hirdetés
drugs-908533_1920.jpg

15 történelmi és tudományos tény, amit elsőre nem hittünk el

Az amerikai dollárok 90%-án van nyomokban kokain. Tényleg vizelettel mostak fogat a rómaiak?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. március 30.


hirdetés

Még a legnagyobb tudásúak előtt is sok furcsaságot rejt az emberiség ismeretanyaga. Ezekből gyűjtött össze egy csokorral a Bright Side, átívelve évezredeket.

1. Fogmosás vizelettel

Jól ismert, hogy az emberi vizeletet használták régen ruhák mosására. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a régi római ezzel mostak fogat, mert azt tartották, hogy ragyogó fehér marad tőle a foguk és még a fogkövet is leszedi róla.

2. Kokós bankjegyek

Az Egyesült Államokban forgalomba lévő bankjegyek 90 %-a tartalmaz nyomokban kokaint, azon egyszerű oknál fogva, hogy a pénzek vagy drogdílerek, vagy fogyasztók kezén mennek át. A tudósok szerint ez az arány azzal is magyarázható, hogy a kokain felszippantásához sokan bankjegyeket használnak egyfajta „csőként”.

3. Fogkefe helyett rágógumi

Étkezés után nem szabad azonnal fogat mosni, mert a nyál olyan különleges enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek lebontani az ételmaradékokat és kimossák őket a szánkból. Ezenkívül a szánkban lévő savak megpuhítják a fogzománcot, hogy megkönnyítsék a nyál dolgát. Éppen ezért az étkezés utáni fogmosás megsértheti a zománcot, tanácsos legalább 30 percet várni, inkább a nyáltermelést segítsük rágógumival vagy Tic Tac-kal.

4. A villám örök nyoma

Ha valakit villámcsapás ér, egész életében viseli annak a nyomát. Ezeket a vonalakat hívják „Lichtenberg-rajzoknak”. Az égési nyomok a korral egyre halványulnak, de sosem tűnnek el teljesen.

5. A bikát nem érdekli a vörös szín

Tévhit, hogy vörös színnel lehet a bikákat ingerelni. A bikák nem tudják megkülönböztetni a színeket, a világot fekete-fehérben látják. Az arénában a bika nem színre, hanem a torreádor kendőjének mozgására reagál. Ezt bizonyította az a kísérlet, amikor három, különböző színű madárijesztőt állítottak fel egy bika előtt, és az állat, a szintől függetlenül, annak rontott neki, amelyiket mozgatták.

6.Nem kell mindenkinek 8 órát aludnia

Nem tekinthető normának a 8 órás alvás, mert mindenkinek más az alvásigénye, genetikai tényezőktől, kortól, egészségi állapottól és külső körülményektől függően. A legutóbbi kutatások azt is kimutatták, hogy a várható élettartam, boldogságszint és produktivitás magasabb azoknál, akik csak 6,5-7,5 órát alszanak naponta.

7. Ugyanannyi ideg változó érzékenység

A női mellben lévő idegvégződések száma állandó, nem függ annak méretéről. Mindazonáltal a kisebb mell érzékenyebb lehet a nagyobbnál, mert ez utóbbin vastagabb a zsírréteg.

8.A párosodás áldozata

Az erszényes egér 11 hónapos korában lesz ivarérett, és onnantól kezdve intenzíven párosodni kezd, napi 12-14 órát is egyhuzamban. Ez azért van, mert a hímek versengenek abban, hogy tovább adják génjeiket, viszont éppen e verseny miatt többségük nem éri meg utódai születését.

9. Arany a tenger mélyén

Sok tonnányi arany fekszik az óceán fenekén, hála azoknak a hajóknak, amelyek egykor drágaköveket és ékszereket szállítottak a kontinensek között, sok olyan utassal, akik maguk is aranyat viseltek. És gyakran előfordult, hogy e hajók elsüllyedtek kincseikkel együtt.

10. Dohányzás rossz szájíz ellen?

A 16. században az európai orvosok a dohányzást ajánlották a rossz lehelet ellen. Mi több, a dohánynak különböző gyógyító hatást is tulajdonítottak. Gyógyszerként használták például migrén, fogfájás, hasmenés, ízületi fájdalmak ellen. Azóta e tévhitek megdőltek és éppen a visszájukra fordultak.

11. Lepényhaltól fénylik a paradicsom

A lepényhal génjét oltották be a génmódosított paradicsomokba, hogy azok szép kerekek és fényesek legyenek.

12.Az óceán a Föld „tüdeje”

Az erdőket tartják a Föld „tüdejének”, valójában azonban a világ oxigénjének legnagyobb részét az óceánok fitoplanktonja termeli. Az erdők által termelt oxigén főleg a szerves anyagok lebomlását segíti.

13. Szén-monoxid felhőben ébrednének az űrhajósok

Egy űrállomás lakóinak alvás közben szükségük van kiegészítő légáramlásra. A plusz oxigén nélkül fulladás fenyegeti őket, mert széndioxid-felhőben ébrednének.

.

14. Felbecsülhetetlen Földünk értéke

Tudósok dolgoztak ki egy olyan formulát, amelynek alapján kiszámíthatják egyes égitestek árát. Ehhez ismernünk kell az égitest felfedezésének idejét, tömegét, korát, hőmérsékletét, miként fényerejét és a körülötte keringő csillag helyét is. E számítások szerint a Föld értéke 5 kvadrillió dollár, míg a Marsot csak 14 ezer dollárra taksálják kedvezőtlen éghajlata miatt.

15.Nagy kéz, nagy láb, nagy férfierő?

Egyes kutatók összefüggésbe hozzák az ujjak hosszát a férfiak vérének tesztoszteron-szintjével. De a hormon hatása inkább a testszőrzetben, illetve az általános testi fejlődésben nyilvánul meg, mint nemi aktivitásának szintjében.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
davidcornstein-1000x495.png

Orbán Viktor alsóneműre vetkőzve beszélgetett az amerikai nagykövettel a különgépen

David B. Cornstein a New York Timesnak mesélt meglepő részleteket a miniszterelnökhöz fűződő kapcsolatáról.
444,Youtube - szmo.hu
2019. október 23.A 444 szúrta ki, hogy Orbán Viktorról címlapsztorit közölt a The New York Times, amelyben arról írnak: Putyin mellett Orbán is nagy szerepet játszott abban, hogy Donald Trumpot Ukrajna ellen hangolják.

Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy egy másik magyar érdekeltségű történetről is írjanak: ebben David Cornsteinről, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetéről közöltek egy hosszú cikket.

A lap értesülései szerint Cornstein nagy szerepet játszik abban, hogy milyen képet kapnak Washingtonban Magyarországról, erősen szűri azoknak a rendszerkritikus üzeneteknek az eljutását, amelyek rossz színben tüntetnék fel a magyar kormány munkáját. Még akkor is, ha ezzel a külügyminisztériumáétól eltérő álláspontot képvisel.

A cikkben két sokatmondó esetet is részleteznek: az egyik akkor történt, amikor áprilisban a magyar kormány meghívására a kongresszusi képviselők munkatársai érkeztek Budapestre. A diplomaták úgy tervezték meg a programot, hogy a magyar kormányzati szereplők mellett civil szervezetekkel is találkozzanak, hogy átfogó képet kapjanak az ország helyzetéről, többek közt a korrupcióról és a jogállam leépítéséről. A tervezett beszélgetés azonban meghiúsult, amikor Cornstein hívatlanul megjelent, magához ragadta a szót, és kijelentette, hogy

ő itt egyáltalán nem lát korrupciót.

Ezzel megakadályozta például, hogy Ligeti Miklós, a Transparency jogi igazgatója elmondhassa a korrupcióról szóló előadását. Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke azt nyilatkozta a lapnak, hogy Cornstein elismerőleg nyilatkozott Orbánról a vendégeknek, kiemelve, hogy a magyar miniszterelnök a kezében tartja a végrehajtó hatalmat, a törvényhozást és a bírókat is.

A lap nemcsak mintegy két tucat amerikai és magyar tisztségviselővel interjúzott Cornsteinről, hanem magával a nagykövettel is, aki nagy élvezettel osztott meg egészen személyes élményeket Orbánról: azt is elmondta, hogy

Trumptól hazafelé tartva a miniszterelnök különgépén a két megfáradt férfi „alsóneműre vetkőzött, szunyókált és trécselt a kanapékon”.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
osz-3.jpg

Durva lehűlés vet véget a vénasszonyok nyarának

Most még melegrekord jöhet, de aztán pár nap alatt 15 fokot csökken a hőmérséklet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 23.A hét végéig tart a vénasszonyok nyara, de egyre gyakrabban lesz reggeli köd - írja az Időkép. Érdemes kihasználni még ezt a pár napot, mert a jövő héten drasztikus lehűlés vet véget az ajándék meleg napoknak.

A csúcshőmérséklet csütörtökön még rekord közeli magasságban, 22 és 28 fok között alakul, ismét dőlhet melegrekord,

majd péntektől napról napra egy-két fokkal alacsonyabb maximumokat mérhetünk. A tartósan ködös tájakon 20 fok alatti, néhol csak 15 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk a legmelegebb órákban. Csapadék a héten biztosan nem várható, maximum a ködös tájakon fordulhat elő helyenként ködszitálás.

Csütörtökön nyugaton, északnyugaton a déli, pénteken az északira-északnyugatira forduló szelet kísérhetik élénk, erős lökések, hétvégén csak kevés helyen élénkülhet meg a légmozgás.

Ugyanakkor a hétvége közeledtével egyre nagyobb területen képződhet majd a hajnali, reggeli órákban köd, mely néhol napközben is tartósan, akár a déli, kora délutáni órákig megmaradhat. Erre elsősorban szombaton és vasárnap nagyobb az esély.

