TUDOMÁNY
A Rovatból

Egy 12 éves magyar fiú mentheti meg a rákbetegeket világszerte

Amerikai kutatók olyan gént fedeztek fel Benett vérében, ami segíthet a rák ellenszerének megtalálásában.

Link másolása

Egy magyar kisfiú szervezetében található gén lehet a megoldás a daganatos betegségek ellenszerének megtalálásához. Amerikai kutatók Benett két testvérét is megvizsgálnák.

Beni koraszülöttként jött világra 12 évvel ezelőtt. Kicsit lassabban és nehezebben fordult meg, mint a kortársai. Egy budapesti orvos először kisfejűséget diagnosztizált nála, majd álláspontját módosítva koponyacsontosodási problémát gyanított, ezért hét éve megoperálta.

Az agyműtét után a kisfiú nagyon nehezen épült fel, ráadásul azóta furán mozog és kissé máshogyan beszél.

Ezért családja az újabb beavatkozást már nem vállalta. Inkább kutakodni kezdtek, és kiutaztak egy bostoni klinikára, ahol megállapították, hogy Benit felesleges volt megoperálni, mert sosem volt beteg, egy génhiba okozta nála a kiskori problémákat.

Emellett kiderült a kisfiú egy szenzációs tulajdonsága: a szervezetében olyan gént találtak, ami a rák ellenszerének kulcsa lehet.

„Bennem ez a gén nincs meg, Beniben viszont igen. Most az amerikai kutatók levelére várunk, Beni két testvérét is szeretnék megvizsgálni” – mondta az édesapa, Rózsa László.

Egyébként az amerikai szakértők azt mondták a magyar családnak, eddig még az Egyesült Államokban sem találkoztak olyan gyerekkel, akiben megtalálható lett volna ez a bizonyos gén. A bostoni kutatók arra jutottak, hogy a Beniben található génnek az XPO1 nevű fehérjéhez van köze. Ez a molekula juttatja el a sejtmagból a fehérjéket a sejt többi részéhez, tehát ha egy rákos sejt esetében meg lehet gátolni ennek a fehérjének a „tevékenységét”, a beteg sejt elpusztul.

Beni szülei hét éve pereskednek a kórházzal a bíróságon. Meggyőződésük, nem lenne ennyire rossz az állapota, ha nem műtötték volna meg.

A kisfiú mozgását tekintve és szellemileg is le van maradva kortársaitól, valószínűleg élete végéig ápolásra szorul majd. A család ügyvédje szerint akár a 100 millió forintot is elérheti a kártérítési igény.

(Forrás: Blikk)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
A Rovatból
Kísérteties dolgot hoztak fel az óceán mélyéről – a tudósok sem tudják, mi az, csak azt, hogy biológiai eredetű
Egyesek a színe után aranytojásnak, mások sárga kalapnak hívják a rejtélyes jelenséget. Az biztos, hogy alapos kutatásoknak fogják alávetni.

Link másolása

Rejtélyes, sárgás – más vélemények szerint arany- – színű objektumot hoztak a felszínre az óceán mélyéről az amerikai Nemzeti Óceán- és Atmoszféra Kutató (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) szakemberei Alaszkánál. Az eddig ismeretlen „gömbről” eddig mindössze annyit tudtak megállapítani, hogy biológiai eredetű.

Egyelőre változatos dolgokhoz hasonlítják a tudósok a rejtélyes leletet: egyesek szerint aranytojás, mások sárga kalapként emlegetik. A fantáziadús, ám reménytelenül sötétben tapogatózó elnevezések is jól mutatják, hogy a tudósok mennyire keveset tudnak még az objektumról.

„Bár sikerült összegyűjtenünk az "aranygömböt" és felvinni a hajóra, mégsem tudjuk azonosítani azon túl, hogy biológiai eredetű” – fogalmazott Sam Candio, a NOAA koordinátora. Hozzátette: „Ez a felfedezés is emlékeztet bennünket arra, mennyire keveset tudunk a bolygónkról, és milyen sokat kell még tanulnunk az óceánjainkról.”

A körülbelül 3300 méteres mélységben megtalált lelet a tudósok szerint

lehet egy már ismert faj eddig fel nem ismert példánya, tartozhat egy eddig teljesen ismeretlen fajhoz is, de az sem kizárt, hogy egy már felfedezett faj eddig ismeretlen életszakaszának a része.

„Valószínűleg nem fogunk többet megtudni, amíg nem tudjuk bevinni egy olyan laboratóriumi környezetbe, ahol további kifinomultabb eszközökkel vizsgálhatjuk meg, mint amennyire a hajón képesek voltunk megtenni” – mondta el Sam Candido. Hozzátette: a tudománynak azért volna jó megtudnia, mivel áll szemben, mert „új fajok új forrásokat jelenthetnek az orvosi terápiák és vakcinák, élelmiszerek, energia és egyéb társadalmi hasznok és ismeretek számára. Az expedíció során összegyűjtött adatok és információk együttesen segítenek abban, hogy betömködjük a bolygó ezen részének megértésével kapcsolatos hiányosságokat, így jobban tudjuk azt kezelni és védeni.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
A Rovatból
Szabad szemmel is látható lesz egy nemrég felfedezett üstökös a hétvégén, mielőtt 437 évre eltűnik
A zöldes csóvájú üstököst napkelte előtt lehet majd a legkönnyebben megfigyelni.

