hirdetés
Traumás, bántalmazott kisfiúból vallásalapító bálvány – 50 éves az első rockopera, a Tommy
Egymásra találhat-e a legfenségesebb műfaj, az opera és a szertelen, zenei előképzettséget sem igénylő rock? Ötven évvel ezelőtt adott igenlő választ erre a Who együttes Tommy című művével.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. május 23.


hirdetés

1969. május 23-án jelent meg a mű először dupla stúdióalbumon, a borítón az „opera” megjelöléssel. A dolog már csak azért is meglepő volt, hogy éppen a Who, az egyik „legvadabbnak” tartott banda jött elő vele. Nem csupán azzal vívták ki maguknak e hírnevet, hogy rendszeresen szétverték a színpadjukat és hangszereiket, hanem azzal is, hogy övék volt a rock-történet talán legőrültebb ritmusszekciója a dobos Keith Moonnal és a basszusgitáros John Entwhistle-lel (aki amúgy The Ox, az Ökör becenévre hallgatott és kürtön is kiválóan játszott), gitárosuk, Pete Townshend pedig azzal bolondította meg a közönséget, hogy végigszaltózta páros lábbal és terpeszben a pódiumot, miközben úgy nyúzta gitárját, mintha jobb karja malomkerék lenne. Azt azonban mindenki elismerte, hogy nagyszerű zenészek, fantáziadús a dallam, és ritmusviláguk, és volt egy káprázatos hangú, dögös megjelenésű énekesük is Roger Daltrey személyében.

A Tommy története napjaink leleplezéseinek fényében különösen aktuális.

Az opera hőse ugyanis egy sokszorosan bántalmazott kisfiú.

Tommy Walker apja eltűnik a háborúban, mielőtt még fia megszületne. Anyja összeáll egy másik férfival, ám néhány év múlva az apa előkerül. Az asszony és a szerető azonban inkább megölik, ráadásul a gyerek szeme láttára, és valósággal beleszuggerálják, hogy „nem láttál, nem hallottál semmit, nem mondasz semmit”. A gyerek ezt szó szerint veszi, onnantól kezdve vak lesz, néma és süket, és éveken át bármit tesznek a szülei, nem jön ki ebből az állapotból.

Tommy mindenkinek a játékszere lesz, a gyerekek megverik, kiközösítik, unokabátyja rajta éli ki szadista hajlamait, nagybátyja megerőszakolja. Végül egy orvosnak sikerül rábírnia, hogy kinyíljon, és egy tükör összetörésével megnyílik Tommy előtt a szabadság útja. Addigra azonban már híres ember lesz, mert még bezárkózott állapotában rájön, hogy a flipper-játékban verhetetlen. Gyógyulása után vallási szekták alapít erre a tudására, özönlenek hozzá a hívek, tábort szervez nekik, de egy idő után rájönnek, hogy ugyanolyan szemfényvesztő, mint a többi hittérítő.

A zeneszerző-szövegíró Pete Townshend, mint évtizedekkel később elárulta, saját gyerekkori traumáit is beleírta a darabba: szülei pokoli házasságban éltek, ezért nagyanyjához adták, aki, ha lehet, még rosszabb volt, mint ők, és ő maga is átélte Tommy bántalmazásait.

Ugyanakkor benne volt az a csalódottság is, hogy az „ellenkultúra” lassan beleolvadt abba a rendszerbe, amely ellen fellépett, és része lett egy megabiznisznek.

A Tommy persze csak nyomokban hordozza magában egy hagyományos opera jegyeit: van egy rövid nyitánya, vannak visszatérő motívumok benne, de az első változatban csak ők négyen játszották és énekelték. Az első részben Townshend viszi a prímet az énekben, Daltrey úgy kap egyre több szerepet, ahogy Tommy feleszmél. Ők ketten kezdettől fogva rivalizáltak, egyesek rosszmájúak szerint Daltrey frontemberségét főleg remek kiállásának köszönhette, de tény, hogy a gitáros-énekesi képességei sem voltak lebecsülendőek... A dalok közül több is, mindenekelőtt a főtéma, a See Me, Feel Me, valamint a Pinball Wizard és az I’m Free hamar önálló slágerré vált. A zenében megjelent a Who zenéjének összes erénye: a szép melódiák és a vad rockos részek elegye, a váratlan hangulat- és ritmusváltások, a szólóének mellett jól időzített vokálok, és egy-egy tématöredék végsőkig való kiaknázása. Zenei gazdasága igazán sokszori hallgatás után jön ki.

Az együttes kezdettől fogva estés színpadi előadásban gondolkodott, és három héttel a lemez megjelenése előtt bemutatták a Tommy-t a londoni nagy hírű Ronnie Scott’s klubban. Bár a kritika vegyesen fogadta, a rádiók pedig, például a BBC és több amerikai rádió, egyesen ellenségesen álltak hozzá, a Who új műve az LP-listák 2. helyére kúszott fel, és a koncertek meghódították a közönséget.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Újraszámolták az Eurovíziós Dalfesztivál pontjait, Pápai Joci elődöntős voksait is
A fehérorosz zsűrit felfüggesztették.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 25.Újraszámolták az Eurovíziós Dalfesztivál pontjait, mert hibás volt a pontszámítás - közölte az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége.

A közlemény szerint

a fehérorosz zsűrit felfüggesztették,

mert idő előtt hozta nyilvánosságra az első elődöntőre vonatkozó voksaikat. Ebben a körben esett ki Pápai Joci.

A szervezők ezt követően egy listát generáltak, amelynek alapja azoknak az országoknak a szavazási eredménye volt, amelyek egy tömbben voltak Fehéroroszországgal, és hasonlóak voltak a szavazási mintái. Ezt vették figyelembe a döntőben is. Megállapították, hogy a telefonos szavazásnál nem voltak gondok.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
„A Shrek 2-ben benne van a Trónok harca 8 évada” - elképesztő hasonlóságokat fedeztek fel a rajongók
A szereplők, a ruhák, egyes tárgyak, sőt még a kamerabeállítások is kísérteties módon megegyeznek vagy legalább hasonlítanak az animációs filmben és a sárkányos sorozatban. Szerintetek is?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 23.Azok után, hogy kiderült, a Simpson család már 2017-ben megjósolta, mi fog történni a Trónok harca utolsó évadában egy kísértetiesen hasonló jelenettel, a rajongók most újabb érdekes párhuzamra lettek figyelmesek. De nem a Simpson családdal, hanem a Shrek című animációs filmmel!

A szemfülesek kiszúrták, hogy az HBO sorozatának szereplőit azonosítani lehet a Shrek karaktereivel, akiknek egyes jelenetekben még az arckifejezéseik és a ruháik is hasonlóak. Sőt, a kamerabeállítások és a hátterek is megegyeznek.

Egy Trónok-harca rajongó elképesztő hullámot indított el a Twitteren, miután kiírta, hogy "a Trónok harca igazából a Shrek élőben", ennek bizonyítására pedig jó néhány jelenetképet posztolt.

Az ohmytargaryen nevű felhasználó szerint

a Shrekben szereplő gonosz király, Lord Farquaad Tyrion Lannister a Trónok harcában, Fiona hercegnő pedig Sansa Stark. Jaime Lannistert a Szőke Herceghez hasonlította, Cerseit pedig a Tündérkeresztanyához és egy szőke hercegnőhöz.

Ha végignézed a képeket, te is észreveheted a hasonlóságot:

Ezután többen is megosztottak hasonló képeket és animációkat, amiken szintén észrevehető a párhuzam. Valaki azt is írta, hogy annyira döbbenetes a hasonlóság, hogy a Shrek 2. részében tulajdonképpen benne van a Trónok harca 8 évada.

A legélesebb szemű rajongók még azt is felfedezték, hogy az animációs filmben és a sorozatban is megjelent egy Starbucks-pohár.

Ha kíváncsi vagy még több képre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Valódi emberek vagy kitalált szereplők a Csernobil című ütős sorozat hősei?
Képpárokon mutatjuk meg a szereplőket, hogyan néztek ki a valóságban és a most, a filmen.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. május 24.A HBO új öt részes minisorozata, a Csernobil a 20. század legszörnyűbb nukleáris katasztrófájának körülményeit mutatja be. A készítők nagy hangsúlyt fektettek a történelmi hitelességre.

Már most lehet tudni: a Csernobil az év sorozata.

A főszereplők többsége így olyan tudós vagy döntéshozó, akik a való életben is a katasztrófa elhárításán dolgoztak. Sőt még a tűzoltó házaspárt szomorú története sem kitaláció. Van viszont egy kitalált karakter is a főbb szereplők között.

Képpárokon mutatjuk meg, mely szereplőket mintázták valós személyekről, és felfedjük, ki kitalált karakter.

Amikor a csernobili atomerőmű 4-es számú reaktora 1986. április 26-án felrobbant, a radioaktív sugárzás pedig százezrek életét követelte. A sorozatról ITT, katasztrófa eltitkolásáról pedig ITT írtunk részletesen.

Valerij Legaszov

A Kurchatov Atomenergia Intézet első igazgatóhelyettese.

balra Jared Harris Legaszov szerepében, jobbra az igazi Valerij Legaszov

Legaszovot körülbelül 12 órával a robbanás után választották a csernobili katasztrófát vizsgáló bizottság vezetőjévé. A helyszínre küldték, és azon kevesek közé tartozott, akik azonnal felismerték, mekkora veszélyt jelent a robbanás. Ahogy a sorozatban, úgy a való életben is ragaszkodott hozzá, hogy a közeli Pripjaty város teljes lakosságát azonnal evakuálják. Ez közel 43 ezer embert jelentett, akik átlagéletkora alig 27 év volt.

Bár Legaszov nagy mennyiségű sugárzásnak volt kitéve, halálát nem ez okozta. Ahogy az HBO sorozatában is láthattuk, a mérnök 1988. április 27-én, a csernobili atomerőmű balesetének második évfordulóján felakasztotta magát saját lakásában. Ám halála előtt magnetofonra vette a katasztrófával kapcsolatos kevésbé ismert tényeket.

Borisz Scserbina

Miniszterelnök-helyettes, a mentési és helyreállítási munkálatokat irányító bizottság elnöke

Scserbina szerepében Stellan Skarsgard, mellette az igazi Borisz Scserbina

Legaszov a tudományok embere, vele szemben a másik főszereplő, Scserbina a kelletlen szovjet kormányt képviseli a sorozatban. Scserbina a való életben is inkább a szőnyeg alá akarta söpörni a csernobili katasztrófát, ahelyett, hogy ténylegesen foglalkozott volna a következményekkel.

Ugyanazzal a repülővel érkezett Kijevbe, mint Legaszov, és eleinte “riogatással” vádolta azokat, akik az evakuálást sürgették. A tűz oltására Scserbina vizet akart használni, de a szakértők elmondták neki, hogy nukleáris tűz esetén ez csak fokozza a lángokat.

A sorozatban Legaszov azt mondja neki, hogy 5 éven belül mindketten halottak lesznek. Nagyon keveset tudni az igazi Scserbináról, de ez a tény sajnos igaz. Scserbina a katasztrófa után négy évvel meghalt.

Anatolij Gyatlov

Helyettes főmérnök Csernobilban

Gyatovot Paul Ritter játssza, tőle jobbra az igazi Anatolij Gyatlov

Gyatlov felügyelete alatt történt a katasztrofális kísérlet, amely a robbanást eredményezte. Amikor kollégái figyelmeztették, hogy fel kellene függeszteni a kísérletet, Gyatlov a való életben is figyelmen kívül hagyta aggályaikat, és nem volt hajlandó elhinni, hogy a reaktor felrobbant. Még akkor is úgy gondolta, hogy a reaktor ép, amikor látta az erőmű körül szétszóródott üzemanyagot és grafitot.

A Szovjetunió Legfelsőbb Bírósága 1987-ben mint a tragédia egyik közvetlen felelősét 10 év munkatáborra ítélte (ebből öt évet töltött le). Gyatov annak ellenére, hogy nagy mennyiségű sugárterhelésnek volt kitéve, 1995-ig élt. Végül a radioaktív sugárterhelés okozta szívelégtelenségben halt meg.

