hirdetés
Trump Twitteren adott tanácsot, hogyan kéne eloltani a Notre-Dame tüzét
'Gyorsan kell cselekedni', fűzte hozzá. A francia elnök közben arról posztolt, hogy egy egész nemzet gyászol.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 15.


hirdetés

Emanuel Macron francia elnök nem sokkal este 8 után reagált a Notre-Dame katedrális lángba borulásának hírére. Azt írta a közösségi oldalra: "Lángokban áll a párizsi Notre-Dame. Egy egész nemzet gyászol. Gondoljunk minden katolikusra, és minden franciára. Mint minden honfitársunk, el vagyok keseredve, ahogy lángok marnak minket."

Donald Trump amerikai elnök is ugyanígy Twitterre posztolt. A sajnálkozás mellett, miszerint milyen borzasztó látni a lángokat, még egy jó tanácsot is írt: szerinte vízszállító repülőket lehetne alkalmazni a gyors eloltáshoz. Hozzáfűzte még: "gyorsan kell cselekedni".

Theresa May azt üzente a franciáknak: gondolatban velük van, és azzal a rengeteg tűzoltóval, akik harcolnak a lángok ellen.

A katedrális egy tornyát is romba döntő tűz pusztításáról itt láthattok fotókat, ebben a cikkben pedig a videókat és a helyszíni élő közvetítéseket gyűjtöttük össze.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Durva képek: így érkezett meg a saras eső az országba – sokfelé az eget is sárgásra festette
A homok Afrika irányából érkezett délkeleti irányú széllel, nagy piszkot hagyott maga után mindenhol.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 23.Nemrég mi is megírtuk, hogy saras eső esik Magyarországon, az Időkép pedig egy képösszeállításban is megmutatta, amint a sárgás, barnás színű homok és por lerakódott a tereptárgyakon az esős tájakon.

A homok Afrika irányából érkezett délkeleti irányú széllel, és sokfelé az eget is sárgásra festette, az eső pedig többfelé kimosta a déli áramlással érkező szaharai port a levegőből.

A szaharai por fontos szerepet tölt be az óceánok ökoszisztémájában: tápanyaggal látja el a partoktól és az áramlatoktól távol eső vizek fitoplanktonját, ezzel hozzájárul annak szénmegkötő tevékenységéhez. A porral érkező baktériumok és gombák egészségügyi kockázatot nem jelentenek.

Fotó: Időkép

Bogdány Renáta (Időkép)

A por mennyisége kedd délután tetőzik nálunk, a csapadék viszont egyre kisebb területre terjed ki. Szerdán már csak a tárgyakra lerakódott homok emlékeztet majd a szaharai állapotokra.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Videón, amikor a Srí Lanka-i merénylő besétál a templomba
A templomba igyekvő hátizsákos férfit egy térfigyelőkamera rögzítette.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 23.Egy térfigyelőkamera rögzítette, ahogy egy merénylő nagy hátizsákkal a hátán belépett az egyik Srí Lanka-i robbantás helyszínére. A videón látszik, ahogy elindul a templom felé, ahol rengetegen gyűltek össze. Belép a bejáratnál és előre sétál a padok közé. A hátizsákos férfi láthatóan nem szúrt szemet az embereknek, olyan volt, mintha turista lenne.

Nyolc helyen történt robbantás keresztény templomokban és külföldi turistákkal teli szállodákban húsvétvasárnap Srí Lankán. Három pokolgép a húsvéti mise idején robbant keresztény templomokban, a többi robbanószerkezet célpontja három, főként külföldiek lakta szálloda volt. A jelenlegi információk szerint 310-en vesztették életüket a robbantásokban.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
'Véres eső' és porvihar várható Magyarországon
Több tízmillió tonnányi szaharai por került most a légkörbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 23.Az évtized szaharai porviharos eseményét jósolja a következő időszakra - Varga György, az MTA Földrajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, porviharkutató.

A szakember blogjában azt írja: a modellfuttatások szerint már 2019. április 19-én elérte az Ibériai-félszigetet némi szaharai por, így a porral telített légtömegek aztán a légköri viszonyok alakulása és a lényegében korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló poranyag-utánpótlás révén egyre nagyobb kiterjedésű területeket fognak érinteni. Kezdetben a Nyugat-Mediterráneum, Spanyolország, Dél-Franciaország és Olaszország, majd a Balkán-félsziget, Közép- és Nyugat-Európa, a Brit-szigetek, míg végül Szent-György napjára Krétától Izlandig, majdhogynem a teljes kontinens légköre szaharai porral lesz telítve.

Az esemény egyébként nem ritka, kifejezetten gyakran figyelhető meg szaharai por a Földközi-tenger medencéjében.Az 1979 és 2012 közti vizsgálati időszakban 130 szaharai porviharos eseményt sikerült hazánk légkörében azonosítani.

Több tízmillió tonnányi szaharai por került most a légkörbe.

A szárazon kihulló por a felszínen is megjelenhet, de sokkal látványosabb az egyre gyakoribbá váló csapadéknak köszönhető nedves ülepedés, amit "véres eső"-ként is emlegetnek. Az esőcseppekkel felszínre érkező vöröses, narancssárgás sivatagi eredetű porszemcsék foltokat hagynak az autók szélvédőjén, karosszériáján, a tetőablakokon, a kerti bútorokon, a fák levelein, de nagy kiterjedésű hómezők egész felületét is képesek elszínezni.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás szeptembertől Magyarországon
13-16 hónapos korban kapják meg a gyermekek a védőoltást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 23.Szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni - jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos közölte, 13-16 hónapos korban kapják meg a gyermekek a védőoltást, amelyre 1,3 milliárd forint költségvetési forrás jut.

Ezzel tizenkettőre bővült a kötelező védőoltások száma.

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar irodájának vezetője azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon nagyon jó, 98 százalékos a különböző fertőző betegségek elleni úgynevezett átoltottság.

Horváth Ildikó kiemelte, hogy a nem kötelező, de ingyenesen igénybe vehető humán papilloma vírus (HPV-) elleni védőoltást a 7. évfolyamra járó lányok 82 százaléka vette igénybe tavaly. Dolgoznak azon, hogy ezt az oltást a fiúkra is kiterjesszék.

A bárányhimlő okozta megbetegedés elleni védekezésre kitérve elmondta, a bárányhimlő a bejelentett fertőző megbetegedések felét adja, 1998 óta a regisztrált fertőzések száma 28 000 és 52 000. Egy komolyan veendő betegségről van szó, amely egyes esetekben maradványtünetekkel gyógyulhat - emelte ki az államtitkár.

Müller Cecília hozzátette: hogy a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek mára szinte eltűntek, évente néhány, jellemzően behurcolt esetet jelentenek csak.

Magyarországon a legkorszerűbb oltóanyagokkal oltanak, és ezek biztonságosságát mutatja, hogy a 2,5 millió adag védőoltás beadása során mindössze 179 oltási reakcióval kapcsolatos bejelentés érkezett a hatósághoz - ismertette.

Kérdésre válaszolva elmondta, Magyarországon felismerik a védőoltások jelentőségét, így nem jellemző, hogy a szülők elutasítják azokat.

A folytatásért lapozz:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x