kutatásában 51 olyan egészségügyi dolgozót vizsgáltak, akik tavaly március óta rendszeresen átesnek koronavírusteszteken és folyamatosan mérik szervezetükben az antitestek szintjét is.

A kutatásban részt vevők feléről kiderült, hogy átesett a fertőzésen. Esetükben

a Pfizer/BioNTech vakcinájának már az első adagja is 140-szeresére növelte az antitestek számát az oltás előtti legmagasabb szinthez képest. Ráadásul még nagyobb védelem alakult ki szervezetükben a Covid-19 ellen mint azoknál, akik soha nem kapták el a vírust és az oltás mindkét komponensét megkapták.

Hasonló eredményre jutott a londoni tudományegyetem saját kutatása során. Ők 72 olyan embert vizsgáltak, akik decemberben kapták meg az oltást. Az alanyok egyharmada ebben az esetben is korábban már átesett a fertőzésen. A kutatók úgy fogalmaztak, hogy az amerikai-német vakcina "nagyon erős" antitest válaszokat váltott ki azoknál, akik korábban koronavírusosak voltak.

hirdetés

A tudósok szerint az eredmények alapján

"potenciálisan felgyorsíthatná" az oltások menetrendjét, ha az injekció előtt mindenki átesne egy antitest-vizsgálaton is.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Karikó Katalinék felfedezése áttételesen a HIV vakcina elkészítését is elősegítheti

A messenger RNS technológiát felhasználnák ahhoz, hogy a HIV vírussal szembeni ellenanyagot termeltessenek.
Pörös Izabella cikke - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

A közelmúltban több olyan tudományos publikáció is megjelent, ami a HIV vírus ellen alkalmazott technikához teljesen új irányt mutat. Többek között a Science Daily tudományos oldal beszámolt egy új, lehetséges vakcináról, amely nemcsak megelőzi, hanem már a fertőzés szakaszában is jó eséllyel veszi fel a harcot a HIV vírus ellen. Az oltóanyag egészen új területet nyit meg a vírus elleni vakcinakutatásban.

"A jelenlegi járvány ezt a folyamatot felgyorsította, talán 4-5 évvel. Most már a gyakorlatban is bizonyította a messenger RNS technika, hogy lehet ilyen alapon vakcinát készíteni. Tehát Karikó Katalinnak ez a felfedezése áttételesen a HIV vakcinát is elősegíti"

- mondta Dr. Nagy Károly, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének egyetemi tanára a Szeretlek Magyarországnak.

A világon körülbelül 36 millió ember halt meg AIDS-ben, és 38 millió HIV fertőzöttről tudunk. A vírust 1984-ben azonosították, és ma már több mint 30 gyógyszerrel rendelkezünk a fertőzés ellen. A fejlett országokban a fertőzötteket viszonylag stabil állapotban tartják, vagyis nem romlik az állapotuk, kezelésre azonban életük végéig rászorulnak. Óriási az igény HIV vakcinára, még a fejlett országokban is, ahol hozzájutnak a fertőzöttek a gyógyszerekhez.

"Egyedüli megoldás - már negyven év óta tudjuk ezt - a vakcina. Viszont nem tudjuk pontosan, hogy hogyan kell megcsinálni" - mondja Dr. Nagy Károly, aki több mint 35 éve folytat HIV kutatásokat. Az ő laboratóriuma igazolta 1985-ben az első magyar HIV fertőzöttet.

Jelenlegi gyógyszerek

A HIV egy úgynevezett RNS retrovírus, amely egy speciális enzimet, RT-t (reverz transzkriptáz) használ. Ennek felfedezéséért orvosi Nobel-díjat kaptak amerikai kutatók, ugyanis megváltoztatta a genetikai információ addig ismert útját. Addig a DNS-RNS-fehérje terjedési vonalat ismerték. A HIV vírus tanulmányozása közben viszont felfedezték, hogy létezik egy másik út is, vagyis amikor az információ nem DNS-ben, hanem RNS-ben tárolódik, és az enzim ezeket a genomiális RNS-eket formálja át DNS-sé, és csak utána indul el a DNS-RNS-fehérje út.

hirdetés

A HIV vírus ellen használt jelenlegi gyógyszerek a vírus szaporodásához szükséges enzimeket gátolják. A vírus három lényeges enzimmel rendelkezik, amelyek részt vesznek a szaporodásában.

