hirdetés
drugs-908533_1920.jpg

15 történelmi és tudományos tény, amit elsőre nem hittünk el

Az amerikai dollárok 90%-án van nyomokban kokain. Tényleg vizelettel mostak fogat a rómaiak?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. március 30.


hirdetés

Még a legnagyobb tudásúak előtt is sok furcsaságot rejt az emberiség ismeretanyaga. Ezekből gyűjtött össze egy csokorral a Bright Side, átívelve évezredeket.

1. Fogmosás vizelettel

Jól ismert, hogy az emberi vizeletet használták régen ruhák mosására. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a régi római ezzel mostak fogat, mert azt tartották, hogy ragyogó fehér marad tőle a foguk és még a fogkövet is leszedi róla.

2. Kokós bankjegyek

Az Egyesült Államokban forgalomba lévő bankjegyek 90 %-a tartalmaz nyomokban kokaint, azon egyszerű oknál fogva, hogy a pénzek vagy drogdílerek, vagy fogyasztók kezén mennek át. A tudósok szerint ez az arány azzal is magyarázható, hogy a kokain felszippantásához sokan bankjegyeket használnak egyfajta „csőként”.

hirdetés

3. Fogkefe helyett rágógumi

Étkezés után nem szabad azonnal fogat mosni, mert a nyál olyan különleges enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek lebontani az ételmaradékokat és kimossák őket a szánkból. Ezenkívül a szánkban lévő savak megpuhítják a fogzománcot, hogy megkönnyítsék a nyál dolgát. Éppen ezért az étkezés utáni fogmosás megsértheti a zománcot, tanácsos legalább 30 percet várni, inkább a nyáltermelést segítsük rágógumival vagy Tic Tac-kal.

4. A villám örök nyoma

Ha valakit villámcsapás ér, egész életében viseli annak a nyomát. Ezeket a vonalakat hívják „Lichtenberg-rajzoknak”. Az égési nyomok a korral egyre halványulnak, de sosem tűnnek el teljesen.

5. A bikát nem érdekli a vörös szín

Tévhit, hogy vörös színnel lehet a bikákat ingerelni. A bikák nem tudják megkülönböztetni a színeket, a világot fekete-fehérben látják. Az arénában a bika nem színre, hanem a torreádor kendőjének mozgására reagál. Ezt bizonyította az a kísérlet, amikor három, különböző színű madárijesztőt állítottak fel egy bika előtt, és az állat, a szintől függetlenül, annak rontott neki, amelyiket mozgatták.

6.Nem kell mindenkinek 8 órát aludnia

Nem tekinthető normának a 8 órás alvás, mert mindenkinek más az alvásigénye, genetikai tényezőktől, kortól, egészségi állapottól és külső körülményektől függően. A legutóbbi kutatások azt is kimutatták, hogy a várható élettartam, boldogságszint és produktivitás magasabb azoknál, akik csak 6,5-7,5 órát alszanak naponta.

7. Ugyanannyi ideg változó érzékenység

A női mellben lévő idegvégződések száma állandó, nem függ annak méretéről. Mindazonáltal a kisebb mell érzékenyebb lehet a nagyobbnál, mert ez utóbbin vastagabb a zsírréteg.

8.A párosodás áldozata

Az erszényes egér 11 hónapos korában lesz ivarérett, és onnantól kezdve intenzíven párosodni kezd, napi 12-14 órát is egyhuzamban. Ez azért van, mert a hímek versengenek abban, hogy tovább adják génjeiket, viszont éppen e verseny miatt többségük nem éri meg utódai születését.

9. Arany a tenger mélyén

Sok tonnányi arany fekszik az óceán fenekén, hála azoknak a hajóknak, amelyek egykor drágaköveket és ékszereket szállítottak a kontinensek között, sok olyan utassal, akik maguk is aranyat viseltek. És gyakran előfordult, hogy e hajók elsüllyedtek kincseikkel együtt.

10. Dohányzás rossz szájíz ellen?

A 16. században az európai orvosok a dohányzást ajánlották a rossz lehelet ellen. Mi több, a dohánynak különböző gyógyító hatást is tulajdonítottak. Gyógyszerként használták például migrén, fogfájás, hasmenés, ízületi fájdalmak ellen. Azóta e tévhitek megdőltek és éppen a visszájukra fordultak.

11. Lepényhaltól fénylik a paradicsom

A lepényhal génjét oltották be a génmódosított paradicsomokba, hogy azok szép kerekek és fényesek legyenek.

