hirdetés
Tragédia: meghalt a repülőbalesetben elhunyt Emiliano Sala édesapja is
Horacio Sala három hónappal fia elvesztése után kapott végzetes szívrohamot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 26.


hirdetés

Szívrohamban elhunyt Emiliano Sala édesapja, Horacio Sala. A focista alig három hónapja veszítette életét, miután a magánrepülő, amivel új csapatához utazott, lezuhant a La Manche-csatornánál. A gépen rajta kívül csak a pilóta tartózkodott, egyikük sem élte túl a balesetet.

A 28 évesen elhunyt Salát február közepén temették el szülővárosában, most viszont újra gyászolhat a családja. Édesapja, Horacio április 26-án halt meg, miután szívrohamot kapott - írja a Metro.

Julio Muller, a Sala család szülővárosának polgármestere elmondta, hogy hajnali ötkor a férfi felesége felhívta őt telefonon, a hangja pedig nagyon szomorú volt.

Orvost hívtak Horacióhoz, de már nem tudtak segíteni rajta. Mire a városvezető odaért az otthonukhoz, a férfi már meghalt.

Muller hozzátette, nem tudja elhinni, hogy ismét ilyen szomorú tragédia történik a városukban.

Emiliano Sala apját egyébként nagyon megviselte fia elvesztése. Pár nappal a repülőszerencsétlenség után azt nyilatkozta: ez csak egy rossz álom lehet.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Figyelmeztetést adtak ki öt megyére is: esővel, széllel tör be a hidegfront az országba
Ennyit a nyárias melegről...
Országos Meteorológiai Szolgálat - szmo.hu
2019. április 26.Mára gyönyörű, nyárias, napsütéses, meleg időt ígértek az előrejelzésekben a meteorológiai oldalak.

A hőmérséklet délután 26 és 31 fok közé emelkedhet, az Alföldön lesz a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet.

Több helyen fátyolfelhős lehet az égbolt.

Késő délutántól, estétől azonban nyugaton egyre felhősebb lesz az ég, és a Dunántúlon már heves záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A déli, délnyugati szél többfelé megerősödik, az Alpokalja térségében és a zivataros helyeken viharossá fokozódik.

Az Országos Meteorológiai szolgálat a honlapján erről azt írja, hogy estétől hidegfront éri el az országot, ami holnapra jórészt átvonul felettünk.

"Ennek hatására ma késő délután legjobb eséllyel a Dunántúl délnyugati és középső részein alakulhatnak ki (akár heves) zivatarok, késő este az ország középső harmadán kell számítani az eső mellett intenzívebb záporokra, zivatarokra.

Éjszaka a csapadék fokozatosan kelet felé vonul, napközben pedig (várhatóan nem heves) zivatarok már inkább csak a keleti, délután a délnyugati határ közelében alakulhatnak ki.

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyékre adtak ki figyelmeztetést, ezekben a megyékben károkozó szélre is lehet számítani.

A zivatarokat viharos szél ( este akár > 80-90 km/h), jégeső (jellemzően kisméretű jégszemekkel), lokálisan jelentős (> 10-15 mm) csapadék kísérheti.

Szombaton a frissen érkezett hidegfronttal párhuzamosan erősen felhős lesz az ég, szeles, borongós idő várható. Eső, zápor a nap első felében többfelé előfordulhat, utána azonban fokozatosan szűnik meg a csapadék.

Szombaton délután már csak futó záporok alakulhatnak ki. A pénteki, nyárias meleg után 15 és 22 fok közé esik vissza a várható hőmérséklet.

Vasárnap is felhős időre számíts, de jóval kevesebb lesz az eső. Csak elszórtan lehetnek záporok, többségében azok is inkább az esti órákban. Az ÉNy-i szél többfelé megerősödik, egyes helyeken, főleg a nyugati térségben viharos erejű lesz.

Vasárnap a hőmérséklet 15-20 fok körül lesz majd, tehát a lehűlés tovább folytatódik.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Srí Lanka: Mintegy százzal kevesebb a halottak száma
Rendkívül sok a testrész, és azok alapján nagyon nehéz pontos számot becsülni - közölte egy illetékes.
MTI - szmo.hu
2019. április 25.A korábban közölt 359-nél mintegy százzal kevesebb a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett merényletek halálos áldozatainak a száma - mondta két magas rangú kormányilletékes a Reuters brit hírügynökségnek csütörtökön.

"Az áldozatok száma feltehetően 250 vagy 260. Nem tudom pontosan megmondani. Rendkívül sok a testrész, és azok alapján nagyon nehéz pontos számot becsülni"

- közölte Anil Dzsaszinghe, a Srí Lanka-i egészségügyi szolgálat főigazgatója.

A szigetország rendőrségét vezető Ruvan Vidzsevardene védelmi miniszter-helyettes kijelentette, hogy a halálos áldozatok számát 253-ra módosították, miután előzőleg hibás adatokat közöltek az ország halottasházai.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban.

A rendőrség négy férfi és három nő fényképét tette közzé, akiket a merényletekkel kapcsolatban köröznek.

Az áldozatok többsége Srí Lanka-i volt, de a hatóságok szerint legalább 38 külföldi volt közöttük, brit, amerikai, ausztrál, török, indiai, kínai, dán, holland és portugál állampolgárok. Mintegy ötszázan megsebesültek.

Nagy-Britannia csütörtökön figyelmeztetést adott ki az állampolgárai számára, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak a dél-ázsiai szigetországba, mert további merényletek is lehetségesek.

A merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A Srí Lanka-i kormány szerint kilenc öngyilkos merénylő volt, nyolcat közülük azonosítottak. Egyikük nő volt.

A hatóságok a nyomozást két helyi iszlamista szervezetre, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaátra és a Dzsammijathul Millathu Imrahimra összpontosítják, akik szerintük a támadásokat végrehajtották.

A támadók feltehetőleg jól képzett emberek voltak, közöttük két testvér, egy gazdag fűszerkereskedő fiai - közölték a családhoz közel álló források.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Akkora az aszály, hogy az Alföldön öntözni kezdték a búzát – de így kis kevesebb lesz a termés
Bizonytalanná vált a gabonatermesztés jövedelmezősége idén, mondta egy nagy mezőgazdasági cég egyik vezetője.
MTI, Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2019. április 26.Az aszály miatt bizonytalanná vált a gabonatermesztés jövedelmezősége idén.

A várható, 15 százalékos terméskiesés mellett az Alföldön megkezdték a búzatáblák öntözését, ami a költségeket növeli

- közölte a Concordia Közraktár Zrt. pénteken az MTI-vel.

Major Andrea, a Concordia Közraktár Zrt. Gabona Control üzletágának vezetője szerint

a gabonák zöldtömeg-fejlődése biztosan gyenge lesz, de ha a termés mennyisége nem is, minősége még lehet jó.

A száraz, meleg időjárás kedvez a fehérje, a sikér beépülésének a gabonákba, különösen a búzába, míg a csapadékosabb idő inkább a keményítő beépülését segíti.

A csapadékosabb Dunántúlon nagyobb ezerszem-tömegű, de kisebb sikértartalmú búza terem, míg az idén különösen száraz Alföld inkább a magas minőségű, acélos búzának kedvez - jegyezte meg.

Halmos Gábor, a társaság vezérigazgatója hozzátette, hogy

a bizonytalan mennyiségi és minőségi kilátások miatt partnereik aggódva tekintenek a nyári szezonra.

Ilyenkor felértékelődik a termés betárolása, raktározása, amivel ki lehet várni a szinte biztosan emelkedő tőzsdei és átvételi árakat.

Bár a búzában a szemek még nem indultak fejlődésnek, a raktári kapacitások iránt már most kiemelkedően magas az érdeklődés.