A reverz transzkriptáz enzim a vírus RNS genomot DNS-sé alakítja át, és ez a DNS beépül a gazdasejt DNS-ébe, mint egy gén, és ott is marad.

"A probléma az, hogy a vírusgenomok az immunológiai védekezés szempontjából rendkívűl fontos T-limfocitákba épülnek be. Ha ezeket mind elpusztítjuk, akkor ugyanott vagyunk, nincs védettség, nincs immunrendszerünk."

A másik, a proteáz enzim, a vírusfertőzés és a vírusszaporodási ciklus utolsó fázisában az addig elkészült vírusfehérjéket a megfelelő, rövidebb méretűre vágja, és ettől válik a vírus fertőzővé. Ráadásul a fertőzés korai ciklusában is aktív.

Valamint a harmadik, az integráz enzim, amelyik szabályozza és felelős azért, hogy a DNS-sé átalakított vírus genom a sejt DNS-be mint egy gén, beépüljön. Ezen enzimek működését akadályozzák meg a ma használatban lévő gyógyszerek. Egy probléma van velük, mindegyik rendkívül toxikus, mérgező.

"A jelenlegi kutatások egy része ennek a toxicitásnak a tompítására irányul, de sok próbálkozás történik azzal kapcsolatban is, hogy valahogyan meg tudjuk akadályozni a vírus belépését a sejtbe, ugyanis a jelenleg használatos gyógyszerek csak akkor hatnak, amikor a vírus már megfertőzte a sejtet."

Vírusok ellen számtalan vakcinát lehet készíteni teoretikus alapon. "Körülbelül 70 féle HIV vakcinakísérlet van. Az a baj velük, hogy amíg beoltottak 30-40 embert, addig működött, amikor 1000 embert, akkor nem. Nem tudtuk, mi az oka. Egészen mostanáig. Eddig ugyanis csak a T-limfocitákra koncentráltunk, amelyek az emberi immunrendszernek a végrehajtó sejtjei, ez a vírus ezeket pusztítja el tömegével. Ezt nem lehet reprodukálni. Egy-két esetben tudtak csak speciális csontvelőátültetéssel gyógyulást elérni, illetve a vakcinák nem általános ellenanyag termelést váltottak ki."

A HIV vírus hihetetlenül gyorsan képes változni. A szaporodási ciklusa 24 óra, vagyis a bejutás után egy nappal már kész vírusok vannak a szervezetben. Sok vírusnak több napig tart ugyanez a ciklus. Olyan gyorsan szaporodik, hogy ezt a szervezetben az ellenanyag termelés nem tudja követni.

"Az új kutatás alapját az adja, hogy a kutatók vizsgálták a fertőződésen átesett betegeket. Több milliót. Azt akarták tudni, hogy milyen jellegű ellenanyag termelődik bennük.

Nagyon ritkán, kevesebb, mint egy az egymillió fertőződés közül találtak olyan ellenanyagot, amelyik mindenfajta HIV vírus ellen semlegesítő, úgynevezett neutralizáló hatású volt. Ezeket nevezik széles spektrumú ellenanyagnak.

Ez azt jelenti, hogy létezik ilyen, mivel a természet ilyet elő tudott állítani. Rájöttek, hogy az ellenanyagokat a vérben lévő speciális B-limfociták termelik. Az amerikaiak azt mondják, hogy egymillió B sejtből egy ilyen van, amelyik képes erre."

Áttörés

"Már tavaly ősszel hallani lehetett olyan eljárásról, amivel megtalálják ezeket a ritka B sejteket, és stimulálni is lehet őket, hogy több ellenanyagot termeljenek. Ezen most több egyetem, biotechnológiai cég dolgozik. Ennek a kutatási eredménynek most az a jelentősége, hogy elkezdték embereken is kipróbálni."

William Schief, a Scripps Research professzora és immunológusa, valamint a IAVI (Nemzetközi AIDS Oltási Kezdeményezés) Neutralizáló Antitest Központ vakcinavezetési igazgatója, akinek a laboratóriuma kifejleszette az oltást, bejelentette, hogy a ritka immunsejtek termelésének stimulálásában, amelyek szükségesek a gyorsan változó vírus elleni antitestek előállításának folyamatához, a 48 egészséges felnőtt önkéntesből a vakcinát kapó résztvevők 97 százalékánál észlelték a kívánt választ. A kutatás széleskörű együttműködésnek köszönhető, a klinikai vizsgálat két helyszínen zajlott: a washingtoni George Washington Egyetemen (GWU) és a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központban. A résztvevők placebót vagy két adag vakcinavegyületet kaptak.