12.Az óceán a Föld „tüdeje”

Az erdőket tartják a Föld „tüdejének”, valójában azonban a világ oxigénjének legnagyobb részét az óceánok fitoplanktonja termeli. Az erdők által termelt oxigén főleg a szerves anyagok lebomlását segíti.

13. Szén-monoxid felhőben ébrednének az űrhajósok

Egy űrállomás lakóinak alvás közben szükségük van kiegészítő légáramlásra. A plusz oxigén nélkül fulladás fenyegeti őket, mert széndioxid-felhőben ébrednének.

.

14. Felbecsülhetetlen Földünk értéke

Tudósok dolgoztak ki egy olyan formulát, amelynek alapján kiszámíthatják egyes égitestek árát. Ehhez ismernünk kell az égitest felfedezésének idejét, tömegét, korát, hőmérsékletét, miként fényerejét és a körülötte keringő csillag helyét is. E számítások szerint a Föld értéke 5 kvadrillió dollár, míg a Marsot csak 14 ezer dollárra taksálják kedvezőtlen éghajlata miatt.

15.Nagy kéz, nagy láb, nagy férfierő?

Egyes kutatók összefüggésbe hozzák az ujjak hosszát a férfiak vérének tesztoszteron-szintjével. De a hormon hatása inkább a testszőrzetben, illetve az általános testi fejlődésben nyilvánul meg, mint nemi aktivitásának szintjében.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tabor.jpg

Sorra mondják vissza a szülők a nyári tábori jelentkezéseket, féltik a gyerekeket

Az egyik táborvezető szerint mindent megtesznek a biztonságért, többet takarítanak, fertőtlenítenek majd, és átszervezik az étkeztetést is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

Még májusban döntött a kormány arról, hogy a járványhelyzet javulása miatt engedélyezik a nyári táborok megtartását, a fertőzés visszaszorulása után pedig az ottalvós táborok megtartásához is hozzájárultak.

Most viszont sorra mondják vissza szülők a tábori jelentkezéseket - ezt mondta az RTL Híradónak egy balatoni gyerektábor szervezője.

Szerinte a szülők még mindig féltik a gyereküket a koronavírustól.

Pedig a kormány megfelelő egészségügyi óvintézkedéssel ugyan, de június 16-tól engedélyezi az ottalvós táborok szervezését, sőt, a vándortáborokat szervező pedagógusoknak plusz juttatást is kínálnak.

hirdetés

Egy táborvezető elmondta, hogy hatalmas volt az érdeklődés a járvány előtt, de azóta folyamatosan csökken a létszám. Pedig a szigorú szabályok betartása mellett mehetnének a gyerekek. Például csak egészséges gyerekeket fogadnak, a turnusok között fertőtlenítenek majd.

A táborvezető elmondta, hogy megduplázták a takarítók számát, gyakrabban fertőtlenítenek, két turnusban zajlik majd az étkeztetés, és hőmérőzni is fognak.

A táborfigyelő.hu szerint kevesebben hirdetnek táborokat és azok is rövidebb turnusokkal számolnak.

A vándortáborok szervezését is ösztönzik, az itt dolgozó pedagógusok külön pénzt is kapnak majd.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
michael-jordan-george-floyd.jpg

Még a politikát messziről kerülő Michael Jordan is megszólalt George Floyd megölése után

Jordan mellett egy másik NBA-legenda, Kareem Abdul-Jabbar, valamint Lewis Hamilton is reagált a történtekre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

Korábban már több cikkben is beszámoltunk arról, hogy folyamatosak és egyre durvábbak a zavargások Amerikában George Floyd halála miatt. A 46 éves afroamerikai férfi egy rendőri intézkedés után halt meg Minneapolisban, miután az egyik egyenruhás percekig a nyakán térdelt. Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki, és hamar az egész Egyesült Államokra kiterjedt a lázadás.

A George FLoyd halála miatt zajló tüntetéseken több híresség is részt vett már, de vannak, akik az interneten mondják el véleményüket, gondolataikat a tragédiával kapcsolatban. Nemrég még a politikát messziről kerülő NBA-legenda, Michael Jordan is megszólalt George Floyd halálával kapcsolatban.

"Mélyen elszomorít, igazán fájó és rettentő bosszantó"

- fogalmazta meg érzéseit a tragédiával kapcsolatban Twitter-oldalán Jordan.

hirdetés

"Azokkal vagyok, akik felhívják a figyelmet a társadalmunkba ivódott, a színes bőrű emberek elleni rasszizmusra és erőszakra az országunkban. Elég volt"

- fűzte hozzá az NBA-legenda.

De nem ő az egyetlen NBA-legenda, aki a nyilvánosság előtt is felszólalt George Floyd halálával kapcsolatban. A politikai és faji kérdésekben gyakran nyilatkozó Kareem Abdul-Jabbar a Los Angeles Timesban lehozott véleménycikkében reagált az eseményekre.

