hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Trump megvétózta a rendkívüli állapotot elutasító kongresszusi döntést
Elnöksége első vétóját Trump a Fehér Házban jelentette be. A rendkívüli állapotot azért hirdette ki, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz.
MTI - szmo.hu
2019. március 16.


hirdetés

A vétó bejelentésén jelen volt Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági tárca vezetője és William Barr igazságügyi miniszter is.

"A kongresszus szabadon dönthet erről a határozatról, és nekem az a kötelességem, hogy ezt megvétózzam. Büszkén vétózom meg" - fogalmazott Trump a vétóról szóló dokumentum aláírásakor az Ovális Irodában. Hangsúlyozta, hogy a déli határokon uralkodó helyzet "veszélyes" és "megszámlálhatatlanul sok amerikait sodor veszélybe".

Kirstjen Nielsen szintén az általa is veszélyesnek ítélt helyzetre hívta fel a figyelmet, William Barr pedig leszögezte: az elnök vétója teljesen jogszerű. A miniszter megjegyezte: a határon kialakult helyzet "pontosan az a típusú helyzet, amely indokolja a rendkívüli állapotot".

A rövid ünnepségen az elnök megköszönte a javaslatát támogató republikánus politikusok voksát, az elutasító szavazatokat pedig "a valóság elleni szavazatnak" minősítette. Az aláírási ceremónián jelen voltak olyan családok is, akiknek tagjait illegális migránsok gyilkolták meg.

Trump február 15-én a Fehér Házban tartott sajtókonferencián jelentette be a rendkívüli állapot kihirdetését, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz. Tervét először a kongresszus alsóháza, majd csütörtökön a szenátus, azaz a felsőház is leszavazta. A szenátusban 12 republikánus politikus csatlakozott a demokratákhoz, és megszavazta az elutasító javaslatot. A törvényjavaslat most ismét a kongresszus egésze elé kerül, ahol elemzők szerint nagy valószínűséggel nem lesz meg a kétharmados szavazati többség, így az elnöki vétó véglegesnek tekinthető.

Az igazságügyi minisztérium már a múlt héten levélben tudatta Mitch McConnell szenátorral, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetőjével: Donald Trump döntése a rendkívüli állapot kihirdetéséről jogszerű, az elnöki hatáskör lehetőséget ad erre. "Az elnöki kiáltvány a rendkívüli állapotról ésszerűen értelmezte a jelenlegi helyzetet határbiztonsági és humanitárius válságként" - fogalmazott a levélben Stephen Boyd miniszterhelyettes, majd leszögezte, hogy "a határon uralkodó válság rendkívüli állapotként is jellemezhető, még ha nem is teljesen új jelenség".

Az Egyesült Államok 15 tagállama egyébként már korábban bíróságra vitte a tervezett falépítés ügyét.


KÖVESS MINKET:
Magyarországon is járt pár hónapja az új-zélandi mészáros, aki 49 embert gyilkolt meg
Tavaly novemberben érkezhetett Magyarországra Bulgárián és Románián keresztül. Kérdés, hogy mit keresett ebben a három országban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 15.


hirdetés

Vizsgálatot indított a bolgár ügyészség, hogy kiderítse: milyen esetleges bulgáriai kapcsolatai voltak az új-zélandi merénylőnek – közölte Szotir Cacarov bolgár főügyész péntek este, miután kormánytagokkal és a bolgár hírszerzés vezetőivel tanácskozott.

Eddig az derült ki, hogy a 28 éves Brenton Tarrant Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is megfordult, a merénylethez használt fegyverein pedig a törökök ellen küzdő történelmi személyiségek nevei és muszlim vereségeket jelző történelmi dátumok is fel voltak tüntetve.

Cacarov elmondta, hogy Tarrant 2018. november 9. és 15. között turistaként tartózkodott Bulgáriában, ahol történelmi jelentőségű helyeket látogatott meg. Majd november 15-én repülőgépen Bukarestbe utazott tovább, ahol autót bérelt, majd Magyarországra jött. A vizsgálat célja, hogy megállapítsák, milyen valódi indítéka volt az utazásoknak.

2016. december 28. és 30. között a merénylő balkáni országokban is járt, így a többi között Szerbiában, Horvátországban, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában is járt.

A 24.hu megkereste az ügyészséget, hogy megtudja, Magyarországon is indítanak-e vizsgálatot a férfi utazásai miatt.

Korábban beszámoltunk róla, hogy helyi idő szerint péntek délután fegyveresek támadtak az új-zélandi Christchurchben a mecsetekben imádkozókra. A terrortámadásnak 49 halálos áldozata és több, mint 40 sérültje van. A rendőrök négy embert vettek őrizetbe. Az egyik lövöldöző, Brenton Tarrant viszont már a támadás előtt egy kiáltványban megindokolta, hogy mit miért tesz.

A 28 éves férfi a dokumentumot a Twitterén osztotta meg és benne "a nyugati világot megszálló muszlimokat tette felelőssé a fehér faj szisztematikus kiirtásáért, tettével pedig hosszú évszázadok atrocitásaira akart választ adni." - írta az Index.

