hirdetés
tronok-harca-befejezo-resz-1000x686.jpg

Trónok harca: megrendítőnek szánták az utolsó részt, de nem jött össze

Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. május 20.


hirdetés

Amikor betoppan, Daenerys éppen a látomásból ismert jelenetet éli meg a trónteremben. Megérinti a Vastrónt, csak éppen nem hó hullik, - ahogy a sorozat elején gondoltuk - hanem hamu.

Emilia Clarke nagyon jól alakította az őrült királynőt. Pont az volt benne a jó, hogy nem túlozta el nagy kirohanásokkal és gonosz kacajokkal. Csupán a szemei csillogtak őrülten, miközben az őt felelősségre vonó Jonnak magyarázza, hogy ő márpedig helyesen cselekedett.

Jon megcsókolja, majd leszúrja a királynőt.

Amikor Daenerys az előző részben megőrült, tudtuk, hogy a sorozat nem végződhet azzal, hogy ő kerül a Vastrónra. Illetve sejtettük, hogy Jon az egyetlen, aki elég közel tud férkőzni hozzá, hogy megölje.

Sejtettük. De arra nem számítottunk, hogy lesz is töke megtenni. Így annak ellenére, hogy Daenerys halála klisés volt, tulajdonképp váratlan is.

Drogon ezt követően bánatában nem Jont sárkánytüzezi le,

a sárkány minden bajok forrását, a Vastrónt olvasztja cseppfolyóssá.

A sárkány a tombolást követően óvatosan karmai közé emeli a Sárkánykirálynő testét, és elszáll vele. Az nem derül ki, hogy hová. Valahova kelet felé. Állítólag.

A rész ezen pontján ugrunk egyet az időben. Hetek teltek el. S bár a kamera nem mutatta nekünk, a balfék Jon ahelyett, hogy kitalált volna valami mesét a "Királynő rejtélyes eltűnéséről", feltételezhetően bevallotta a gyilkosságot, és ő is börtönbe került.

A következő jelenetben Tyriont viszik a hét királyság vezetői elé, akik a makulátlanok dühös jelenlétében készülnek dönteni az árulók sorsáról, meg úgy anblokk az egész királyság sorsáról.

A tanácsban helyet kapnak a nagy házak képviselői: a Starkok, Yara Grayjoy, Gendry, Tully nagybácsi, Tarthi Brienne, Ser Davos (bár ő nem tudom, mit képvisel, és szerintem ő maga sem tudja).

Illetve összekukáztak még pár olyan uralkodót, akiket eddig nem, vagy nem nagyon láttunk a sorozatban, és véletlenül életben maradtak.

És kit látunk még viszont a tanácsban? A bal oldalon ülő helyes srác ismerős? Akkor képzeljétek el kiskamaszként cicivel a szájában. Szóval még egy pont Tormundnak, nem is olyan rossz dolog az az anyatej.

A királyválasztás egyébként az epizód egyik legmulatságosabb jelenete. Először a magát királynak jelölő Tully nagybácsi makogása alatt lesz szekunder szégyenérzetünk, nagyon vicces, amikor Sansa leülteti.

Aztán meghűl ereinkben a vér, amikor Sam kvázi demokráciát javasol. Most komolyan egy ilyen elcsépelt dologgal akarják lezárni? Szerencsére nem. Nagyon megkönnyebbülünk, amikor az uralkodóházak képviselői a hatásszünet után hangosan kinevetik.

“Esetleg a kutyáknak is szavazati jogot kellene adni.” “Megkérdezem a lovamat is” - röhögnek, és ezzel rövidre zárják a népuralomra tett javaslatot.

Tyrion végül Brant javasolja, azon az alapon, hogy az embereket leginkább a közös történet köti össze, és Brannak van a legjobb története, sőt ő maga a történetek őre.

Brant megválasztják uralkodónak Bran, a Megnyomorított néven.

