Tragikus emberi sorsokról mesélnek a váci templom múmiái
A fiatalon elvesztett férj, a súlyos beteg asszony, aki másodszor is férjhez ment, és három kisgyerek szomorú története a tudománynak sokat segített.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 26.


Szívszorítóan keserves életutakról mesélnek A világ múmiái kiállításon látható váci múmiák. A világhírű leletek 1994-ben, a váci Fehérek templomának felújítása közben kerültek elő egy kriptából, amely a padlótól a mennyezetig zsúfolásig tele volt egymásra halmozott koporsókkal.

Ezeket felnyitva 265 mumifikálódott emberi maradványra bukkantak a kutatók. A kriptába 1731-ben kezdtek temetkezni, 1838 után a lejáratot elfalazták, és annak létezését idővel mindenki elfeledte.

A váci múmiák bejárták az egész világot, azonban most egy időre „hazatértek”, hogy elmeséljék, milyen keservesen nehéz élet jutott osztályrészül nekik a 18. században. Különösen igaz ez arra a kis családra, amelynek tagjai több más váci múmiával együtt a belvárosi kiállításon láthatóak.

A családfő, Orlovits Mihály 1765-ben született és 41 évet élt. Molnárként dolgozott. A CT-vizsgálat tanúsága szerint bal sípcsontja és szárkapocscsontja eltört, emiatt feltehetően sántított. Felesége, Skripetz Veronika fiatalon lett a párja, három gyerekük született, de egyikük sem érte meg a három éves kort sem. Első gyermekük, Mihály két hetet élt, Katalint két és fél éves korában veszítették el, míg a kiállításon látható Jánoskának kevesebb, mint egy év adatott meg, 1801. május 22-én hunyt el.

A súlyosan beteg Veronika - férje 1806-ban bekövetkezett halála után - újra férjhez ment, azonban hamarosan, alig 38 évesen ő is távozott az élők sorából. A vizsgálatok szerint Veronika combcsontjai nagyon törékenyek voltak, valószínű, hogy élete utolsó hónapjaiban járni sem tudott. Mind Mihály, mind pedig Veronika testében kimutatták a tuberkolózis kórokozóját, halálukat azonban nem feltétlenül ez okozta.

A család sorsa tragikus volt, azonban nem szokatlan: a 18. században gyakran előfordult, hogy a szülők 4-5 gyermeküket is eltemették az egymást követő években.

Az orvostudomány ekkor még gyerekcipőben járt, pusztítottak a betegségek és igen magas volt a csecsemőhalandóság. Amilyen sokat szenvedtek, olyan nagy szolgálatot is tettek ezek az emberek, a család tudományos vizsgálata segített megérteni a tuberkolózis evolúcióját és terjedését - mondta Pap Ildikó múmiaszakértő, a kiállítás kurátora.

A néhai Orlovits család mumifikálódott testeit a látogatók A világ múmiái kiállításon tekinthetik meg év végéig a Komplexben.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x