"Ki tudták mutatni ezeket a széles spektrumú ellenanyagokat. Ez egy óriási dolog. Meg tudták állapítani, hogy a HIV vírusnak melyek azok a konzervatív régiói, amelyek nem változnak, amik alapvetően szükségesek ahhoz, hogy épségben, adott szerkezetben meglegyen a vírusban, hogy az fertőző legyen. Megtalálták azt a módszert, amivel ki tudják választani ezeket a ritka B sejteket a szervezetben, amelyek ezek ellen ellenanyagot termelnek. Az összes vírusmutánsban azonosak ezek az egységek."

Következő lépésként a Scripps Reseach az IAVI a Moderna biotechnológiai céggel együttműködve - akik a messenger RNS vakcinát állítják elő a Covid ellen is -, most azon dolgoznak, hogy ugyanolyan messenger RNS technikával bizonyos mértékig szelektíven stimulálni lehessen ezeket a nagyon ritka B sejteket, hogy még több ilyen, széles körben neutralizáló ellenanyagot termeljenek.

Ez egyelőre egy elméleti elképzelés, még nem tartanak az állatkísérletnél. Ha ez működik, akkor az influenza, a zika, valamint a hepatitis vírus elleni vakcina kifejlesztésére is fel lehetne használni. Sőt, még malária elleni vakcinához is.

Léteznek preventív, vagyis megelőző vakcinák, és terápiás vakcinák, amelyeket a már megfertőződött embereknek adnak. A preventív vakcinák a tapasztalatok szerint hatékonyabbnak bizonyulnak. "Ez az újfajta vakcinakísérlet úgy tűnik, mind a kettőre jó."

Magyar kísérletek

Kísérletek itthon is folynak. "Amazóniai különböző növényekből, cserjékből, fákból előállított tisztított hatóanyagokat vizsgálnánk. Ezeknek a nagy része flavonoid (citrus féle, gyümölcsökben lévő gyűrűs, nagy molekulájú vegyületek). Egy japán kooperációban készül mindez. Ők egyféle flavonoidot vizsgáltak, és kimutatták, hogy sejtszaporodás-gátló hatása van. Kimutatták, hogy bizonyos enzimet is gátol. Mi egy korábbi munkánkban kimutattuk, hogy az általunk használt vegyület is ugyanezt az enzimet gátolja. Felmerült bennem a gondolat, hogy akkor bizonyos flavonoidok a HIV ellen is jók. Elkezdtük a japánok által elküldött flavonoid vizsgálatát."

A vizsgált flavonoidnak kimutathatóan nincs magas toxicitása, valamint a HIV elleni hatása is eredményes lett.

A kutatás még folyamatban van, de a magyar szakemberek azt remélik, hogy az Amazonas vidékén teljesen újonnan kivont növényi anyagok vizsgálatával folytathatják a kísérleteket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY

2022 végén kezdik el gyártani a magyar vakcinát

Nemzeti Oltóanyaggyárat és Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat is létrehoznak majd Debrecenben.
MTI / Fotó: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

A jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus elleni vakcina gyártása Debrecenben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a Hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara székházában tartott sajtótájékoztatón.

Palkovics László azt mondta,

a kormány döntése értelmében Nemzeti Oltóanyaggyárat, és kifejezetten a Covid elleni oltóanyag gyártására Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyárat hoznak létre, utóbbiban a Debreceni Egyetem (DE) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ együttműködésében fejlesztés alatt álló oltóanyagot gyártják majd.

A beruházások teljes költsége várhatóan 55 milliárd forint lesz, ebből a koronavírus oltóanyaggyár mintegy 6,7-7 milliárdba kerül.

A kormány a gyorsabb építkezés és a gyártás mielőbbi megkezdése érdekében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházás megvalósulásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - tette hozzá a miniszter.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés

Minden, amit a leginkább terjedő mutáns koronavírusokról tudni lehet

Kér brit és egy dél-afrikai variáns okoz egyre nagyobb fejtörést a kutatóknak.
képünk illusztráció, Fotó: Unsplash/Dmitriy Suponnikov - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

Az elmúlt hetekben egyre több mutáns koronavírus bukkant fel, ezek közül három emelkedik ki, írja a Telegraph.