Brenton Tarrant a hosszú kiadványéban arról is írt, hogy már nagyjából két évvel ezelőtt kitervelte a mészárlást, Christchurch pedig csak három hónappal ezelőtt került szóba a lehetséges célpontként. Ugyanakkor az sem véletlen, hogy lőfegyverrel hajtotta végre a támadást, mert ezzel is azt próbálta elérni, hogy "az Egyesült Államokban a baloldal majd megpróbálja eltöröltetni az alkotmány lőfegyverviselésre vonatkozó második kiegészítést."

A férfi még a fegyvereire és a tárakra is muszlimellenes szlogeneket írt, illetve az írások között szerepeltek olyan uralkodók vagy hadvezérek nevei is, akik a történelem során már vezettek muszlimellenes hadjáratokat vagy éppen európát védték meg tőlük.


KÖVESS MINKET:"Imádkozzatok értem és a lányomért" - kérte az új-zélandi mészárlás egyik túlélője Facebookon
A 4 éves kislánya is több lövést kapott a mecsetek ellen intézett terrortámadás alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 16.


hirdetés

Egy 4 éves kislány is megsérült a christchurchi mecsetek ellen intézett támadásban. A gyermeket légi úton szállították kórházba, Aucklandbe.

A kislány apjával együtt több golyót is kapott, miután lövöldözés tört ki a mecsetben.

Mint arról beszámoltunk, az új-zélandi Christchurchben március 14-én, péntek délután támadtak a mecsetekben imádkozó emberekre, és több mint 40 embert öltek meg. A helyi rendőrség már akkor azt nyilatkozta, hogy jól megtervezett terrorista támadás történt.

A támadásban megsérült apa, egy jordániai származású borbély a kórházi ágyon készült, és Facebookon közzétett videójában azt mondta:

"Kérlek, imádkozzatok értem és a lányomért!"

A felvételen azt is elmondta, hogy mindenkinek köszöni a támogató üzeneteket, de fáradt, nem tud mindegyikre válaszolni, így ezzel a videóval szeretné megmutatni, hogy jól van. "Isten áldjon benneteket" - mondta a férfi.

Wasseim Alsati

I am in big pain today. I was in a lot of pain after being shot 3 times. Please pray for me and my daughter. I will not be able to answer to all messages. Thank you for your understanding.

Mint arról beszámoltunk, az Új-Zélandon történt merényletről kiderült, hogy a támadás előtt több közösségi oldalra is kikerült az a link, amin élőben közvetítették a mészárlást - a közvetítést nem lehetett leállítani. Az egyik támadó a sisakkamerája képét osztotta meg. Majd az látszott, ahogy gyalog közelít az egyik mecset felé. Ezután tüzet nyit az ott imádkozókra. A videón az is szerepelt, ahogy a támadó kilépett a mecsetből, és az utcán is lőni kezdett, majd újra visszament a mecsetbe.

Az egyik lövöldöző, Brenton Tarrant volt. A 28 éves férfi Twitteren osztotta meg a nézeteit, mert szerinte "a nyugati világot megszálló muszlimok a felelőssé a fehér faj szisztematikus kiirtásáért". Kiderült, hogy már két éve szervezte a merényletet, amivel állítása szerint "hosszú évszázadok atrocitásaira akart választ adni". A férfi még a fegyvereire és a tárakra is muszlimellenes szlogeneket írt, illetve az írások között szerepeltek olyan uralkodók vagy hadvezérek nevei is, akik a történelem során már vezettek muszlimok elleni hadjáratokat vagy éppen annak idején az előrenyomuló oszmán-török hadsereggel vívtak csatát. Az új-zélandi merénylő, Brenton Tarrant fegyverén magyar nevek is szerepeltek: Hunyadi Jánost John Hunyadiként tüntette fel, de rajta volt még Horogszegi Szilágyi Mihály és Luxemburgi Zsigmond is.

Azt is megírtuk, hogy Magyarországon is járt az új-zélandi merénylő néhány hónappal ezelőtt.

Via: NZherald.co.nz


KÖVESS MINKET:
Blikk: Az intenzíven ápolják M. Richárdot, az ügyvéd szerint nem volt problémamentes a műtét
'Nem tudtam egyelőre beszélni vele, nem reagált az üzenetemre' - mondta dr. Koltai Zsuzsanna a lapnak.
Fotó: MTI - szmo.hu
2019. március 16.


hirdetés

Intenzív osztályon ápolják M. Richárdot, a Dózsa György úti baleset egyik vádlottját – írja a Blikk.

A férfit március 12-én, kedden műtötték meg.

"Nem tudtam egyelőre beszélni vele, nem reagált az üzenetemre. Annyit tudok róla, hogy jelenleg is az intenzíven ápolják, és nem volt problémamentes a műtét" – mondta a Blikknek a férfi ügyvédje, dr. Koltai Zsuzsanna.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, M. Richárdot, a 2017-es Dózsa György úti baleset egyik vádlottját nemrég szabadlábra helyezték. A döntés életveszélyes egészségügyi állapota és közelgő életmentő szívműtétje miatt született.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x