Ez elég gagyi így magyarul. Az angol “Broken Bran” fényévekkel jobban hangzik, de még így sem túl szerencsés. A többiek tulajdonképp fel is lélegezhetnek, hogy nem kell olyan névvel uralkodniuk, mint például Sansa, a Megerőszakolt, Robin, a Csecsszopó vagy Davos, az Analfabéta.

A döntés egyhangú. Csak Sansa nem szavaz. Mint kívülálló ezzel Észak függetlenségét demonstrálja.

A tanács arról is dönt, hogy mivel Brannak amúgy sem lehet gyereke, a királyi cím nem lesz örökletes. Mindig újraválasztják majd Westeros urai és úrnői. S mivel Sam korábban bedobta nevetséges ötletét a demokráciáról, ezt a verziót már nem is tartjuk olyan vad ötletnek.

Mikor Tyrion rákérdez, Bran el is fogadja a koronát: “Szerinted miért tettem meg ezt a hosszú utat?”

És akkor leesik, hogy basszus, ez a kis sunyi végig előre tudta, hogy övé lesz a trón?

Bran Tyriont választja segítőnek, és az hiába tiltakozik tévedéseire hivatkozva, Bran lezárja a vitát azzal, hogy neki sincs kedve királynak lenni, Tyrionnak sincs kedve segítőnek lenni, jó lesz ez így.

A sorozat hátralévő részében megkapjuk a kivel-mi-lett lezárásokat. A még életben maradt főszereplők - Bron, Brienne, Sam, Ser Davos - Tyrion mellett helyet kapnak Bran királyi tanácsában.

Első ülésük volt az egyik legjobb része a záróepizódnak. A csipkelődő, vicces beszólogatásokkal visszahozták azt a hangulatot, ami miatt megszerettem a Trónok Harcát.

Szürke Féreg - akit már Torgo Nudhonak kell szólítani - a makulátlanokkal Naath szigetére megy, gondolom megvédeni Missandei népét. Arya ismét elindul világot látni, és Westerostól nyugatra lehajózik a térképről. (Számítunk az Arya felfedezi Amerikát-spinoffra). Sansát pedig Észak királynőjévé koronázták egy nagyon szép koronával.

És mi lesz Jonnal? Száműzik az Éjjeli Őrségbe.

Istenem, annyira örültem. Annyira igazságosnak érzem, hogy ez a szerencsétlen, aki mindig a körülmények áldozatának érezte magát, és mindig agonizált, nem koronát vagy kitüntetéseket kapott jutalmul, hanem végre oda került, ahova való. Menjen csak a vadakkal a Falon túlra, ahol teljesülhet az álma: ott már nem kell nagy döntéseket hoznia és felelősséget vállalnia.

Jon a Fekete várban Tormundékkal egyesülve Szellemmel is újra találkozott, és

végre - minden néző nagy örömére - megszeretgette a farkast!

Mondjuk, nem értettem, hogyan száműzhették az Éjjeli őrségbe, ha az tulajdonképpen megsemmisült, sőt a Mások halála óta szükség sincs rájuk. És ha oda száműzték, miért mehet el a vadakkal északra? Mindegy. Részletkérdés.

Az igazi kérdés, hogy a származása végül is ki sem derült a nagy többség számára? Vagy kiderült, csak mindenki tojt rá? Akárhogy is, Jont a záróképsorok alatt elnyelte az északi rengeteg.

Az az igazság, hogy a gyenge minőségű utolsó évadot nézve már nem voltak nagy elvárásaim a lezárással kapcsolatban. Őszintén szólva el sem tudtam képzelni, hogy fognak elbánni egy őrült királynővel (ami legalább még egy évadot kívánt volna), és hogy fognak elvarrni minden szálat csupán kicsit több mint egy óra alatt.

És hát olyan is lett az egész utolsó rész, amennyi idő maradt rá. Szinte érezni lehetett, ahogy a készítők szétteszik a kezüket: "bocs, srácok, akárhogy próbálkoztunk, 75 percbe csak ez a verzió fért bele."

A történet és fordulatok szempontjából a minimumot azért hozták. Nem szerelmi szálaktól csöpögő happy end lett a vége. Szerencsére nem csépelték el azzal a befejezést, hogy Danyt és/vagy Jont ültették a trónra.