A brit oltásügyi miniszter szerint világszerte már megközelítőleg 4000 variánsa létezik a világjárványért felelős vírusnak, melyek közül "néhány valóban aggasztóbb", mint a többi. Nadhim Zahawi hozzátette: a vakcinagyártók javában dolgoznak azokon az oltásokon, melyek a mutációk ellen is hatásosak lehetnek. Az egészségügyi szakemberek szerint egy éven belül rendelkezésre állhat egy olyan univerzális koronavírus elleni védőoltás is, mely a tüskefehérje helyett a vírus magját célozza, vagyis a Covid-19 minden variánsa ellen védelemt nyújt majd.

Addig azonban nem marad más, mint a jelenleg bevezetett oltások és az egy éve unásig ismételt védőintézkedések (gyakori kézmosás, védőtávolság, maszkviselés stb.) betartása. Persze az sem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes koronavírus mutációk valójában mennyire veszélyesek.

A lap összeszedte, amit az Egyesütl Királyságban terjedő három leggyakoribb válozatról tudni érdemes.

A brit mutáns koronavírus

A világ brit mutáns néven ismerte meg, ezzel szemben az Egyesült Királyságban kenti variáns néven emlegetik a legismertebb koronavírus mutációt. A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint ez a változat 30 százalékkal növelheti a halálozási arányt.

Míg az eredeti verzióval fertőzött minden 1000, 60 év körüli férfi közül várhatóan tíz hal bele a betegségbe, a brit mutánssal fertőzöttek közül 13, állítja Sir Patrick Vallance.

A főtanácsadó szerint elképzelhető, hogy a brit verzió könnyebben jut be a sejtekbe, ráadásul bizonyos sejttípusokban könnyebben növekedhet, végeredményben pedig ez okozhatja a magasabb halálozási arányt. A tudósok szerint ugyanakkor a rendelkezésre álló oltások szinte kivétel nélkül védelmet nyújtanak a brit mutáció ellen.

hirdetés

Szakértők szerint egyelőre még túl korai kijelenteni, hogy a brit vagy kenti mutáns lehet-e a jövőben a domináns Covid-19 mutáció világszerte.

A dél-afrikai mutáns koronavírus

Dél-afrikai kutatók egy csoportja még januárban állapította meg, hogy a 501Y.V2 jelű variáns ellenálló lehet a korábbi koronavírus-fertőzés miatt kialakult immunválasszal szemben. Csak az Egyesült Királyságban február 10-ig 141 dél-afrikai mutánssal fertőzött koronavírusost azonosítottak, sokan közülük nem álltak kapcsolatban korábban azonosított fertőzöttel és dél-afrikai utazással sem lehetett összefüggésbe hozni őket.

A tudósok szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a dél-afrikai mutáció súlyosabb lefolyású betegséget eredményezne.

Ezzel szemben egyre valószínűbb, hogy ez a változat ellenállhat a természetes úton vagy az oltás miatt kialakult antitesteknek. Egy dél-afrikai tanulmány szerint az Oxford/AstraZeneca vakcina mindössze 10 százalékban nyújt védelmet a mutáció ellen.

Ugyanakkor a Novavax hatóanyaga 60 százalékban, a Johnson & Johnson vakcinája pedig 57 százalékban bizonyult hatásosnak a dél-afrikai mutáns ellen.

A B1525 mutáció

Az egyelőre név nélküli B1525 tulajdonképpen a második brit mutáns koronavírus, melyről néhány napja az Edinburgh-i Egyetem kutatói adtak ki jelentést. Az már biztos, hogy a második brit mutánst az Egyesült Királyságon kívül már több országban (Ausztrália, Dánia, USA, Kanada) azonosították.

Az új variánsról egyelőre keveset tudnak a kutatók is. Ugyanakkor Dr. Simon Clarke, a Readingi Egyetem tudományos munkatársa kiemelte, hogy ha ez a verzió széles körben el is terjed, minden bizonnyal tompíthatja a betegség lefolyását az oltás nyomán vagy természetes úton korábban kialakult védettség.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: