hirdetés
gyod.jpg

Tud cipőt kötni és elkészíti magának a kakaót – megvonták a családtól a gondozási díjat

Nikolett édesanyjának két orvosi szakvéleménye is van róla, hogy lánya 24 órás felügyeletre szorul, mégsem kapják már a havi 90 ezer forintot. És ezzel nincsenek egyedül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Egy kétségbeesett dunaharaszti anya kereste meg az RTL Híradót azzal, hogy a legfrissebb felülvizsgálaton megvonták tőlük a gondozási díjat. Nincsenek egyedül: több család is hasonló helyzetbe került, ezért már nem jár nekik a havi 90 ezer forint. A minisztérium szerint a vizsgálatok megfelelőek.

Nikolett 26 éves, születésekor szenvedett agyvérzést, súlyos értelmi fogyatékos. Otthon tölti mindennapjait, 24 órás felügyeletre szorul. Édesanyja szerint bármire képes, amire egy 5-6 éves gyerek, de azon túl semmire: ebben benne van, hogy nem tud elmenni egyedül felügyelet nélkül sehova, eltéved.

Erről két orvosi szakvéleményük is van. Az anya évekig 32 ezer forintos ápolási díjat kapott lánya után. Idén januárban ezt megemelték és átnevezték GYOD-ra, vagyis gyermek otthon gondozási díjra, így 90 ezer forintot kaptak. Októberben a Pest megyei kormányhivatal egyik munkatársa felülvizsgálatot tartott náluk.

Megkérdezte a lánytól többek között azt is, fel tudja-e húznia cipzárját, mit csinál napközben. Mire Nikolett büszkén elmesélte, hogy igen, tud cipőt kötni, és felhúzza cipzárt is. Ennek hatására a támogatást elvették a családtól, ráadásul a 32 ezer forintos alap ápolási díjat sem kapják meg.

hirdetés

Ezt újra kell kérvényezni, amit nem tudni mikor bírálnak el.

A Heves megyei Tenken élő 11 éves Kincső és édesanyja ugyanebben helyzetben vannak. Az asszony létrehozott egy Facebook-csoportot, aminek néhány nap alatt 175 tagja lett: valamennyi család hasonlóan járt.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szirena_.jpg

Megölte hároméves kisfiát egy kunszentmártoni nő

Az asszonyt a rendőrök elfogták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

Az otthonukban bántalmazta a hároméves kisfiát egy kunszentmártoni nő,

a gyerek a súlyos sérüléseibe belehalt.

A tragédia pénteken 12 óra körül történt - közölte a Police.hu.

A közlemény szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást egy 32 éves nő ellen.

hirdetés

A rendőrök az anyát, T. Júliát a helyszínen elfogták.

A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit.

A Blikk úgy tudja, hogy a már haldokló gyerekkel a közeli kocsmába szaladtak be. A mentők is oda mentek, de a kisfiú életét már nem tudták megmenteni.


KÖVESS MINKET:





hirdetés
szellemfalu-1000x523.png

Egész falvakat kínálnak eladásra Galíciában, hogy megállítsák az óriási népességfogyást

Több mint háromezer elhagyatott szellemfalu van már Spanyolországban. Vajon ez megoldás lehet?
- szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

A születések alacsony száma, az elöregedő spanyol társadalom, az urbanizáció és a nem megfelelő infrastruktúra vezetett az északnyugati területek elnéptelenedéséhez. A jelenség már hét évtizede visszafordíthatatlan, a probléma leginkább Galicia tartományt (nem tévesztendő össze Galíciával) sújtja. A spanyol statisztikai hivatal, az INE adatai szerint

3562 teljesen lakatlan, elhagyatott falu van a régióban, ám számuk hétről hétre növekszik.

hirdetés

A helyi születésű Rosy Costoyáról a BBC készített riportot. Az 50 éves nő úgy döntött, nem nézi tétlenül, ahogy szeretett szülőföldje teljesen lepusztul, és megpróbál megoldást találni még mielőtt teljesen lepusztulna a vidék. Az állatorvosként és előadóként dolgozó nő férjével együtt hoztak létre egy vállalkozás, amely reményeik szerint az egyetlen kiút lehet az elnéptelenedett vidék számára, hogy visszatérjen bele az élet:

komplett falukat árulnak azzal a kikötéssel, hogy valódi lakói lesznek a helységeknek.

A szellemfalvakra pedig van kereslet, főleg britek és amerikaiak vannak a vásárlók közt, de úgy fest, a sztárok is rákaptak a faluvásárlásra. Tavaly karácsonykor például Gwyneth Paltrow többek közt képtelen karácsonyi ötleteket ajánló cége vette fel katalógusába a Lugo közelében található elnéptelenedett falut, amely után érezhetően megnőtt a kereslet a szellemfalvak iránt – a Paltrow által hirdetett hely szinte pillanatok alatt megtalálta gazdáját egy holland házaspár személyében.