Bran megválasztása biztosan sokakat meglep, és sokaknál kiveri a biztosítékot, de én elégedett vagyok vele. Visszanézve: tényleg nagy utat járt be, és bár nem volt előtérben, mégis az események főszereplője volt. A többi főszereplőt pedig megszerettük annyira, hogy őszintén örüljünk annak a többé-kevésbé kedvező sorsnak, amit a forgatókönyvírók kitaláltak nekik a fináléra.

Nem csak az utolsó részre, de az egész 8. évadra jellemző, hogy a sorozat készítői csak a történetre koncentráltak. Óriási gyengéje volt az évadnak, hogy a szereplők jellemfejlődésén nem volt hangsúly.

A 6. rész után most nincs más dolgunk, mint várni, hogy végre megjelenjen Martin könyve, és a sorozat lebutított befejezése után az ő verziójából végre megkapjuk ennek az összetett történetnek a méltó lezárását.

Képek forrása: Youtube


KÖVESS MINKET:
hirdetés
men-in-black-foto.jpg

Bukott a Men in Black a mozikban, de nem érdekli a nézőket Samuel L. Jackson új filmje sem

A Tessa Thompson és Chris Hemsworth főszereplésével forgatott új filmtől ugyan nem várták azt, hogy ugyanolyan magasságba röpítse a jegyeladásokat, mint a Will Smithszel és Tommy Lee Jonesszal forgatott előző mozik, de még így is alulteljesített.
MTI - szmo.hu
2019. június 17.Elmaradt a várakozásoktól a legendás Sötét zsaruk filmek újabb részének fogadtatása, A Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül című amerikai akció-vígjátékra csupán 28,5 millió dollárért váltottak jegyek az észak-amerikai mozikban bemutatója hétvégéjén.

Ez nagyjából fele annak, amit a sorozat korábbi részei hoztak bemutató-hétvégén a Variety című filmes honlap szerint.

A Tessa Thompson és Chris Hemsworth főszereplésével forgatott új filmtől ugyan nem várták azt, hogy ugyanolyan magasságba röpítse a jegyeladásokat, mint a Will Smithszel és Tommy Lee Jonesszal forgatott előző mozik, de elemzők úgy becsülték, hogy 30 millió dollár fölött fog nyitni Észak-Amerikában.

Készítői most abban remélik, hogy a nemzetközi piacokon sikeres lesz a Sony társfinanszírozásában 110 millió dolláros költségvetésből készült film.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
CatchMain.jpg

Fricska a bürokrácia és az amerikai hadsereg orrára kiváló színészekkel - megnéztük George Clooney 22-es csapdája-sorozatát

Egészen kiskorom óta hallom ezt a mondást megoldhatatlan helyzetekre. Fogalmam sem volt, pontosan mi ez, egészen addig, amíg meg nem találtam George Clooney új szerelemprojektjét.
B.M. képek: YouTube - szmo.hu
2019. június 18.Mert ez egyértelműen egy olyan minisorozat, amit Mr. Clooney el akart készíteni. Ő az egyik producere, szerepel benne, sőt két részt rendezett is. Először 1961-ben jelent meg Joseph Heller regénye, ugyanezen a címen, nem sokkal később filmet csináltak belőle igazán illusztris szereplőgárdával. Az 1970-es filmet Mike Nichols rendezte és olyan nevek szerepeltek benne, mint Alan Arkin, Orson Welles, Anthony Perkins, Bob Newhart, Martin Sheen vagy Jon Voight. Igazán az eredeti mű, és ez a film terjesztette el a 22-es csapdája kifejezést.