Vaszilij és Ludmilla Ignatyenko

A tűzoltó és felesége

Jobbra Vaszilij Ignatyenko, balra az őt megformáló Adam Nagaitis
Jessie Buckley Ludmilla szerepében, balra Ludmilla Ignatyenko az esküvői fotóján

Az HBO sorozata nem csak tudósok és döntéshozók szemszögéből mutatja be az eseményeket, hanem a hétköznapi embert érintő tragédiaként is. Az Ignatenko házaspár azokat képviselik a sorozatban, akik a katasztrófa alatt a piszkos munkát végezték, és ezért kellett szenvedniük.

Vaszilij Ignatyenko tűzoltó valóban az elsők között volt, akiket a helyszínre küldtek.

Halálos sugárterhelést szenvedett, és a robbanást követő hetekben szörnyű halált halt a 6-os számú moszkvai kórházban. Felesége, Ludmilla szintén valós személy, aki Szvetlana Alekszijevics 1997-es könyvében (Voices from Chernobyl: The Oral History of a Nuclear Disaster) beszámol férje halálának szörnyű folyamatáról. Mint elmondta, nem volt jelen a halál beálltakor, de előtte két héten keresztül férje mellett volt, míg vívta haláltusáját.

Ludmilla csupán 23 éves volt és 8 hónapos terhes, amikor férjét elvesztette. A gyereket Natasenkának nevezte el férje kívánságára. Ám a kisbaba négy órával születése után meghalt májelégtelenségben és a veleszületett szívbetegségben. A hadsereg az ő testét is elszállította.

Uljana Komjuk

Atomfizikusnő

Emily Watson Ulana Khomjuk szerepében

Az Emily Watson altal játszott karaktert a sorozat készítői találták ki, és vélhetően több közreműködőt gyúrtak össze az alakjában.

Az HBO leírás szerint Khomjuk feladata volt, hogy a halálos baleset okainak mélyére ásson.

A sorozatban ő szimbolizálja azokat a tudós nőket, akiknek a számottevő munkája láthatatlan volt a Szovjetunió patriarchális társadalmában.

Forrás: Wikipédia, HBO, imdb, Newsweek.com, mirror.co.uk, bustle.com, businessinsider.com, HVG, Index, ok.ru


KÖVESS MINKET:
hirdetés
40 év után elárulta, hogyan szúrta el MAJDNEM az Alien mellkasból kimászós jelenetét Ridley Scott
Már az is elképesztő, hogy a kultikus sci-fi negyven éves. Erre kiderül, hogy a legfontosabb jelenetét majdnem elsinkófálták...
Independent - szmo.hu
2019. május 25.Négy évtizede riogat minket a filmtörténelem talán legtökéletesebben megtervezett, földönkívüli szörnye, az Alien (az 1979-ben készült, első film magyarul A nyolcadik utas: a Halál címen futott). A tulajdonképpen egyetlen alapötletre épülő kultfilm négy részt élt meg Sigourney Weaver főszereplésével, és további kettő folytatást, azaz tulajdonképpen előzményfilmet, és mindegyik olyan elképesztő siker volt, hogy gyaníthatóan messze van még a vége.

Az ikonikus első rész 40. születésnapja alkalmából a rendezője, Ridley Scott interjút adott a The Hollywood Reporternek, és a jeles évfordulón úgy döntött, elárulja:

majdnem romba döntötte az egész filmet, ugyanis hishíján elszúrta a híres jelenetet, amikor a szörny először mászik ki a legénység egyik tagjának a mellkasából.

"Négy vagy öt kamera volt beállítva aznap, annyi szögből vettük fel. Rengeteg lámpa, gépek, amik a művért meg a nyálkát fröcskölték szét. Szegény John Hurt órák óta feküdt az asztalon, a maszkmesterek által készített nehéz műmellkas a hasán, rajta a póló, ugye ott bújt volna ki a szörny.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x