Bár Costoya-ék már 2005-ben elkezdték vidékmentő projektjüket, az internet elterjedésével vált igazán gördülékennyé a vállalkozás. Az asszony szerint a legnehezebb része az eladásoknak az, hogy valóban jó kezekbe adja a falvakat – lokálpatriótaként ugyanis a szívügyének érzi azt, hogy olyan emberek feleljenek ezekért a falvakért, akik kellő tisztelettel bánnak velük.

Szintén nehézség az eladások során, hogy minden dokumentumot beszerezzen az adásvételhez: ez például egy több évtizede elhagyatott falu esetében komoly feladat.

És mégis mennyibe kerülhet egy falu? Costoya az árat az alapján határozza meg, mennyire van romos állapotban a helység, milyen az elhelyezkedése, az infrastruktúra és az épületek felszereltsége. Ezek függvényében

a falvak árai 50 ezer és kétmillió dollár közé esnek (19-750 millió forint).

Érdeklődés pedig van, egyfelől a régi tulajdonosok részéről – akik azért adják el leginkább tanyáikat, mert már elköltöztek, és nem tudnak mit kezdeni az üresen álló épületekkel –, másfelől sokan befektetésként vesznek épületeket. Costoya abban reménykedik, hogy ezzel visszavethetik a hetven éve tartó elnéptelenedési folyamatot, és újra visszatérhet az élet a régióba.


KÖVESS MINKET:






hirdetés
Georgi-Dermendzhiev.jpg

„Nem szabad eufóriába esnünk” – reagált a bolgár szövetségi kapitány a hírre, hogy a magyarokat kapták

Georgi Dermendzhiev visszafogottságra intette a szurkolókat az Eb-pótselejtező előtt.
MTI - szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

A magyar labdarúgó-válogatottnak először Bulgáriában kell győznie a jövő évi Európa-bajnokság pótselejtezőinek sorsolása alapján, majd siker esetén az izlandi-román párharc nyertesével csaphatna össze az Eb-részvételért.

Pénteken az is kiderült, hogy ha március 26-án Bulgáriában győz Marco Rossi együttese, akkor öt nappal később Budapesten fogadhatja következő ellenfelét a kijutásért.

"Bulgária ugyan mögöttünk áll a világranglistán, de erős csapatról van szó, amely saját közönsége támogatását élvezve játszhat ellenünk. El kell végeznünk ezt az extra munkát, hogy ott lehessünk a részben budapesti rendezésű Eb-n"

hirdetés

- idézte Marco Rossi szövetségi kapitányt a Magyar Labdarúgó Szövetség Twitter-oldala.

Az olasz szakember szerint nem is kérdés, hogy kaphattak volna sokkal nehezebb sorsolást is az elődöntőt illetően, ugyanakkor leszögezte, nincsenek abban a helyzetben, hogy azt mondhassák, könnyű dolguk lesz.

"A jó dolog az, ha ezt a mérkőzést megnyerjük, akkor ugyan egy még erősebb csapat ellen, de hazai pályán játszhatunk majd a rájátszás döntőjében. Ez mindenféleképpen még több motivációt kell, hogy adjon"

- jelentette ki Rossi, aki úgy vélte, a legfontosabb, hogy a legjobb játékosai felépüljenek és jó formában legyenek márciusra.

"A bolgár válogatott új szövetségi kapitányát már kinevezték, az ő edzői felfogásáról ki kell derítenünk, amit csak lehet, de Izlandról és Romániáról is mindent meg kell tudnunk annak érdekében, hogy készen álljunk az ellenük játszandó mérkőzésekre."

"Ez egy rendkívül fontos mérkőzés, melyhez felelősségteljesen fogunk hozzáállni. Nem foglalkoztunk előzetesen azzal, mi lenne számunkra a legjobb" - idézte Georgi Dermendzsievet, a bolgár válogatott szövetségi kapitányát a topsport.bg című oldal.

"Nem szabad eufóriába esnünk és a múlttal foglalkoznunk. Kielemezzük az ellenfelet annak érdekében, hogy a játékosok minél jobban fel tudjanak készülni. Tény, hogy van esélyünk, amit szeretnénk kihasználni. A magyar labdarúgás folyamatosan fejlődik, jól játszik a válogatottja, de ennél jóval részletesebben meg kell ismernünk. Nem szabad, hogy feleslegesen örömködjünk, nem éghetünk meg Magyarország ellen."