A Hulu (ők készítik az Egy szolgáló lány meséjét is) 2019-es sorozata is a

II. világháborúban játszódik, és egy amerikai bombázó-alakulat mindennapjait követhetjük végig benne az olasz fronton.

Főszereplőnk, Yossarian (Christopher Abbott), avagy Yo-Yo, ahogy a társai hívják, azért lép be a bombázókhoz, mert úgy hallotta, nekik a leghosszabb a kiképzésük. Így próbálja túlélni a háborút, hiszen amíg felkészítik a harcra, addig vége is lesz. Nagy sajnálatára nem így történik… a háború tovább dúl, a szakaszát pedig kiküldik Olaszországba, hogy jól bombázzanak le mindent, amit a kissé pszichopata Cathcart ezredes (Kyle Chandler) berajzol a térképen.

Először úgy voltam vele, hogy olyan lesz, mint Az elit alakulat, komoly háborús drámára számítottam, sok akciójelenettel. Mint kiderült, ennél messzebb se kerülhettem volna az igazságtól, a sorozat egy groteszk humorral fűszerezett, bürokráciaellenes anti-háborús sztori, melyben az ember felettesei az igazi ellenségek, nem a szemben álló csapat. A 6 rész alatt összesen egy jelenetben láttunk nácikat, akkor is inkább röhejes helyzetben, mint háborús környezetben. Nem erre számítottam, de nagyon jól szórakoztam azon, amit kaptam:

elképesztően abszurd, groteszk humorú sorozatot, amely néha már-már a fekete komédia határait feszegeti,

és hatalmas fricska a bürokrácia és a tökéletes amerikai hadsereg orrára, kiváló színészekkel.

A Yo-Yo-t alakító Christopher Abbott úgy néz ki, mint egy háborús propagandaposzterről szabadult szívtipró, nagyon hasonlít a fiatal Marlon Brandóra. Az ő szemén keresztül látjuk a harcok borzalmait, de egészen más módon, mint az eddigi háborús eposzokban: ő egy görbe tükröt tart az egész háborúnak és a háborút kiszolgáló hadi gépezetnek. A bombázók bizonyos mennyiségű küldetés után leszerelhetnek, ezt szeretné megjátszani Yo-Yo is, ha hagyná a rendszer, mert a Kyle Chandler által játszott ezredese folyamatosan emeli a küldetésszámot. Ő csinál két küldetést, de a kötelező kvóta 5-el növekszik. Ezért egy folyamatos, véget nem érő hajsza az élete, aminek tétje ténylegesen az élete, hiszen akármikor kilőhetik a repülőjét a bevetéseken. A 22-es csapdája pedig nem más, mint egy menekülési út. Legalább is egy a katonaságtól való menekülési út lezárása: ugyanis ha valaki kijelenti magáról, hogy őrült, a katonaorvosnak kötelessége leszerelni őt, hiszen egy őrült nem kaphat fegyvert.

Ekkor lép be a 22-es cikkely,

miszerint az a személy nem lehet őrült, aki kijelenti magáról, hogy őrült, hiszen még van annyi ép elméje, hogy félti az életét, és nem akar halálos küldetésre menni. Ergo, csak az szerelhet le idő előtt, aki őrültnek vallja magát, de aki őrültnek vallja magát, az nem lehet őrült. Ez az önmaga farkába harapó kígyó a 22-es csapdája. Yossarian is megpróbálja ezt az utat, de az orvos elmagyarázza neki, inkább próbálkozzon valamilyen végtagot elveszíteni, azzal jobban jár.

George Clooney Scheisskopf tábornokot játssza, aki eredetileg Yo-Yo kiképzőtisztje, de később életének másik megkeserítője. Látszik, hogy Clooney imádta a szerepet, igazi irritáló bolond, akinek fontosabb, hogy a menetelésnél hol van a katona keze, mint hogy életben maradjon a fronton. Apróbb szerepben Yo-Yo életében feltűnik még Hugh Laurie, aki szintén emlékezetes módon „jut ki a frontról”. Illetve még a teljes bombázóraj színészeit fel lehetne sorolni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
1-27.jpg

„A félelmeinkről is szól, hogy mivé válhatnak a nők” – interjú Fiona Shaw-val, a Megszállottak viadala színésznőjével

A Carolynt alakító színésznő elmesélte, merre halad az aktuális évad, mennyire élvezi ezt a kétértelmű univerzumot, és azt, hogy milyen különleges nőket mutat be az HBO-s széria.
Fotók: HBO - szmo.hu
2019. június 17.Lassan véget ér a feszült HBO-krimiszéria második évada, melyben a harmadik kulcsszereplő Sandra Oh és Jodie Comer oldalán Fiona Shaw, a kemény Carolyn megformálója. Kihívásokról, karakteréről és a show humoráról is mesélt.

Mi vár Carolyn karakterére ebben az évadban?

Mostanra visszatértünk az MI6-be egy pár új csapattaggal. Ezúttal egy olyan ügyet próbálunk megoldani, melyben egy nagy hatalmú médiamogult gyilkoltak meg és úgy tűnik, ezúttal nem Villanelle volt az elkövető. Így már két gyilkos után folyik a hajsza. Ebben az évadban Carolyn sokszor kerül a figyelem középpontjába: sok mindent tud, amit a többiek nem, és olykor komolyabb játékba bonyolódik, mint amit eddig a viselkedése alapján gondoltunk volna róla.

Milyen ember Carolyn?

Ahhoz, hogy valaki az MI6-ben dolgozhasson, nagyon sajátos személyiségre van szükség, olyasvalakire, aki nem kedves és bájos, mivel mindent felül kell bírálnia, amit bárki is mond neki. Nagyon elővigyázatosnak kell lennie azzal kapcsolatban, amit mond, ahogy viselkedik és azzal kapcsolatban is, akit szeret.

Biztos vagyok benne, hogy Carolyn szereti a fiát, Kennyt, de nem tudja kimutatni, mert nem engedheti meg magának, hogy gyenge legyen.

Ez a vonása is a jófajta feszültséget szolgálja. Gyanítom, hogy Carolyn már túl van jó pár katasztrofális kapcsolaton, ezért uralja az életét a munkája. És épp ettől izgalmas ember. Carolyn és a csapata mindig viselkedésbeli túlkapásokat keresnek. A legtöbbünk nem gondolná, hogy az emberek képesek ilyen extrémen viselkedni, ahogy az a Megszállottak viadalában sokszor megesik. Carolynt már semmi sem lepi meg.

Milyen Carolyn bőrébe bújni?

Először örültem neki, hogy hasonlít rám, de aztán gyorsan rájöttem, hogy igazából nem. Felfedeztem, hogy Carolyn nem mosolyog, nem nevet – így tud működni. Nem tudni, mikor viccel, és ezt remek dolog eljátszani, ugyanakkor nagyon nehéz is. Nehéz megállapítani, hogy éppen komoly-e vagy viccel. Egyébként is ebben rejlik a széria ereje: sosem tudhatod, éppen mit gondolnak a karakterek. Ez a kétértelműség, pengeélen táncolás a show különlegessége, ettől működik igazán.

Hogyan fejlődik a figurád kapcsolata Eve-vel ebben az évadban?

Tovább bonyolódik. Azt gondolhatnánk, hogy barátok lesznek, mert ugyanazon az oldalon állnak, pedig nem – abban sem lehetünk biztosak, ki melyik oldalon áll épp. Elméletben együtt dolgoznak, de egyszerre van jó kapcsolatuk – és másfelől borzalmas is. Eve-nek támogatásra és biztatásra lenne szüksége, Carolyn azonban egyáltalán nem bátorítja őt.

Beszélne egy kicsit a sorozat humoráról?

Szerintem az az igazi újdonság a show-ban, hogy a néző sosem tudhatja, épp viccelünk vagy sem, mintha minden mondat köré egyfajta vákuumot hoztak volna létre az alkotók, ami egyszerre izgalmas és zavarba ejtő a közönségnek. És a színészeknek is.

Azt kijelenthetjük, hogy a Megszállottak viadala jó pár erős, de lényegileg tökéletlen nőről szól? Ez a kulcsa, hogy ilyen eredeti és friss a sorozat?