"A rasszizmus Amerikában olyan, mint a por a levegőben. Láthatatlan – még akkor is, amikor már fuldokol tőle az ember –, egészen addig, amíg nem süt rá a nap. Akkor látszik, hogy mindenütt jelen van"

- fogalmazott a cikkben.

Abdul-Jabbar a feketék helyzetét úgy írta le, hogy olyan, mintha már évek óta egy lángoló épületben élnének, ahol a lángok és a füst egyre közelebb ér hozzájuk.

"Az, hogy mit lát, amikor a feketék tüntetnek, attól függ, hogy ebben az égő épületben él-e, vagy a tévén nézi a történéseket egy tál popcornnal az ölében, arra várva, hogy elkezdődjön az NCIS. Nem elhamarkodott ítélkezést, hanem az igazsághoz való gyors közeledést szeretnék látni"

- írta az NBA-legenda.

A Forma-1 világából Lewis Hamilton reagált elsőként a történtekre. Instagramján azt írta, hogy ő az egyetlen színes bőrű a Forma-1-ben, és a jelenlegi helyzetben is magára maradt.

"Azt hittem, hogy mostanra már világos, miért történnek a hasonló dolgok, és végre kinyitják a szájukat mások is, de nem állnak mellénk"

- fogalmazott Hamilton, aki azt is hozzátette, hogy ő nem a fosztogató, gyújtogató embereket támogatja, hanem a tüntetőket. A változás pedig szerinte nem hallgatással, hanem cselekvéssel érhető el.

Hamilton megszólalása után több Forma-1-es pilóta is kiáll a feketék elnyomása és a rendőri brutalitás ellen tüntetők mellett.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kamion.jpg

Videón, ahogy a tüntetők közé rohan egy kamionos Minneapolisban

Dudáját hallva az emberek futásnak eredtek. Voltak, akik épphogy el tudtak ugrani előle.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

Hangos dudaszóval száguldott az emberek közé a kamion. Sokan ezt hallva kezdtek el menekülni. Volt, aki éppen csak el tudott ugrani a közelgő jármű elől. A sofőr akkor fékezett csak le, amikor valakit nem tudott kikerülni.

Kamionját ekkor megszállták a tüntetők. Kirángatták a fülkéből, és többen verni kezdték. Csak azért úszta meg a lincselést, mert voltak, akik a védelmére keltek.

A városban, a kijárási tilalom ellenére már hatodik napja tüntetnek. Azóta, hogy egy hete a rendőrök pénzhamisítás gyanúja miatt őrizetbe vettek egy fekete férfit. Ám olyan keményen léptek fel vele szemben, hogy emiatt meghalt.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Egy felkavaró videóriportot közölt nemrég a New York Times a rendőri intézkedés során elhunyt George Floydról. A riportnak a "8 perc 46 másodperc: így ölték meg George Floydot rendőri intézkedés közben" címet adták, amely arra utal, hogy az afroamerikai férfi nyakán ennyi ideig térdelt az egyik rendőr, Derek Chauvin. A videón több biztonsági kamera felvételét és a járókelők által rögzített képsorokat is bemutatják.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Szombathely-Faunok-szoborcsoport.jpg

Napokon belül érkezik a nyári meleg, akár 29 fok is lehet

Lesz minden: napsütés, szél, zápor és zivatar is, de lassanként beköszönt az igazi strandidő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

A pünkösdi lehűlést követően fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, de nem lesz zavartalan az idő. A napos időszakok mellett szél, zápor, zivatar is várható.

Kedden erősen gomolyfelhős időre készülhetünk, záporokra, egy-egy zivatarra északon és a Dunától keletre lehet számítani. Az északias szelet élénk, a főváros térségében és a Dunántúlon erős lökések kísérik. Délután 17-22 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Szerdán a sok napsütés mellett elszórtan, többségében a Dunántúlon alakulhat ki zápor, zivatar. A légmozgás még főként nyugaton lesz élénk, erős. Hajnalra 5-12 fokig hűl le a levegő, délután 17-23 fok valószínű.

Csütörtökön déliesre vált az áramlás, az erősödő szél mellett melegebb légtömegek érkeznek térségünkbe. A kezdeti napos időt követően dél felől záporok, zivatarok érkeznek. 21-27 fok ígérkezik.

Pénteken erős, viharos lehet a délnyugati szél, több helyen várható zápor, zivatar, délután 23-29 fok várható.

hirdetés

Fotó: Okolicsányi Zoltán

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!