A gabonatermelésnek és -kereskedelemnek a társaságnál is több évtizedes hagyományai vannak, így rendelkezésre áll az eszközpark egy-egy rosszabb évjárat kompenzálására. Ennek része a raktározás, ehhez járul hozzá tevékenységével és raktártelepi kapacitásával az állami tulajdonú Concordia Közraktár Zrt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
'Katasztrófába rohanunk' – vonulást és klímasztrájkot hirdetnek az éghajlatváltozás ellen küzdő szervezetek
Az Extinction Rebellion és a Fridays for Future is fel szeretné rázni az embereket, Budapestre hirdettek demonstrációkat a következő hetekben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 26.Egymást érik Magyarországon is a klímatüntetések, rendezvények és demonstrációk.

Az Extinction Rebellion [Kihalás Lázadás] mozgalom április 27-én hirdet demonstrációt, hogy a "kormányokat, döntéshozókat és egyéneket a klímaváltozással és az ökológiai összeomlással szembeni fellépésre sarkallja".

Program és útvonal:

14.00 Gyülekezés az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtt

14.30 Program kezdete

14.45 - 16.00 (kb.) Vonulás: Fő utca > Lipthay utca > Margit híd > Balassi utca > Kossuth tér az Agrárminisztériummal szemben

16.00 (kb) Beszédek, majd levonulás

17.00 Program vége

Az idő szűkös, a jelenlegi rendszerrel pedig katasztrófába rohanunk. Az éghajlatváltozás milliókat fog megölni, az élelmiszertermelés összeomlását fogja okoznia, és még több embert fog hajléktalanná tenni - írják a Facebook-oldalon, ahol az eseményt meghirdették. A fajok tömeges kihalása ökológiai összeomláshoz fog vezetni. A természetes élőhelyek elpusztítása az őslakos népek kiirtását és bolygónk életfenntartó rendszereinek elvesztését fogja eredményezni.

Mi az Extinction Rebellion?

Az Extinction Rebellion [Kihalás Lázadás] egy olyan társadalmi-politikai mozgalom, amely az erőszakmentes ellenállást kívánja felhasználni a klímakatasztrófa elkerülése, a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása, valamint az emberi kihalás és az ökológiai összeomlás kockázatának minimalizálása érdekében. Az Extinction Rebelliont 2018-ban hozta létre mintegy száz tudós az Egyesült Királyságban egy cselekvésre való felhívás aláírásával, majd Roger Hallam, Gail Bradbrook, Simon Bramwell és más aktivisták a Rising Up! nevű szervezettől indították útjára október végén.

Egy másik szervezet május 24-re hirdetett megmozdulást, 11-14 óra közé a Kossuth térre. A Fridays for Future, amelyről már mi is többször írtunk, a vezetőivel pedig itt készült beszélgetés, a II. Globális Klímasztrájk oldalán legalább 2 ezer embert vár az eseményre.

A klímaválság itt van, és a jövőnk múlik azon, hogy mit teszünk ellene. A bolygónk drasztikus változásának korában élük, ezért azonnali politikai, gazdasági és társadalmi változásokra is szükségünk van!

Ki kell mondani az igazságot a környezeti válságról, és valódi krízisként kell kezelni! Magyarországot is aszályok sújtják, új betegségek jelennek meg és a szélsőséges időjárás is egyre nagyobb veszélyt jelent. A világon most zajlik a hatodik tömeges fajkihalási hullám, és rajtunk múlik, hogy minket is el fog-e sodorni - írják az esemény eventjében.

Diákok és tanárok, fiatalok és idősek, csatlakozzatok, és hallassuk a hangunkat, mint annyian mások világszerte!

Álljunk ki együtt azért, hogy végre meglássa mindenki - a vezetőink és a hétköznapi emberek egyaránt - hogy cselekednünk kell, az élet minden területén. Ne felejtsük el, hogy az esemény után két nappal Európai Parlamenti választások lesznek, ragadjuk meg a lehetőséget, válasszunk olyan képviselőket, akiknek számít a jövőnk!

Címlapkép: illusztráció


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x