Ez az időjárási helyzet továbbra is kedvezően hat a légköri szennyezőanyagok, így elsősorban a szálló por koncentrációjának növekedésére, ebben változás a jövő hét folyamán várható, amikor is észak felől feltámadó széllel, illetve bizonytalan mennyiségű csapadékkal lehűlés érkezik, melynek hatására mindenhol kitisztul majd a levegő.

A jelenlegi előrejelzés szerint jövő héten kedden már csak 10 fok körüli csúcsok lesznek, és megérkezhet az eső is, viharos széllel.

Fotó: Rostásy Szabó Mihály


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mariekevervoort.png

Az eutanáziát választotta elviselhetetlen fájdalmai miatt a belgák paralimpiai bajnoka

Marieke Vervoort 40 éves volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 23.Negyvenéves korában szülővárosában, a belgiumi Dienst-ben eutanázia által meghalt Marieke Vervoort, paralimpiai bajnok, aki két paralimpián is aranyérmet szerzett - írja a BBC.

A belga színekben induló sportoló a 2012-es londoni paralimpián egy aranyat és egy ezüstöt, a 2016-os riói játékokon pedig egy ezüstöt és egy bronzot nyert kerekesszékes távversenyzőként.

View this post on Instagram

Can’t forget the good memories!

A post shared by Marieke Vervoort (@wielemie.marieke.vervoort) on

Vervoort degeneratív gerincbetegségben szenvedett, amely miatt kerekesszékbe kényszerült, ám az erős fájdalomcsillapító gyógyszerek ellenére is elviselhetetlen fájdalmak gyötörték, gyakran kapott epilepsziás rohamot.

A sportoló sosem titkolta, hogy tervei között szerepel az eutanázia, már 2008-ban beszerezte az ehhez szükséges engedélyeket Belgiumban, ahol az eutanázia legális. A riói olimpia előtt már azt nyilatkozta, hogy a verseny után a kegyes halált választja, utána azonban megmásította szándékát: akkor dönti majd az élete befejezése mellett, ha több rossz napja lesz, mint jó.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
essex.jpg

39 holttestet találtak egy kamion rakterében Angliában

A teherautó Bulgáriából érkezett.
MTI, Illusztráció: Google Street View - szmo.hu
2019. október 23.Harminckilenc holttestet találtak egy bolgár kamionban a délkelet-angliai Essex megyében - közölte szerdán a helyi rendőrség.

Andrew Mariner főfelügyelő sajtótájékoztatóján elmondta: a kamion szombaton lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kikötőjében, csaknem 500 kilométerre északnyugatra attól a helytől, ahol a teherautóra szerda hajnalban rábukkantak.

A rendőrség a mentők értesítése alapján vonult ki Thurrock városának Waterglade nevű ipari parkjába, ahol a kamion parkolt.

Holyhead Nagy-Britannia nyugati partvidékének egyik legforgalmasabb kompkikötője, amely elsősorban a Nagy-Britannia és Írország közötti kompforgalmat szolgálja ki.

Az ipari park, ahol a kamiont megtalálták, a délkelet-angliai Dover kikötőjébe, illetve a Csatorna-alagút termináljához tartó kamionok pihenőhelyeként is szolgál.

Az eddigi hatósági tájékoztatások nem tértek ki arra, hogy a kamion merre tartott.

Az ipari parkot a rendőrség lezárta, a teherautó 25 éves észak-írországi illetőségű sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

Andrew Mariner tájékoztatása szerint az áldozatok között 38 felnőtt és egy tinédzser van.

A főfelügyelő elmondta: megkezdődött az áldozatok azonosítása, de ez várhatóan hosszú ideig eltart.

Jackie Doyle-Price, Thurrock konzervatív párti alsóházi képviselője a Twitter portálon közzétett szerdai bejegyzésében egyenes utalást tett arra, hogy embercsempészettel összefüggő bűncselekményről lehet szó. Azt írta: az embercsempészet "elvetemült és veszélyes cselekmény".

Priti Patel brit belügyminiszter szerdai Twitter-üzenetében megdöbbenésének adott kifejezést a tragédia miatt, de alig burkoltan óvatosságra intett mindenkit az eset körülményeivel kapcsolatban. Úgy fogalmazott: hagyni kell, hogy a rendőrség elvégezhesse a vizsgálatot.

A belügyminiszter elmondta: a vizsgálatba bekapcsolódott a brit határőrség, az Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) és a bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények felderítésére szakosodott belügyminisztériumi szervezet (Immigration Enforcement).

Yvette Cooper, az alsóház belügyi bizottságának elnöke szerdai nyilatkozatában hangsúlyozta: jóllehet egyelőre nem ismertek a tragédia körülményei, az azonban tudható, hogy az embercsempészet a legveszélyesebb bűncselekmények közé tartozik. Hozzátette: a vizsgálatba be kell vonni az ír és a bolgár rendőrséget is.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!