A Nemzetek Ligája eredményei alapján a B és D divízióban kialakult a pótselejtezők négyes mezőnye, így ott csak azt kellett kisorsolnia a görögök Európa-bajnok csatárának, Angelosz Hariszteasznak, melyik elődöntő győztese legyen a finálé házigazdája. Az A divízióból viszont csupán Izland nem jutott ki a kontinensviadalra, így ott a C-ből kellett feltölteni a mezőnyt: a 2004-es Eb-döntő hőse pedig elsőként Izraelt húzta ki, ami azt jelentette, hogy az a csapat maradt a C divízióban és játszik Skócia vendégeként az elődöntőben, míg Magyarország mellett Bulgária és Románia átkerült az A-ba. A Nemzetek Ligája sorrendje alapján utóbbi játszik Izlandon, a magyarok pedig Bulgáriában.

A magyar válogatott négy éve pótselejtezőn harcolta ki a részvételt. Amennyiben ez most is sikerül, két csoportmérkőzését a múlt pénteken átadott Puskás Arénában játszhatja, a harmadikon pedig Németország vendége lesz Münchenben.

A pótselejtezők elődöntőinek párosítása:

- A divízió:

Izland-Románia

Bulgária-Magyarország

- B divízió:

Bosznia-Hercegovina - Észak-Írország

Szlovákia-Írország

- C divízió:

Skócia-Izrael

Norvégia-Szerbia

- D divízió:

Georgia-Fehéroroszország

Észak-Macedónia - Koszovó

Az elődöntőket március 26-án rendezik, a finálékat pedig 31-én.


KÖVESS MINKET:






hirdetés

Sorra ölik és csonkítják az oroszlánokat, hogy kuruzslók vegyék meg a levágott testrészeiket

Ebben a hónapban már a harmadik oroszlánfalkát gyilkolták le az orvvadászok Dél-Afrikában azért, hogy testrészeikből a fekete mágiához használatos eszközöket készítsenek.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

Szívszorító képeket osztott meg a limpopoi rendőrség:

a fotókon egy oroszlánfalka - egy hím és négy nőstény - brutálisan megcsonkított tetemei láthatók.

hirdetés

Nem ez az első eset a dél-afrikai szavannákon, az elmúlt hónapban ez volt a harmadik oroszlánfalka, amelyet ismeretlen orvvadászok végeztek ki különös kegyetlenséggel. Az ismeretlen elkövetők kedd este mérgezett csirkehúst dobtak be az állatok elektromos kerítéssel körülhatárolt kifutójába, és megvárták, amíg nagyjából fél óra alatt mind az öt állat kínok közt elpusztult. Ekkor átvágták a kerítést, és

machetével estek neki az állatoknak: levágták az állkapcsukat és a mancsaikat.

A legutóbb meggyilkolt állatok a dél-afrikai Britstől nem messze található Sunward Ranch fennhatósága alá tartoztak. A tulajdonost, Menno Parsonst teljesen letaglózta a hír, hogy imádott oroszlánjaival ilyen bestiális módon végeztek. A férfi tíz éve nevelte az állatokat, és a családjának tekintette őket. A ranch-en elsősorban nehéz helyzetű gyerekeket látott vendégül, hogy ők is részesülhessenek abban az élményben, amelyben a gazdag szülők gyerekei, akik megengedhetik maguknak a szafarizást. A tragédia óta csatlakozott az orvvadász-keresők csoportjához, akik helikopterrel járják a vidéket, hogy lecsaphassanak az állatgyilkosokra, akik válogatás nélkül gyilkolják az állatokat.

Mindezt azért, hogy a kuruzslással foglalkozó boszorkányokdoktorokat ellássák, ők ugyanis az ún. mutihoz, azaz a gyógyításhoz használják fel az oroszlánok részeit, ők veszik meg jó pénzért a levágott testrészeket az orvvadászoktól. Akármilyen hihetetlen, árcédula tartozik ezekhez is:

egy komplett oroszláncsontvázhoz Dél-Afrikában 1000 fontért lehet hozzájutni, de Vietnamban például az ötvenszeresét éri.

A mancsok és a fogazat az oroszlán legdrágább részei, nem csoda, hogy az orvvadászok ekkora kockázatot mernek vállalni érte. A boszorkánydoktorok szerint ugyanis ezek a testrészek hihetetlenül erőssé teszik a mutit.

Az oroszlán-mészárlásokra a hatóságok is felfigyeltek, hajtóvadászatot indítottak az orvvadászok ellen, ám egyelőre senkit nem tudtak előállítani. Októberben a Rietvlei rezervátum legnagyobb területét uraló oroszlánfalkát végeztek ki ugyanígy, levágva az állkapcsukat és a mancsaikat. Pedig mindezt nem újkeletű dolog: az elmúlt években számtalanszor mérgeztek és csonkítottak meg oroszlánokat az orvvadászok, hogy aztán a boszorkánydoktoroknak adják el súlyos összegekért a testrészeket.


KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!