Olyan remek filmeken nőttünk fel, melyekben ezt a munkát mindig férfiak végezték, ezért most fantasztikus három olyan nőt látni, akik ennek a világnak a jó és rossz oldalát képviselik.

Öröm olyan figurát eljátszani, akinek vannak rossz oldalai is. Villanelle persze egyértelműen rossz, de a világ, amit ábrázolunk, erkölcsileg nem egyértelmű.

Ezek a nők nincsenek az otthonukhoz, a férjeikhez, fiaikhoz kötve. Az a vízió vezérli őket, hogy az élet mindkét gender lehetősége. A sorozat a legnagyobb félelmeinket is megmutatja azzal kapcsolatban, hogy mivé válhatnak a nők.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
painter-4075713_1280-1.jpg

A klímaváltozás lesz az idei ARC kiállítás témája

Július 16-ig várják a jelentkezőket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 18.Magyarországon, Európában és az egész bolygón zajló jelenségek közül nem volt kérdés, hogy idén a klímaváltozás, klímaválság, klímavészhelyzet, klímakatasztrófa összetett folyamata lesz a 19. ARC fő pályázati témája. Az ARC szerint is ez az emberiség jelenlegi legnagyobb kihívása.

Ma már megkérdőjelezhetetlen tudományos tény, hogy klímavészhelyzet és tömeges fajkihalás korában élünk. Ezért a komoly hagyományokkal és ismertséggel rendelkező pályázat és kiállítás az idén különösen felelősségteljes, szabad és kreatív képkészítésre buzdítja a pályázatán résztvevőket.

Részlet a pályázati kiírásból:

„KLÍMARIADÓ!

Alkoss képet róla!

Klíma. Katasztrófa? Globális akasztófa, amin együtt fogunk lógni? Vagy nem kell a paláver, más az, ami alá ver az emberiségnek? Oszd meg velünk ezügyben az igazságodat, és foglald képbe, plakátba, hogy mit gondolsz a klímaváltozásról! Hiszen te is hatással vagy a környezetedre! Utazol, szemetelsz, húst eszel, cuccokat veszel és levegőt – ezzel is a klímát terheled.

Klíma. Dráma? Félsz tőle? Nem hiszel benne? Generálod? Túléled? A legnagyobb fenyegetésnek tartod? Vagy nem érdekel az egész? Te a szemednek hiszel vagy a propaganda sajtónak? A tényeknek vagy a szósöl trolloknak? Sokezer tudósnak vagy párszáz politikusnak? Mindenkinek jogában áll tévedni, de gondolkodni most erről érdemes szerintünk. Vállald fel, amit gondolsz, és győzz meg másokat!

Az alkotói szabadság jegyében a felkínált témán kívül más ötlettel, témával is pályázhatsz szabadon!

Mutass utat, nevettess meg, gondolkodtass el!

Magyarország legnagyobb köztéri kiállítása várja szabad gondolataidat és zseniális vizuális ötleteidet!

Pályázz!

A pályázat kiírója részletesebb, szakértő segítséget is ad a témában a tájékozódáshoz. Az ARC a Greenpeace Magyarország honlapjának egyik aloldalát ajánlja, ahol egy gyorstalpalót talál az érdeklődő a klímaváltozásról, és néhány tippet arról, mit tehetünk egyénileg és rendszerszinten, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát!

Idén, ahhoz, hogy a pályázatból kiállítás is legyen az ARC-nak most mindennél jobban szüksége van a kedvelőire is. Adománygyűjtő kampányt indítanak és várják minden olyan cég, szervezet és magánszemély támogatását, akiknek fontos, hogy idén is legyen ARC kiállítás és felelősséget éreznek a klímaváltozással kapcsolatban.

Az ARC bankszámlaszáma: 16200010-10073090

Külföldről a következő kódok segítségével lehet utalni az ARC-nak:

HU87 1620 0010 1007 3090 0000 0000

Swift kód: HBWEHUHB

A pályázattal kapcsolatos minden információ megtalálható a facebook.com/arcmagazin, valamint az arcmagazin.hu weboldalakon.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x