Link másolása

Hétvégén szabad szemmel is látható lesz egy csupán hetekkel ezelőtt felfedezett üstökös - írja a The Guardian. A C/2023 P1 (Nisimura) névre keresztelt égitestet Nisimura Hideo japán amatőr csillagász után nevezték el, aki még augusztus 11-én szúrta ki először az üstököst.

Az egyelőre ismeretlen méretű, zöldes csóvájú kőzet- és jéggömb 437 évente kerüli meg a Napot, vagyis ideje nagy részét a naprendszer fagyos, külső részén tölti.

A Nisimura szeptember 17-én halad el a legközelebb a Naphoz: ekkor 33 millió kilométerre lesz csillagunktól, ami kevesebb mint a Föld és a Nap közötti távolság negyede. Ezután az üstökös 125 millió kilométeres, biztonságos távolságban halad majd el bolygónk mellett.

A csillagászok az üstököst most szombaton és vasárnap figyelhetik meg a legkönnyebben, különösen az északi féltekén. Legjobban távcsővel lehet majd követni az útját napkelte előtt, északkeleti irányban, a Vénusztól balra, de kedvező feltételek esetén szabad szemmel is látható lesz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Brutális erekcióval járhat, ha megcsíp ez a pók
A tudósok rájöttek, hogy a merevedést a BZ371A nevű peptid okozza, amit laboratóriumban is sikerült előállítani. Ha a tesztek sikeresek lesznek, akkor egy új impotencia elleni gyógyszer készülhet belőle.

Link másolása

Jó ideje nagy divatja van a természetes gyógymódoknak, vannak egyesek, akik szerint az ördögtől való gyógszerekre rá se nézzünk, mert a természet mindenre bekészítette az orvosságot is. Viszont nem biztos, hogy minden természetes gyógymódot ki kellene próbálni. Ha például valaki erekciós zavarokkal küszködik, bármennyire is csábító, de ezt azért ne próbálja ki.

Hogy mit?

A brazil vándorpókot (Phoneutria nigriventer). Az állat arról híresült el, hogy csípése erekciót okoz. Pontosabban:

hosszú és fájdalmas erekciót, ami már nem játék.

Amellett, hogy egy ilyen, többórás mutatvány meglehet az utolsó erekciója is lehet a szerencsétlen áldozatnak, mivel ez az állapot visszafordíthatatlanul károsíthatja a péniszt. A többi tünet, ha tetszik mellékhatás erős fájdalom, remegés, görcsök, izzadás, gyengeség és pulzusszám-változás lehet, de akár halálos kimenetelű is lehet a találkozás.

A tudósoknak azonban szöget ütött a fejébe ez a brutális erekció, és elkezdték kutatni, milyen hatóanyag okozza a merevedést. Ez a BZ371A nevű peptid, amelyet laboratóriumban is sikerült előállítani. Az egereken végzett tesztek után remélhetőleg a vegyületet II. fázisú klinikai vizsgálatokban is kipróbálhatják, bevonva merevedési zavaroktól szenvedő klienseket. Nem tablettát terveznek, hanem helyi kezeléssel,

a péniszbe dörzsölve használnák, ami a pókméreg mellékhatását kiküszöbölve is képes merevedést előidézni.

A vegyület, az eddigi kísérletek tanúsága szerint minimális mennyiségű alkalmazással biztonságosan működik, és alig mutatható ki a véráramban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Ide csapódott be az orosz Luna 25 – a NASA holdszondája megtalálta
Nagy valószínűséggel azonosították a Luna-25 becsapódása által keltett kis holdkrátert.
Kép: NASA - szmo.hu
2023. szeptember 13.


Link másolása

A holdért folytatott versengés szomorú epizódja volt, amikor az orosz Luna 25 szonda 2023. augusztus 19-én, egy pályamódosítási manőver után, egy nappal később a Holdba csapódott, s ezzel nem sikerült a puha landolás, az orosz visszatérés a Holdra.

A Csillagászat.hu írta, hogy az amerikai LRO, (Lunar Recconnaissance Orbiter) holdszondája LROC NAC kamerájával 1 méteres felbontású, igen részletes képfelvételeket készített a becsapódás helyéről. Az eszköz folyamatosan pásztázza a holdfelszínt, s a különböző időkben felvett fotók elárulják az ott bekövetkezett változásokat is, mint például új meteorbecsapódások nyomait, a felszínre simán leszállt vagy éppen becsapódott holdszondák nyomait.

2023. augusztus 22-24-én az LRO nagyfelbontású felvételeket készített a Luna-25 lehetséges becsapódási helyének területéről. A képek elemzésekor kiderült, hogy egy korábban, 2020-ban készült fotóhoz képest a mostani változaton

megjelent egy kb. 10 méter átmérőjű kisebb kráter, illetve a becsapódás következtében kidobódott világos, nagy fényvisszaverő képességű friss regolit.

Az új becsapódási kráter helye megegyezik a Luna-25 utolsó leszállási manővere utáni pályájával, továbbá a mérete is a leszállóegység méretéből, tömegéből és pályabeli sebességéből elvárható. Azaz komolyan feltételezhető, hogy a Luna-25 becsapódási helyét találta meg a NASA LRO szondája.

Link másolása
KÖVESS MINKET: